Selv om det meste hi-fi-udstyr er krøbet i størrelse år for år, er der stadig en del, der synes, at når man har valgt vellyd, må det gerne kunne ses i stuen, og derfor anskaffer sig et sæt velvoksne gulvhøjttalere, som kan få den dybe bas med.
Svenske XTZ har igennem mere end et årti udfordret den gængse opfattelse af, hvad ordentligt producerede højttalere skal koste. Det er der kommet en række udmærkede højttalere i alle størrelser ud af. Og de stilrene, velkonstruerede kasser har flere gange høstet roser i vores tests.
XTZ Spirit 11 er en velvoksen gulvhøjttaler på en meter i højden. Med 19 cm i bredden og 32 cm i dybden er de stadig forholdsvis møbleringsvenlige og optager reelt mindre gulvplads end et sæt kompakte tovejs standerhøjttalere. Højttalerne fås i silkemat sort eller hvid finish, der virker behagelig uden at være eksklusiv.
Der er tale om en tovejskonstruktion med tre enheder: To 6,5 tommers bas/mellemtone-enheder med membraner i pap, der er forstærket med et flettet plastmateriale, som skulle gøre dem ekstra stive. Diskanten er en 1 tommes silke-dome med en waveguide foran, der dels tilpasser spredningen til bas/mellemtonerne, dels giver lidt ekstra forstærkning.
På bagsiden af det slanke kabinet finder man tilslutningsterminalen med et enkelt sæt bananbøsninger. Man kan dæmpe diskantniveauet med 3 dB ved at fjerne en jumper. Bassen kan justeres ved hjælp af en skumgummiprop i basporten bagpå.
Overkill
Det meste af tiden blev der spillet på Marantz’ referencesæt SA-10 og PM-10, der med en pris et godt stykke over 100.000 kroner er voldsomt meget dyrere, end hvad de fleste vil drømme om at koble Spirit 11 til. Til gengæld er vi sikre på, at der ikke er detaljer, der bliver overhørt på grund af svage led i kæden.
For at prøve noget ganske andet koblede vi en Nelson Pass Zen 2 klasse A-forstærker til højttalerne. Den er kendt for en behagelig klang, der kun sjældent bliver hård eller ubehagelig, men også for en fantastisk ren mellemtonegengivelse.
Pass/XTZ-kombinationen fungerede overraskende godt. Korstykker var en fornøjelse, og en del af hårdheden i toppen blev dæmpet. Trods følsomheden på 87 dB var den lille 10 watt forstærker faktisk i stand til at drive højttalerne til ret respektable lydtryk.
Bas i rigt mål
Spirit 11 er en basreflekshøjttaler, men man kan ændre den til (næsten) lukket ved at sætte en skumprop i basporten. Den slags plejer at være en nødløsning til brug i besværlige rum med rungende bas. I dette tilfælde er det dog nærmest en nødvendighed. Med proppen i er bassen solid, tung og fuldt tilstrækkelig. Tager man proppen ud, er den kun for basfanatikere. Og bunden mister desuden nuancering og får en tendens til “one note bass”.
Efter at have lyttet til højttalerne med og uden bundprop – og i øvrigt rykket dem rundt til en passende balance (ca. 75 cm fra bagvæggen og halvanden meter fra sidevæggene) – blev der resten af tiden lyttet med skumproppen monteret.
Også diskanten kan justeres. I “0 dB position” kan toppen virke lidt skarp og påtrængende. En dæmpning på 3 dB rykker balancen lidt – uden at Spirit 11 på nogen måde bliver mørk i lyden. Den lidt skarpe top er der dog stadig, bare på et lidt dæmpet niveau.
Med en følsomhed på 87 dB er Spirit 11 ikke superfølsom, så det kan betale sig at parre den med en forstærker med rigeligt kraftoverskud. Især hvis man vil bruge den til de genrer, hvor den gør sig allerbedst. 100 watt er en god begyndelse, men det er især vigtigt med rigelige strømreserver til at styre basgengivelsen.
Lyden af Spirit 11
Der er saft og kraft i de slanke XTZ-højttalere. De leverer et fremadvendt lydbillede, hvor orkesteret træder flot frem foran højttalerne. Der er smæk på i bunden, og diskanten kommer også klart igennem.
Lyden klæder ikke mindst rytmisk musik. Et nummer som “Time Be Time” fra Middle Passage med Jonas Hellborg og Ginger Baker afleveres lynhurtigt og rapt, og der er godt tryk på trommer og elbas. Det samme gælder de elektroniske rytmer på Abney Parks udgave af “I Am Stretched on Your Grave”.
I det vigtige mellemtoneområde klarer Spirit 11 sig godt det meste af vejen. Korsang og rap på “Right Hand Man” fra Hamilton står klart mellem højttalerne, og hvis forstærkeren er med på opgaven, er det let at skille de enkelte stemmer fra hinanden. Kvindevokaler kan dog blive lidt skarpe. Men det er i småtingsafdelingen, når man tænker på prisen. Og bruges højttalerne som front i et hjemmebiosystem, kan det endda blive en fordel, da biografhøjttalere normalt har et løft i det samme område, hvilket filmlyden mikses til.
Står man og skal sammensætte sit første “rigtige” hi-fi-anlæg, er XTZ Spirit 11 et godt sted at starte med højttalere. Den har et stort og ret detaljeret lydbillede, der giver en idé om, hvad der menes, når testere taler om stereoscene og dybde. Skifter man til et sæt til den tredobbelte pris, f.eks. System Audio Pandion 5, får man sådan set det samme – bare mere af det hele. Perspektivet bliver bredere, bagvæggen på scenen dybere, og luften mellem de udøvende renere. Og så er man allerede godt på vej til at tænke på sit næste anlæg …
Konklusion
XTZ Spirit 11 er et fint eksempel på, hvad der kan lade sig gøre med velvalgte kompromiser, global produktion og store styktal. Men en pris på under syv tusind kroner for et sæt er der ingen økonomisk undskyldning for at nøjes med mindre højttalere. Jovist kan toppen blive lidt dominerende og bassen næsten for solid. Men helheden er stadig charmerende, spillestilen er indladende, og når man ser på prisen, forstummer kritikken. Man får med andre ord en masse højttaler for pengene.
Lyden af Spirit 11 vil ikke mindst passe godt til rytmisk og elektronisk musik. Er du til kammermusik og solosang, kan den fremadvendte spillestil dog virke lidt pågående.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer