Langsomt men sikkert har Yamaha gjort en slags comeback ved konstant at sende nye Hi-Fi-produkter ud på markedet. Efter et par årtier med næsten udelukkende hjemmebiograf gik Yamaha tilbage til sine rødder og begyndte at udvikle to-kanals Hi-Fi igen.
Det viste sig at være en genistreg.
Siden den beslutning blev taget, har vi set integrerede forstærkere i forskellige prisklasser, tunere, CD-afspillere, streamere, endda pladespillere og sidst, men ikke mindst: højttalere.
Hvilket Yamaha engang var meget kendt for.
I firserne så mange med skepsis på japanske højttalere, men ikke hvis der stod Yamaha på fronten. De havde en hel række højttalere i forskellige størrelser, fra den store NS-3000, NS-2000 og ikke mindst den måske mest kendte: NS-1000. En relativt kompakt trevejshøjttaler, der bl.a. brugte beryllium-membraner.
Den mest berømte, eller måske mest berygtede, var NS-10 med sin karakteristiske hvide membran. En yndet monitor i studiosammenhæng, hadet af audiofiler, men som synes at have fået noget af en renæssance på brugtmarkedet. Mærkeligt nok, kan man sige.

NS-10 var måske ikke Yamahas bedste øjeblik, men med introduktionen af NS-5000 i 2018 tog de os med storm. Det var Yamahas moderne fortolkning af den klassiske NS-1000 med helt nye materialer og et usædvanligt detaljeret kabinet i den samme sorte maling, som Yamaha bruger på sine flygler.
Du finder også en lignende finish på den meget mindre og betydeligt billigere NS-600A, som sammen med den lidt større NS-800A udgør de eneste to tovejs modeller i Yamahas nye højttalerserie.
Bortset fra størrelsen er konstruktionen af NS-600A og NS-800A helt identisk. Den mindre NS-600A er nok mere reolvenlig. Med en højde på lige under 40 cm fylder den ikke meget, uanset hvor du placerer den.
Harmonious Diaphragm
Højttaleren er bygget med en 13 cm mellemtone/bas og en 30 mm diskant. Begge enheder er lavet af et materiale, Yamaha kalder Zylon, som er et syntetisk polymermateriale, der ligner plast, men er lettere og stærkere end en stålmembran. Tynde fibre af gran er vævet ind i membranen, og det er disse fibre, der skaber den ru overflade. Yamaha kalder dette for Harmonious Diaphragm.
En 30 mm diskantmembran er lidt større end normalt, men det skyldes, at selve membranen har en ret bred ydre ring, som bidrager til enhedens effektivitet. På bagsiden af diskanten har Yamaha placeret et trompetformet kammer – Resonance Suppression, som reducerer refleksioner og kompression. Bashøjttaleren får hjælp af en ret stor basport med et basrør, der ser snoet ud udefra, og som er formet sådan for at reducere vindstøj, når luften bevæger sig gennem porten.
Acoustic Absorber og Mundorf kondensatorer
Kabinettet har indvendige afstivninger – ikke ulig den måde, Yamaha afstiver klaverer og flygler på – som ikke er tilfældigt placeret. Ingeniørerne har brugt laser og avanceret FEM-analyse (Finite Element Method) til at bestemme, hvor afstivningen er mest effektiv.
To indvendige rør – Acoustic Absorber – fungerer som resonansdæmpere, for tanken er, at al energien skal forlade højttalerens enheder forrest – og basporten bagest – og ikke vandre rundt i kabinettet som uønskede resonanser.
Kabinettet er så robust, at det næsten ikke giver lyd fra sig, når man banker på siderne. Bag et par solide messingterminaler sidder et delefilter med Mundorfs MCap Supreme Classic-kondensatorer, og delefrekvensen mellem elementerne er opgivet til 2600 Hz.
Den angivne følsomhed på 85,5 dB er lav, men ikke usædvanlig for små højttalere. Modstanden er 6 Ohm og falder ikke under 3,6 Ohm.
Der findes stativer til NS-600A og NS-800A, kaldet SPS-800A. Disse stativer var ikke tilgængelige, da vi testede højttalerne, men de vil blive tilgængelige for kunderne med tiden, og de er tilpasset højttalerne ved blandt andet at have skruefastgørelser på toppladen, som holder højttalerne på plads.

De små højttalere gør ikke meget væsen af sig, da de ikke er særlig store. Med den sorte grill, der buer over kabinettets topplade, ser de diskrete ud, hvor de står. Men det er, indtil du tænder for musikken.
Nu skal det siges, at højttalernes fysik sætter åbenlyse begrænsninger for, hvor højt og hvor hårdt man kan spille i en normalt stor stue. Bassen går naturligvis ikke særlig dybt, og to 13 cm-membraner har en begrænset evne til at holde lydtrykket oppe sent om aftenen. Ikke for det: Acoustic Energy beviste i halvfemserne, at en lille højttaler som AE1 kunne spille højere og hårdere end de fleste højttalere på størrelse med en skotøjsæske.
NS-600A gør det ikke helt så højt og hårdt, men den lyder heller ikke så grov og skarp, som AE1 kunne. I stedet får du et lydbillede fuld af lækker lydvarme med en usædvanlig åbenhed og skala for så lille en højttaler. Ikke mindst får du flere lydfarver her end fra mange andre højttalere, vi har testet i samme prisklasse.

Lille højttaler med stort lydbillede
Det er forbløffende, hvor meget større Yamaha-højttalerne lyder, end man forventer, når man pakker dem ud af deres kasser. Den lille basenhed spiller usædvanligt modent, og det må siges, at selv om højttalerne ikke går specielt dybt i bassen – det gør kompakte højttalere generelt ikke – så formår de at få dybden i klaverets laveste oktaver frem med eksemplarisk præcision.
Med højttaleren tilsluttet vores Hegel H-190V, som måske er lidt overkill for en så prisvenlig premium-kompakthøjttaler, var der ingen problemer med at få de lette Yamaha-højttalere til at spille på en engagerende og kontrolleret måde, selv når jeg skruede op for lyden.
Der er helt sikkert en sjov faktor her, som langt overstiger højttalernes fysik, og med højttalerne koblet til noget seriøst overkill i form af Yamahas flagskibs integrerede forstærker – A-S3200 – producerede NS-600A et endnu varmere lydbillede, som passede ekstremt godt til lyden af Keith Jarrett trios Still Live.
Højttalerne fangede let livefornemmelsen af trioens indspilning, der består af klaver, bas og slagtøj. Det var også muligt at trække højttalerne lidt længere ud på gulvet og stadig få nok bas til at give kontrabassen og slagtøjet en realistisk skala.
De små højttalere kan ikke levere dynamikken i slagtøj med samme kontrast og autoritet som et par KEF R3 Meta, men sammenlignet med de legendariske Rogers LS3/5A har de små NS-600A en helt anden dybde og dynamik i bassen.
Klaverlyden på Keith Jarrett trios, Still Live, er aldrig skinger eller skarp, men i stedet fuld af lækker varme. De dybeste toner kommer godt ud af lydbilledet, og det lyder virkelig kraftfuldt fra klaveret. Kontrabassens dybde kommer godt igennem i rummet, og det er egentlig kun de vildeste træk over slagtøjets skinner, der mangler den dybde og de muskler, der skal til, for at slagtøjets lyd kan opfattes som 100 procent realistisk.
Der er virkelig træk i bassen, og på JJ Esko og Yellos Katrina Kay spiller de små højttalere bas, som om de aldrig har gjort andet. Craig Davids funky Wake Up ruller rundt i rummet med næsten perfekt rytmisk præcision, og vokalen hænger vægtløs og fokuseret i midten af lydbilledet.
Det er også tilfældet på Lana Del Reys Henry, Come On, en rolig ballade, hvor stemningen og klangfarven smelter sammen i smuk harmoni. Der er noget ved disse små højttaleres stemmeføring, som gør, at sammenligningen med Rogers LS3/5A langt fra er så suspekt, som man måske skulle tro. På Lalehs Jag Är udfoldes et stort og dybt lydbillede, og igen brillerer vokalgengivelsen med en klangdybde og et fokus, der er bedre end det, man får fra et par B&W 705 S3, og igen synes jeg, at sammenligningen med LS3/5A er helt på sin plads.
Fokus og detaljegengivelse er nok ikke så præcis og finmasket her som på den tre gange dyrere Yamaha NS-3000. Som måske er en af de bedste kompakthøjttalere, vi har testet, og hvor der står Made in Japan på bagsiden. Den mindre NS-600 A er et langt mere budgetvenligt alternativ og deler faktisk mange af de samme kvaliteter som den fremragende NS-3000.
Det er i sig selv bemærkelsesværdigt nok.
Alle højttalere har deres begrænsninger, især små højttalere. Også disse. De spiller ikke øredøvende højt. De spiller heller ikke dybbas der er værd at tale om. Og de vil aldrig kunne levere et lydbillede i så stor skala, at man føler, at man sidder midt i koncertsalen. Men det, de er rigtig gode til, er evnen til at få musikken ud af højttalerne og ud i rummet. Det gør de med en overbevisende evne til at kommunikere og give musikken den nødvendige fysikalitet og fylde til at få det hele til at lyde troværdigt.
En lille subwoofer som SVS SB-1000 (Pro) ville gøre underværker for lydbilledets skala, og gengivelsen af de lavere oktaver ville blive markant forstærket. Men højttalerne klarer sig fint på egen hånd, så længe du er klar over disse begrænsninger, placerer dem ikke for langt fra bagvæggen – men heller ikke for tæt på – og giver dem en værdig partner i form af en rigtig god forstærker.
Tre alternativer
Yamaha NS-600A er på ingen måde uden konkurrence. I denne prisklasse findes der en hel del kompakte tovejshøjttalere, som er klare udfordrere til Yamaha-højttalernes kvalitet. Blandt de tre modeller i nogenlunde samme prisklasse har du f.eks. Bowers & Wilkins 705 S3. Som i de seneste generationer er blevet en mere raffineret og bedre defineret version af den kompakte 705-model med den karakteristiske ellipseformede diskant på toppen af kabinettet.
705 S3 leverer et lydbillede, der adskiller sig fra Yamaha-højttalerne ved, at den måske lyder mere raffineret og leverer en lidt varmere lydgengivelse. Men den har ikke den afslappede legesyge, som NS-600A har. Det har Dali Rubikore 2 til gengæld. Den er næsten lige så stor som Yamaha-højttalerne, men har en større bashøjttaler, der leverer mere basdynamik – og med mere fylde. Rubikore 2 er også ekstremt præcist fokuseret og ikke mindst åben, og i modsætning til Yamaha-højttalerne fås den i flere farver.
Hvis du har masser af plads, kan de meget større KEF R3 Meta være et alternativ. De koster faktisk lidt mindre end både B&W- og Yamaha-højttalerne, men da der er tale om en trevejshøjttaler i et større kabinet, er den bedre egnet til større rum. Den leverer også et større lydbillede og en dybere og fyldigere bas end nogen af de andre højttalere, der er nævnt her.
Konklusion
Yamaha NS-600A er en højttaler, der helt sikkert bør være på blokken for dem, der overvejer noget, der er lille, men ikke spiller småt. Højttalerne leverer en større og fyldigere lyd, end deres størrelse antyder. De har en smuk mellemtone, der får vokaler til at skinne, og mere end nok autoritet i bassen til, at du kan følge komplekse rytmer i musikken. Selv når man spiller højt. Et par af disse og en Yamaha streaming-receiver som R-N1000A eller R-N2000A vil være en yderst musikalsk og meget anvendelig løsning for folk, der ønsker et komplet streamingsystem med den højest mulige lydkvalitet i denne prisklasse. Nogle vil måske synes, at den større NS-800A er et bedre match, og det vil sandsynligvis være tilfældet i større rum. Men jeg tror, at de fleste vil have det fint med NS-600A.

Læs videre med LB+
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!