TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Tangent Spectrum X4

Stor lyd til små penge

Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.

Af / 02/04/2021 - 10:00
Tangent Spectrum X4

Lyd & Billede mener

  • Lyden er overraskende neutral og ufarvet for en så billig højttaler. Ved lav lydstyrke er perspektivet faktisk glimrende!
  • Når der skrues bare lidt op for volumen, bliver lyden anstrengt. Basgengivelsen er af naturlige årsager begrænset.

Som hi-fi-anmelder kan man til tider blive lidt fartblind. For mens vi tester masser af højttalere, så har de fleste af dem fem- eller endda sekscifrede priser. Men der findes faktisk billigere løsninger.

Tangent Spectrum X4 tilhører en sjælden – og måske uddøende – race: billige passive højttalere. Højttalere i den helt billige prisklasse er i dag oftest aktive og trådløse. Og mange anskaffer deres første lydanlæg uden nogensinde at vide, at der eksisterer højttalere, der skal sluttes til en forstærker for at virke. De kan i øvrigt også købes som pakkeløsning sammen med en trådløs stereoforstærker, der koster det samme som højttalerne.

Læs også Tangent X6BT Phono Tangent har lavet en gulvhøjttaler, der kan fungere som et komplet anlæg – og blive bedste ven med dit tv.

Tangent Spectrum X4 er indretningsvenlige på flere måder. De måler godt 14 cm i bredden og det dobbelt i højden. Kabinettet har afrundede kanter og en silkemat lakering i sort eller hvid. En bundplade i valnøddefinér giver en passende smule personlighed. Det er faktisk rigtig pænt.

De to højttaler-enheder, som er en 4 tommers bas/mellemtone og en 1 tommes dome-diskant, er gemt bag beskyttende metalgitre i samme farve som kabinettet. På bagsiden finder man en basrefleksport og et par fornuftige skrue/bananbøsninger.

TANGENT SpectrumX4 08 P
Tangent Spectrum X4 fås i sort og hvid, og er kompakt og diskret nok til at passe ind overalt. (Foto: Tangent)

Fortjener god placering

I kraft af størrelsen og den begyndervenlige pris vil Tangent Spectrum X4 sandsynligvis ofte blive placeret på en reol eller klemt ind på en boghylde. Det er helt i orden (alt er i orden, når du har købt højttalerne – det er jo dine!), men giver man dem hæderspladsen på et par standere med lidt afstand til bagvæg og hjørner og vinklet mod lyttepositionen, viser de overraskende kvaliteter.

Annonce

Tangent Spectrum X4 har en belastbarhed på 80 watt, og det anbefales at bruge forstærkere mellem 20 og 100 watt.

Her er det værd at komme med et stykke forbrugeroplysning: Effektopgivelser skal altid tages med alle tænkelige forbehold. Man kan med lethed ødelægge en 100 watt højttaler med en forstærker på 20 watt, da det er de forvrængede signaler, der får enhederne til at brænde af. Og man kan trygt bruge en forstærker, der er “for kraftig “ – så længe det lyder godt.

Det svageste led

Ud over Tangents egen forstærker prøvede vi at koble forstærkersættet NAD C658/C298 til de små Tangent-højttalere. Det er naturligvis vanvid, eftersom ingen nogensinde vil parre de små, billige højttalere med et forstærkersæt til næsten den tyvedobbelte pris. Men at placere højttalerne i en kæde, hvor de med sikkerhed er det svageste led, er ikke desto mindre en god måde at finde ud af, hvad de maksimalt formår.

NAD C298 yder 180 særdeles veloplagte watt og har et bundtræk som en Landrover. Brugt på den forkerte måde kunne den forvandle Spectrum X4 til aske, men anvendt med gelinde afslører den de små, billige højttalere som værende ganske neutrale og ret præcise lydgivere. Inden for deres begrænsninger.

Lydkvaliteten

Tangent Spectrum X4 har en behagelig og ret neutral klang, hvor ingen toneområder i særlig grad bliver fremhævet eller overset. Kabinetstørrelsen og den lille 4 tommers bas-enhed sætter grænser for dybbassen, men basgengivelsen er fin for en ultrakompakt passiv højttaler, der ikke har en DSP til at klare ærterne for sig.

Ifølge producentens opgivelser går højttalerne ned til 65 Hz. Det lyder rigtigt nok, og der er fuldt niveau hele vejen derned. Den slags har sine omkostninger i form af effektivitet. Tangent oplyser ikke følsomheden på højttaleren, men den er lav.

Mellemtoneområdet gengives rigtig pænt. Stemmer beholder deres individuelle karakter. Det vidner om lav forvrængning. Det samme gør et forbløffende godt dybdeperspektiv. Stereobilledet er ikke så højt og bredt som på dyrere højttalere, men oplevelsen af, at der er et rum bag højttalerne, er til stede. Og den er klasser bedre, end prissedlen burde berettige. Man kan fint placere korsangerne i Philip Glass’ “Koyaanisqatsi”.

Diskanten er også godt med, og der er ikke noget, man med rimelighed kan kritisere. Der kan være en smule hårdhed omkring 2-4 kHz på nogle optagelser, men det bliver ikke ubehageligt. Og til prisen er det inderligt irrelevant.

Tangent Spectrum X4 klarer sig alt i alt eksemplarisk ved dæmpet lydstyrke. Der, hvor begrænsningerne kommer for dagen, er når der skrues op. Så forsvinder klarheden i mellemtonen, og overblikket går fløjten. Min yndlingsstresstest for øjeblikket er Disturbeds cover-version af “The Sound of Silence”. Nummeret skal helst spilles højt, og når vi kommer forbi indledningen, og orkesterbackingen sætter ind, begynder det at gå galt. Det er ikke noget, man kan bebrejde Tangent for. Højttalerne følger bare fysikkens love!

Da passive højttalere i denne prisklasse er en sjældenhed, leder vi forgæves efter direkte konkurrenter at sammenligne med. Et af de tætteste bud er Argon Audio Forte A4, der koster det dobbelte, men til gengæld er aktive og trådløse. Har du allerede en egnet forstærker, er Spectrum X4 til gengæld svære at slå.

TANGENT SpectrumX4 19 P
Tangent Spectrum X4 er en fin lille tovejshøjttaler, der koster forbløffende få penge. (Foto: Tangent)

Konklusion

Med en sætpris, der svarer til en enkelt håndholdt Bluetooth-højttaler, er forventningerne sat lavt. Og de bliver langt overgået! Tangent Spectrum X4 er en rigtig velskabt lille højttaler efter klassisk recept. Behandler du dem venligt, svarer de igen med et lydbillede, der er ægte hi-fi.

Høj musik i store rum er ikke deres livret, så lad være med at prøve det. Men til skrivebords-hi-fi vil de være perfekte sammen med en kompakt forstærker med trådløs tilslutning – som Tangents egen. De vil også være fine, når den gamle forstærker skal bruges i det ekstra anlæg i hobbyrummet eller ungdomsværelset.

Karakter
Tangent Spectrum X4
Basic
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

1 kommentar til “Tangent Spectrum X4”

  1. Fedt at læse om value for money højtalere, det er de bedste ting hvor man bliver glædeligt overrasket 🙂

    Kunne være super med en test/sammenligning af en serie hvor I tester fx Dalis billige serie, midterste og så High end – med kommentarer på hvad man får ud af at gå opad i prisklasser

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?