Sony har tidligere imponeret os med store og kraftfulde soundbars som HT-A7000, men i år ønskede den japanske producent at hæve barren et hak. Topmodellen Bravia Theatre Bar 9 er storebror i den nye Theatre-familie, og med en pris på knap 9.000 kr. ligger den i det hårdeste high-end-lag af soundbars. Den er i direkte konkurrence med modeller som Samsung HW-Q990 og Sennheiser Ambeo Soundbar Plus. Men vi kan allerede nu sige, at denne “brede” soundbar leverer varen!
Sony Bravia Theatre Bar 9
Sony-baren hører til den nye Theatre-serie af hjemmebiografprodukter, der blev lanceret i 2024 under sloganet ”Cinema is coming Home”.
Producenten har fokuseret på at gøre de nye soundbars mere kompakte og diskrete i deres udseende. Theatre Bar 9 er lige så bred som sin forgænger, HT-A7000 (130 cm), men betydeligt lavere og mindre dyb. Den samlede volumen siges at være blevet reduceret med hele 36 procent. Alligevel er det lykkedes Sony at klemme 13 højttalerenheder ind i kabinettet, som er beklædt med et diskret og elegant stofbetræk. Håndværket er solidt, men vi kunne godt tænke os et større og tydeligere LED-display og muligvis en lysegrå eller hvid version.
Soundbaren har en lav profil, så den går fri af mange TV-skærme. Men hvis du har et Sony Bravia-TV, skal du regne med at montere det i en ”høj” position på fødderne for at undgå, at soundbaren skygger for billedet. Vi testede med et Bravia 9-TV, og den passede perfekt under skærmkanten, da vi monterede TV’et i den ”høje” position.
130 centimeter bred, med 13 højttalere
Bravia Bar 9 er designet til at fungere godt med forskellige surroundlydformater og understøtter alt fra klassisk 5.1-surround til moderne 3D-formater som Dolby Atmos og DTS:X. Med Sonys velkendte lydbehandling (360 Spatial Sound Mapping) loves vi et troværdigt surroundlydbillede, selv uden separate surroundhøjttalere.
Der er separate tovejshøjttalere til venstre, højre og midterste frontkanal. Sony-soundbaren har også dedikerede surroundkanaler på siderne plus to højdehøjttalere på toppen. Det bringer højttalerkonfigurationen op på 5.1.2 med i alt 13 enheder under skærmen.
Den vigtigste forskel mellem Bar 9 og dens lillebror, Bar 8, er, at 9’eren har dedikerede bashøjttalere. Den ekstra bredde på kabinettet har givet plads til et sæt Quad-basenheder inklusive en passiv membran. Så der er grund til at håbe, at Theatre Bar 9 har noget af den basgengivelse, vi savnede fra Bar 8, og at den potentielt kan stå alene uden en ekstern subwoofer.
Brugervenlighed og funktioner
Bar 9 har de fleste af de tilslutningsmuligheder, vi er vant til at se fra Sony, inklusive dobbelte HDMI-indgange. Lyden fra TV’et skal tilsluttes via HDMI eARC-forbindelsen. Derudover kan du tilslutte en ekstra videokilde direkte til soundbaren, udtrække lyden og sende billedsignalet videre til TV’et. Soundbaren understøtter 4K/120Hz-videosignaler, men vi tror stadig, at spilentusiaster vil foretrække at tilslutte spilkonsollen direkte til TV-skærmen for at få den lavest mulige inputforsinkelse.
På ét område vil tidligere ejere af HT-A7000 føle sig lidt snydt: Bravia 9 har ikke en indbygget skærmvisning (OSD), som vi fandt på de ældre modeller. Med andre ord er det ikke muligt at få lydopsætning og -indstillinger frem på TV-skærmen på samme måde som før.
I stedet skal opsætningen ske via Bravia Connect-app’en, før man rigtig kan komme i gang. Det er også her, man ”parrer” soundbaren med eventuelle Sony-baghøjttalere, subwoofere og TV-skærme.
For dem, der vil lytte til musik via Sony-soundbaren, tilbyder den også Bluetooth, indbygget Wi-Fi og understøttelse af Spotify Connect og Apple AirPlay 2. Men mærkeligt nok er der ingen Chromecast, og Sony giver os ikke mulighed for at overføre TV-lyd trådløst via Wi-Fi, som f.eks. Samsung tilbyder, når du vælger deres soundbar og TV.
Acoustic Center Sync
Sonys soundbar har en ekstra funktion, som er relevant for dem med et nyere Sony Bravia-TV. Soundbaren kan bruges til at drive de indbyggede TV-højttalere og kombinere lyden, så den placeres optimalt i forhold til skærmen.
Det svarer til, hvad Samsung gør med sin Q Symphony-funktion, men i dette tilfælde skal man fysisk forbinde soundbaren med TV-lyden via et medfølgende minijack-kabel. Vores erfaring er, at det fungerer bedst med Sony Bravia OLED-skærme, hvor lyden kommer direkte ud fra skærmen.
Hvis du tilslutter Bar 9 til et nyere Sony-TV, f.eks. et Bravia 7, 8 eller 9, synkroniseres lydindstillingerne, og du kan få adgang til soundbarens indstillinger direkte i TV’ets menu.
Lydkvalitet
For at lave en ordentlig test af soundbaren tilsluttede vi Bravia Theatre Bar 9 i vores dedikerede biografrum sammen med Sonys nye Bravia 9-TV. Det er en smart opsætning, som vi gætter på, at mange Sony-fans har i kikkerten i 2024.
Før vi fik Bar 9 op på testbænken, havde vi allerede haft Bar 8 inde for at konkurrere. Og selv om lillebroderen leverede en behagelig lydoplevelse, er det let at høre, at storebroderen har betydeligt mere akustisk muskelkraft.
Bravia 9 flekser muskler med et stort og bredt lydbillede, som går langt ud over lillebror, og som bedre matcher den 75 tommer store Bravia-skærm. Det lydlige perspektiv antager en overbevisende højde og bredde, som straks fremkalder en biografstemning.
Der er meget af den dynamik og spænding, som vi savnede. Der er mere gnist i de lyse toner og frem for alt mere bas – men ikke mere end nødvendigt.
Wow, der er en helt anden bredde og størrelse i lyden her end på lillebroderen, udbryder Geir. Samtidig kan jeg godt lide, at de fokuserer på lydkvalitet i stedet for at imponere med overdrevne effekter.
Sony-baren formår også at give en imponerende fornemmelse af bevægelse mellem surroundkanalerne. Når jetjagerne flyver forbi på skærmen, får vi en klar fornemmelse af, at lydeffekterne passerer hen over os og til siden. Timingen virker særlig god.
Bravia 9 har også kraft nok til at gengive de krævende actionsekvenser uden at lyde anstrengt. Selv når det regner med raketter og sprutter fra maskingeværer, kan vi stadig høre filmens lydspor spille støt og tydeligt i baggrunden. Der er imponerende kontrol og præcision i diskant og mellemtone her.
Fortjener en ordentlig dyb bas!
Sony-soundbaren har også en anstændig basgengivelse i sig selv og lyder derfor meget mere komplet end sin lillebror Bar 8. Der er en klar og hørbar forskel i både musik og lydeffekter.
Jeg ville faktisk vælge Bar 9 frem for en Bar 8 med subwoofer, siger Audun.
Ikke desto mindre er det klart, at Bar 9 også fortjener en ordentlig dyb bas – den slags, som kun en dedikeret separat subwoofer kan levere. Sonys egen SA-SW5 er en oplagt kandidat, selv om den øger den samlede pris med over 50 procent.
Vi kan se, at nogle forhandlere tilbyder Sony-højttalerne som en pakkeløsning med en sub, og det bør man efter vores mening tage højde for. Du kan måske klare dig med soundbaren først og opgradere på et senere tidspunkt.
Konklusion
Bravia Theatre Bar 9 er årets nyhed og den sejeste soundbar i Sonys line-up for 2024. Den er en lidt mere kompakt og civiliseret version af sin forgænger, HT-A7000, men det er lykkedes Sony at bevare den samme fantastiske lydkvalitet og endda opgradere den på nogle områder. Bar 9 leverer et ekstremt velskabt og komplet surround sound-billede, selv uden egne baghøjttalere.
Sony-baren formår at levere en god bas på egen hånd, selvom de fleste lydentusiaster nok vil ønske at opgradere med en separat subwoofer før eller siden. Det kan du også gøre – udfordringen er, at Sony tager sig godt betalt! Til gengæld får du en bundsolid opsætning og et godt lydmæssigt match til de bedste Bravia-TV’er.
Kvalitet koster, men du får også det bedste, It’s a Sony…