TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Multirumssystemer

Musik i alle rum

Slip musikken løs i hele huset!

Af / 21/04/2016 - 06:00
Multirumssystemer

At musikken har taget skridtet fra fysisk hyldeplads til netskyen, åbner op for mange bekvemme muligheder. Såsom at streame musik trådløst til alle rum i hjemmet – samtidig. Du behøver aldrig at gå glip af en sang eller få afbrudt en nyhedsudsendelse, bare fordi du skal en tur på badeværelset eller smøre dig en mad i køkkenet.

Tidligere, når man ville forlænge lyden fra stueanlægget til andre rum, var man nødt til at trække lange ledninger fra forstærkeren i stuen – langs lister og måske gennem vægge – for så at tilslutte et par højttalere i rummet ved siden af. Nu kan man bare installere små højttalere i alle de rum, man vil, som kommunikerer med hinanden via et fælles trådløst netværk. Kompliceret installation er ikke længere nødvendigt.

Hvordan fungerer multirumshøjttalere?

Fælles for alle multirumshøjttalere er, at de skal “tale” sammen, så man kan styre musikken både fælles og individuelt i systemet. Som regel sker det ved at forbinde dem til hjemmenetværket. I så fald skal du have adgangskoden til netværket ved hånden. Men nogle er nemmere og henter automatisk information fra mobiltelefonen. Har din router en knap til nem tilslutning (WPS), slipper du også for at indtaste password.

Nogle højttalere opretter et internt netværk imellem sig og har ikke brug for routeren. Højttalerne fra Philips anvender f.eks. Bluetooth til at modtage musikken fra mobil eller pc og sender lyden direkte videre til de andre højttalere. Ingen router er nødvendig, hvilket gør det nemmere, hvis man f.eks. vil have sådan et system i et sommerhus uden internet.

Hvor kommer musikken fra?

Når anlægget er sluttet til og klar til brug, er det bare at spille løs. Men hvor kommer musikken fra? Nogle har deres musiksamling lagret lokalt på en harddisk, andre på mobilen. Men i dag er der mange, der bruger streaming-tjenester som Spotify eller Tidal, der giver et langt bedre udvalg. Dem har man gerne liggende på mobilen i forvejen.

Annonce

Afspilningen kan så styres via telefonen, der enten fungerer som kilde – hvor musikken kommer fra – eller bare som en fjernbetjening, der starter musikken på anlægget, som selv henter musikken fra internettet. Sidstnævnte er at foretrække, da det tærer mindre på telefonens batteri, plus at man slipper for at stoppe musikken, hver gang nogen ringer.

Derfor er brugervenlighed så vigtigt

Brugervenlighed er altid et vigtigt element, men endnu vigtigere på multirumssystemer. Det nytter ikke meget med et anlæg, som kan fylde huset med lyd, hvis det ikke er let at bruge for hele familien. Og da det styres fra telefon eller tablet ved hjælp af en app, er det i høj grad den, der bestemmer brugervenligheden.

Er det nemt at koble produktet til netværket? Kan man let gruppere flere rum sammen og sende musik til dem alle? Styres playlister og streaming-tjenester i samme app, eller man nødt til at skifte frem og tilbage mellem flere? Jo lettere og mere intuitiv app’en er, jo mere sjov og jo mindre hovedpine vil anlægget give.

Læs også: 5 tips – Sådan får du fantastisk multirumslyd!

Hvor godt lyder det?

Vi stiller selvfølgelig også krav om, at anlægget skal lyde godt. I testen er der tale om meget kompakte højttalere til en forholdsvis lav pris, hvilket ikke er det bedste udgangspunkt for lyd i topklassen. Så forvent ikke, at det lyder som et dyrt hi-fi-anlæg, især hvis der kun er én højttaler til at spille op til dans. Men præcis hvor godt kan det blive? Det vil vi gerne finde ud af.

Især de største modeller, som det er naturligt at vælge til at give lyd i stuen, skal opfylde vores kriterier. Det er også dem, vi bedømmer lyden af i denne test. Desuden har vi testet højttalerne sammen med mindre højttalere i samme familie for at tjekke brugervenligheden på hele systemet.

De mindste højttalere viste sig at have skiftende lydkvalitet, men det er måske ikke så vigtigt for de fleste, at den mindste højttaler, som man placerer i soveværelset eller køkkenet, lyder helt fantastisk. Det vigtigste er, at anlægget i stuen lyder så godt som muligt, mens det kommunikerer med de andre højttalere.

Testdeltagerne Vi har taget et udvalg af de mest aktuelle multirumssystemer på markedet og er endt med 12 systemer. Som sædvanlig har vi ikke fået alle med, men det er et repræsentativt udsnit. To højttalermodeller er kaldt ind fra hver producent: En lille og en større.

Sådan testede vi 
Den største højttaler har vi placeret i hovedtestrummet, mens den mindste er blevet sat i et andet rum og sluttet til samme netværk. Lydkvaliteten vi har vurderet ud fra den store, mens den lille først og fremmest er brugt til at teste multirumsfunktionaliteten.

Beskrivelsen af lyden gælder derfor primært den store højttaler, mens vurderingen af brugervenligheden er repræsentativ for hele systemet. Vi har lagt vægt på brugervenlighed, lydkvalitet, og hvor godt højttalerne fungerer som system. Dvs. hvor lette de er at få til at tale sammen.

Vi har downloadet de tilhørende apps til alle systemerne, og vi har tjekket, hvor nemt det er at koble anlægget til netværket, og derefter hvor intuitiv app’en er i brug.

Sker både musikafspilning og styring af systemet i samme app, eller skal man skifte frem og tilbage mellem to forskellige? Er det let at navngive hvert rum i app’en, og virker systemet stabilt? Kan man koble sig på en hvilken som helst højttaler med Bluetooth og streame til hele systemet, eller skal én højttaler være master, mens de andre er slaver?

For at bedømme lydkvaliteten har vi brugt et bredt udvalg af musik. Vi har benyttet både streaming-tjenesterne Spotify og Tidal, hvor sidstnævnte er tilgængelig, og musik direkte fra smartphone.

De fem mest brugte sange:
Bob Dylan: Man in the Long Black Coat
Tommy Tokyo: Alberta
Morphine: Yes
Daft Punk: Lucky
Leif Ove Andsnes: The Beethoven Journey – Koncert for klaver og orkester nr. 5 i Es-dur, opus 73, III: Rondo, allegro

Yamaha Restio ISX-80 + WX-030

Fladt lydbillede

Men meget for pengene og god brugervenlighed.

Placeringsvenlig med vægbeslag. Veludstyret og blandt de allerbedste på brugervenlighed.
Alt for tynd og hul lyd til, at vi bliver revet med.
Læs hele testen

Sony SRS-X99 + SRS-X88

Fornem klang

Sony-systemet er en fryd for både øjne og ører.

Sony spiller forbløffende afbalanceret, klart og dynamisk – og har alle de tilslutninger, du har brug for.
Spiller ikke så højt og kraftfuldt som de større højttalere.
Læs hele testen

LG Music Flow H7 + H3

Ligeved og næsten

LG har meget godt at byde på, men mangler lige det sidste.

Systemet er nemt at sætte op, man bruger de streaming-apps, man kender, og lyden er godkendt.
Vi sidder for ofte og skifter mellem LG’s app og den, man streamer musikken fra. Lydmæssigt er der for lidt overtoner, og det åbner sig aldrig rigtig.
Læs hele testen

Multirumssystemer: Resumé

Store forskelle

Efter at have testet størstedelen af de tilgængelige multirumssystemer på markedet sidder vi tilbage med mange erfaringer, både positive og negative.

Læs hele testen

Panasonic SA-PMX100B + SC-ALL2

Multitalent

Panasonic er ikke klar til at opgive det klassiske stereoanlæg helt endnu.

Ordentlig stereo, der lyder langt bedre end den hermetiske, sammenklemte lyd, som kendetegner mange af de enkeltstående systemer.
Anlægget fylder mere og er ikke så nemt at bruge eller sætte op som bl.a. Sonos og Samsung.
Læs hele testen

Raumfeld Stereo Cubes + One S

Rumfølelse i ægte stereo

Raumfeld slår et slag for hi-fi-folket med disse kompakte, men vellydende stereohøjttalere.

Læs hele testen

Sonos Play:5 + Play:3

Kongen af multirum – igen

Ingen store overraskelser her: Sonos er stadig øverst på skamlen, når det gælder multirum.

Systemet er forbilledlig enkelt at sætte op og understøtter et bredt udvalg af musiktjenester. Lyden fra Play:5 er både frisk og spændstig.
Manglen på ekstra tilslutningsmuligheder såsom Bluetooth gør Sonos til et mere lukket system.
Læs hele testen

Bluesound Pulse 2 + Pulse Mini

Heftige rytmer

Slagkraft kombineret med musikalsk flair i en brugervenlig indpakning.

Kraftig lyd, god brugervenlighed og et helt igennem gennemført produkt.
Kan lyde indelukket ved placering i reol.
Læs hele testen

Geneva AeroSphère Large + AeroSphère Small

Kuglerund designlyd

Geneva kan fylde hele stuen med lyd, samtidig med at de er smukke at se på. Men de koster!

Fyldig lyd og lækker finish gør, at Geneva passer godt ind i de fleste miljøer.
Begrænset app-funktionalitet. Multirumssynkronisering kræver separat enhed.
Læs hele testen

Monster StreamCast S3 + S2

Monsterlyd

Slankt og lækkert design, og meget potent bas.

Let at placere, og det er relativt nemt at tilføje flere højttalere.
Skuffende tynd mellemtone og spids diskant.
Læs hele testen

Philips Izzy BM7 + BM5

Såre simpel i brug

Meget nemmere bliver det ikke.

Én knap til betjening plus nem tilslutning og brug.
Potent bas, men hul klang og farvet lyd.
Læs hele testen

Samsung R5 + R3

Ens lyd i alle retninger

Samsung giver den samme lyd, uanset hvor du befinder dig i forhold til højttaleren.

Brugervenligheden er god, og lyden har en rimelig god balance.
Der går en del energi til at sprede lyden 360 grader, hvilket reducerer indtrykket af dynamik.
Læs hele testen

Denon HEOS 7 HS2

Brugervenligheden selv

HEOS er blandt de mest brugervenlige systemer og lyder også godt.

Ingen er så nemme at koble til netværket som HEOS. Brugervenligheden er generelt fremragende, og lyden er kraftig.
Lyder ikke så stramt og kontant, som vi kunne ønske.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?