Samsung har netop lanceret årets nye TV-modeller, og som sædvanlig har de forbedret billedkvalitet og mange spændende nye funktioner på udstyrslisten. Men fællesnævneren for dem (og stort set alle andre TV’er) er, at lyden kan virke ret slap!
Hvis man vil have en lydgengivelse, der matcher den potente billedkvalitet, må man være forberedt på at punge ud for en separat højttalerløsning. Men tro os, det er dét værd!
Vi havde for nylig Samsungs nye 4K-TV QN95A på besøg, og i den forbindelse bad vi også om at låne en passende soundbar til at teste med. De sendte os den nye HW-Q810A, og her er, hvad vi synes om den!
Samsung HW-Q810A
Denne model rykker ind i mellemlaget af årets soundbars fra Samsung. Den lægger sig under topmodellerne HW-Q910 og 960 i pris, men har mange af de samme fordele. Her får man bl.a. en større subwoofer og flere højttaler-enheder end med de billigere Samsung-modeller.
Samsung-soundbaren understøtter ægte 3D-lyd i form af lydformaterne Dolby Atmos og DTS:X, og anvender en højttalerkonfiguration af typen 3.1.2. Tretallet betyder, at den har venstre, højre og centerkanal; ettallet står for separat subwoofer; og totallet indikerer, at den har to “højdekanaler”, der peger op mod loftet. Det er disse højdekanaler – hvor lyden reflekteres tilbage fra loftet – der bidrager med noget af 3D-effekten på Atmos-lydspor!
HW-Q810A kommer uden separate baghøjttalere i æsken, men Samsung tilbyder dem som ekstraudstyr. Det højttalersæt, man kan købe til, hedder SWA-9500S og har også indbyggede højdekanaler. Det betyder, at man kan få en 5.1.4-opsætning, hvis man opgraderer.
Passer under TV’et
Der findes efterhånden mange lækre soundbars med runde og graciøse former, og ofte med lækkert stofbetræk udenpå. Samsung HW-Q810A passer dog ikke ind i den kategori – det er en simpel og funktionel soundbar med et ret groft, kantet udseende i sort metal.
Soundbaren er 98 cm bred – omtrent lige så bred som et 50 tommers TV – og kun 6 cm høj, så den passer ind under skærmkanten på Samsungs TV-modeller. Alternativt kan den også monteres på væggen. Med på holdet har den en trådløs subwoofer, som kan placeres uafhængigt under sofaen, i et hjørne eller lignende.
Brugervenlighed og funktioner
Samsung HW-Q810 har gode tilslutningsmuligheder. Den er udstyret med den opgraderede lydreturkanal HDMI eARC og kan både sende og modtage højopløste lydsignaler, hvis TV’et understøtter det. Derudover har den masser af trådløse tilslutninger såsom Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2 og Chromecast – det allermeste.
HW-Q810 har også nogle fordele, hvis man vælger at parre den med et TV fra samme producent. Hvis man har en nyere Samsung-model, kan man drage fordel af fuld synkronisering og fjernstyring via TV-fjernbetjeningen. Men soundbaren kommer også med sin egen fjernbetjening plus en lille statusskærm, der viser indstillinger og kildevalg.
Hvis man har et Samsung TV årgang 2021, kan man også drage fordel af rumkorrektion SpaceFit Sound. Det er en funktion, hvor TV’et ved hjælp af en indbygget mikrofon måler efterklangen i rummet og justerer lyden derefter. Den får man adgang til ved at sætte TV’et i Adaptiv lydtilstand.
Selv om det virker som en fiks funktion, ville vi gerne have haft mulighed for at måle lyden fra flere steder i rummet, ikke mindst lyttepositionen!
Opsætning går hurtigt, og soundbaren synkroniserede umiddelbart med TV’et (i vores tilfælde et Samsung QN95A), da vi sluttede den til via HDMI-udgangen. Men husk, at hvis TV’et understøtter eARC, er det også vigtigt at krydse det af i TV-menuen!
Potent lydkvalitet
Samsung HW-Q810 ser måske ikke så imponerende ud, men sikke en lyd! Førsteindtrykket er, at det her er en soundbar med et overraskende stort, bredt og dynamisk lydbillede.
På det seneste har jeg set Netflix-serien Snabba Cash, men nu kan jeg høre den på en helt anden måde. Dialogerne er klarere, baggrundsmusikken får tydeligere melodi, og maskingeværsalverne lyder langt mere frygtindgydende, end de gjorde med den billigere TS8111 fra TCL. Det står hurtigt klart, at Samsung-soundbaren kan spille meget højt og rent uden besvær.
Som nævnt har HW-Q810 separate højttaler-enheder til venstre, højre og center. Det bidrager til god kanalseparation, hvor især stemmerne er meget tydeligt forankret midti. Dialogerne på Formel 1-dokumentaren Drive 2 Survive er klare og sprøde.
Med HW-Q810 kan man også drage fordel af dedikerede højdekanaler, og det gør en absolut hørbar forskel på film, der understøtter det. Når Frank (Robert De Niro) sprænger en række taxier i luften i The Irishman, kan man høre stumperne fyge til alle sider. På dette tidspunkt kan vi også både høre og føle, at subwooferen giver godt med tryk. Bassen går overraskende dybt og får rummet til at ryste, når det kræves – uden at den laver generende forvrængning. Rigtig godt!
Samspil med Samsung-TV’er
HW-Q810A understøtter også Q Symphony, som er en funktion, hvor soundbaren spiller sammen med TV’ets indbyggede højttalere. I stedet for at slukke for højttalerne bruges de til at gengive dele af lydmikset. Det kan fungere godt og giver en imponerende surround-effekt, ud over at selve lydbilledet hæves op til skærmens niveau.
På virkelig højt lydniveau kan man dog høre, at TV-højttalerne løber tør for kræfter og lyder lidt anstrengt, mens soundbar stadig har mere at give. Derfor foretrak vi i mange tilfælde at lade soundbaren spille selv.
Hvad med musik?
Det er også blevet populært at bruge TV’et og soundbaren til musikafspilning. Med apps som Spotify og YouTube, der er let tilgængelige i menusystemet, er den gode musik ikke langt væk.
Samsung-soundbaren fungerer også godt til musiklytning, men her savner vi en anelse mere raffinement. Man kan høre på krævende jazz og akustisk musik (såvel som pumpende techno-rytmer), at subwooferens bas-anslag er lidt dvaske og ude af sync med resten af lydbilledet. Rytmen er der, men kunne have været endnu strammere og mere distinkt.
Desuden kan vi høre en tendens til et lille hul i frekvensgangen, lige i overgangen mellem subwoofer og soundbar. Mens der er masser af skub i de dybe frekvenser, er den øvre bas lidt tynd.
Vi fandt nogle EQ-indstillinger i TV’et, der hjalp lidt på basgengivelsen, men sammenhængen kunne godt have været lidt bedre. Og selv om soundbaren giver et bredt lydbillede i surround, lyder den ret fladt på almindelige stereolydspor. Her måtte Samsung gerne give os en dedikeret musikindstilling med bedre stereoperspektiv!
En konkurrent som Sonos Arc kan give et større stereolydbillede samt endnu mere luftige 3D-lydeffekter. Den koster imidlertid lige så meget som HW-Q810 uden subwoofer. Med en sub oveni ender Sonos-løsningen på næsten det dobbelte. Derfor er der ingen tvivl om, at Samsung-soundbaren giver meget lyd for pengene.
Konklusion
De, der vil have en seriøs opgradering af TV-lyden, går ikke galt i byen med Samsung HW-Q810A. Soundbaren leverer et stort og detaljeret lydbillede med overbevisende surround-effekt og en stærk og klar stemmegengivelse. Derudover har den masser af kræfter samt jordskælvslignende dybbas – nok til at chokere intetanende lyttere!
Der findes soundbars med endnu mere delikat og højopløst lyd – især til musik. Men som en god allround-lydpakke er HW-Q810A et godt valg og et glimrende match til nye Samsung-TV’er.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer