Pioneer S-FS73A 5.1

Vil give lyd i højden

Men når ikke rigtig op og ringe.

Plus
Højttalersystemet kan slå pænt fra sig i hjemmebiografen, og man får en vis fornemmelse af højde i lydbilledet.
Minus
Atmos-løsningen ikke er optimal og kan slet ikke måle sig med den ægte vare. Desuden mangler der opløsning, stemmeregisteret er indelukket, og højttalerne er afhængige af en receiver med god EQ-korrektion.

Det er ikke alle, der ved det, men Pioneer står bag nogle virkelig vellydende højttalere. F.eks. high-end højttalerne S-1EX og S-3EX. Eller hvad med de fantastiske – og svinedyre – TAD-R1, som sendte undertegnede til himmels, da jeg testet dem tilbage i 2009.

De nævnte modeller er relevante i denne sammenhæng, da den nye 73A-serie, som vi tester her, er designet af den samme mand, nemlig højttalerguruen Andrew Jones. Forskellen er, at han denne gang har haft et langt mindre budget at arbejde med. Og at højttalerne i tidens tegn har indbyggede Atmos-kanaler i front- og baghøjttalerne, så man skulle få en oplevelse af lyd i højden uden at behøve at installere højttalere i loftet. Det er med andre ord et rendyrket hjemmebiografsystem.

For at give lyd i højden sidder der et koaksialt højttaler-element – hvor diskanten er placeret midt i mellemtonen – på toppen af både front- og baghøjttalerne, og peger skråt opad. Det er det samme element, som sidder på frontpladen, men det spiller altså op i loftet i stedet, hvorfra lyden så skal komme ned til lytteren igen og således give illusionen af højttalere i loftet.

Men der er ingen isolering foran Atmos-elementet til at dæmpe lyden fremad, hvilket betyder, at en del lyd nødvendigvis må lække den vej. Så spørgsmålet er, hvor god effekten er, selv om Andrew Jones selv mener, at koaksialelements retningsbestemmelse er optimal til sådan en løsning.

 

Middelmådig Atmos-effekt

Filmen Mad Max: Fury Road har et imponerende Atmos-lydspor. Især i åbningsscenen, hvor Max’ stemme breder sig ud i hele rummet og omgiver os. Lydeffekter med nyhedsoplæsere og en hviskende pigestemme panoreres rundt omkring, og når de loftsmonterede MartinLogan Motion SLM i redaktionens lytterum står for de atmosfæriske effekter, giver det en imponerende stor boble af lyd.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

At Pioneers indbyggede Atmos-kanaler skulle kunne gøre det lige så godt som et par diskret monterede loftshøjttalere, kan man ikke forvente. Men selv om man skruer ned for forventningerne, får man ikke helt følelsen af Atmos.

Jo, man kan mærke, at der sker noget, som man ikke får med standardhøjttalere. Men det lyder mere som en faseforskydning af de lydeffekter, der skal komme oppefra; meget i stil med når man aktiverer lydindstillingen Virtual Height på surround-receiveren. Ikke noget, der er værd at betale en masse ekstra for.

Det er dog værd at bemærke, at den virtuelle højde-effekt bliver bedre, hvis man arbejder lidt med placeringen af højttalerne. Men skal man endelig have Atmos, er det bedre at gøre sig det besvær rent faktisk at montere højttalere i loftet.

Også baghøjttalerne S-BS73A har Atmos-element på toppen af kabinettet. Foto: Pioneer
Også baghøjttalerne S-BS73A har Atmos-element på toppen af kabinettet. Foto: Pioneer

 

Lyden i øvrigt

Hvad angår kvaliteten af den øvrige lydgengivelse, så noterer vi os, at højttalerne godt kan tåle, at man skruer pænt op, og at de har en saftig bas. De lader sig fint styre af Pioneers egen SC-LX88 surround-receiver (test kommer). Men bassen er noget udefineret. Subwooferen kunne godt have været lidt strammere, især på musik.

Pioneer var på forhånd ærlige om, at disse højttalere nok kunne drage fordel af en endnu bedre subwoofer, gerne fra tredjepart, men subwooferen er faktisk ikke det største problem med dette setup.

Højttalerne lider nemlig af en temmelig indestængt mellemtone, som gør, at stemmer ikke bliver klare nok. Det gælder både centerhøjttaleren på film og fronthøjttalerne på musik. Hverken musikken eller filmlyden åbner sig helt, og det lyder også ret gråt i diskanten.

Når receiveren får lov til at korrigere for højttalernes matte og tamme klangkarakter, bliver det straks mere åbent. Det kan indimellem blive lidt overdrevet i toppen, som det ofte sker, når receivere skal korrigere for meget. Men disse højttalere er afhængige af korrektionen for at give et åbent nok lydbillede.

 

Konklusion

Med den nye 73A-serie har Pioneer satset på virtuelle højdekanaler med Atmos Elevation og henvender sig dermed til hjemmebio-entusiaster, der ikke vil montere højttalere fysisk i loftet.

Det fungerer til en vis grad, men ikke nok til, at vi kan se det rimelige i at bruge 11.000 kroner alene på fronthøjttalerne. For det er ikke i nærheden af ægte loftshøjttalere, og den generelle lydkvalitet fra højttalerne er ikke god nok til at give de store oplevelser.

Lyden er ikke åben nok, sangstemmer og dialoger bliver lidt mumlende, og tonerne i basområdet er uldne. Der findes klart bedre og billigere højttalere. F.eks. kan man bygge et surround-system op med Tannoy Revolution XT 8F som fronthøjttalere, der uden subwoofer kører i cirkler om Pioneer-højttalerne.

Det er ikke alle, der ved det, men Pioneer står bag nogle virkelig vellydende højttalere. F.eks. high-end højttalerne S-1EX og S-3EX. Eller hvad med de fantastiske – og svinedyre – TAD-R1, som sendte undertegnede til himmels, da jeg testet dem tilbage i 2009.De nævnte modeller er relevante i denne sammenhæng, da den nye 73A-serie, som vi tester her, er designet af den samme mand, nemlig højttalerguruen Andrew Jones. Forskellen er, at han denne gang har haft et langt mindre budget at arbejde med. Og at højttalerne i tidens tegn har indbyggede Atmos-kanaler i front- og baghøjttalerne, så man skulle få en oplevelse af lyd i højden uden at behøve at installere højttalere i loftet. Det er med andre ord et rendyrket hjemmebiografsystem.For at give lyd i højden sidder der et koaksialt højttaler-element – hvor diskanten er placeret midt i mellemtonen – på toppen af både front- og baghøjttalerne, og peger skråt opad. Det er det samme element, som sidder på frontpladen, men det spiller altså op i loftet i stedet, hvorfra lyden så skal komme ned til lytteren igen og således give illusionen af højttalere i loftet.Men der er ingen isolering foran Atmos-elementet til at dæmpe lyden fremad, hvilket betyder, at en del lyd nødvendigvis må lække den vej. Så spørgsmålet er, hvor god effekten er, selv om Andrew Jones selv mener, at koaksialelements retningsbestemmelse er optimal til sådan en løsning. 

Middelmådig Atmos-effekt

Filmen Mad Max: Fury Road har et imponerende Atmos-lydspor. Især i åbningsscenen, hvor Max’ stemme breder sig ud i hele rummet og omgiver os. Lydeffekter med nyhedsoplæsere og en hviskende pigestemme panoreres rundt omkring, og når de loftsmonterede MartinLogan Motion SLM i redaktionens lytterum står for de atmosfæriske effekter, giver det en imponerende stor boble af lyd.At Pioneers indbyggede Atmos-kanaler skulle kunne gøre det lige så godt som et par diskret monterede loftshøjttalere, kan man ikke forvente. Men selv om man skruer ned for forventningerne, får man ikke helt følelsen af Atmos.Jo, man kan mærke, at der sker noget, som man ikke får med standardhøjttalere. Men det lyder mere som en faseforskydning af de lydeffekter, der skal komme oppefra; meget i stil med når man aktiverer lydindstillingen Virtual Height på surround-receiveren. Ikke noget, der er værd at betale en masse ekstra for.Det er dog værd at bemærke, at den virtuelle højde-effekt bliver bedre, hvis man arbejder lidt med placeringen af højttalerne. Men skal man endelig have Atmos, er det bedre at gøre sig det besvær rent faktisk at montere højttalere i loftet.[caption id="attachment_61926" align="alignnone" width="460"]Også baghøjttalerne S-BS73A har Atmos-element på toppen af kabinettet. Foto: Pioneer Også baghøjttalerne S-BS73A har Atmos-element på toppen af kabinettet. Foto: Pioneer[/caption] 

Lyden i øvrigt

Hvad angår kvaliteten af den øvrige lydgengivelse, så noterer vi os, at højttalerne godt kan tåle, at man skruer pænt op, og at de har en saftig bas. De lader sig fint styre af Pioneers egen SC-LX88 surround-receiver (test kommer). Men bassen er noget udefineret. Subwooferen kunne godt have været lidt strammere, især på musik.Pioneer var på forhånd ærlige om, at disse højttalere nok kunne drage fordel af en endnu bedre subwoofer, gerne fra tredjepart, men subwooferen er faktisk ikke det største problem med dette setup.Højttalerne lider nemlig af en temmelig indestængt mellemtone, som gør, at stemmer ikke bliver klare nok. Det gælder både centerhøjttaleren på film og fronthøjttalerne på musik. Hverken musikken eller filmlyden åbner sig helt, og det lyder også ret gråt i diskanten.Når receiveren får lov til at korrigere for højttalernes matte og tamme klangkarakter, bliver det straks mere åbent. Det kan indimellem blive lidt overdrevet i toppen, som det ofte sker, når receivere skal korrigere for meget. Men disse højttalere er afhængige af korrektionen for at give et åbent nok lydbillede. 

Konklusion

Med den nye 73A-serie har Pioneer satset på virtuelle højdekanaler med Atmos Elevation og henvender sig dermed til hjemmebio-entusiaster, der ikke vil montere højttalere fysisk i loftet.Det fungerer til en vis grad, men ikke nok til, at vi kan se det rimelige i at bruge 11.000 kroner alene på fronthøjttalerne. For det er ikke i nærheden af ægte loftshøjttalere, og den generelle lydkvalitet fra højttalerne er ikke god nok til at give de store oplevelser.Lyden er ikke åben nok, sangstemmer og dialoger bliver lidt mumlende, og tonerne i basområdet er uldne. Der findes klart bedre og billigere højttalere. F.eks. kan man bygge et surround-system op med Tannoy Revolution XT 8F som fronthøjttalere, der uden subwoofer kører i cirkler om Pioneer-højttalerne.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Pioneer S-FS73A 5.1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Pioneer S-FS73A

  • Type: 3-vejs gulvhøjttaler
  • Følsomhed: 86 dB/4 ohm
  • Frekvensområde: 38 Hz – 20 kHz (-20 dB!)
  • Mål: 23,7 x 100,8 x 26,5 cm

Pioneer S-71W

  • Bas-element: 10"
  • Forstærker: 160 W (RMS)

Priser:

 • Front: 2 x Pioneer S-FS73A: 10.999 kroner
 • Center: Pioneer S-C73A: 3.999 kroner
 • Bag: Pioneer S-BS73A: 6.499 kroner
 • Subwoofer: Pioneer S-71W: 6.999 kroner
 • I alt: 28.496 kroner

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.