Vi kløede os lidt i hovedbunden, da PSB for nylig lancerede deres nye højttalerserie. En række nye modeller med samme eller bedre ydelse end den kritikerroste Imagine-serie, men til en betydelig lavere pris? Her var noget, der ikke stemte …
Det viste sig dog, at de nye Imagine X, som serien hedder, ikke skulle erstatte de nuværende Imagine-modeller. I stedet drejer det sig om en kraftig opgradering af den billigere Image-serie. Lydmæssigt kom de nye højttalere imidlertid så tæt på de dyre modeller, at PSB har givet dem navnet Imagine X.
Specifikationerne er i høj grad de samme, men med forenklet konstruktion og billigere materialer for at få prisen ned. Ifølge PSB selv har det givet X-modellerne et hidtil uhørt godt forhold mellem pris og ydelse.
Imponerende potente
Det er topmodellen i serien, Imagine X2 Tower, et godt eksempel på. De slægter tydeligt Imagine T2 på, som min kollega Geir Nordby havde meget godt at sige om, da han testede dem for to år siden. Nogle forskelle er der: Kabinettet med de buede sider er erstattet af en enklere variant, hvor kun fronten er buet. Til gengæld er kabinettet dybere, mens basportene er flyttet om på forsiden.
X2T vinder nok ingen designpriser; de ser ud, som hæderlige højttalere skal gøre, og optager nødvendigvis noget gulvplads. Man får heller ikke nogen eksklusiv finish: Sort vinyl er den eneste mulighed. Ikke desto mindre er det imponerende, hvad PSB har formået at presse ind i et højttalersæt til under 10.000 kroner: Hvor T2 fordeler basgengivelsen på tre 5¼ tommers elementer, sidder der to 6½ tommers basser i X2 Tower samt et helt nyt 5¼ tommers mellemtone-element i en separat del af kabinettet og en titaniumdiskant med neodymmagnet.
Kombineret med bi-wiring terminaler (nyttigt, hvis man har en receiver med ekstra højttalerudgange til bi-amping), dobbelte basporte og rigelig kabinetvolumen er alt lagt til rette for en potent lydgengivelse.
Forskning i lyd
Højttalerkonstruktion er relativt let at lære, men en vanskelig kunst at mestre. Alle højttalerdesignere har forskellige filosofier og fremgangsmåder for, hvordan de bygger deres højttalere. Nogle kan lide at starte med de bedste råvarer og plukker højttaler-elementer fra øverste hylde. Andre stoler på deres “gyldne ører” for at lytte sig frem til, hvilke komponenter der lyder bedst. Og mange kopierer hinanden …
Hos PSB kan de lide at basere sig på videnskabelige fakta om, hvordan vi mennesker opfatter lyd. For at gøre det har de allieret sig med nogle af verdens klogeste hoveder inden for akustik. Chefdesigner Paul Barton har siden 1970’erne været en hyppig bruger af det canadiske forskningscenter National Research Council.
Hos NRC forsker man i alt fra rumfart til mikrobiologi, men har også en egen akustikafdeling. Her findes et af verdens mest avancerede lyddøde rum samt specialiserede lytterum til blindtest af lydudstyr. Disse faciliteter har været en uvurderlig hjælp for canadiske højttalerfabrikanter som PSB, Mirage og Paradigm med flere.
Lydkvalitet
Kraft og præcision koster penge, siges det. At konstruere højttalere, der kan spille højt og rent, og tackle alle former for musik fra Metallica til Mozart uden at komme i forlegenhed, kræver kort sagt højttalere, der kan tåle noget lydtryk. Det udelukker mange af de mindste og billigste højttalere, for så snart man skruer op for yndlingsmusikken, kommer svaghederne frem i lyset. Det skader heller ikke at højttalerne kan yde lidt mere volumen til festen derhjemme!
PSB X2 Tower viser sig at leve fint op til disse kriterier. Placeret rigtigt – med omtrent lige stor afstand henholdsvis mellem højttalerne og fra højttalerne til lyttepositionen, og vinklet lidt indad – formår de store X2T virkelig at fylde rummet med lyd. Lydbilledet er enormt, med overbevisende dybde og klangbund. Samtidig leverer de et bundsolidt stereoperspektiv: Adskillelsen af venstre og højre kanal er rigtig god og vidner om jævn spredning og faserespons. På nogle optagelser oplevede vi endda lidt surround-effekt!
Så stor og kraftig lyd medfører ofte nogle ulemper i denne prisklasse, som regel i form af manglende præcision, meget farvning og/eller ulden basgengivelse. Derfor er det både glædeligt og overraskende, at X2T lyder meget stramt, detaljeret og med fuld kontrol, også i basområdet. Lyden af en stortromme er fast og bestemt, mens synth-bas og guitar gengives med tilstrækkelig tyngde. Bassen er fin og fyldig, og her får vi mere end bare blærerøvsbas – den går dybt uden at favorisere bestemte frekvenser.
Vi oplevede også X2 Tower som relativt fleksible med hensyn til placering, og de kan stilles tæt på bagvæggen, uden at bassen bliver for ujævn.
Dedikeret mellemtone
Trevejshøjttalere er stadig ret usædvanligt i denne prisklasse. Fordelene ved at have et dedikeret mellemtone-element, som X2 Tower har, er bl.a., at man opnår lavere forvrængning og bedre dynamik i det toneområde, hvor vores ører er mest følsomme over for fejl. Det giver også fordele for bas-elementerne, som får et smallere frekvensområde at gengive. I X2T’s tilfælde har de to basser lidt forskellige arbejdsfelter, som kombineret med den adskilte placering modvirker stående bølger i rummet.
Paul Barton siges at være særlig stolt af det nye mellemtone-element af kulfiber, som PSB har udviklet til X2T. Og vi kan sagtens forstå ham. Mellemtonen er sprød, tør og superlet, og med meget lidt farvning. Mikrofonnære stemmeoptagelser lyder uhyggelig ægte og tilstedeværende gennem X2 Tower!
PSB har længe haft en forkærlighed for diskanter med metal-dome, som indimellem har givet en lille tendens til metallisk klang. Det hører vi ingen tegn på her. Klangen er lun, varm og fyldig. Diskanten er måske ikke så fokuseret som på de bedste mini-monitors, men heller ikke så fremadlænet, som nogle af disse kan være.
Lyden er meget frigjort og slet ikke kasseagtig, som det ofte er tilfældet, når man går fra små stativhøjttalere til store gulvhøjttalere i budgetklassen. Samtidig oplevede vi at kunne sidde uden for “smørhullet” midt mellem højttalerne, uden at lydbilledet faldt sammen.
Den sidste tid har vi haft mange dyre højttalere igennem vores testrum. Vienna Acoustics Liszt og Sonus faber Olympica I, for bare at nævne et par stykker. Eksotiske konstruktioner med en temmelig kompromisløs tilgang til lydproduktion.
Den slags bliver man let kræsen af, og afstanden ned til et par almindelige gode højttalere som Imagine X2 Tower er naturligvis mærkbar. Men ikke så stor, som man måske skulle tro: Åbenheden i lydbilledet og den måde, lyden fra alle højttaler-elementerne smelter sammen til en præcis helhed på, er bemærkelsesværdigt god uanset pris og vidner om, at PSB har gjort meget rigtigt med disse højttalere.
Vi måtte selvfølgelig også give X2 Tower en tur i hjemmebiografen, og PSB-højttalerne viste sig at være yderst kompetente fronthøjttalere i surround-sammenhæng.
X2T kan med fordel sættes til Large, og takket være den gode følsomhed kan de spille meget højt og rent med masser af dynamisk overskud. Vi prøvede dem også sammen med Pioneers nye surround-receiver SC-LX88, med et rigtig godt resultat.
Konkurrenter
X2 Tower er selvfølgelig ikke uden konkurrenter. Flere af de store producenter har lanceret nye serier i den mere rimelige ende af prisskalaen for nylig. Heriblandt Bowers & Wilkins’ nye 600 S2-serie, der må betragtes som en af de mest seriøse udfordrere.
Vi lavede en hurtig sammenligning med de gulvstående 684 S2. Og den efterlader ingen tvivl om, at X2T er betydelig mere kapable højttalere end 684. Bassen rækker dybere, og lydbilledet antager et større omfang, uden at det går ud over præcisionen. Og hvor 684 er lidt høflige med stortrommerne, leverer PSB realistisk tyngde og skala.
Forskellen i følsomhed er også tydelig, idet PSB kan spille mærkbart højere med samme effekt ind, hvilket især er værd at bide mærke i i hjemmebio-sammenhæng. 684 S2 koster dog også omkring en tusindlap mindre og er betydelig mere kompakte. Det er tydeligt, at man må op i de større 683 S2 (10.998 kroner per par) for at give canadierne værdig konkurrence.
Konklusion
Paul Barton har ikke glemt de gamle dyder, og med Imagine X2 Tower er det lykkedes at skabe nogle meget potente højttalere i forhold til prisklassen. Selv med mere simple kabinetter og produktionsmetoder har man formået at bevare meget af den høje ydelse fra Imagine-serien. Faktisk kommer X2T ubehagelig tæt på Imagine T2 på flere områder.
Resultatet af den simple, men smarte konstruktion kan høres, så snart der kommer musik ud af X2T. Lyden er stor, potent og fyldig med realistisk dybde og rumfølelse. PSB Imagine X2 Tower lyder kort sagt bedre, end gulvhøjttalere i denne prisklasse har ret til!
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer