TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Siala Saga

Dansk retrohåndværk

Debutmodellen Siala Saga imponerer på håndværk og maskulin lækkerhed.

Af / 15/05/2021 - 10:00
Siala Saga

Lyd & Billede mener

  • Dansk håndværk. Virkelig smuk udførelse i luksuriøse materialer. Lyden er glimrende.
  • Temmelig høj pris for en højttaler uden netværksforbindelse, streaming, smart-funktioner og digitalindgang. Kun Bluetooth 4.2.

Trådløse højttalere er mildt sagt ikke en mangelvare. Men en dansk udviklet, dansk produceret og håndbygget trådløs højttaler er ikke noget, vi er vant til at se.

Siala er stiftet i 2018 af vennerne Patrick Wayne Hejlesen og Jonas Palm, og Siala Saga er deres første produkt. En trådløs livsstilshøjttaler i den øvre ende af prisskalaen.

Designet er klassisk på den maskuline måde: Olieret ægte træ og olieret ægte læder. Det er så eksklusivt og håndlavet, at man får lyst til at stikke næsen hen til højttaleren og indsnuse duften.

Højttalerne specialbygges i hånden. Når man bestiller, kan man vælge imellem tre træsorter samt kunstmineralet corian og tre farver på det italienske læder. Man kan også vælge træsorten på den blødt afrundede udmunding af basporten, samt om der skal monteres bærehåndtag i træ. Fronten er af groft vævet møbelstof.

Det er alt sammen lir, der ikke har indflydelse på lyden – men det er lækker lir, der skruer herlighedsværdien i top. Og selvfølgelig også prisen.

Annonce

Ren Bluetooth-højttaler

På den tekniske side er Siala Saga en selvstående bordhøjttaler uden netværks- og smart-funktioner. Bluetooth (med aptX) og en analog minijack-indgang. Det er det hele. Ingen apps og ingen fjernbetjening. Siala-folkene arbejder på en model med netværksfunktioner, men Saga-højttaleren har kun Bluetooth.

Det behøver der ikke at være noget problem i. Både Klipsch og Marshall har lavet rene Bluetooth-højttalere i et design, der ligner.

Indeni finder man en 4 x 50 watt klasse D-forstærker, der driver i alt fire højttaler-enheder: To 4 tommers bas/mellemtone-enheder og to ¾ tommes dome-diskanter. Højttaleren har en batteritid på op til 24 timer. Eller otte timer, når det går hedest til.

siala4
Siala Saga en selvstående Bluetooth-bordhøjttaler uden netværks- og smart-funktioner.

Klassisk stil

Muligheden for at tilpasse farver og materialer efter smag er et af de vigtigste salgsargumenter for Siala Saga. Man kan godt vælge en diskret og “moderne” stil med top og bund i hvid corian og sider i sort læder. Jeg valgte af gå i den stik modsatte retning med top og bund i mahogni og sider og bagklædning i cognacfarvet læder – perfekt til herreværelset i steampunk-stil (disclaimer: Jeg har ikke et herreværelse i steampunk-stil, og testproduktet var naturligvis kun til låns – men det er rart at kunne drømme!).

Når højttaleren er valgt, går der ca. fire uger, inden den ankommer med posten i en meget stor og overordentlig transportsikker emballage, der burde kunne overleve selv den mest brutale pakkehåndtering.

Indeni finder man, ud over højttaler og oplader, et plejesæt med læderolie og træolie samt en nydelig trykt manual på 56 sider. Ikke dårligt for en debutvirksomhed.

Betjening og brugervenlighed

Som ren Bluetooth-højttaler er opsætningen af Siala Saga simpel. Når den er parret med mobilen eller den bærbare computer, kan man streame musik til den trådløst.

Betjeningen begrænser sig til tænd/sluk, Bluetooth-parring og valg af EQ-indstilling til henholdsvis indendørs og udendørs brug. Funktionerne styres med touch-felter gemt bag udfræsninger i toppladen. Det er elegant og minimalistisk – men også lidt for minimalistisk, da der ikke er nogen synlig indikation af, hvad man har valgt. Det skal man om på bagsiden af højttaleren for at finde.

Man kan også spørge, hvorvidt det overhovedet er nødvendigt at have funktioner, der primært bruges under opsætningen, placeret som designelementer på toppen. Personligt ville jeg hellere have haft en volumenkontrol i stedet for Bluetooth- og EQ-knapperne. Volumen kan nemlig kun styres direkte på den parrede enhed.

siala2
Højttaleren er håndbygget i Danmark, og finishen er eksklusiv. Ved bestillingen kan man vælge imellem 36 kombinationsmuligheder. (Foto: Siala)

Lydkvaliteten

Siala Saga spiller i stereo, men stereoperspektivet bliver nødvendigvis noget smalt i en højttaler, der er bare 32 cm bred. Der er ikke lavet nogen fase-fiksfakserier for at gøre lyden større. Det skal Siala ikke høre nogen kritik for, da den rene lyd er at foretrække.

Der er, som vanligt i dag, indbygget DSP til at styre delefilteret og rette frekvensgangen ud. Og Siala har fint styr på akustikken i den lille højttaler. Der er smæk i bassen, og balancen mellem toneområderne er generelt fin.

Tale og sang gengives åbent og ret naturligt, og der mangler ikke luft. Men herrestemmer bliver lidt for fyldige på grund af en lidt fremhævet bas.

Saga er ikke kedeligt selskab, og den har det især godt med pop og rock. “Dark Ballet” med Madonna og “When I Was a Young Girl” med Feist får fødderne i sving. Her klæder bassen musikken fint – og får gulvbrædderne til at vibrere.

Egentlig dybbas er af rimelige fysiske grunde ikke til stede. Det er et fuldt acceptabelt kompromis, som kun vil ærgre orgelentusiaster.

siala3
Siala Saga kan godt fås i en “indretningsvenlig” udgave med top og bund i hvid corian samt sider i sort læder. (Foto: Siala)

Konkurrenter

Trådløse bordhøjttalere er der masser af, og de fleste i denne prisklasse har indbygget streaming, multirum og også ofte rumkorrektion. Sonos Play:5 har alle funktionerne og lyden, men ikke designet. Klipsch The Three er næsten lige så retrolækker og har dertil trådløse funktioner. Og hvis knivskarpt design er førstekravet, er Beosound Emerge en åbenlys kandidat – der dog kun spiller i mono.

Konklusion

Siala Saga er en absolut velskabt debutmodel fra en ny dansk producent. Hvad angår design og byggekvalitet, giver den baghjul til de fleste, bortset fra Bang & Olufsen. Lydmæssigt er der også fornuftigt styr på tingene, og højttaleren vil kunne levere mange års hyggelig underholdning på herreværelset eller hjemmekontoret.

Men det er også en ret kostbar højttaler, og teknologisk set er det svært for to mand på et træværksted at hamle op med multinationale elektronikkoncerner. For de samme eller færre penge kan man med lethed finde trådløse højttalere med tilsvarende lydkvalitet og indbyggede streaming- og multirumsfunktioner.

Om det skal være afgørende, er op til dig. Der er jo heller ingen, der køber en Harley-Davidson for kørekomforten og tophastighedens skyld.

Karakter
Siala Saga
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

2 kommentarer til “Siala Saga”

  1. Birgitte Schandorff

    Smukt musikmøbel med formidabel lyd. Jeg synes, at den er alle pengene værd. For mig har det også betydning, at den er let og enkel at betjene. Jeg glædes hver dag over både design og lyd.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!