Man skal selvfølgelig ikke droppe sin musik, bare fordi man vil ud i sommervejret. Men det skal være let, og noget, man i hvert fald ikke har brug for, er en ledning, der hænger og dingler eller krøller sig sammen. Så er det rart med trådløse hovedtelefoner.
Test: Beyerdynamic DT 1770 Pro – Selv dobbelt så dyre hovedtelefoner kommer til kort
Selv om Bluetooth komprimerer lydsignalet og kan give reduceret lydkvalitet i forhold til kabel, så giver det samtidig en kortere signalvej, når man flytter konverteringen til selve hovedtelefonerne, som også bliver uafhængige af kvaliteten af mobiltelefonens eller musikafspillerens hovedtelefonudgang. En mobil med en dårlig hovedtelefonudgang kan pludselig lyde bedre med et par gode Bluetooth-hørebøffer.
Vi skal heller ikke glemme, at lyden fra et kabel, der hænger og skraber mod tøjet, kan forplante sig mekanisk ind i ørekopperne. Især lukkede hovedtelefoner kan skæmmes af dette.
Test: Stax SR-L700 – Du har ikke hørt hovedtelefoner, før du har hørt Stax
Med andre ord: Bekvemmelighed behøver ikke nødvendigvis at være på bekostning af lydkvalitet.
On-ear eller over-ear? Med eller uden støjreduktion?
Okay, så du har bestemt dig for trådløse hovedtelefoner. Men hvilken slags? Der findes både dem, der lægger sig uden på øret (on-ear), og dem med større ørekopper, der går hele vejen rundt (over-ear). Og så er der dem med aktiv støjreduktion. Valget kan være svært.
Test: Pioneer Rayz Plus – Spækket med smarte funktioner plus fremragende støjreduktion
For at tage det med uden på og rundt om øret først: Fordelen ved ørekopper, der lægger sig uden på øret, er at de er mindre og kan være mere behagelige i sommervarmen. Ulempen er, at de ikke har plads til lige så store drivere – og derfor ofte har reduceret dynamik og mindre energi i basområdet i forhold til større ørekopper, der går rundt om øret. Omvendt har store kopper fordelen af at sidde mere behageligt på kraniet, og de har flere eller større drivere, hvilket som regel giver bedre lyd. Ulempen er, at de kan føles klamme over tid, og de fylder mere.
Og så er der dem med aktiv støjreduktion. De er vældig praktiske, hvis man ofte befinde sig i støjende omgivelser. Rejser du f.eks. meget med fly eller tog, er det vældig rart med støjdæmpning. Det kan også være rart for folk, der arbejder i åbne kontorlandskaber og gerne vil lukke omverdenen ude. Desuden kan de være fristende at bruge, når man er ude i tung trafik, for at holde larmen ude – men det kan også være farligt.
Hovedtelefoner med aktiv støjreduktion kan lyde rigtig godt og give meget bedre musikoplevelser end dem uden, hvis du befinder dig i et sted med larm. Men til almindelig brug giver de ikke lige så god lyd for pengene, så det gælder om at være klar over sine behov, før man køber.
De bedste hovedtelefoner
Her præsenterer vi de bedste trådløse hovedtelefoner i hver sin klasse. Den pris, vi har lagt fast os på, er omkring 1.500 kroner uden støjreduktion, en prisklasse, hvor man får rigtig god lyd for pengene. Da støjreduktion koster penge at lave ordentligt – i hvert fald hvis man også skal have god lyd – har vi valgt at bevæge os op omkring det dobbelte her.
Ud over otte hovedtelefoner, som vi tidligere har testet med gode resultater, har vi taget to udfordrere med. Monster ClarityHD On-Ear og Onkyo H500BTB er begge trådløse on-ear hovedtelefoner uden aktiv støjreduktion. Kan de stjæle glansen fra de andre, som vi allerede ved er gode?
Pioneer SE-MS7BT
Når detaljerne er vigtigst
Jovist kan trådløse hovedtelefoner gengive detaljerne i musikken. Hør bare Pioneers MS7BT.
Monster ClarityHD On-Ear
Aldrig mere kedelig bas
Hvis du vil have hovedtelefoner med masser af bas og underholdningsfaktor, så er ClarityHD noget for dig.
AKG Y50BT
Vellydende kvalitet
AKG’s hovedtelefoner føles både velbyggede og bekvemme, og har fremragende lydkvalitet.
Audio-Technica ATH-SR5BT
Neutrale med lang spilletid
Audio-Technica har overraskende raffineret lyd, men er lidt upraktiske.
Onkyo H500BT
God lyd, dårlig pasform
Rigtig god lyd, især på akustisk musik. Men hovedtelefonerne sidder dårligt og koster for meget.
Denon AH-GC20
Solide og kraftfulde
Med en kraftig aluminiumbøjle og kompetent støjreduktion er Denon en pålidelig rejsekammerat.
Sennheiser PXC 550 Wireless
Støjfri fløjlslyd
Sennheiser tager lydkvaliteten alvorligt og forviser støjen. Helt lydefri er de dog ikke.
Sony MDR-1000X
Specialtilpasset støjreduktion
Her får du lydkvalitet i særklasse og en brugertilpasset støjdæmpning, der virker superfint – når du altså ikke er ude og gå.
Bang & Olufsen BeoPlay H9
Trådløs luksuslyd
Med Beoplay H9 har fabrikken i Struer smidt nogle af de bedste trådløse hovedtelefoner på markedet. Det eneste, der afskrækker, er prisen.
Bose QuietComfort 35
Kongen af støjreduktion
Selv om Bose ikke er bedst til alt, er de den allerbedste rejsekammerat og tager sammenlagt sejren.