TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Quad 9AS

Luksuslyd på skrivebordet

Lækre aktive højttalere med DAC, og trods størrelsen er lyden ikke spor fesen.

Af / 25/02/2015 - 06:00
Quad 9AS

Lyd & Billede mener

  • En meget behagelig klang med stort lydbillede og potent bas samt mange indgange gør, at Quad-højttalerne ikke alene er praktiske til mange slags brug, men også fine at lytte til.
  • Farvet klang og lidt aggressiv diskant trækker ned. De er ikke trådløse.

Argumenterne for aktive højttalere er ikke kun, at du slipper for højttalerkabler. Med forstærkeren indeni kan højttalerne nemlig lyde bedre. Praktisk er det også. Især i disse tider, hvor flere og flere bruger mobiltelefonen eller den bærbare som lydkilde.

Nyere aktive højttalere – hvor forstærkeren altså er indbygget – kan endnu et trick. De har nemlig også en indbygget digitalkonverter, eller DAC, som tager sig af signalprocessen, når du tilslutter en digital lydkilde. F.eks. en laptop. Det kan give dig endnu bedre lyd, og så er det også praktisk at have alt på ét sted: Højttalere, forstærker og DAC.

De små Quad 9AS, som vi tester her, har de indgange, som de fleste af os har brug for. USB-indgang til computeren, optisk og koaksial digitalindgang til andre lydkilder, men også en analog lydindgang. De er ikke trådløse, så kan man ikke streame til dem uden en adapter. Såsom AirPort Express. En lille, trådløs router, som har USB og optisk lydudgang.

I den ene Quad-højttaler sidder DAC’en med alle indgangene på bagsiden, en hovedtelefon-udgang på siden og touch-felter til justering af volumen og valg af lydkilde.

Den har også udgang til en subwoofer, hvis man vil have mere bas, og ser man godt efter, er der desuden en knap til at vælge imellem tre slags basgengivelse: Shelf til dæmpning af bassen, Flat til de fleste placeringer, og Boost til når højttalerne sættes på standere og har brug for hjælp til at øge basniveauet.

Annonce

Med en membranoverflade på 10 cm hører bas-elementet ikke til de største, og det toppes af et 25 mm diskant-element. De drives af en tilpasset forstærker for hvert element, og den anden højttaler har et tilsvarende setup med integrerede 65 og 35 watt forstærkere.

9AS01

Behageligt lydbillede
DAC’en i Quad 9AS kan håndtere højopløste lydfiler op til 24 bit dybde, og de er således perfekt til dem, der har brug for små højttalere, som kan håndtere de nye, højopløste lydformater. De trives forbavsende godt på standere, så længe basvælgeren står på Boost, men har det allerbedst i et lille rum. Eller på skrivebordet, i hjemmestudiet eller ved siden af tv’et.

Den første del af testperioden stod de på et par solide standere, trukket en meter ud fra bagvæggen og koblet til en MacBook via USB-indgangen. Den anden del af testperioden boede de på skrivebordet, ved siden af en iMac sluttet til den optiske indgang.

Til at begynde med var jeg begejstret over, hvor stort og generøst lydbilledet fra de små højttaler blev i et stort rum. Med basvælgeren på Boost var bassen forbavsende potent, men jeg oplevede den også som lidt langsommere i accelerationen end f.eks. Genelec G. Men Quad-højttalerne har et varmere lydbillede, som mange foretrækker. Begge har en svag tendens til skarpe sibilanter (s- og sj-lyde), hvilket også går ud over lyden af bækkener og lilletrommer.

Da de havnede på skrivebordet, opdagede jeg, at de også farver lyden, især mellemtonen, mere end i hvert fald jeg sætter pris på. Det går mest ud over vokaler, men også akustiske instrumenter, hvor den let slørede farvning af klangene skaber et lidt blegere lydbillede.

Deres styrke ligger i den store, varme klang med relativt generøs bas og det tiltalende klangbillede. Det praktiske skal heller ikke glemmes her.

QUAD bak
De er ikke trådløse, men du kan tilslutte næsten enhver lydkilde, og med en Airport Express oveni har du et komplet trådløst anlæg.

Konklusion
De små Quad-højttalere er værd at prøvelytte, hvis aktive højttalere står højt på ønskelisten. Den behagelige klang og det fyldige lydbillede gør dem til meget musikvenlige højttalere, og det overskygger i grunden unoderne, som er til at leve med. Prisen kan virke høj, men de er solidt bygget og har indbygget DAC ud over forstærkerne.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?