TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: Riva WAND

Ubundet og vellydende

Især Riva Festival imponerer med volumen- og basressourcer samt udvalg af musikkilder.

Af / 06/04/2018 - 12:21
Riva WAND

Lyd & Billede mener

  • Ikke bundet til bestemte musik-apps. Tilbehør giver endnu flere tilslutningsmuligheder. God lyd i forhold til størrelserne.
  • Kun to højttalere i sortimentet. Storebror kan være svær at placere.

WAND er Riva Audios fællesbetegnelse for deres multirumssystem (Wireless Audio Network Design). Det består p.t. af den større højttaler Festival samt den mindre Arena, der også kan forsynes med batteri og blive bærbar. Som tilbehør findes desuden Riva Central, en trådløs forstærker med ind- og udgange til at tilslutte andre enheder til WAND multirumssystemet.

Kvalitet og tilslutninger

Den store Festival er en heftig sag, endnu større end Sonos Play:5. På fronten og siderne sidder et gedigent højttalergitter i metal, mens toppen, der er dækket af blank plast med betjeningsknapper og blåt lys i midten, giver et lidt billigt indtryk. Det er synd, for indenunder er der et ægte trækabinet, som er en højttaler i prisklassen værdigt.

Den mindre Arena er marginalt større end Sonos One, men har samme udvendige udtryk som storebror.

På bagsiden finder vi en AUX-indgang til eksterne lydkilder og en USB-port for tilslutning af USB-lagermedier. USB-porten kan også bruges til at oplade mobilen. På Festival er der desuden en optisk indgang til direkte digital tilslutning.

Med Riva Central udvider man mulighederne for at tilslutte flere musikkilder og forbinde dem til eksisterende højttalere. Det kan være alt fra pladespillere og USB-drev til passive højttalere eller eksterne forstærkere.

Annonce

Men det er på den trådløse side, at systemet stråler i forhold til mange af konkurrenterne, der enten skal tilgås via en egen app eller begrænser dig til nogle få standarder.

Riva WAND kan med fordel anvendes med Wi-Fi, for så kan man bruge Google Cast fra både Android- og iOS-enheder. Fra Apple-enheder kan man også bruge AirPlay. Eller Spotify Connect for direkte adgang. Unikt nok kan man også afspille direkte til højttalerne med Bluetooth.

RIVA FESTIVAL White Blowout 32543
Festival indeholder intet mindre end ti højttaler-enheder, hvilket giver den enorme lydressourcer. (Foto: Riva Audio)

Installation og betjening

Højttalerne installeres let med Google Home-app’en på en smartphone eller tablet. App’en finder selv en tændt højttaler, der ikke er konfigureret. Efter at man har tildelt den trådløst netværk og et navn, dukker den op i både Home-app’en og Rivas egen WAND-app.

Det er også fra Home-app’en, man kan samle højttalerne i grupper, f.eks. i party-mode, når alle husets højttalere skal kunne spille samme musik samtidig.

Fra Riva-app’en kan man vælge indstillinger for de enkelte højttalere, f.eks. vælge fysiske indgange, hvis man ikke vil spille trådløst. Eller i Arenas tilfælde definere to styk som henholdsvis højre og venstre kanal for at få stereo. Her kan man desuden trimme bas- og diskantniveauet efter behag.

Unikt nok kan man også sætte højttalerne i Away-mode, hvor de skaber deres eget trådløse netværk, så man kan tage dem med ud og stadig afspille på dem over Wi-Fi.

Konkurrerende højttalere spiller enten fremadrettet (som Sonos), så man kan placere dem i en bogreol, eller rundstrålende (som Samsungs 360-højttalere), så de kan placeres f.eks. midt i rummet. Rivas højttalere sender lyden i tre retninger – eller fire, hvis man medregner Festivals bagudrettede passive bas-enheder. Det gør dem lidt svære at placere, da man skal tænke på at have godt med plads i alle retninger. Og der er ikke nogen rumkalibrering.

Man tager sig også i at savne en mellemmodel i sortimentet. Det er ikke alle, der vil have enten en stor og svært placérbar højttaler eller en lille køkkenhøjttaler, men der er ikke nogen midtimellem, f.eks. til bogreolen. Vi kommer heller ikke uden om, at nogle af konkurrenterne har endnu flere valgmuligheder i sortimentet, såsom soundbars til at sætte under tv’et eller en subwoofer til at supplere de mindre højttalere.

RIVA WAND Series White with Battery Attached Web 32542
(Foto: Riva Audio)

Lydkvalitet

Inde i Festival finder man intet mindre end tre bas-enheder, tre diskanter og fire passive enheder. Det giver den ressourcer nok til at fylde et stort rum med dundrende lydstyrke uden at miste kontrollen.

I kombination med den kraftfulde, dybtgående bas kan det blive lidt for meget for naboerne i en beboelsesejendom. Den tager endda bastesten “Limit to Your Love” med James Blake i stiv arm. Vi havde gerne set en EQ-kontrol, da det kan blive lidt for meget bas.

Dermed ikke sagt, at det kun handler om bas og kræfter. Takket være den detaljerede og udtryksfulde mellemtone kan man sagtens sidde i lænestolen og lytte til live-optagelser på lavere volumen. Man får endda lidt stereoperspektiv.

I betragtning af Arenas væsentlig mindre størrelse kan man selvfølgelig ikke forvente tilsvarende volumen- eller basressourcer. Den har ganske vist en mere fyldig bas end mange andre i samme størrelse, men brummer lidt ved dybbas. Diskanten lyder også mærkbart mere skarp.

Derimod har den et flot mellemtoneregister, hvor stemmer løftes frem af mikset, hvilket gør den velegnet til både sang og tale. Med andre ord en god køkkenhøjttaler, hvilket også er meningen.

Konklusion

Multirumshøjttalerne Riva WAND er nemme at installere og betjene, og har rigelige tilslutningsmuligheder. Man er ikke låst til bestemte apps som hos visse konkurrenter.

Den store Festival har øredøvende ressourcer og et glimrende mellemtoneregister, mens lillebror Arena er en mere letbenet køkkenhøjttaler. De er dog lidt vanskelige at placere for bedst mulig lyd, og der er ikke samme udvalg af højttalere at komplementere med som hos Sonos.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?