Selv om dagens TV’er bliver stadig mere avancerede og får stadig bedre billedkvalitet, er der et tilbagevendende problem: Lyden. Med dagens superslanke skærme er der alt for lidt plads til ordentlige højttalere.
Samtidig foregår der en kæmpe udvikling på indholdssiden, hvor mange af de nyeste film og serier indspilles i moderne surroundlyd-format (Dolby Atmos, DTS:X). Potentialet for store lydoplevelser er absolut til stede!
Så hvad gør man? Jo, selv om der findes nogle hæderlige undtagelser derude, har de allerfleste TV-skærme hårdt brug for ekstern hjælp, hvis lyden skal stå mål med billedet. Det klarer du allerlettest med en soundbar!
Ny generation af soundbars
En soundbar passer fint, når du vil have en solid lydopgradering uden at tage skridtet fuldt ud til hjemmebio med separate højttalere. De nyeste soundbars er spækket med højttalerenheder og avanceret lydprocessering, som kan hæve TV-lyden betragteligt.
I denne test har vi set på nogle af de mest spændende soundbars i mellemprisklassen 5-7.000 kroner. Alle de udvalgte soundbars er udstyret med en trådløs subwoofer, hvilket efter vores erfaring er et must for at få ordentligt gang i filmlyden. Flere (men ikke alle) deltagere kan også prale af understøttelse af Dolby Atmos og/eller DTS:X, som er udbredte formater i moderne surroundlyd.
Forskellige højttaleropsætninger
Der kan være stor forskel på, hvordan de forskellige soundbar-producenter konfigurerer deres højttalere. Nogle satser på bedst mulig lydkvalitet gennem færre højttalerenheder, mens andre går ind for kvantitet (flere højttalerenheder og kanaler) for at kunne simulere endnu mere ‘omsluttende’ surroundlyd. Det lydmæssige resultat kan gå begge veje, og i denne prisklasse handler det om at prioritere rigtigt.
Musik i stereo er også vigtig
Mange ønsker selvfølgelig at kunne bruge samme højttalersystem til afspilning af både TV-lyd og musik. En soundbar har selvsagt ikke helt samme forudsætninger som et par gode stereohøjttalere – men den bør alligevel være i stand til at gengive musik i stereo med acceptabelt resultat. Her er der dog en klar forskel mellem de dårligste og de bedste soundbars i testen.
Hvilken af dem fungerer allerbedst til både musik og film? Det finder vi svaret på her!
Klipsch Cinema 400
Lidt grov i kanterne
Klipsch Cinema 400 kan spille højt og rent med kraftig bas, men den store surround-følelse udebliver.
JBL Bar 500
Amerikanske muskler
Denne soundbar fra JBL leverer et stort og mægtigt lydbillede med benhård bas!
Sonos Ray + Sub Mini
Godt samspil – men mangler noget vigtigt
Sonos' billigste soundbar klarer sig ikke særlig godt på egen hånd. Men hvad så, når den får hjælp af subwooferen Sub Mini?
TCL C935U
Når ikke op
Vi er vant til at få meget for pengene hos TCL. Men man kan med rimelighed forvente noget mere, end denne soundbar leverer.
Samsung HW-Q610B
Liver op i TV-stuen
Samsung HW-Q610B leverer stor lyd for pengene og viser, hvor vigtigt det er med en subwoofer. Men den fungerer bedre til film end til musik.