TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Technics SC-CX700

Endelig en seriøs udfordrer

Technics SC-CX700 er måske de trådløse højttalere, du har ledt efter længe.

Af / 23/10/2024 - 12:05
Technics SC-CX700

Lyd & Billede mener

  • Forbløffende energisk og dynamisk af at være så små. Alt er indbygget, inklusive DAC, HDMI og pladespillerindgang. Smart rumkorrektion for bedre lyd.
  • Der er mere raffinement og højere detaljeringsgrad andre steder. Enkelte bugs.

Måske er det lidt uretfærdigt, at Technics er bedst kendt for pladespillere og for det meste kun det. De færreste husker, at de også tidligere lavede gode kassetteafspillere og spolebåndafspillere i referenceklassen, og at de har en lang række rigtig gode forstærkere bag sig. Men det er alt sammen fortid, eller er det?

Technics genopstod som Fugl Føniks for 10 år siden, og siden da har de lanceret en række pladespillere baseret på den legendariske SL-1200-serie, som sætter en ny standard for lydkvalitet i mange prisklasser.

Ligesom i gamle dage har Technics forsøgt at finde ud af, hvordan man bedst udnytter de teknologiske fremskridt til at give os bedre lyd. Et eksempel er Technics’ nyere forstærkere, som bruger pulsbreddemodulerede (PWM) kredsløb til at øge båndbredden, sænke støjgulvet og forvrængningen og i sidste ende give os bedre lyd.

Men højttalere har ikke været genstand for samme innovative iver som Technics-forstærkere. OK – Technics er blandt de meget få, der laver gode koaksiale højttalerenheder, hvilket vi har hørt med vores egne ører i vores test af Technics’ nyere generationer af højttalere. Med andre ord dem, der blev præsenteret i 2014 og senere.

CX700 Lifestyle 04 scaled 1
(Foto: Technics)

Den samme teknologi, som Technics bruger i sine dyrere højttalere – og her taler vi igen om koaksiale enheder, hvor diskanten sidder i midten af en bas/mellemtone – findes også i deres måske første aktive stereohøjttalere.

Annonce

Technics SC-CX700 kombinerer deres højttalerteknologi med deres PWM-teknologi i et forstærkermodul, der er boltet fast på bagsiden af højttalerkabinettet og adskilt fra det akustiske kammer, som enheden sidder i.

Den aktive SC-CX700 er trådløs, har HDMI-indgang til TV-lyd og endda indgang til pladespillere med moving magnet pickup.

Højttaleren sigter direkte mod et marked, som længe har været domineret af KEF med LS50 Wireless II. Den er et benchmark for kompakte trådløse højttalere og har fejet de fleste af de konkurrenter, der har forsøgt sig, af banen.

Technics ønsker at gøre noget ved denne dominans og har naturligvis set, hvor stor succes KEF har haft med sine trådløse højttalere i LS-serien. Så det er ikke overraskende, at Technics også vil have en del af dette marked, som er vokset betydeligt i de senere år.

Populariteten af trådløse højttalere er ikke svær at forstå. For hvem vil ikke gerne have en højttaler, der ikke optager plads, fungerer med Bluetooth og Wi-Fi og kan tilsluttes TV’et, hvis det er nødvendigt – og som også giver dig rigtig god lyd. I stereo.

Technics SC CX700 02
Alt er indbygget, inklusive DAC, HDMI og pladespillerindgang. (Foto: Technics)

Orchestration Concept

Technics’ højttalere kan alt dette og lidt til. Kernen i SC-CX700 er den førnævnte koaksiale enhed, som i dette tilfælde bruger en ringdiskant – ikke en klassisk dome – med faseplug i midten. Ifølge Technics har den 19 mm store ringdiskant en hurtigere pulsrespons med færre afvigelser end en dome-membran, hvilket resulterer i en mere jævn spredning af høje frekvenser.

Omkring diskanten sidder en 15 cm bas/mellemtone med en omvendt ring limet på yderkanten, som holder membranen fast i kurven. Der er monteret små forstærkninger på undersiden af kantringen for at dæmpe resonanser, og på oversiden er der en gummiring, som er vinklet ind mod membranen for at give mere præcise faseegenskaber og en mere jævn spredning af lydbølgerne.

Technics siger, at de har arbejdet hårdt på at reducere diffraktion, også på bagsiden af enheden, og at det er lykkedes at udjævne frekvensresponsen delvist som følge heraf.

Delefrekvensen ligger lige under 3 kHz.

Todelt kabinet

Jeg nævnte i starten, at højttalerenheden er adskilt fra forstærkeren. Enheden sidder i et akustisk kammer monteret på en 15 mm frontplade. På indersiden er magnetsystemet fastgjort til en 21 mm tyk plade, og undersiden af kurven bag frontpladen understøttes af en 19 mm plade, der er skåret til, så den passer perfekt til kurvens diameter. Ifølge Technics gør dette kabinettet mere stift og dæmper resonanser, som ellers ville påvirke højttalerenheden og dermed lydkvaliteten.

ast 2504568.pub
Forstærkermodulet og al den elektronik, der er nødvendig for at få højttalerne til at fungere, er monteret på bagsiden af kabinettet. (Foto: Technics)

En rektangulær basrefleksport er vinklet indad, og både åbningen og udgangen er bøjet som bladene på en blomst for at fjerne diffraktion, når lave frekvenser skubbes ud gennem porten. Porten er indstillet til 50 Hz. Det betyder, at det er omkring 50 Hz, at basporten udjævner basgengivelsen i højttalerne.

På bagsiden af kabinettet har Technics monteret forstærkermodulet og al den elektronik, der skal til for at få højttalerne til at fungere. Strømforsyningen er placeret separat, og der er en separat strømforsyning kun til de digitale kredsløb. signaler. Forstærkermodulerne leverer i alt 100 W effekt til hver højttaler, som er forbundet via et Ethernet-kabel.

Højttalerne understøtter 24-bit/192 kHz, både over kabel og via Wi-Fi.

ast 2504560.pub .crop .pc .thumb .640.1200
Kabinetterne er dækket af et mikrofibermateriale kaldet Dinamica. (Foto: Technics)

Space Tune rumkorrektion

Technics SC-CX700 giver et godt indtryk af kvalitet. Den er lige under 28 cm høj og virker både solid og flot bygget. Kabinetterne er betrukket med mikrofiber kaldet Dinamica, som er fremstillet af genbrugspolyester og ligner alcantara. Stoffet er vandafvisende, og pletter kan nemt tørres af. Højttalerne fås i sort, lysegrå eller, som vores testhøjttalere, terrakotta-brun. De leveres også med runde gitre, som sættes på foran enheden med usynlige magneter.

Højttalerne understøtter de fleste streamingtjenester, f.eks. Tidal Connect, Spotify Connect, Deezer, Amazon Music HD, Qobuz, og i app’en kan du også finde internetradio.

Der kan du også aktivere Space Tune. Det er en nem måde at korrigere lyden fra højttalerne i forhold til, hvor de er placeret i rummet. Man kan vælge mellem foruddefinerede indstillinger som f.eks. hjørneplacering, ved siden af en væg osv., og man kan aktivere en måling i app’en, som sender lydsignaler ud i højre og venstre kanal. Disse opfanges af en indbygget mikrofon, som derefter analyserer testtonen og kompenserer for store afvigelser.

Space Tune er ikke så nøjagtig som for eksempel Dirac, men den gør et fremragende stykke arbejde med at skabe balance i lyden, så det ikke er helt så kritisk, hvor højttalerne er placeret.

Med HDMI ARC kan man koble sig på TV-lyden, og her har højttaleren et lille trick. Det skyldes, at videosignaler også overføres til højttalerne. Det giver selvfølgelig ingen mening, så for at forhindre, at digitale videosignaler skaber støj, er der indbygget en slags filter, som ophæver videosignalets digitale værdi.

JENO Engine

Forstærkeren i højttalerne er bygget op omkring Technics’ såkaldte Jeno Engine, dvs. et pulsbreddemoduleret konverteringskredsløb (PWM), som bruger en clockstyret generator, der sender signalet til en konverter, derefter gennem PWM og så til forstærkersektionen i højttalerne. Technics siger, at denne måde at gøre det på fjerner jitterstøj i signalet og bevarer lydkvaliteten i det indgående signal hele vejen til højttalerne.

Lyden

Hvis man ser på markedet for trådløse stereohøjttalere som disse, er udvalget ikke så stort, som man måske skulle tro. De førnævnte KEF-højttalere er selvfølgelig den nærmeste konkurrent til Technics-højttalerne, men bortset fra dem er de fleste højttalere meget billigere eller meget dyrere. Alternativerne fra kendte mærker som Dynaudio, Sonus faber eller Bowers & Wilkins koster meget mere end Technics-højttalerne.

Det efterlader os med KEF-højttalerne som den eneste reelle konkurrent i denne prisklasse.

Efter at have justeret Space Tune i appen var lyden den absolut bedste, da jeg brugte testtonerne. Der er endnu en metode, og det er at bruge mikrofonen på din telefon, mens du afspiller testtonerne, for at optimere lyden til lyttepositionen. Det fik jeg aldrig til at fungere, men den oprindelige måling med testene fungerede så godt, at jeg var ligeglad med det problem.

De små Technics-højttalere kan spille højt. Meget højere og meget hårdere, end du måske tror. De er ikke særlig store, men de har masser af kraft og nok kontrol til, at du kan spille højt og få en klar og veldefineret lyd.

IMG_1409 IMG_1390 IMG_1389 IMG_1388 IMG_1387 IMG_1386 IMG_1385
<
>

På Lady Gaga og Bruno Mars’ balladehit, Die With A Smile, er lydbilledet stort og velfokuseret med en meget klar stemmeføring. Der er ikke meget bas i den sang, men lyden er fyldig og flot. Det tager lidt tid, før Khalids Owe To You rigtig kommer i gang, men når det sker, kan man mærke, hvordan højttalerne skubber bassen ud med en energi, der er overraskende kraftig, højttalerens størrelse taget i betragtning.

Liveversionen af The Weeknds Dancing In The Flames udfolder sig i et enormt lydbillede, og livefornemmelsen er glædeligt til stede. Der er ingen tvivl om, at Technics-højttalerne har både kraft og kontrol, og det viser sig, at de også har en tilstrækkelig grad af finesse og raffinement til at sikre, at musik, der er stærkt afhængig af klangfarver og kontraster, også fungerer godt.

Naturligvis er der ikke meget dyb bas i de små højttalere, og et par LEF LS 50 Wireless II har efter vores erfaring lidt mere dybde og fylde i bassen end Technics-højttalerne.

De mangler dog en pladespillerindgang, hvilket i det mindste for nogle vil være en stor bonus ved Technics-højttalerne. Med en Technics-pladespiller tilsluttet phono-trinnet i højttalerne må jeg indrømme, at jeg ikke havde særlig høje forventninger til lyden, men det fungerede faktisk bedre, end jeg havde frygtet.

Bassen fra slagtøj og basguitar på Sades Turn My Back On You fik helt klart både mere kraft og punch med en subwoofer, men højttalerne gør det overraskende godt. På trods af at bassen ikke går særlig dybt, er der masser af vægt og energi bag slagtøjet.

Bassen fra slagtøj og basguitar på Sades Turn My Back On You fik helt klart både mere kraft og punch med en subwoofer, men højttalerne gør det overraskende godt. På trods af at bassen ikke går særlig dybt, er der masser af vægt og energi bag slagtøjet. Et skift til Jan Gunnar Hoffs album Polarity viste, at højttalernes fokus på detaljer ikke er helt på linje med KEF LS50 Wireless II, men Steinway-flygelet lyder frit og fint i det velfokuserede lydbillede. Der er ikke meget at kritisere her.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at det er godt at have et alternativ til KEF’s fremragende LS 50 Wireless II. De nye Technics-højttalere er en stærk konkurrent til KEF’s succes-højttalere, og med rumkorrektion kombineret med en pladespillerindgang har de nogle funktioner, som du ikke finder andre steder i denne klasse. Højttalerne ser godt ud, meget bedre end på billederne, og der er ikke noget at kritisere med hensyn til udførelse eller kvalitetsindtryk. Der er heller ikke meget at udsætte på lydkvaliteten, som opleves som meget fokuseret, med en forbløffende energi og dynamik, som vi næsten aldrig forbinder med små højttalere. Uanset hvilken slags forstærker de er tilsluttet. Alt er indbygget, og med HDMI-indgang kan du opgradere lyden fra dit TV og få en oplevelse, der giver en helt ny dimension til musik, film og TV-serier. Glem alt om soundbars. De er ikke i nærheden af lydkvaliteten, selv om de nok kan levere nok lydmængde. Technics SC-CX700 er et frisk pust, hvad angår lydkvalitet, og et velkomment alternativ på markedet. Den kan varmt anbefales.

Læs også Trådløst mirakel i stereo Trådløs musik i stereo bliver ikke bedre end med KEF’s små højttalere.
Karakter
Technics SC-CX700
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Slank dansker imponerer

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed