TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Technics SB-G90M2

Sanselig lydoplevelse

Technics-højttalere? Ja da. Nogle af dem er bestemt værd at låne øre til.

Af / 26/03/2022 - 18:00
Technics SB-G90M2

Lyd & Billede mener

  • Enormt lydbillede med fyldig klang og meget dynamisk bas. Masser af spilleglæde og engagement.
  • Ikke så gennemsigtige og skarpt fokuserede som andre højttalere i samme klasse. Går ikke kælderdybt i bassen.

De fleste tænker nok på pladespillere, når man nævner Technics. Måske forstærkere, for de har trods alt lavet mange rigtig gode forstærkere. Kassettebåndoptagere skal også nævnes, selv om de fleste har glemt, hvad det egentlig er, og mange nok aldrig har set en.

Men højttalere er næppe noget, man forbinder med Technics. De har kæmpet for at få fodfæste blandt kritikere (f.eks. os), og der er så mange andre veletablerede højttalerproducenter, som har meget større markedsandele, end Technics nogensinde har haft.

Det er ikke, fordi de laver dårlige højttalere, selv om jeg stadig kan huske nogle af Technics’ højttalere fra 1980’erne, som aldrig nåede op og konkurrere med Infinity, JBL, Boston Acoustics eller Bowers & Wilkins.

Selv om Technics-højttalerne aldrig har haft samme status som deres pladespillere, skal vi ikke glemme den legendariske SB-10000 fra 1977. En enorm trevejs hornhøjttaler med en ligeledes enorm 46 cm bas i et separat kabinet og med mellemtone- og diskanthornet stablet ovenpå.

Vi skal heller ikke glemme de innovative SB-10 med Technics’ flade honeycomb-membraner og en bånddiskant med plademembran i polyamid.

Annonce

De nye SB-G90M2 ligner ikke rigtig nogen af dem. De har flere ligheder med Tannoys højttalere med Concentric-enheder eller KEF’s Uni-Q, og kendere vil have luret, at jeg taler om koaksialenheder her.

For ligesom forgængeren SB-G90 har den opgraderede M2-udgave en 16 cm mellemtone med en 25 mm diskant placeret i midten og med svingspolerne på samme vertikale akse.

Technics SB G90M2 driver scaled 1
Højttalerne fås kun i sort pianolak. (Foto: Technics)

Flere opgraderinger

De gulvstående højttalere har – som det fremgår af billederne – to 16 cm basenheder ud over koaksialenheden øverst. Sidstnævnte er en ny udgave af enheden fra G90, hvor Technics har brugt FEM-simuleringer (Finite Elements Method) til at finde ud af, hvor det er optimalt at dæmpe resonanser.

Diskantenheden i midten har fået en fase-plug, der skal eliminere fasefejl og give en mere jævn og ensartet diskantgengivelse.

Koaksialenheden er skruet fast i en indre baffel, hvor magneten bagpå hviler på en plade, der skal kvæle vibrationer. Balanced Driver Mounting Architecture kaldes det.

Indvendig har kabinettet også fået helt ny afstivning, og i bunden af kabinettet har Technics lavet en foldet passage til lave frekvenser med dæmpende materiale, der skal reducere stående bølger. Standing Wave Termination Structure kalder Technics kanalen, som ligner en transmissionslinje, men kulminerer i en konventionel basrefleksport på bagsiden.

På bagsiden finder man også bi-wiring-terminaler, med kabler imellem i stedet for de sædvanlige metalskinner. Bravo.

Technics SB G90M2 absorb
En lang kanal på indersiden skal dæmpe stående bølger og give bedre basdefinition. (Foto: Technics)

Placering

Trods basrefleks på bagsiden er højttalerne nemme at finde plads til. De vejer en del – 35 kg – men to mand kan let bakse dem på plads. Bare vær opmærksom på, at når man først har fået beslagene på undersiden på plads, kan de ikke glide hen over parketgulvet. Skruerne på undersiden er nemlig ikke i niveau med beslagene; de rager ud og vil lave ridser i parkettet.

Tricket er at skrue beslagene på og så tage den løse papplade fra emballagen og bruge den som glidemåtte til at flytte højttalerne rundt på, indtil man finder den optimale placering. Først derefter skruer man de koniske spikes på og placerer parketbeskytterne nedenunder.

Technics SB G90M2 bak
Bi-wiring-terminaler med gedigne kabler imellem. (Foto: Technics)

Stort lydbillede med fyldig klang

Så er man klar til en lidt usædvanlig lydoplevelse. Hvis man vel at mærke har en forstærker med lidt fut i. Den gamle konfirmandforstærker kan nok ikke drive Technics-højttalerne, der er bygget til mere moderne, toptrimmet elektronik. Det er ikke ensbetydende med, at man må pensionere sin gamle Electrocompaniet-forstærker, hvis man skulle sidde inde med sådan en, men det kan mærkes, at højttalerne kræver mere af forstærkeren.

Den nye Marantz Model 40n (test på vej) eller en Hegel H95 fungerer f.eks. glimrende trods relativt moderat effekt. Så det handler mere om strømreserver end ren papireffekt.

Jeg er ikke sikker på, hvad jeg havde forventet, for vi har ikke testet forgængeren SB-M90. Vi har selvfølgelig testet mange andre gulvhøjttalere i samme prisklasse, men ingen af dem lyder helt som disse.

Det tætteste, man kommer, er nok Bowers & Wilkins 702 S2 Signature – dejlig raffinerede højttalere med varm lyd og potent bas. Sammenlignet med Technics-højttalerne er diskanten lidt dæmpet, nærmest tilbagetrukket helt i toppen. De sorte Technics-højttalere går hørbart dybere i bassen og gør det med overbevisning. Trommer får en seriøs tyngde, og der er rigtig god dynamisk kontrast i bassen.

Læs også Raffineret signaturudgave De ser lækre ud, men det er ikke kun det kosmetiske, der er tiltalende ved B&W 702 S2 Signature.

Diskanten fra koaksialenheden lyder måske ikke lige så raffineret som i B&W-højttalerne, men der er mere energi i toppen, uden at det bliver anstrengende eller spidst. Klangbalancen er klart varmere og mere fyldig end på f.eks. Audiovector R3 Signature, og SB-G90M2 har næsten lige så ekstrem dynamik som de letspillende JBL Synthesis HDI 3800.

SB-G90M2 går ikke lige så dybt i bassen som PMC Twenty5 24i, men de leverer et større og mere fyldigt lydbillede, som klæder musikken godt. Det bliver aldrig skarpt og skærende, selv når man spiller højt, og kontrabas, trommer og større instrumenter som et koncertflygel får godt med klangbund.

Jeg savner lidt af detaljerigdommen fra Sonus faber Sonetto V, Dynaudio Confidence 50 eller Piega Premium 701, men ingen af dem har Technics-højttalernes store lydbillede og dybde.

Som altid handler det om, hvad man kan lide, og nogle foretrækker en kølig analytisk præsentation af musikken, mens andre foretrækker det modsatte. Eller noget midtimellem. Her får man noget midtimellem, men hvor lydbalancen hælder mod det varme, fyldige og behagelige. Uden at det nogensinde lyder uldent.

Technics SB G90M2 tweeter
Fase-pluggen foran diskanten skal give en mere jævn spredning. (Foto: Technics)

Konklusion

Technics SB-G90M2 passer fint til alle, der kunne tænke sig et par mellemstore gulvstående allround-højttalere med god slagkraft og dynamik. Ikke Klipsch-style, men en varmere klang med et behageligt lydbillede, hvor musikken får frit spillerum.

SB-G90M2 er ikke uden konkurrence fra mere etablerede producenter, som har længere erfaring med højttalere i samme klasse, men det kan mærkes, at der ligger en del erfaring bag den nye udgave af højttalerne, som virkelig er værd at lytte til. Selv for dem, der ikke umiddelbart tænker på Technics som højttalerproducent.

Technics SB G90M2 diskant
Sådan ser de dele ud, der udgør koaksialenheden. (Foto: Technics)
Karakter
Technics SB-G90M2
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “Technics SB-G90M2”

  1. Mener I virkelig Confidence 50 til 220.000 kr eller skulle det have været Evoke 50 til 37.000 kr? Den ene bevæger sig i et lidt andet felt af konkurrenter 😅

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?