TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Soundboks

En kasse dynamit

Danske Soundboks spiller helt igennem til strandfesten.

Af / 22/06/2016 - 06:00
Soundboks

Lyd & Billede mener

  • Den kan spille højere end noget andet, der kan løftes af én person og kører på batterier. Og så er den stort set umulig at slå ihjel.
  • Fine detaljer er ikke dens stærke side, men det er heller ikke det, den er lavet til. En luge på batterirummet ville have været godt.

Når vi tester trådløse højttalere, skriver vi nogle gange, at man godt kan tage dem med på terrassen eller til stranden og spille op til fest. Det skal almindeligvis forstås som den type fester, hvor to-tre vennepar spiser en grillmiddag på terrassen. Og hvor der efter den tredje flaske Amarone måske danses lidt ud på de sene aftentimer.

Hvis festen derimod handler om at give den fuld gas natten igennem på stranden eller festival-camp’en sammen med 100 andre, mens I drikker pallevis af øl, så skal der tungere udstyr til. Udstyr, der kan klare mosten!

Soundboks er en Bluetooth-højttaler ud over det sædvanlige. For det første er den STOR, og for det andet ligner den mere et stykke professionelt PA-udstyr end en batteridrevet mobilhøjttaler. To hidsigt udseende 10 tommers bas-elementer og et par lige så hidsige diskanthorn signalerer, at her skal der spilles højt. Elementerne er beskyttet bag et solidt jerngitter, og kanter og hjørner er forstærket med aluminiumskinner i professionel kvalitet. To kraftige håndtag giver et godt greb, når man skal tage højttaleren med til fest. Og det siger sig selv, at skalaen på den store volumenknap går hele vejen til 11!

Batteriet, der forsyner hele herligheden med strøm, er en akkumulator af samme type, som bruges på f.eks. motorcykler. Kapaciteten er opgivet til 128 Wh, hvilket skulle give kraft nok til et døgns musik, og der medfølger to styk. Batteriet placeres i en forsænkning i kabinettet, og udskiftning sker på få sekunder, da man blot skal trække et DC-stik ud og skyde det nye batteri på plads. Hver af de fire elementer er drevet af sin egen 42 watt klasse D-forstærker.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Annonce

Hjemmebyg blev erhvervssucces

Soundboks er resultatet af tre danske unges behov for en festhøjttaler til deres lejr på Roskildefestivalen. Som så mange andre byggede de deres egen højttaler, men resultatet blev så vellykket, at mange andre ville have en magen til. Det blev begyndelsen til et lille dansk Silicon Valley-eventyr.

Højttaleren er blevet videreudviklet med hjælp fra Johnny Engberg, der er ekspert i udendørslyd, og projektet har fået støtte fra både amerikanske Y-Combinator og den danske audiolegende Peter Lyngdorf.

Der er nu 14 ansatte på Soundboks’ kontor i København; de tre stiftere, Jesper Theil Thomsen, Christoffer Nyvold og Hjalte Emilio Wieth, har forlagt residensen til Californien; og 1. marts i år blev Soundboks lanceret på crowdfunding-portalen Kickstarter. Bare tre timer efter havde den nået sit investeringsmål på 100.000 dollars, og i skrivende stund er der indsamlet over 600.000 dollars. Og kampagnen er ikke slut endnu. Højttalerne sendes ud til køberne i forsommeren, så de kan være klar til festivalsæsonen.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Lydkvalitet

Hvordan lyder verdens angiveligt kraftigste trådløse batterihøjttaler så? Det korte svar er HØJT! Soundboks kan spille øresønderrivende højt. Det er helt bogstaveligt sundhedsskadeligt at befinde sig i nærheden af højttaleren med volumen på maksimum! Kommer man lidt på afstand, kan den til gengæld med lethed spille en stor gård eller have op – lige indtil politiet kommer og lukker festen på grund af klager fra naboerne.

Soundboks er designet til en noget anderledes lyd end det meste af det, vi tester i Lyd & Billede. Her har finesse måttet vige for effektivitet. Trommer og bas afleveres med tryk på, så alle kan danse med, og diskanten skærer igennem. Der er med andre ord smæk for skillingen.

Mellemtonen er ikke det område, der har været højest prioriteret, hvilket normalt plejer at være en ulempe. I dette tilfælde er det faktisk en fordel, eftersom øret er mest følsomt i netop det område – også over for høreskader.

Bas kan man derimod tåle i langt større mængder uden at lide overlast. Og bas er der masser af, men den går ikke voldsomt dybt. Også det er en naturlig konsekvens af kravet om højt lydtryk. Effektive bas-elementer har normalt lette membraner, stive ophæng og kraftige magneter – tre faktorer, der hver især begrænser dybbas-evnerne.

Soundboks er ikke en højttaler, som man stiller op i dagligstuen og bruger til at høre klassisk musik på. Dertil er lyden simpelthen for pågående. Men hold da op, hvor kan den sætte sig igennem, når der kommer elektroniske beats på, og volumenknappen drejes godt op! Vi havde ikke lige mulighed for at tage den med til festival i testperioden, men den fik lov til at spille op til fest og gjorde det forbilledligt. Og som udøvende fritidsmusiker kan jeg bestemt også se muligheder i at bruge den som bærbart PA-anlæg.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Av mine ører!

Soundboks lover, at højttaleren kan levere 119 dB på en meters afstand. Altså kun 1 dB under smertegrænsen – og langt over enhver grænseværdi for arbejdssikkerhed. Til sammenligning har man på Roskildefestival bestemt, at lydtrykket på Orange Scene ikke må overstige 103 dB i gennemsnit målt ved mikserpulten, der befinder sig bag publikum. Kommer man tættere på scenen, stiger lydtrykket dog betragteligt.

En påstand om så høje lydtryk skulle selvfølgelig afprøves i praksis. Og den holder faktisk. Soundboks er i stand til at aflevere et lydtryk på 119 decibel på en meters afstand, hvis man ser stort på forvrængningsprocenterne. Det kan dog betale sig at holde volumen under 110 dB, hvor lyden er mere behagelig.

Skruer man helt op på 11, er der en temmelig tydelig susen fra forstærkeren. Men ikke mere end den susen, man hører i ørerne efter at have spillet på fuld volumen en times tid – og derefter slukker forstærkeren! Lidt støj er i øvrigt normalt med kraftige forstærkere koblet til ultra-følsomme højttalere.

 

Konklusion

Soundboks er ikke en højttaler for hvem som helst: Den er stor og tung, lyden er brutal, og man kan få et sæt aktive højttalere i noget nær hi-fi-kvalitet for de samme penge. Til gengæld er det umuligt at finde noget, der kan spille tilnærmelsesvis lige så kraftigt igennem til strand- og camp-festen.

Soundboks er et charmerende, streetwise bøllefrø af en rabalderhøjttaler, der kan holde festen kørende i døgndrift. Og den vil i øvrigt også kunne anvendes som kompakt PA-anlæg til amatørmusikere og gademusikanter.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet