Lige og ulige
Koblet til den samme pickup-forstærker (Ayre P-5xe) og med samme spilleliste fra et bundt vinylplader tog det ikke lang tid, før jeg opdagede, at de ikke spiller ens. De lyder forskelligt, men ikke sådan at den ene er god og den anden dårlig. Her er det filosofien, der er forskellig.
Rega-pladespilleren har et umiskendeligt rytmisk drive, som er vældig engagerende. Solovokaler eller symfonier, det er lige fedt. Pladespilleren leverer udmærket dynamisk kontrast og fyldig bas med klart defineret mellemtone, og lydbilledet har en varm og indsmigrende klang. Monteret med samme pickup som på den billigere RP3 – Elys 2 – gav RP6 musikken et mere fast bas-drive med bedre fokus over hele frekvensområdet. Lydbilledet åbnede sig mere op, og jeg oplevede, at stereoperspektivet var tydeligere. En klar, om end ikke kæmpestor forbedring i forhold til den billigere RP3.
Mens Rega RP6 leverer en fremadlænet præstation, hvor man hele tiden føler, at man sidder på første række, placerer Clearaudio-pladespilleren dig længere tilbage i salen. Med lidt mere distance til musikken, men ikke sådan at jeg føler, at man går glip af noget. Clearaudio-spilleren har en lidt mere sleben spillestil, hvor jeg savner lidt dynamisk kontrast, men ellers er opløsning og detaljegengivelse af høj klasse.
2LO90A.jpg.
En udmærket kvalitetsindspilning med Trondheimsolistenes udførelse af Tjaikovskis serenade for strygere i C, som både lyder flot og er interessant at høre på. Tjek www.21.no for mere information.
Et eksempel: Trondheimsolistenes udførelse af Tjaikovskis serenade for strygere i C, optaget af Morten Lindberg i Selbu Kirke, lyder enestående åbent og nuanceret på Clearaudio-pladespilleren. Små klangvariationer kommer godt frem, rumfølelsen er der, og overtonerne er tydeligt defineret i diskanten. I bassen er det mere behersket kontrol, der gælder.
Noget, som mærkes på Maya Viks album Château Faux-Coupe. Her rusker Rega-pladespilleren op i dig, og bassen er både potent og dynamisk uden at være påtrængende. RP6 – med Elys 2 – engagerer lytteren mere end Concept-pladespilleren klarer på Château Faux-Coupe.
Det samme oplever jeg med Keith Jarretts Still Live, hvor Gary Peacocks bas og Jack DeJohnettes trommer er godt fremme i lydbilledet på RP6, mens Concept-pladespilleren trækker dem længere bagud. Det er kort og godt et slankere, men mere gennemsigtigt lydbillede på Clearaudio Concept. Mens Rega RP6 leverer musikken med fyldigere klangbund og mere dynamisk kontrast.
Konklusion
At vælge imellem Clearaudio Concept og Rega RP6 handler ikke om prisen. Sådan som de er sat op i denne test, er prisforskellen lille. Da handler det mere om, hvordan man foretrækker, at musikken præsenteres fra vinylpladen på pladespilleren. Dér er der forskelle, som er værd at bide mærke i. Clearaudio Concept lyder slankere, mere defineret i diskanten, og har lidt større dybde i lydbilledet.
Rega RP6 på sin side lyder fyldigere, mere dynamisk, og engagerer lytteren lettere på udpræget rytmisk musik. Med lidt større rækkevidde og gennemsigtighed i diskanten ville den have vundet denne duel klart. Den er desuden stillegående. Clearaudio-pladespillerens motor hører du, når den kører, men heldigvis mærkes det ikke i højttaleren, når du spiller musik.