TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: Syv seje subwoofere

Brutale baskanoner

Hvis du synes, dit hi-fi- eller hjemmebioanlæg lyder lidt anæmisk, kan det skyldes et akut underskud af bas. Vi har testet syv potente subwoofere, der kan give dit anlæg en lydmæssig kickstart!

Af / 14/02/2018 - 14:05
Syv seje subwoofere

Subwoofer. Sub. Baskasse. Jordskælvsmaskine. Low Frequency Effects (LFE). Kære barn har mange navne, og du kommer ikke uden om en (eller flere) af disse, hvis du vil have en ordentlig hjemmebiograf. Hvad mange ikke ved, er at subwooferen også kan give en ekstra dimension til musiklytning. Bas er nemlig lige så essentielt, når du lytter til din yndlingsmusik, som når du slår dig ned i sofaen med en Hollywood-blockbuster.

Der er ikke meget, der er lige så fedt som at mærke stoleryggen ryste, når Vin Diesel trykker speederen i bund på en Chevy V8. Film bliver først rigtig sjove, når eksplosioner og skud kan mærkes på kroppen, og det skal helst knirke lidt i gulvbrædderne, når King Kong tramper på uskyldige stakler. Det samme med musik: Trommerne skal slå dig i maven, og bassen skal dirre i brystet – ellers bliver det en temmelig anonym oplevelse.

Almindelige højttalere formår fint at gengive basfrekvenser ned til 50 hertz eller lavere, men det er ikke nok bare at høre dem; du vil også mærke dem! Det kræver en dedikeret højttaler, og det er subwooferens job at tage over, hvor almindelige højttalere må give fortabt.

LB0318 Subwoofertest OPPSLAG3 28532

Størrelsen tæller

Producenterne arbejder hele tiden på at gøre subwooferne mere effektive. De anvender kraftige forstærkere, avancerede equalizere, DSP-teknologi og eksotiske materialer for at presse mest mulig lyd ud pr. liter kabinetvolumen. Alligevel er der ingen tvivl om, at kubik stadig tæller, når vi taler bas.

Annonce

Subwoofere har i bund og grund kun ét job, og det er at flytte masser af luft! Jo dybere frekvenser der skal gengives, jo større skal højttaleren være. En tung fryseboks fuld af basmembraner har derfor meget bedre forudsætninger end en lille terning. Hvis du har plads nok til at lade din lydhobby udfolde sig frit, er der ingen grund til at tøve: Gå efter den største subwoofer, du har råd til!

Desværre er det de færreste forundt at have et dedikeret lytterum eller en kælderstue med ubegrænset plads. Praktiske hensyn som pladsbehov er stadig en reel faktor for de fleste af os. Desuden er der noget attraktivt ved en subwoofer, som leverer høj ydelse i forhold til størrelsen. På den måde er den jo lettere at få plads til!

LB0318 Subwoofertest OPPSLAG2 28533

Kraft og finesse

Det handler ikke kun om, hvilken subwoofer der kan spille kraftigst og dybest. Kvalitet er lige så vigtigt som kvantitet. Bassen skal kunne starte og stoppe, når den skal, og gengive tonerne rent uden resonans eller blafrelyde. Det er især vigtigt, hvis sub’en skal bruges til musik og parres med kræsne hi-fi højttalere.

Det hjælper ikke at have masser af kræfter og dybbas til rådighed, hvis timingen ikke sidder! Takt og tone tæller lige så meget som, hvor sej subwooferen er på maksimalt lydtryk.

LB0318 Subwoofertest OPPSLAG3 28535

Testen

I denne test leder vi efter de subwoofere, der giver mest og bedst bas med færrest mulige kompromiser. Vi har gennemtrawlet markedet for de mest potente nyheder. Vi er bevidst gået efter større modeller, gerne med 12 tommers bas-enhed eller mere for ydelsens skyld. Samtidig er vi styret uden om de allerstørste monstre, som man næppe vil få accept af i en almindelig stue.

Testen er gennemført med et udvalgt af musik, filmklip og testsekvenser. Til film har vi brugt vores Procella P6 biografhøjttalere som medspillere, delt ved 80 Hz for at overlade den vigtige dybbas til subwooferne. Til musiklytning – og for at afdække subwoofernes samspil med ægte hi-fi-højttalere – har vi benyttet os af de glimrende Bowers & Wilkins 702 S2.

Vi har brugt en Marantz SR8012 hjemmebioforstærker for at korrigere niveau og afstand for hver subwoofer.

Sumiko S.10

Elegant muskelbundt

Når det gælder subwoofere, må man ofte vælge imellem kraft og præcision, men Sumiko har begge dele i fuldt mål.

Her får du masser af tung, mægtig og lækker dybbas, som kendetegner en ægte sub, uden nogen dårlige undskyldninger.
Indgangsprisen er lidt højere end for de andre testdeltagere.
Læs hele testen

Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

Jordskælv på dåse

Når det gælder ren og uanstrengt dybbas, har vi næppe hørt bedre end denne dommedagsmaskine fra Arendal.

Her får du en massiv, stram og kontant dybbas, der ikke bøjer af, selv på de mest udfordrende musik- og filmsekvenser.
Vogt dig for naboen …
Læs hele testen

Bowers & Wilkins DB4S

Teknologisk vidunder

Hvis NASA skulle lave subwoofere, ville de gøre det sådan her.

En bas så ren, kontant og velintegreret fra noget med et så lille fodaftryk gætter vi på bliver et hit. Plus for app-betjening og digital rumkorrektion.
Ikke det sidste at skulle have sagt på ren muskelkraft.
Læs hele testen

Monitor Audio Silver W-12

Når musikken er vigtigst

Silver W-12 er til dig, der først og fremmest vil have en kompakt subwoofer, som lyder glimrende på musik.

Meget kompakte mål plus digital rumkorrektion gør denne sub meget nem at placere. Desuden lyder den rigtig godt på musik.
Vi savner lidt fart og tempo. Det hele bliver lidt forsigtigt.
Læs hele testen

Yamaha NS-SW1000

Gør hvad den skal

Yamahas subwoofer har kraft nok til at trykke den af og er hurtig nok på musik. Den har bare ét problem.

Lydtrykket er absolut acceptabelt, og subwooferen følger godt med på, hvad der sker. Det være sig musik såvel som film.
Hørbar turbulens i basrefleksporten fra 40 Hz og ned gør det umuligt at skrue så meget op, som vi gerne vil. Bastonerne i musik er ikke de mest nuancerede.
Læs hele testen

M&K Sound V12

Hurtig og præcis

Hvis du vil have dyb, slagkraftig bas fra en kompakt og let placérbar subwoofer, er M&K’s V12 klart blandt de bedste.

MK er kompakt og let at placere, og serverer en stram, slagfast dybbas, som vi aldrig bliver trætte af.
Meget vil have mere, og MK’s sub mangler lidt punch for at kunne følge med de bedste, især i store lytterum.
Læs hele testen

XTZ SUB 1X12

Samme sjov til den halve pris

Subwooferen fra XTZ koster kun det halve af, hvad de andre kræver for tilsvarende størrelse og slagkraft. Og den viger ikke for nogen!

Lynhurtig, distinkt og meget kraftig - XTZ SUB 1X12 er en top subwoofer til både musik og film. Den er også ret nem at placere. Og så koster den kun det halve af konkurrenterne!
Der findes endnu kraftigere subwoofere (men de koster meget mere).
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix