Search
Generic filters
Gruppetest

Seks kompakthøjttalere

 itemprop
GruppetestSeks kompakthøjttalere

Vanvittig lyd på lidt plads

Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

Lad os antage, at du har en lille stue eller et andet rum, hvor et par store gulvhøjttalere ikke passer ind. Vil du snyde dig selv for den bedste lyd af den grund? Selvfølgelig ikke. At gå ned i størrelse behøver ikke at betyde at give afkald på kvaliteten. Musikken skal lyde så godt som muligt!

I budgetklassen er det en kendt sag, at man får bedre lyd for pengene med kompakthøjttalere end gulvhøjttalere, fordi materialeomkostningerne går ned, samtidig med at mindre kabinetter har færre uønskede resonanser. Men hvis du troede, at det ikke gjaldt, når man går op i pris, så kan du godt tro om.

I 15.000-kronersklassen får man virkelig en smagsprøve på det gode liv. Selv om det er mange penge, og man også kan få rigtig gode gulvhøjttalere i dette segment, vil de bedste kompakthøjttalere kunne få hårene til at rejse sig på en helt anden måde end de gulvstående varianter til samme pris.

Det er typisk sådan, at en gulvhøjttaler koster det dobbelte af en kompaktversion af tilsvarende kvalitet. Den kan typisk tilføje en ekstra halv oktav i bassen, men resten af toneområdet er nærmest identisk. Altså bortset fra at kompakthøjttalere ikke sjældent har endnu mindre forvrængning i de lyse toner på grund af mindre farvning fra kabinetterne.

Placering

Kompakthøjttalere er mere placeringsvenlige end gulvhøjttalere, og du kan f.eks. placere dem i bogreolen. Men den bedste lyd får du, hvis du investerer i et par standere. I så fald vil selve fodaftrykket være lige så stort som med gulvhøjttalere, selv om det visuelt er mere minimalistisk. Og den samlede pris bliver noget højere end for kun højttalerne.

Lydmæssigt trives de fleste kompakthøjttalere bedst ret tæt på, men ikke helt ind til bagvæggen. Prøv dig frem; du kan hører, når bassen sidder.

Om forstærkeren

annonce

Det er måske ikke så intuitivt, men små højttalere betyder ikke, at kravene til forstærkeren mindskes. Tværtimod har små højttalere lavere følsomhed end de større, fordi man tvinger bas-enhederne til at arbejde mere for at give en tilsvarende mængde bas. Hvilket igen betyder, at kravet om forstærkerkontrol i hvert fald ikke bliver mindre.

annonce

Derfor er vores anbefaling at købe så god en forstærker, som du har råd til. Ikke nødvendigvis den med flest watt på papiret, men den skal være strømstærk og habil, hvis du skal have maksimalt udbytte af højttalerne.

Seks habile højttalermodeller. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Seks habile højttalermodeller

I denne test har vi medtaget højttalere fra nogle af branchens ypperste producenter. De befinder sig alle i prisklassen omkring 15.000 kroner, men de er langtfra ens. F.eks. står koaksialhøjttaleren KEF R3 alene som ægte trevejsmodel i et felt fuld af tovejshøjttalere.

De fleste er rimelig velvoksne af størrelse, men så er der Piega Premium 301, som udmærker sig ved sine meget kompakte mål. Uden at det går nævneværdigt ud over den interne volumen, da kabinetter af aluminium har tyndere vægge.

Desuden er nogle af højttalerne baseret på den traditionelle dome-diskant, mens både Monitor Audio og Piega har bånddiskanter, og Bowers & Wilkins har diskanten på toppen. Som sagt er der meget variation.

annonce

Produkter i testen
 data-srcset
Piega Premium 301
De små aluminiumhøjttalere spiller langt over deres vægtklasse.

Piega Premium 301 er afgjort et premiumprodukt. Alt fra stoffronterne til højttaler-enhederne stiller op i en klasse for sig, og kvalitetsfølelsen er upåklagelig.

Selv om højttalerne er mindre end normalt i denne klasse, vejer de lige så meget som større højttalere. De anvender Piegas egen bånd-enhed i diskanten og en 14 cm bas, og fås i sort eller hvid lak eller en ren aluminium-finish.

Det praktiske

Premium 301 er så små, at de passer ind overalt. I bogreolen, på en hylde, på skænken i stuen, på standere eller på væggen. Aluminiumkabinetterne sørger for kompakte ydermål, uden at det går ud over den indre volumen. Kableterminalerne rager ud bagpå, så husk at tage det med i betragtning.

Lyden af Premium 301

Lad dig ikke narre af størrelsen. Højttalerne lyder langt større, sejere og mere voksent, end formatet antyder. Hør bare Dvořáks violinkoncert eller “I Like That” med Janelle Monáe.

Okay, bassen lyder ikke lige så fuldvoksen som på KEF og går ikke lige så dybt som på Dynaudio, men den er stram og fokuseret med rigtig god dynamisk kontrast.

Vokalerne på Kacey Musgraves’ “Slow Burn” og Melody Gardots “Our Love Is Easy” gengives med krystalklar præcision, og diskanten er blandt de bedre, vi har hørt. Med fremragende luftighed og upåklagelig definition af overtonerne.

Premium 301 leverer et bredt stereoperspektiv med god dybde og mangler egentlig kun lidt mere dynamisk kraft i bassen sammenlignet med de større højttalere. Celloklangen på Bachs cellosuite nr. 1 i G-dur er skræmmende realistisk gengivet, men der mangler lidt kraft i de laveste toner.

annonce

Højttalernes begrænsninger viser sig ikke, før man presser dem til at overskride grænserne for volumen; så dukker portresonanser op og farver lyden i bassen.

annonce

Konklusion

Piega Premium 301 er nogle opsigtsvækkende gode højttalere. De har glimrende dynamisk kontrast, hvor bassen udmærker sig ved at være særdeles godt defineret. Den går ikke lige så dybt som på visse af de andre højttalere i testen, og der er grænser for, hvor højt de trives med at spille. Men de spiller åbent, bedre defineret og med mere indlevelse end de fleste i denne klasse.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Fakta
 • Type: 2-vejs kompakthøjttaler
 • Bas: 14 cm MDS-membran
 • Diskant: LDR 2642 MkII bånd-enhed
 • Følsomhed: 89 dB / 4 ohm
 • Frekvensområde: 39 Hz – 50 kHz
 • Mål og vægt: 34 x 18 x 23 cm / 9 kg
 • Finish: Aluminium, sort eller hvid lak
 • Web: av-connection.dk
Pris: 13998 kr
PlusSuperopløst og fokuseret lyd med meget veldefineret bas. Meget kompakt med høj kvalitetsfølelse.
MinusSå små højttalere kan ikke spille voldsomt højt eller dybt.
 data-srcset
Bowers & Wilkins 705 S2
Sidste års bedste kompakthøjttaler er fortsat blandt de allerbedste i sin klasse.

Bowers & Wilkins 705 S2 er den mest ambitiøse standerhøjttaler i 700-serien, som henvender sig til dem, der har begrænset plads, men gerne vil have samme kvalitet som med fuldvoksne gulvhøjttalere.

I stedet for de bløde former på den dyre 805 D3 er kabinettet på 705 S2 en traditionel firkantet kasse. Men alligevel er det lykkedes at holde resonanserne på et minimum.

705 S2 har det projektilformede Nautilus diskantkabinet placeret på toppen af hovedkabinettet. Det er for at frakoble det, så der ikke opstår indbyrdes resonanser mellem bas- og diskant-enhederne.

Diskant-domen er af kulfiber, en enklere konstruktion end diamant-domen i 800-serien. Men stadig med en højt placeret opbrydningsfrekvens (47 kHz), som ligger langt uden for det hørbare område. Bas/mellemtonen har en sølvgrå membran af Continuum-typen, der er flettet ligesom kevlar, men med endnu bedre dynamik. Der er dobbelte terminaler, så hvis du vil, kan du bi-wire eller bi-ampe for at adskille diskanten elektrisk fra bassen.

Det praktiske

Vi anbefaler aldrig reolplacering af højttalere i denne kvalitetsklasse, men hvis du insisterer, så glem ikke at medregne plads i højden til diskant-enheden.

Lyden af 702 S2

Kacey Musgraves’ nydelige stemme og guitarspil kommer klart og tydeligt frem. Ikke med så dyb bas som på KEF eller Dynaudio, men helheden er rigtig god. Lily Allens saftige “Trigger Bang” lyder både sejt og opløst på én gang, og også “I Like That” med Janelle Monáe gengives med flotte kantslag med snert. Hendes stemme lyder åbent og meget velplaceret.

Når Walter “Wolfman” Washington udleverer sin sjæl i blues-nummeret “Even Now”, lyder hans stemme så godt, så veldefineret, at Audun udbryder: “Det her er tæskefedt!”

annonce

Konklusion

Lyden af 705 S2 er lige så god nu, som da vi sidst testede dem – og kronede dem som årets bedste kompakthøjttalere i 2018. Timingen er udsøgt, rytmerne sidder lige i skabet, og sammenhængen mellem bas og overtoner er der ikke mange, der kan slå dem på. Det her er højttalere, der kan tackle alle slags musik og gør det med den største selvfølgelighed. Rigtig godt!

annonce
picture1
<
>
(Foto: Producent)

Fakta
 • Type: 2-vejs kompakthøjttaler
 • Bas: 6,5” Continuum
 • Diskant: 1” karbon-dome
 • Følsomhed: 88 dB / 8 ohm
 • Frekvensområde: 50 Hz – 28 kHz (-3 dB)
 • Mål og vægt: 20 x 40,7 x 30,1 cm / 9,3 kg
 • Finish: Sort højglans, mat hvid, rosentræ
 • Web: hifiklubben.dk
Pris: 15998 kr
PlusNeutral og detaljerig gengivelse af musikken. Rigtig god dynamik og udsøgt sammenhæng mellem bas og diskant.
MinusIkke klassens dybeste bas, og der findes dem med endnu mere luftige overtoner.
 data-srcset
Monitor Audio Gold 100 (G5)
De nye Monitor Audio lyder fornemt, men Gold 100 kan også virke lidt glatte og kedelige i forhold til de sejeste i klassen.
 data-srcset
Sonus faber Sonetto II
De snehvide Sonetto-højttalere spiller godt på det meste og tager sig godt ud.
 data-srcset
KEF R3
KEF stiller op med en lækker, præcis og vellydende højttaler, der giver masser af valuta for pengene.
 data-srcset
Dynaudio Evoke 20
Dynaudio vækker musikken til live og placerer artisten midt i stuen med et gigantisk rum omkring sig.
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Seks kompakthøjttalere

  (Foto: DALI)

  Genfødte kæmpedræbere

  DALI har givet en af sine mest elskede modeller en kærlig opdatering. Resultatet er nærmest magisk.

   data-srcset

  Ny referencehøjttaler

  Tak for kaffe! Dynaudios Confidence-højttalere er usædvanlig vellykkede – og vellydende.

   data-srcset

  Kompromisløs kompakthøjttaler

  Disse højttalere er i en klasse for sig, godt ­hjulpet af en løsning, der er lige så smart, som den er enkel.

   data-srcset

  Højttaler i himmelklassen

  Danske Audiovector har kastet deres kærlighed på løbende opgraderinger. Vi kan dog ikke tro andet, end at deres high-end 3-serie nu har nået sit klimaks.

   data-srcset

  Koncertlyd i reolen

  Technics laver ikke bare en af de bedste bordhøjttalere i sin klasse, de laver to!

   data-srcset

  Videoanmeldelse: Himmelsk trådløs lyd

  Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.

   data-srcset

  Trådløs stereo for feinschmeckere

  Disse bittesmå trådløse højttalere lyder større, end de er, og kan være en god erstatning for stereoanlægget.

  (Foto: Producent)

  Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

  (Foto: Producent)

  Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

  (Foto: Producent)

  Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

  PRØV LB+ I 3 UGER
  3 UGER LB+ FOR 3 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk
  PRØV i 3 UGER
  Ingen bindingstid
  Luk
  Scroll til toppen