test: SVS SB-4000

Amerikansk lowrider

Er du af dem, der synes, at bassen skal mærkes, lige så meget som den skal høres? Så vil du elske SVS’ nye monster-subwoofer.

Plus
Den kompakte sub fra SVS serverer dybbas i brutale mængder!
Minus
Bassen er ikke lige så stram og impulsiv som på de bedste i klassen.

“How low can you go?” Amerikanske SVS er på ti år vokset til at blive en af de mest respekterede subwoofer-producenter på kloden. De er også blandt de bedste, hvad angår at producere rigtig dyyyb bas – du ved, den, der kommer helt nede fra kælderen, sætter fundamentet i svingninger og ryster mors fineste porcelæn ned fra køkkenhylderne.

Den nye 4000-serie fra SVS sigter mod at levere endnu mere bas, uden at prisen løber løbsk. I serien finder vi bl.a. SB-4000, som er lille nok til at passe ind i en almindelig stue, men kraftig nok til at levere bas af den nabofjendtlige slags.

Med næsten ingen knapper er bagsiden temmelig spartansk, men SVS har sørget for både RCA og balancerede XLR-ind-/udgange, som gør det let at koble ekstra subwoofere til i kæde, hvis man vil. (Foto: SVS)

SVS SB-4000

Efter at have pakket den 46 kg tunge subwoofer ud og placeret den i et hjørne af testrummet kunne vi konstatere, at SB-4000 er en solid og velbygget sag. Vores testeksemplar kom med pianolak-finish til 2.000 kroner ekstra. Den spejlblanke lak tager sig utvivlsomt godt ud i stuen, men i en mørkelagt hjemmebiograf foretrækker vi den mere matte træfinérudgave.

Det kompakte kabinet er lige stort nok til at rumme en kraftig 13,5 tommers bas. Den speciallavede basmembran har et tykt gummiophæng for at opnå ekstra lang slaglængde samt et kraftigt magnetsystem og et robust chassis til at holde det hele under kontrol. Bas-enheden alene står for godt 20 kilo af den samlede vægt, hvilket siger noget om, hvor kraftig en “motor” vi har med at gøre!

Den forstærker, der driver det hele, er på 1200 watt, men kan levere op til 4000 watt spidseffekt, når det er nødvendigt …

De traditionelle knapper på bagsiden er erstattet af et frontmonteret display og digitale kontroller. (Foto: SVS)

Brugervenlighed og funktioner

4000-serien har også fået topmoderne betjening. Alle funktioner (volumen, fase, parametrisk equalizer osv.) kan styres via den medfølgende fjernbetjening eller – endnu bedre – via SVS-app’en, der gratis kan downloades til iPhone/iPad og Android. App’en byder på mange smarte funktioner, bl.a. muligheden for at gemme flere “presets” til forskellige lyttescenarier.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Den parametrisk equalizer gør det muligt at fintune frekvensgangen og luge de værste peaks fra basresponsen i rummet ud. Det skal dog bemærkes, at der er tale om manuelle kontroller: SVS har ingen “Auto EQ”, som en del andre producenter tilbyder, og du vil derfor skulle justere på egen hånd med måleudstyr.

SVS’ subwoofer kan også betjenes med en app til iOS og Android. (Foto: SVS)

Lydkvalitet

Som basglade læsere har påpeget, glimrede udfordreren fra SVS ved sit fravær i vores seneste subwoofer-test. Glæden var derfor stor, da vi fik SB-4000 ind på gulvtæppet og kunne prøve den af mod testvinderen fra Arendal Sound! Den imponerende 1723 Subwoofer 2 er p.t. vores reference til under 20.000 kroner.

Det står hurtigt klart, at SB-4000 har de rigtige gener. Vi starter med Snoop Doggs “M.A.C.A. (Make America Crip Again)”, og SVS’ sub leverer tung hiphop-bas i fuldt mål. Bassen få stoleryggen til at ryste, og det føles lidt som at cruise ned ad gaden i en sænket amerikanerbil med stor stereo: Bassen er virkelig fed, og de tunge anslag går som trykbølger gennem rummet.

Vi kan spille så højt, at naboklagerne strømmer ind, uden at subwooferen viser tegn på at give op. Både Geir og Audun nikker anerkendende.

Vi går videre til James Blakes “Limit to Your Love”. SVS-sub’en lyder noget nær perfekt på denne type dæmpede, monotone basgange. Den har endnu mere skub end Arendal i de allerdybeste frekvenser, og hele rummet ryster!

Så langt, så godt. Men hvordan står det til med lidt hurtigere, mere impulsive technorytmer? Deadmau5’s “Seeya” har en hurtig, hårdtslående bas, der virkelig sætter basresponsen på prøve, og her kan SVS slet ikke følge med Arendal! 1723 har væsentlig strammere bas med større dynamik i anslagene, uden at det skorter på slagkraft. SVS har også rigeligt med punch, men formår ikke at stoppe og starte igen lige så hurtigt, hvilket hæmmer musikken lidt.

“SVS lyder ikke lige så dynamisk og har ikke nær samme transientrespons som Arendal,” bemærker Geir.

Maria Menas cover af “I Was Made for Loving You” afslører også, at SVS-sub ikke er lige så musikalsk præcis som vores reference. Hvor Arendal gengiver kontrabassen let og legende i samspil med hovedhøjttalerne, har SVS en tungere, mere “subwoofer-agtig” lydkarakter. Den skiller sig tydeligt ud i lydbilledet, selv efter at vi har prøvet os frem med EQ-kontrollerne.

SVS lyder benhårdt, når der er film på programmet. Det eksploderende rumskib i Alien: Covenant slår, så det kan mærkes helt ind i rygmarven, men chokbølgen virker ikke lige så dynamisk og eksplosiv som på Arendal-sub’en med dens dobbelte basser.

Vi kunne selvfølgelig ikke dy os for at stressteste begge subwoofere med dybe frekvens-sweeps. Der er ingen tvivl om, at SVS har mere niveau fra 20 hertz og nedad, men gevinsten er ikke så stor, som vi havde håbet. Opad i frekvens har Arendal Sound nemlig mere tryk. Bassen virker også renere, hurtigere og strammere, med en mere sømløs overgang til vores hovedhøjttalere (Focal Kanta No.2).

SVS og Arendal Sound: SB-4000 må klare sig med én 13,5 tommers bas-enhed, hvor nordmanden kan prale af to 13,8-tommere. SVS kan dog slå sig på brystet med ekstrem slaglængde og en kampstærk forstærker. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

SVS SB-4000 er en potent subwoofer med enorme mængder af dybbas fra et relativt kompakt kabinet. Her får du en saftig og vægtig bas, der kan sætte hele rummet i svingninger!

Efter at have testet en lang række subwoofere i denne størrelses- og prisklasse kan vi slå fast, at SVS kan hævde sig mod de bedste, men den når ikke helt til tops. Amerikaneren må nemlig se sig slået på målstregen af den nyankomne fra Arendal, som har besnærende attack og impulsvilje.

Bedste pris på SVS SB-4000
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: Trykkammer
Bas-enhed: 13,5"
Forstærker: 1200 W
Frekvensområde: 19-310 Hz (+/-3 dB)
Mål: 46,5 x 45,3 x 53 cm
Vægt: 46,4 kg
Andet: SVS-app

WebSVS SB-4000

Importør: av-connection.dk

Producent: SVS

Pris13.999,-

Pris: 13999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.