Når du skal ud og shoppe stereoanlæg, er valget af højttalere ekstra vigtigt. Det kan betyde forskellen mellem en flad, kedelig lydoplevelse på hvilepulsniveau og et lydmæssigt adrenalin-kick! Derfor er det vigtigt at orientere sig på forhånd.
Højttalere til hi-fi-brug fås i alle størrelser og prisklasser. De kan være små som tændstikæsker eller store som industrikøleskabe og koste fra under tusind kroner for de billigste til over en million for de dyreste. Men hvis vi skal finde en slags gylden middelvej, er det logisk at se på de slanke gulvstående højttalere, som de fleste foretrækker.
Prisklassen mellem 10.000 og 20.000 kroner parret er særlig spændende og skiller sig positivt ud, både hvad angår lydkvalitet og brugervenlighed. Derudover scorer de mange point på design og byggekvalitet. Det er slanke gulvhøjttalere med ydelse i top, som kan glide ind i enhver stue og skabe en musikalsk atmosfære, som du godt kan glemme alt om at få fra billige modeller.
Testen
Vi har gennempløjet markedet for spændende højttalernyheder og er endt med seks aktuelle modeller. De danske højttalerproducenter har en stor del af dette marked: Både Dali, Dynaudio, System Audio og Scansonic har meget at byde på i prisklassen. Derudover har vi en helt ny model fra franske Focal, og De Britiske Øer er selvfølgelig også repræsenteret, her i form af Bowers & Wilkins. Og selv det er kun en lille del af det store højttalermarked!
Sådan testede vi
Vi har lagt vægt på, hvordan højttalerne håndterer et bredt spektrum af musik, hvor lette de er at sætte op og placere optimalt (tæt på eller langt fra bag- og sidevægge), og ikke mindst hvor lette de er at drive. Som forstærker vi har brugt vores referencemodel fra norske Hegel, den integrerede H360. Musikkilden har været Tidal, afspillet via Naims musikafspiller og forforstærker NAC-N 272 XS.
Vi er på jagt efter gode højttalerkøb, der lydmæssigt leverer varen, er lette at placere og kan stå i en pæn stue, uden at indendørsarkitekten river sig i håret. Nogle af kandidaterne gjorde det godt på enkelte kriterier, andre gjorde det godt over en bred kam, og desuden var der et par stykker, som klart overgik vores forventninger.
Placering af gulvhøjttalere
Potente gulvhøjttalere skal gerne have noget luft omkring sig for at kunne yde deres bedste. Gør dig bekendt med producentens anbefalinger, og eksperimentér gerne med afstanden til bagvæggen for at finde den rette balance i lydbilledet. Det er vigtigt, at begge højttalere har samme afstand til lyttepositionen.
Afstanden til sidevæggene kan med fordel være en meter eller mere for at reducere tidlige refleksioner af lyden. Undgå hjørneplacering, da det kan give et utilsigtet og ujævnt bas-boost.
Bemærk dog, at dette er generelle regler, og at placering i en almindelig stue eller et opholdsrum normalt indebærer nogle kompromiser. Du må prøve dig frem for at finde den optimale position i dit eget lytterum. Find en sang, du kender godt – gerne med repetitiv rytme og basgang – og prøv dig frem!
Scansonic M-9
Slanke rock-højttalere
Hvis du kan lide at mærke bassen i mellemgulvet, men ikke vil have for store højttalere, kan du få dit ønske opfyldt her.
Dynaudio Excite X34
Raffinerede allroundere
De er så små, at man spekulerer på, om der overhovedet er bas i dem, men Dynaudio lukker kæften på de fleste, når musikken starter.
System Audio saxo 70
Gang i det lille hjem
Det bliver aldrig kedeligt, når System Audio styrer musikken. saxo 70 er et mønstereksempel på dynamik og liv.
Focal Aria 926
Fremragende allroundere
Disse højttalere kan håndtere alt fra klassisk over pop til hård rock med stor overbevisning. Og de er ikke bange for, at der bliver skruet lidt op!
Dali Opticon 8
Kolosser i små sko
Fra Dali kommer et par fuldvoksne højttalere, der kan spille forførende smukt og tordnende højt på samme tid.
Bowers & Wilkins CM8 S2
Skuffende opgradering
Normalt er vi meget begejstret for Bowers & Wilkins’ højttalere, men de forhåndenværende indfrier ikke forventningerne.