Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: XTZ MH-800

DSP til folket

Nogle gange dukker der ting op, hvor man med det samme tænker: Selvfølgelig, hvorfor tog det så lang tid, før nogen kom på det? MH-800 fra XTZ er sådan et produkt.

Skrevet af / 19/05/2012 - 20:00
XTZ MH-800
Sven Bilen

I dag er computeren måske den vigtigste musikkilde – i hvert fald for den yngre del af befolkningen. Computeren kan streame, lagre musik, rippe cd’er, downloade musik fra nettet, spille netradio, afspille musikvideoer, film og alt fra YouTube – bare for at nævne nogle eksempler. Fleksibilitet er fornavnet.

Problemet er bare, at lyden skal videre til et par højttalere. Ja, en laptop har godt nok indbyggede højttalere, men skal vi ikke bare konstatere, at det er en nødløsning? I hvert fald når vi taler om musik.

Nu kan man tage lyden videre fra computeren via USB, hvilket åbner helt nye muligheder for at få bedre lyd fra computeren. En anden mulighed, som findes i den digitale verden, er at anvende DSP (digital sound processing) for at optimere gengivelsen inden for rimelige økonomiske rammer. Hvis man kombinerer disse ting, burde det være muligt at få bedre lyd for få penge. Og det er dét, XTZ har gjort.

System i tre dele
Det svenske firma XTZ, som i årenes løb er blevet kendt for deres gode pris/præstations-forhold, har længe arbejdet med DSP-løsninger sammen med DSP-specialisten Dirac fra Uppsala. De har f.eks. en meget dyr DSP-subwoofer i deres program. De har også i lang tid arbejdet på et lille DSP-baseret system med både software, digitalkonverter (DAC), forstærkere og højttalere – jeg fik selv lov til at lytte til en prototype ved et besøg hos XTZ i udviklingsfasen.

MH800 hedder systemet. Det består af et par små tovejs lukkede højttalere med elementer fra Peerless, et bredbåndselement og en nedadrettet bas, en klasse D-forstærker på 2 x 40 watt med line- og USB-indgang til en indbygget DAC samt Dirac HD Sound Speaker Optimization Software. Softwaren fungerer både på pc’er med Windows XP eller nyere og på Intel-baserede Mac-computere med OSX 10.4 eller nyere.

Systemet findes både i sort og hvid. Mit testsystem var matsort med en meget lækker finish. Højttalerne er tunge og virker vældig solidt bygget. Bassystemet er nedadrettet, og åbningen til bas-elementets output er fremadrettet mellem foden og selv kabinettet. Foran bredbåndselementet sidder tre bøjler som beskyttelse – enkelt og faktisk rigtig pænt.

Forstærkeren er en diminutiv boks i metal med afrundede sider. På fronten finder man en cirkulær volumenkontrol (med en ganske diskret blåtlysende ring rundt om, når apparatet er tændt), hovedtelefon-udgang og kontakt til valg mellem line- og USB-indgang. Bagsiden rummer tænd/sluk, USB-indgang, line ind og ud, og faktisk en netbrønd til et “rigtigt” strømkabel. Alt sammen i god kvalitet.

Softwaren er meget simpel – følg instruktionerne, og du er i gang. Jeg forsøgte med min gamle MacBook Pro: Softwaren åbner, og du har mulighed for at vælge imellem ti forskellige lydindstillinger. Indstillingerne har navne som Bass Reduction, Bright 1, Bright 2, Desk, Flat to 40 Hz, Flat to 50 Hz, Loudness, Punch, Wall samt Wall Bright. Du kan næsten på forhånd gætte, hvordan de vil passe. Du kan have fire valg inde samtidig i systemet, men det er meget nemt at bytte én indstilling med en anden.

Hvilken indstilling har du?
Hvilken indstilling du vælger, afhænger i høj grad af, hvor og hvorledes du har sat systemet op. Jeg har prøvet alle indstillingerne med systemet sat op på forskellige måder og kan konstatere, at det ikke er noget problem at finde en indstilling, som passer fint til placeringen. Derefter afhænger det jo også lidt af, hvilken musik man spiller. Sønnen, som spiller en del caribisk musik både live og på plade, ønsker en kompetent basgengivelse fra et par af pladerne med jamaicansk folkemusik – og det fik han virkelig med indstillingen Punch. Jo, det blev et overraskende kompetent resultat med både ren og tung bas!

Anlægget klarer alt fra at streame film fra YouTube til musik af alle typer. Taleforståelsen er udmærket, og musikgengivelsen er mere end tilfredsstillende for et så lille anlæg. På skrivebordet fungerede indstillingen Wall Bright bedst for mig, mens en placering som anlæg i stuen stoppede på Bright 2 som bedste indstilling. Men det er jo ganske individuelt.

Mere interessant er det imidlertid, at systemet faktisk kan fungere som et lille hjemmeanlæg – med et resultat, som er overraskende kompetent. Okay, jeg bød det på et par gode højttalerkabler (Slinkylinks) og USB-kabler af høj klasse (Nordost og Audioquest), men det er også et kvalitetsbevis, at anlægget svarer tilbage på bedre kabler og giver et (endnu) bedre resultat.

Meget nyttigt
Det her er et godt, sjovt og meget nyttigt anlæg. Jeg tror, det er svært at finde et komplet anlæg til samme pris, som kan komme i nærheden af, hvad man kan få ud af XTZ MH-800. Sammenlignet med et hvilket som helst sæt plasticagtige computerhøjttalere eller små satellitter med subwoofer – og den slags kan faktisk koste en hel del – eller de kompaktanlæg, du kan få til en tilsvarende pris. Desuden behøver det ikke at stoppe med ti indstillinger – hvis der kommer flere, er det bare at downloade dem og lægge dem til. Hvem ved, hvor godt det kan blive? Jeg lader det i hvert fald have fast plads på mit skrivebord!

Lyd & Billede mener

Super fleksibelt Smart og enkelt Fin og kompetent bas Ikke meget til den pris

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top