Danske System Audio er blevet kendt for sine ofte meget smalle højttalere med små – men gerne mange- elementer. Man har en filosofi om, hvordan man vil producere højttalere – små elementer med lette membraner er hurtigere og giver både bedre spredning og flere detaljer end store elementer med tunge membraner. Til gengæld kan de ikke flytte lige så meget luft, som en stor membran, men det kan løses ved at have flere elementer og/eller give elementet mere slaglængde (membranen kan flytte sig mere i ind/ud bevægelse). Bedre spredning gør også højttaleren lettere at placere i rummet. Man vælger desuden at konstruere sine højttalere således, at de bliver en nem belastning for forstærkeren og bliver så ikke helt så kræsne med hensyn til hvilken forstærker, de kombineres med.
Tung og kompakt
Aura 1 er en meget lille og kompakt højttaler – 13,5 x 27,5 x 21,9 cm (BxHxD). Med en prisseddel på kr. 4.000 parret undrer de potentielle højttalerkøbere sig måske over, hvorfor den skal koste så meget, når lige så store og tilmed meget større højttalere kan fås til spotpris.
Svaret er lydkvalitet. Det koster at lave en god højttaler. For den, som ofte omgiver sig med high-end produkter, er det jo superbilligt, og generelt set synes jeg, at der findes alt for mange billige produkter på markedet. Du får, hvad du betaler for – en billig højttaler i plast eller tynd spånplade lyder ALDRIG godt. Og Aura 1 er en kvalitetshøjttaler. Bare vægten på 4,5 kilo fortæller os, at det er sådan.
Udrustningen er en 1” domediskant og et 4,5” bas/mellemregister. Delingsfrekvensen ligger på 2,5 kHz og faldet er 18 dB/oktav. Frekvensområdet opgives til 52 Hz – 35 kHz. Normalt er System Audios højttalere som sagt ikke så følsomme overfor hvilken forstærker, de kobles til. Men, Aura 1 har en følsomhed på bare 84 dB, noget som gør, at du trods alt behøver en forstærker med en del muskler under panseret for at få en ordentlig volumen, uden at pine livet af elektronikken. Her synes jeg også, at Aura 1 er lidt mere afhængig af, at det er en kvalitetsforstærker, den kobles til, end andre SA højtalere, jeg har testet.
God bas fra så lille en højttaler?
Og lad dig ikke snyde af disse 52 dB. Det lyder højt eller hvad? Netfrekvensen er jo 50 Hz, og den ved vi jo hvordan lyder, så kan den vel ikke spille bas? Jo da, det kan den. I modsætning til hvad de fleste tror, indeholder plader yderst sjældent information under 40 Hz. Det er heller ikke sådan, at 52 dB er en grænse, og hvor alt under bare skæres væk, det spiller bare ikke lige så højt, og lydvolumen minskes drastisk, jo længere ned i frekvens man kommer. Det, man får med højttalere, som går langt ned i frekvens, er krop og tyngde i bassen, den fysiske følelse, som man får ude i den virkelige verden. Det er ikke rigtig det, man får med Aura 1. Men for det, som højttaleren skal benyttes til, nemlig at spille musik i hjemmemiljøet, der hvor man ikke har plads til store højttalere, er det rigtig kompetent, det som kommer ud af den lille boks. Kvik og hurtig bas, som trods højttalerens fysik alligevel har en fuldt acceptabel tyngde. Og nej, der er naturligvis langt fra den tyngde og pondus, der kommer fra mine store gulvhøjttalere, som står ved siden af – hvad havde du regnet med? Men for størrelsen og prisen er det mere end ok.
Lille, men fortræffelig….
Aura 1 er en rigtig vellykket højttaler, som egentlig er så lille, som det går an at lave, hvis den også skal kunne spille ordentlig sammen med en mængde forskellig udrustning. Den er imidlertid ikke helt ukritisk i valg af forstærker, da den gerne skal have en del muskelkraft for at kunne yde sit bedste. Med lidt fornuft i placering og elektronikkombination går det an, med tanke på prisen, at få et yderst fint resultat med System Audio Aura 1. Vi anbefaler en prøvelytning.
Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen.
Gennemprøvet opskrift
Bang & Olufsens luksus-ANC-hovedtelefoner er nået til tredje generation. Forandringerne er små – næsten for små.
Beats by Dre Solo Pro Wireless
Beats overrasker klart
Hvem ville have troet, at producenten, der elsker fed bas, kunne lave noget så neutralt?
Bose Noise Cancelling Headphones 700
Renere lyd, men mere støj
Med NCH 700 har Bose denne gang gjort sit aller, aller… næstbedste.
Beyerdynamic Lagoon ANC
De mest vellydende støjdæmpere
Beyerdynamic Lagoon ANC lyder bedre med musik end andre støjreducerende hovedtelefoner, vi har testet.