Den ligner noget, en roadie har slæbt ind på en scene, og som en overivrig sanger snart vil efterlade et Dr. Martens-fodaftryk på, der aldrig går væk. Mit gæt er, at den kan tåle det, for Sharps SumoBox ser ud til at kunne overleve et langt liv på scener rundt om i verden.
Men det ville være spild af talent, for trods sit udseende er Sharps SumoBox i stand til at spille musik med både power og finesse. Du vil næppe placere den ved siden af TV’et i stuen, men nu er højttaleren jo også skabt til ædlere formål.
Tænk på den som en læderklædt rockmusiker med slidte jeans og vildt hår, der pludselig fremfører en fejlfri version af Nessun Dorma ved klaveret. For lyden fra Sharp-højttalerne er ikke udelukkende egnet til partymusik og rock.
Hvordan har de klaret den, spørger du måske. Svaret er, at Sharp har udnyttet ekspertisen fra Devialets udviklingsteam og lagt Speaker Active Matching (SAM) ind i Sumo-højttaleren.
SAM er noget, Devialet først introducerede i sine high-end forstærkere, og her er det implementeret i SumoBox CP-LS100 – og i den større LS200, hvor den korrigerer højttalerelementerne, mens musikken spiller. Alt sammen for at give en mere klangfuld lyd med tryk på, men nærmest uden forvrængning.
Høj partyfaktor
Den minder mere om en JBL Partybox 710 end om JBL Boombox 3 Wi-Fi, og den har som førstnævnte to indgange til guitar og mikrofon. Med en mixer på baksiden og tonekontroller. Den kan også parres trådløst med endnu en højttaler og spille i stereo, så man opnår et større og mere kraftfuldt lydbillede.
Man kan også sammenkoble endnu flere Sumo-højttalere, men det kræver kabler.
Så SumoBox er både en DJ-højttaler, guitarforstærker, partyhøjttaler og mini PA-højttaler. Men med så mange ambitioner at leve op til, må der vel være noget, den ikke gør så godt?
Aftageligt batteri
Egentlig ikke. OK, batteritiden på 10 timer ikke noget at prale af. Men det tager kun få sekunder at udskifte batteriet med et fuldt opladet batteri. Eller man kan lade højttaleren få strøm fra stikkontakten. I app’en har man også fuld adgang til panelet på bagsiden, som dermed kan fjernbetjenes fra mobilen.
Der er ingen volumenkontrol eller indgangsvælger på toppen ved siden af bærehåndtaget. I stedet er det meningen, at musik og lydstyrke skal styres fra Sharp Life-app’en.
Ikke IPX-certificeret
Højttaleren er ikke IPX-certificeret, men den tåler en smule regn. Sharp siger, at hvis man har brug for en højttaler, der skal kunne tåle at stå ude, skal man overveje den større LS200.
Til hjemmebrug, til træning eller som DJ/PA-højttaler fungerer LS100 rigtig godt. Den vejer lige under 10 kilo, og takket være håndtag i siderne og på oversiden er den nem at håndtere.
Højt og kraftfuldt
Den fylder nemt en fest med lyd, og indendørs er den endnu mere kraftfuld med et gastryk, der kan mærkes i maven. Desværre er der ingen tonekontroller til den musik, man streamer fra mobilen. Her kunne Sharp godt have sørget for i det mindste en lille fem-bånds equalizer. Nogle gange har man brug for at kunne finjustere lyden til det rum, højttaleren står i. Det tætteste, man kommer det, er en knap i app’en, hvor man kan skifte mellem indoor og outdoor. Sidstnævnte giver bassen et boost, som tydeligt kan mærkes. Især hvis højttaleren er placeret indendørs.
Med Amanda Bergmans letflydende Golden fra albummet Docks savner jeg en equalizer, der kan løfte lyden af guitaren og vokalen. Men lydbilledet er stort og fyldigt. Der er virkelig bas nok her, hvilket der også er på Weird Goodbye med The National og Bon Iver.
Her hjælper det at skrue op for volumen. Så kommer mellemtonen bedre frem i lydbilledet, men lyden i mellemtonen er mørkere end neutral, og jeg må have fat i evigt unge Kylie Minogues Tension for at tjekke, om det er optagelsen eller forvrængning. Det er sidstnævnte, men det er ikke generende, heller ikke når jeg spiller Cecilia Bartolis fortolkning af Lascia co’lo panga fra Händels Rinaldo. Bravo.
Der er dog ingen tvivl om, at Sumo-boksen trives allerbedst, når den får lov til at bruge begge basenheder. Selv om den håndterer Händel rigtig godt, er det først og fremmest med festmusik, at den virkelig brillerer. Her er den også bedre end den dyrere JBL Boombox 3 Wi-Fi og på niveau med JBL’s Partybox 710 til stort set alt.