Det var ikke nogen stor overraskelse, da Sonos i begyndelsen af marts afslørede sin første lommebærbare højttaler, Sonos Roam. Forud for den officielle lancering havde de fleste detaljer nemlig været lækket. Hvilket sandsynligvis gav den mere opmærksomhed, end hvis den ikke var blevet lækket. Små bærbare højttalere er der mange af – men hemmeligheder er altid godt.
Men nu er den her, og vi har fået et testeksemplar i hånden, tids nok til at tage den en tur med ud i forårsvejret og hjem igen. Den er nemlig både beregnet til bærbar brug og som en del af hjemmets Sonos-system.
Roam er den absolut mindste Sonos-højttaler til dato. Med 17 cm i højden og 6 cm i bredden i en håndvenlig, blødt trekantet form er den lige til at putte i jakkelommen eller i tasken. Fire touch-knapper på toppen af enheden kan bruges til at styre lydstyrke, starte og stoppe afspilning og tænde for mikrofonen, så den kan stemmestyres med Google Assistant. Alexa understøttes også, men det er kun interessant i de store sprogområder.
Fronten er dækket af et solidt beskyttelsesgitter af metal, og højttaleren er vand- og støvtæt efter IP67. Hvilket vil sige, at den kan tåle en dukkert på op til en halv time.
Som der er en uheldig tradition for blandt bærbare højttalere, opgives kun meget få tekniske data. Vi får at vide, at der er en oval bas/mellemtone-enhed og en diskant-enhed. Og vi bliver også oplyst, at der er 1 gigabyte RAM og 4 gigabyte lager. Men intet om højttalerens frekvensområde eller enhedernes størrelse. Men det siger sig selv, at de må være små, og basgengivelse skal man heller ikke regne med i nævneværdig grad.
Batteritiden er ti timer, hvilket er nogenlunde som andre småbærbare højttalere. Opladning sker enten via USB-C eller trådløst efter Qi-standarden. Sonos får point for at give mulighed for trådløs opladning, men minuspoint for ikke at medlevere nogen form for oplader, trådløs eller ej. Der ligger kun et USB-kabel i æsken.
Eksemplarisk nem opsætning
Opsætning af Sonos-højttalere har altid været eksemplarisk nemt, men det er bestemt ikke blevet sværere. Det tager under et minut at føje Roam til et eksisterende system, og man skal ikke indtaste noget som helst undervejs. Sikkerhedstjekket klares af højttaleren sammen med mobilens mikrofon.
Når Roam er tilføjet til multirumssystemet, dukker den op i app’en på linje med husets øvrige højttalere. Man har selvfølgelig også adgang til de samme streaming-tjenester som normalt. Sonos understøtter et utal af streaming-tjenester; over 100 ifølge dem selv. Vi har ikke talt efter, men alle, du bare kan overveje at forestille dig, er der.
To-stay eller to-go?
Så langt, så godt. Det rigtig smarte er, at du kan tage det hele med dig. Alt, hvad der virker i Sonos-app’en på mobilen, fortsætter med at virke, når du går ud ad døren. Der skiftes automatisk fra Wi-Fi til Bluetooth, men musikken fortsætter. Integrationen er ganske enkelt det stærkeste argument for at vælge Roam frem for andre – og billigere – bærbare højttalere!
Det næste trylletrick er, når man kommer hjem igen. Et langt tryk på play-knappen på Roam flytter afspilningen til den nærmeste stationære Sonos-højttaler i hjemmet, hvor man kan lytte videre med større råstyrke og basformåen, og uden at bruge batteriet. Det gælder dog kun musiktjenester, der understøttes af Sonos-systemet. Hvis man har lyttet til andre musikkilder via Bluetooth, bliver de ikke transporteret ind i en stationær Play:5-højttaler.
“Integrationen er ganske enkelt det stærkeste argument for at vælge Roam frem for andre – og billigere – bærbare højttalere!”
Lydkvaliteten
Sonos Roam er en lille højttaler, så de lydmæssige evner er nødvendigvis derefter. Den kan ikke spille særlig højt, og bas kan den slet ikke spille. Men den er god til at lade som om!
Sonos Roam er udstyret med en automatisk udgave af Trueplay-rumkorrektionen, som indstiller lyden efter omgivelserne, når den står stille på et sted.
For en håndholdt, trådløs højttaler lyder Roam rigtig godt. Lyden er hverken tynd eller indelukket, men ganske varm og behagelig. Stemmer er klare og lette at forstå. Og det er let at høre, at den klangmæssigt er i familie med de stationære Sonos.
Selv om lyden er varm, gengiver Sonos Roam reelt ikke bas. Dybe trommer og synthesizerbas mangler stort set i afspilningen, men da resten gengives forholdsvis jævnt, tænker man ikke over det. Det er i det hele taget let at leve med manglerne, da det aldrig lyder grimt; heller ikke når Roam bliver udsat for noget, den ikke formår. Såsom dynamiske numre, der bliver fladet ud til lydtapet. Men uden hørbar forvrængning.
Konklusion
Sonos Roam er dyrere end de fleste trådløse højttalere i samme vægtklasse, og den spiller ikke nær så dybt eller for den sags skyld højt som Beosound A1. Men den gør det rigtig charmerende.
Hvis lydkvaliteten tæller mest, og du er villig til at betale for det, er KEF Muo det stærkeste bud. Roams store force er integrationen med Sonos’ øvrige produkter, og muligheden for at kunne tage alle streaming-tjenester og bekvemmeligheder med, når du går ud ad døren – og når du kommer hjem igen – er virkelig overbevisende. Så overbevisende, at Sonos-ejere sandsynligvis gerne betaler lidt ekstra for det.
1 kommentar til “Sonos Roam”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Der medfølger ikke lader – kun et kabel – og der kræves en lader der kan yde 10 – 15W ellers tager det laaaang tid at oplade. Dén originale trådløse lader koster kr. 369.- så totalprisen ender på over kr. 1700.-
Der mangler mulighed for fæstne en bærestrop.
Den bruger strøm når den er slukket(slumre)
Lyden er OK og bestemt et flot design – men!!