Sony er efterhånden ved at have et ganske bredt repertoire af soundbars, som den japanske producent har udviklet specielt til at komplementere deres egne TV-skærme. Den nye HT-S2000 er blandt de allermindste, og den er målrettet dem, der vil have en enkel opgradering af TV-lyden, uden at det koster for meget plads eller for mange penge.
Sony HT-S2000 – design
Den kompakte Sony-soundbar er 80 centimeter bred og den passer fint ind mellem benene på mange TV-skærme. Og den er lav nok til at kunne placeres på bænken foran skærmen uden at skygge for billedet.
Som du kan se af billederne, er den dog nogle skonumre større end Sonos Beam og vil være velegnet til mellemstore TV-skærme på 55-65 tommer.
Kabinettet er fremstillet af genanvendt plast, og bag metalgitteret kan vi skimte fem ovale højttalerenheder. Her sidder også en lille skærm, som giver status på volumen, kildevalg og lignende. En nyttig detalje, som glimrer ved sit fravær på konkurrenten fra Sonos.
Kvalitetsindtrykket er godt, Sony-soundbaren virker solid bygget og med pæne afrundede linjer. Det eneste, der trækker lidt ned, er den klodsede eksterne strømadapteren.
3.1 kanaler med virtuel surround
Højttalerkonfigurationen er på 3.1 kanaler, hvilket vil sige, at soundbaren har dedikerede enheder til venstre, center og højre kanal, som den også bruger til at gengive lyden fra surround-kanalerne.
HT-S2000 har altså ingen dedikerede enheder til surroundkanalerne, og heller ingen topmonterede højdekanaler, som vi kan finde på større Sony-modeller fra HT-A5000 og opefter.
Alligevel har soundbaren understøttelse af 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X, og for at opnå dette bruges nogle digitale tricks (Vertical Surround Engine og S-Force PRO Front Surround) til at simulere højde- og surroundeffekterne.
Sony har også prioriteret at fylde basgengivelsen ud ved at bruge to “X-balanced” basenheder til de lavere frekvenser. Hensigten er, at du skal kunne klare dig uden en separat subwoofer.
Sony HT-S2000 – brugervenlighed og funktioner
Sony-soundbaren er nem at sætte op: Det er nærmest “plug and play” at koble den til TV-lyden. Sæt HDMI-kablet i, og sørg for at TV’et er konfigureret til at udsende højopløste lydsignaler.
Den må derimod klare sig uden ekstra HDMI-indgange, så du bliver nødt til at tilslutte alle dine A/V-kilder gennem TV’et.
HT-S2000 har heller ingen indbygget wi-fi- eller netværkstilslutning. Det betyder, at du må give afkald på muligheden for at streame musik via Spotify Connect, Apple AirPlay, Chromecast eller lignende.
Sony-soundbaren kan dog afspille musik via Bluetooth og fjernbetjenes via app’en Sony Home Entertainment Connect. Denne bruges også til at tilføje ekstra højttalere til systemet, men den virker ikke så stabil som den almindelige wi-fi-baserede app, vi er vant til at bruge (Sony Music Center).
Kan udvides til fuld surround
HT-S2000 er lidt mere spartansk udstyret end de dyrere Sony-modeller. Der er for eksempel ingen mulighed for at kombinere TV-højttalerne med soundbaren (Acoustic Center Sync/S-Center).
Men selv om soundbaren er designet til at yde godt på egen hånd, behøver det ikke stoppe der: Sony tilbyder nemlig flere opgraderingsmuligheder, og du kan tilføje ekstra subwoofer og surroundhøjttalere, nærmere bestemt Sony SA-RS3 og SA-SW3 eller SW5. Men så bliver den samlede pakkeløsning selvfølgelig en god del dyrere.
Lydkvalitet
Vi startede med at teste HT-S2000 som en selvstændig soundbar uden tilbehør. Og vi indså hurtigt, at der er en overraskende stor og fyldig lyd i denne kompakte bandit. Vi parrede den med flere forskellige TV’er og forskellige skærmstørrelser, herunder TCL 55C845, Sony 75X90L og senere et 98-tommers(!) Samsung Q80C. Og den gjorde sig ikke uheldigt bemærket i nogen af tilfældene.
For det første har Sony-soundbaren en klar og tydelig stemmegengivelse, som er solidt plantet i centrum af lydbilledet. Det er nemt at følge dialogen mellem karaktererne i dramaserien 1923. Jacob Duttons stemme (Harrison Ford) har en troværdig brystklang og autoritet med en realistisk tilstedeværelse. Lydbilledet er fyldigt og rummeligt med en god rumfornemmelse, der trækker os ind i handlingen.
Sony reklamerer med, at HT-S2000 har indbyggede subwoofere. Det er nok lidt af en tilsnigelse at kalde de små ovale 5-tommere med basreflekser for subwoofere, men de bidrager alligevel til en imponerende fyldig bas.
Bassen er f.eks. væsentligt kraftigere og fyldigere end hos konkurrenten Sonos Beam, og det giver engagementet et nøk opad. Under den indledende biljagt i Drive med Ryan Gosling bag rattet kan vi både høre og føle rumlen fra V8-motoren under motorhjelmen. Og når kendingsmelodien sætter ind, er det med et ganske overbevisende punch fra synth-bassen. Du kan justere basniveauet i tre forskellige trin med fjernbetjeningen.
Fantastisk Atmos-lyd – men kæmper lidt med komplicerede lydspor
Som nævnt har Sony HT-S2000 ingen dedikerede højdekanaler, men soundbaren formår alligevel at give en fornemmelse af 3D-lyd. Lydbilledet vokser tydeligt i både højde og bredde, når vi afspiller lydspor med Dolby Atmos, såsom F1: Drive to Survive.
Den generelle lydkvalitet er ganske overbevisende, men når vi beder soundbaren om at gengive lidt mere komplekse, actionfyldte soundtracks med masser af surround-effekter, kan det godt lyde lidt kaotisk.
Slagsmålet ombord på toget i Extraction 2 lyder lidt anstrengt, fordi der er så mange detaljer at placere. Uden ordentlige surroundkanaler virker det, som om mange af effekterne kommer fra mere eller mindre det samme sted. Lydbilledet bliver simpelthen lidt trangt og begrænset, når der er meget information på én gang.
Lydkvalitet med surroundhøjttalere + subwoofer
Der er dog en kur mod dette, og det er at øge antallet af kanaler. Vi oplevede en stor forbedring, da vi tilføjede de trådløse baghøjttalere SA-RS3 til systemet. Med baghøjttalerne aktiveret og afstandskorrigeret via Sony-app’en, får lydbilledet en helt ny dimension! Panorerende lydeffekter lyder mere realistiske, og vi får en mere troværdig oplevelse af objekter i bevægelse.
Vi testede også ved at tilføje den trådløse subwoofer SA-SW3. Med en dedikeret subwoofer i systemet opnår man naturligvis en meget stærkere og mere realistisk dybbas. Samtidig aflaster du soundbaren fra at spille de dybeste bastoner, så den lyder renere og mindre anstrengt.
Eneste aber dabei er prisen. Surroundhøjttalerne og subwooferen sælges separat, og prisen er henholdsvis 3.800 kr. pr. par og 3.800 kr. pr. styk, så det er en ret kostbar opgradering.
Konkurrenter
Det skorter ikke på konkurrenter i denne prisklasse, og det er nærliggende at sammenligne med Sonos Beam (Gen 2), som er et af vores favoritter blandt de kompakte soundbars. Den kan udbygges med en separat subwoofer og baghøjttalere. For eksempel Sub Mini og Era 100.
Vi havde Sonos-komboen ved hånden, da vi testede Sony’en, og lydmæssigt fandt vi, at det var ret tæt løb mellem de to. Med soundbarerne alene er der ingen tvivl om, at Sony HT-S2000 leverer et større og mere kraftfuldt lydbillede med en fyldigere bas. Så hvis det er en kompakt, enkeltstående soundbar, du er ude efter, lyder Sony helt sikkert federe end Sonos.
Til gengæld har Sonos nogle fordele, når den er forbundet med den matchende subwoofer Sub Mini. Her kan vi drage fordel af Trueplay-rumkorrektion, som kan kalibrere lyden i forhold til rummets akustik. Vi oplevede, at det gav Sonos-systemet en endnu mere jævn klangbalance og en mere sømløs surround-oplevelse.
Sonos har også wi-fi-tilslutning, hvilket gør det nemmere at afspille musik fra forskellige streamingtjenester og udvide med flere højttalere rundtom i huset.
Konklusion
Sony HT-S2000 er en relativt kompakt soundbar, som alligevel er i stand til at levere en kraftfuld og overbevisende lyd. Sony har prioriteret en fyldig klangbalance frem for flest mulige kanaler, hvilket har sine fordele og ulemper. Det samlede lydbillede er stort og fyldigt og giver et solidt løft i forhold til den indbyggede TV-lyd.
Sony hævder, at deres “virtuelle” lydbehandling sikrer en tredimensionel lydoplevelse, men vi blev ikke helt overbevist af surround-effekterne fra soundbaren på egen hånd. Derimod oplevede vi som forventet en stor forbedring ved at tilslutte separate baghøjttalere.
I den sammenhæng kan Sony HT-S2000 være en relevant “byggeklods” for dem, der ønsker at starte i det små og måske udvide deres system med tiden!