Vi har længe gået og ventet på en Sonos subwoofer til en mere rimelig pris. Deres eneste subwoofer hidtil, som ganske enkelt hedder Sub, er til en pris på 6300 kroner for dyr til, at den gennemsnitlige bruger af soundbars som Beam eller Ray – og ikke mindst den lille multirumshøjttaler One – nogensinde vil overveje den.
Derimod er Sonos Sub glimrende til at give ekstra bas til den større Arc-soundbar og højttaleren Five. Noget som vi her på redaktionen har meget god erfaring med, og derfor har vi også ventet længe på en subwoofer-model, der passer bedre sammen med de mere prisbillige produkter.
Baseret på storebror
Nu kan vi så introducere Sub Mini. En sød, lille cylinderformet sag, som fremstår endnu mindre i virkeligheden, end hvad man får indtryk af på billederne. Den rektangulære storebror er allerede dejlig kompakt og slank, men Mini er væsentlig mindre igen – omtrent på størrelse med en urtepotte.
To 6-tommers runde bashøjttalere er skjult i midten af subwooferen med en åbning ud på hver side. De er placeret symmetrisk lige overfor hinanden; herved opnår man, at forvrængninger ophæver hinanden. Hvor dens storebror er en basreflekskonstruktion, har Sub Mini et tæt trykkammer. Dette forebygger turbulensen fra en basport, hvilket gør det nemmere at skabe ren bas.
Lillebror går lige så dybt
Sonos Sub Mini går ned til 25 Hz i bassen; det samme som sin storebror. Desværre oplyser Sonos ikke, hvilken slags linearitet dette er målt med, men Sam Feine, som har hovedansvaret for udviklingen af Sub Mini, sagde i hvert fald i en samtale, at den er hørbar ned til 25 Hz. Jeg forventer således, at den ikke falder mere end 6 dB der.
– At udvikle en lille subwoofer er altid udfordrende. Basydelsen skalerer ikke lineært med kabinetstørrelsen, og selv små ændringer i akustisk lydstyrke kan kræve væsentlige ændringer af højttalerenhederne og elektronikken, siger Sam Feine, der har været hovedansvarlig for udviklingen af Sub Mini, i en mail.
– Tidligt i udviklingen testede vi mange akustiske designs, herunder basrefleks og slavebas-systemer. Vi landede på et forseglet kabinet, som sammen med en avanceret DSP gav os et lydprodukt med en overraskende dyb frekvensgang (for sin størrelse).
Enkel opsætning
At opsætte Sonos Sub Mini for første gang er superlet, og har du allerede Sonos, kommer dette ikke som nogen overraskelse. Download Sonos-appen, hvis du ikke allerede har den, og installér først hovedenheden i sættet, for eksempel Beam-soundbaren. Jeg fik tilsendt denne sammen med sub’en for at teste dem sammen, og det er såre enkelt.
Under opsætningen bliver du bedt om at placere mobiltelefonen tæt på et særligt punkt på Sub Mini; så vil den parre og forbinde til det trådløse netværk. Så kan du tilføje den til soundbaren eller højttalerne, den skal bruges med.
Irriterende opdatering
Jeg ærgrer mig nu alligevel over én ting: Kommer du hjem med flere Sonos-produkter, der alle skal tilsluttes for første gang, så er der god mulighed for, at de skal opdateres til nyeste firmware. Appen vil insistere på at gøre dette, før du kan fortsætte.
Du kan ikke først forbinde alle produkterne, og derefter opdatere dem alle sammen. Næh nej, de skal opdateres hver især, idet de opretter individuel forbindelse. Dette tager et par minutter hver gang, og gør den indledende opsætning unødvendigt langsommelig. Jeg skulle opdatere både Beam og Sub Mini og blev en smule irriteret. Havde jeg også haft et par One SL‘er til bagkanalerne, og som trængte til samme behandling, ville jeg have skullet beherske mig kraftigt for ikke at smide noget ud af vinduet…
TruePlay: Rumkorrektion
En genistreg ved Sonos-højttalere er, at de har indbygget rumkorrektion, som de kalder TruePlay. Når systemet lige er sat op, lyder det som regel fyldigt og flot, men med TruePlay dæmpes de resonanser, der opstår fra underlag, vægge, loft og gulv. Resultatet er en meget renere lyd, med klarere stemmer og instrumenter. Den fungerer også sammen med Sonos’ subwoofere, og giver en bedre og renere bas i det lokale, hvor subwooferen er placeret.
Ulempen er at TruePlay kun fungerer med iPhone og iPad, så hvis du er Android-bruger, bliver du nødt til at låne en til lejligheden. Og dét bør du gøre, for forskellen med og uden TruePlay er ret stor.
NB! Hvis du har kalibreret TruePlay på din eksisterende Sonos-højttaler eller soundbar før, skal du stadig køre hele processen igen, efter at have tilføjet subwooferen til systemet.
Lyden af Sub Mini – uden TruePlay
Da jeg først tilsluttede Sub Mini i testrummet, placerede jeg min Beam på bordet foran TV’et, mens Sub’en var placeret tæt på hjørnevæggen.
Det lyder ret godt, selv før TruePlay er aktiveret. Beam-soundbaren har den genkendelige Sonos-lyd, med god fylde i mellemtonen, og dialoger på film er tydelige uden at være skarpe eller hårde på nogen måde. Men basgengivelsen fra Beam er ikke helt fantastisk, selvom man alligevel kan imponeres i og med hvor lille, den er.
Sub Mini tilføjer den bas, der mangler, og selv når den står og spiller fra et vilkårligt hjørne i lokalet, får man væsentlig bedre lyd, end hvis den ikke havde været der.
Det vigtigste ankepunkt er, at du kan høre, hvor bassen kommer fra. Hjørnet er længere væk end soundbaren, og tidsmæssigt rammer lyden fra de to ikke øret helt perfekt. Bassen lyder som om den er lidt bagud, og den lyder heller ikke lineær. En hjørneplacering vil skabe uønskede resonanser, som forplanter sig opad i mellemtonen, og ødelægger både dialoger og andre lydeffekter.
Med musik er problemet større, og jeg ender med at skrue et par hak ned for bassen, for at få den til at smelte bedre ind.
Lyd med TruePlay
Tid til at aktivere TruePlay. Du får besked på at bruge iPhonen som mikrofon, først fra sofasædet foran TV’et, og derefter skal du gå rundt i lokalet og flytte mobiltelefonen op og ned, så systemet måler rummets akustik, og lærer det at kende.
Forstyrrende frekvenser og misfarvninger dæmpes på magisk vis. Ikke alene bliver lyden fra Beam endnu renere og mere åben, men subwooferen blander sig også meget bedre. Nu lyder de to som en større enhed, og det er pludseligt langt mere underholdende at se actionfilm. Beam formår faktisk at gengive Dolby Atmos surround-lyd tåleligt godt, og subwooferen får baslydeffekterne frem på en mere overbevisende måde, end jeg havde ventet på forhånd.
Subwooferen lyder rigtig godt, ikke mindst når man spiller musik. Den gør ikke mere end den burde, men man går heller ikke glip af noget. Well, bortset fra en vis slagkraft. Den er ikke blandt de mest kraftfulde, jeg har hørt, men fungerer udmærket, hvis man ikke er ude efter de højeste lydniveauer.
Målet er god og “tilstrækkelig kraftig” bas
Sonos’ Sam Feine kan også meddele, at formålet med Sub Mini ikke er at konkurrere med den større Sub i lydniveau, men derimod at den skal lyde lige så godt ved normalt lydtryk.
– Kompromiset med et lille, tæt kabinet ligger naturligvis i det maksimale lydtryk. Sub Mini har mere end nok kraft til at gengive en fængslende oplevelse for lyttere af alle typer indhold (film, musik, spil…), men det er ikke det optimale match for kunder, der kan lide at lytte til de meget høje lydstyrkeniveauer, eller som lytter i større lokaler. Der er Sub et bedre valg.
Jeg kunne næsten ikke have sagt det bedre selv. Bortset fra det, er jeg nu ikke helt enig i, at den større Sonos Sub er et kraftmonster i sig selv. Der findes klart kraftigere basbokse end den, også i den prisklasse, den ligger i.
Alternativer til Sub Mini
At tale om alternativer til Sonos Sub Mini er kompliceret, bortset fra den større Sonos Sub. Hvis du allerede har en Sonos-opsætning, vil ingen andre subwoofere fungere. Medmindre altså du har et stereoanlæg, der drives af forstærkeren Sonos Amp. Den har nemlig en subwoofer-udgang, og hvis du kan leve med kablet, får du meget mere punch og sjov ud af en SVS-SB1000 Pro eller B&W ASW608.
Hvis du har en større Arc soundbar eller et par Five-højttalere og ønsker mere bas, ville jeg vælge den større Sub. Så får du en subwoofer, der følger med hele vejen op til de højeste lydtryk, du forventer fra højttalerne.
Prissat rimeligt?
Derimod er Sub for dyr for brugere af mindre soundbars som Beam og Roam. Eller hvis du har et par små One SL’er. For at være ærlig synes jeg også, Sub Mini er lidt dyr til disse. Måske ikke i forhold til, hvad det leverer, for det lyder rigtig godt.
Det, jeg undrer mig over er, om ejere af en Beam til 3.750 kr. faktisk er villige til at fordoble prisen ved at tilføje Sub Mini. Regnestykket bliver endnu mere skævt for Ray-brugere, da subwooferen er næsten 70 procent dyrere end Ray-soundbaren.
Dette er også grunden til, at jeg var skeptisk, før jeg fik Sub Mini til test. Men så kan man vende det lidt om: du får både Beam og Sub Mini til prisen for den større Arc uden sub. Og selvom Arc har mere overbevisende surroundlyd, bliver den samlede oplevelse meget bedre med Beam og en subwoofer. Så meget betyder en god bas vitterligt.
Hvis du kobler baghøjttalere til begge systemer, for eksempel One SL, så kommer Beam-systemet endnu tættere på Arc-systemet, fordi begge nu har separate bagkanaler. Arc har separate tophøjttalere til Atmos-lyd og har en større holografisk boble af lyd. Men med Sub Mini i basområdet er Beam-systemet stadig en meget bedre samlet pakke.
Sagt på en anden måde vil Sub Mini åbne op for en lydoplevelse med Sonos Beam (eller Ray), som tidligere var utilgængelig – uden at skulle forhøje prisen med et urimeligt beløb.
To Sub Mini kan ikke parres
Til sidst et lille suk: Jeg havde håbet, at to Sub Mini’er kunne være et spændende alternativ til én Sub, sammen med den dyrere Arc-soundbar. Men hvor Sonos relativt for nylig åbnede op for muligheden for to Subs, har man valgt at låse Sub Mini til én i et setup. En forpasset chance, i mine øjne.
Sonos Sub Mini: Konklusion
Jeg var i starten lidt skeptisk over for Sonos Sub Mini, da den viste sig at være henved tusind kroner dyrere, end jeg havde håbet. Dem, der har købt Ray-soundbaren, eller billigere Sonos-højttalere (eller IKEA Symfonisk), vil nok føle, at prisen er uforsvarligt høj. Hvis du har en Beam, bør du dog kraftigt overveje subwooferen. Så meget løfter det faktisk oplevelsen.
Selvom den ikke rammer hårdest i sin klasse, spiller den bas med en så udsøgt tonal konsistens, at man ikke kan undgå at blive imponeret. Og lad os se det i øjnene: De fleste af os bruger bare vores lydsystem til almindeligt husbehov, når vi ser film og TV. De fleste mennesker kommer alligevel aldrig til at beskæftige sig med biograflydniveauer, og i en almindelig stue fungerer Sub Mini aldeles glimrende.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer