TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Sonos Arc Ultra

Sonos Arc Ultra: En klar forbedring

Sonos' nyeste soundbar lover markant bedre bas, men den vigtigste forbedring ligger faktisk i et helt andet register.

Af / 08/11/2024 - 08:05
Sonos Arc Ultra

Lyd & Billede mener

  • Sonos Arc Ultra har en imponerende stor surroundlyd og en generøs bas i forhold til sin størrelse. Elegant design i sort eller hvid med et godt indtryk af kvalitet. Desuden er app’en endelig blevet mere stabil.
  • Selve surround-effekten er ikke meget større end forgængeren Arc. Ingen ekstra HDMI-indgange.

Sonos Arc Ultra er efterfølgeren til Arc, som i årevis har været en af de mest populære premium soundbars på markedet. Blandt de forbedringer, vi er blevet lovet, er en markant bedre bas takket være en ny og avanceret basenhed. Samtidig har Sonos flyttet rundt på højttalerne indeni og tilføjet nogle ekstra lydkanaler til mixet. Der loves betydelige og hørbare forbedringer på trods af, at den har samme størrelse som før.

Det amerikanske firma har været i en svær situation på det seneste og har oplevet mange problemer og kundeflugt som følge af app-udfordringer. Lanceringen af den længe ventede Arc-efterfølger blev endda udskudt på grund af dette. Så spørgsmålet er, om opgraderingen var det værd, og om dette er det produkt, der kan bringe Sonos tilbage på toppen? Lad os lytte!

Sonos Arc Ultra test 5 scaled
Sonos Arc Ultra anno 2024. (Foto: Audun Hage)

Sonos Arc Ultra: 9.1.4 kanaler og ny basenhed

På ydersiden ser Sonos Arc Ultra stort set ud som den gamle Arc, men der er et par forskelle, når man kigger nærmere på den. For det første er Ultra et par centimeter bredere end sin forgænger, og fordi den har flere højttalerenheder, er en større del af overfladen blevet perforeret, så lyden kan slippe ud. Samtidig har soundbaren fået et nyt bagparti, hvor nogle af touch-kontrollerne nu er placeret.

Sonos Arc Ultra test (10) Sonos Arc Ultra test (11)
<
>
Sonos Arc Ultra. (Foto: Audun Hage)

Indeni er der 14 højttalerenheder – tre mere end den nuværende Arc – for op til 9.1.4 kanaler med surroundlyd. Den vigtigste tilføjelse er nok ”.1.”, nærmere bestemt den nye subwoofer-kanal.

Mens forgængeren blot fordelte basgengivelsen til de forskellige enheder, har Arc Ultra en dedikeret og specialiseret bashøjttaler til opgaven. Det betyder, at de andre højttalere ikke behøver at spille bas, hvilket er en teoretisk win-win med hensyn til detaljer og forvrængning.

Annonce

Men som vi alle ved, kræver det lidt punch at skabe ægte bas. Derfor kan man undre sig over, hvordan det er lykkedes Sonos at få plads til en tilstrækkelig kraftig bashøjttaler i det lille kabinet.

Avanceret basteknologi

Svaret kommer i form af den nye basenhed med Sound Motion-teknologi, et patent, som Sonos erhvervede gennem købet af det hollandske firma Mayht i 2022. Sonos betalte omkring 100 millioner dollars(!) for handlen, så det er bestemt ikke småpenge! Med på turen var brødrene Timothy og Mattias Scheek, som nu arbejder med udvikling hos Sonos.

Den særlige basenhed bryder med konventionelle metoder. I stedet for en membran med en enkelt svingspole bruges der to membraner med fire svingspoler. Basenheden er monteret til højre for centerhøjttaleren og ”kommer ud”« gennem en åbning i fronten. Den skulle være i stand til at producere banebrydende mængder bas i forhold til sin størrelse, og i fremtiden vil vi måske se teknikken anvendt i mange flere højttalere.

Sonos Arc Ultra test 1

Videoillustrationen er fra Mayht og repræsenterer ikke nøjagtigt den enhed, der bruges i Arc Ultra.

Bedre signalbehandling og fokus på stemmer

Ud over den nye basteknologi har Arc Ultra også fået andre opdateringer for at forbedre lydoplevelsen. Blandt andet er der lagt meget arbejde i at optimere lyden til forskellige formater som 5.1, 7.1 og Dolby Atmos. Sonos hævder også at have forbedret centerkanalen fysisk. Derudover tilbyder de en ny lydtilstand med justerbar stemmeforbedring.

Arc Ultra understøtter nu WiFi 6 i tillæg til Bluetooth 5.3. Det betyder, at du kan afspille lyd via AirPlay 2, Spotify Connect og Bluetooth samt selvfølgelig Sonos-app’en.
Sonos har angiveligt også taget skridt til at reducere Arc Ultras miljømæssige fodaftryk. Produktet bruger mindre plastik, er halogenfrit og har et lavere strømforbrug end sin forgænger.

Sonos Arc Ultra test (9) Sonos Arc Ultra test (6)
<
>
Sonos Arc Ultra. (Foto: Audun Hage)

Opsætning

Opsætningen burde gå som en leg, hvis du allerede er en erfaren Sonos-bruger, og ellers er det også ret nemt. Det er stort set bare et spørgsmål om at sætte stikket i stikkontakten og tilslutte det medfølgende HDMI-kabel plus et eventuelt netværkskabel. Derefter er det nemt at tilføje Ultra til dit system via den opdaterede Sonos-app.

App’en har fået en masse (velfortjent) kritik siden lanceringen sidste år, men med de seneste opdateringer fungerer tingene ret stabilt og hurtigt. Den formår at ”finde” produkterne i rummet uden de store problemer.

Screenshot 20241106 115110 e1730985835348

Hvis du allerede har eksisterende Sonos-subwoofere og surroundhøjttalere, kan de have brug for en opdatering. Arc Ultra fungerer med alle Sonos-subwoofere og nyere S2-generation af baghøjttalere, dog med visse begrænsninger.

Arc Ultra understøtter selvfølgelig Trueplay, Sonos’ rumkorrektion, som nu er tilgængelig via Sonos-app’en til både Android- og iOS-mobiler. Bemærk dog, at Trueplay til Android er en såkaldt ”QuickTune”-version, der måler akustikken gennem de indbyggede mikrofoner i højttaleren og ikke gennem mobiltelefonen. For en mere avanceret og fuldgyldig måling af hele rummet skal du derfor stadig bruge en iPhone.

Vi testede Android-versionen og fandt ud af, at QuickTune havde en moderat, men mærkbar effekt. Mikrofonerne kan i øvrigt deaktiveres, når du er færdig med at måle.

Lydkvalitet på film og TV

Hvordan lyder det hele så i praksis? For at finde ud af det testede vi Arc Ultra i et hjemmemiljø, både med og uden subwoofer og surroundhøjttalere (Era 100 og Era 300), og vi havde også mulighed for at sammenligne med den originale Arc-soundbar.

Først var det tid til et ”gensyn” med forgængeren, som har etableret sig som en af de bedste i premiumsegmentet. Arc er kendetegnet ved et stort og bredt lydbillede og en ret tydelig surround-effekt – også i højden. Mellemtonen er klar, men den tonale balance er på den neutrale side. Arc har på den anden side en ret hul og forsigtig bas. Desuden er stemmerne ret slanke og spidse uden megen brystresonans. Det kan gøre lydoplevelsen lidt anstrengende, når soundbaren bruges alene.

Dette afspejles også i musikken. Lydbilledet er ikke nær så bredt, som man kunne forvente ud fra soundbarens størrelse. Hoziers ”Too Sweet” fylder ikke hele stuen, som man kunne forvente, og basguitaren lyder lidt anonym. Til ren musiklytning findes der helt sikkert bedre højttalere, ikke mindst fra Sonos selv.

På den anden side gør Arc det ikke dårligt med surround sound og Dolby Atmos. Der er en dejlig luftighed og fornemmelse af bevægelse i højden her. Det lyder engagerende med velproducerede soundtracks som Drive to survive og Top Gun: Maverick.

Vi oplever dog en stor forskel med og uden surroundhøjttalere. Arc får faktisk markant bedre lyd generelt, når surroundhøjttalerne er aktiveret. Derudover tilføjer enhver Sub naturligvis en masse til bunden. Men som vi alle ved, koster den slags ekstra penge og fordobler budgettet for det samlede system.

Sonos Arc Ultra test (1) Sonos Arc Ultra test (13) Sonos Arc Ultra test (12)
<
>
Sonos Arc Ultra foran den originale Arc. (Foto: Audun Hage)
Læs også Den ultimative Sonos-pakke Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 højttalere i surround-kanalerne bagtil, er scenen sat til en imponerende stor, naturtro og omsluttende lyd. Cirklen er sluttet!

Over til Arc Ultra!

Vi satte den nye model til samme sted, hvor forgængeren stod, og det tog ikke lang tid at høre forskellen. De to ser måske ens ud på ydersiden, men akustisk er der stor forskel.

Testen faldt tilfældigvis sammen med valgaftenen i USA, og der var mange nyhedsprogrammer med én ting til fælles: MASSER af debatter! Så det er godt at have sit taleudstyr i orden.

Det umiddelbare første indtryk er, at Arc Ultra har en helt anden og markant bedre stemmegengivelse end sin forgænger. Stemmerne er klarere, stærkere, fyldigere og mere distinkte fra starten, hvilket gør det nemmere at følge dialogen. Der er også en tydeligere skelnen mellem lyse og mørke stemmer.

Og det bedste af det hele er, at du ikke behøver at skrue op for lyden for at opleve forskellen. Selv ved lav lydstyrke er forbedringen tydelig. I vores opsætning med Samsung S90D og HDMI eARC fik vi også fremragende læbesynkronisering, hvilket betyder, at stemmerne og lyden generelt var godt synkroniseret med handlingen på skærmen.

Men nok snak. Hvad med mere generel TV-underholdning, film og serier? Her er lydbilledet naturligvis mere komplekst. Vi havde store forventninger til bassen på grund af alle løfterne på forhånd og var næsten forberedt på at blive skuffet. Men det blev vi ikke.

Vores første indtryk er, at bassen er imponerende god, og i vores lytterum på omkring 32 kvadratmeter lyder den betydeligt fyldigere end den originale Arc. Faktisk så meget, at vi var i tvivl: Havde vi rent faktisk glemt at slukke for subwooferen? Det er en lidt kikset måde at sige det på, men sådan føltes det.

Basforbedringen er indiskutabel og klar. Ikke i den forstand, at vi kan mærke gulvbrædderne ryste fra eksplosioner, jordskælv eller trampende T-rex’er, men mere at bastonerne nu har en klar plads i lydbilledet.

Både musik og lydeffekter får et fremragende snert, og man kan nemt høre forskellen ved, at Arc Ultra har et dedikeret basenhed. Det lader til, at det har givet Sonos mulighed for at være lidt mere ambitiøs med basgengivelsen, samtidig med at de andre kanaler fungerer ubesværet.

Hvad med surround-effekterne?

Arc Ultra tegner et stort, bredt lydbillede med god dybde og imponerende bevægelse i lydbilledet. Den har også en lidt klarere kanaladskillelse end sin forgænger. Selv uden surroundhøjttalerne tændt fik vi en klar fornemmelse af lydobjekter ovenfra, bagfra og fra siderne. Den oprindelige Arc var dog allerede blandt de bedste i sin klasse, og vi oplevede ikke de samme dramatiske forbedringer her.

Ultra-modellen har dog en lidt friskere dynamik, og der er mere punch i skud og eksplosioner som følge af den stærkere bas. Vi kan også godt lide, at stemmer nu kan høres tydeligt, selv under de hårdeste forhold. Du behøver ikke at spille så højt for at høre dialogen, så lydstyrken behøver ikke at være tæt på ”smertegrænsen”. Mindre vigtigt i et lydisoleret rum, men rart, hvis du har naboer at tage hensyn til.

Arc Ultra kan dog ikke spille ekstremt højt. De førnævnte forbedringer er tydeligst ved lav til moderat lydstyrke. Hvis du vil fylde et større, dedikeret biografrum med lyd, har du naturligvis brug for flere højttalere.

arcultra-sub4-era300-riverhouse-dune2 2-mediakit-intro-2
<
>
Sonos Arc Ultra med Era 300 og to subwoofere. (Foto: Sonos)

Med Sub 4 og baghøjttalere

Før eller senere bliver det selvfølgelig tid til at tilføje ekstra baghøjttalere og subwoofer(e) til dit system. Med Sonos kan du enten gøre det gradvist eller samlet til en lidt reduceret pakkepris. Vi har testet Era 100, Era 300 og den nye Sub 4.

De små Era 100 vil være et godt valg til mindre rum, da de fylder lidt og giver en imponerende mængde lyd i forhold til deres størrelse. Med disse har du også fordelen af, at Arc Ultra har adgang til flere mikrofoner til at måle lyden i rummet (QuickTune).

Den største forbedring kommer selvfølgelig med de større Era 300, som har indbyggede højdekanaler ligesom soundbaren. Ifølge Sonos er Arc Ultra designet specielt til at fungere sammen med Era 300 i en større opsætning. Det kan man høre i praksis, da den meget omtalte ”lydboble” bliver mere komplet fra alle retninger, ikke mindst ovenfra. Panorerende lydeffekter som fly, helikoptere og forbipasserende biler gengives med imponerende realisme.

Når det gælder den ”nye” Sub 4, er vi ikke så imponerede. Bortset fra at den nye har WiFi 6 og en mat finish i stedet for højglans, er der ingen større praktiske eller hørbare forskelle fra forgængeren Sub (Gen 3). Man kan spørge, om det virkelig er en nødvendig ændring.

Efter vores mening ville det have været meget mere spændende, hvis subwooferen også havde været i stand til at udnytte den nye Sound Motion-teknologi. Forestil dig den bas, vi så kunne opnå! Men måske kommer vi til at høre det i en eventuel ny Sub 5 eller Sub Mini 2?

Eksisterende Sonos-ejere skal være opmærksomme på, at Sub 4 også kan fungere med en ekstra subwoofer, men den skal være Gen 3 eller nyere. Så dem, der allerede har en Sub Gen 2 i deres system, kan ikke bruge den sammen med Gen 4 i en dobbelt sub-opsætning. Lidt mærkeligt, hvis du spørger os.

Sonos Arc Ultra test 3 scaled
Sonos Sub 4 (til høyre) sammen med forgjengeren Sub (Gen 3).

Bedre stereo-lyd

Arc Ultra understøtter musikafspilning via Wi-Fi og Airplay 2 samt Bluetooth. Og der er ingen tvivl om, at Arc Ultra giver en mere komplet og behagelig lydoplevelse end sin forgænger.

Der er en større skala i lydbilledet og mere plads til de forskellige instrumenter. Basguitaren træder tydeligere frem, og man får en bedre fornemmelse af rytme og fremdrift. Bassisten har endelig koblet sig på forstærkeren.

Den kan ikke sammenlignes med et rigtigt stereoanlæg, men som selvstændig musikhøjttaler gør Arc Ultra et godt stykke arbejde. Hvilket er mere, end vi kan sige om forgængerens ret slanke og slappe præsentation.

Vi skiftede frem og tilbage mellem de to Arc’er, og desværre blegner forgængeren i forhold til den måde, Ultra formår at fylde rummet på. Som Myles Smith synger i sangen Stargazing ”You were right there all along”. »Ja, men vi havde faktisk brug for Ultra for at gøre det ekstra tydeligt. Så er det svært at gå tilbage.

Konkurrenter?

Derudover skal vi tage højde for, at Sonos-systemet, når alle højttalere og subwoofere er tilføjet, er relativt dyrt sammenlignet med en prisvenlig udfordrer som guldvinderen Samsung HW-995D. Sonos har utvivlsomt en lidt mere raffineret præsentation af tale og musik, men Samsung leverer lige så meget kraft og imponerende surroundlyd til prisen, som inkluderer sub- og surroundhøjttalere. Samsung tilbyder også ekstra HDMI-indgange med passthrough, hvilket Sonos ikke har.

Samtidig er Sonos Arc Ultra betydeligt billigere end f.eks. Sony Bravia Theatre Bar 9 og har bedre bas og surroundfølelse end Sonyens lillebror, Bar 8. I den forstand er Sonos Arc Ultra faktisk et rigtig godt køb som selvstændig soundbar.

Læs også Årets bedste soundbar fra Samsung? Når du vil have ren og kraftfuld biograflyd for pengene, er Samsungs bedste soundbar HW-Q995D et sikkert køb.
Læs også Fyrværkeri i hjemmebiografen Sonys hidtil bedste soundbar har musklerne til at levere en solid filmlyd-oplevelse.

Konklusion

Sonos Arc Ultra er en klar forbedring af den oprindelige Sonos Arc, som allerede var en af de bedste soundbars i sin klasse. Sonos har brugt store ord om opgraderingen af bas og stemmegengivelse, og det er langt fra tomme ord, viser det sig.

Vi vil ikke påstå, at Sonos har opfundet en ”mirakelbas”, men det faktum, at de har formået at indbygge så meget bedre bas uden at øge størrelsen væsentligt, er bestemt imponerende. Desuden er stemmegengivelsen dramatisk forbedret som følge af den interne omrokering.

Prismæssigt koster Arc Ultra nogenlunde det samme som sin forgænger (som ganske vist sælges til kampagnepriser, da lagrene er tomme). Derfor må den betragtes som et relativt gunstigt køb, især når man tænker på, at den faktisk kan klare sig selv uden eksterne højttalere.

Med andre ord: Hvis du overvejer en Arc eller Arc Ultra, synes vi bestemt, at nykommeren er de ekstra penge værd. Men hvis du allerede ejer en Arc, behøver du ikke stresse over at skifte. Vi vil hellere bruge pengene på en subwoofer eller baghøjttalere.

Karakter
Sonos Arc Ultra
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?