JBL Live Beam 3 er helt trådløse hørepropper i mellemprisklassen. De er i mere end nær familie med JBL Live Buds 3, som vi også har testet; faktisk er de to på de fleste punkter identiske. Men formålet i denne gruppetest er da også netop at se på alle tre varianter af Live 3 – og til hvilke anvendelser, de har forskellige fordele og styrker.
JBL Live Beam 3 er lidt større, aflange hørepropper, der ikke sidder helt inde i øregangen, men stikker lidt fremad. Formen bringer mikrofonen (eller en af dem) lidt tættere på munden, så man får lidt bedre samtalelyd. JBL’s logo pryder diskret hver høreprop.
Ligesom Live Buds 3 – og de fleste andre hørepropper – skal Live Beam 3-propperne vrikkes på plads i øregangen for at opnå en stabil og tæt forsegling.
Det var lidt lettere at få Live Beam 3 til at vende korrekt, da den aflange form betyder, at de kun kan sidde på én måde. Der sad de til gengæld helt stabilt.
Parring med mobil eller computer starter, når etuiet åbnes første gang. Vær opmærksom på, hvilken enhed de først forbinder til, hvis flere er i nærheden. Det er muligt at gentage parringen senere ved at følge manualen.
Etuiet klarer det meste
Betjening af helt trådløse hørepropper kan være udfordrende. På grund af begrænset plads er der kun mulighed for de mest basale kontroller på selve propperne, hvilket typisk betyder et enkelt touchfelt. Det kan være vanskeligt at justere propperne uden utilsigtet at aktivere eller deaktivere ANC, skifte musiknummer eller udføre andre handlinger ved en fejl.
Her kommer opladeetuiet ind som en nærmest perfekt løsning. Ud over at kunne oplade hørepropperne tre gange, hvilket giver op til 40 timers samlet spilletid med ANC slået til, rummer etuiet også en touchskærm. Fra skærmen kan man kan styre alle de mest gængse funktioner, såsom at skifte nummer, justere lydstyrken og skifte mellem ANC, omgivelseslyd (hvor man kan høre sine omgivelser, mens musikken fortsætter) og ‘TalkThru’ (hvor musikken pauses, så man kan føre en samtale).
Kortfattet information
Skærmen på etuiet kan vise beskeder og notifikationer fra mobilen. Ideen er god nok, men funktionaliteten er begrænset, da tekstbeskeder kun vises kortvarigt ved modtagelse, og man kan ikke bladre tilbage.
Etuiet har også funktioner, der ikke giver mening på den lille skærm: Skærmen kan bruges som lommelygte, hvilket de fleste mobiler kan gøre mere effektivt. Derudover kunne valg af menusprog lige så godt håndteres i app’en.
Behovet for spontant at kunne skifte mellem engelsk og kinesisk tekst er kun en invitation til drillepinde og fummelfingre.
Etuiet kan både oplades med USB-C og trådløst.
Omfattende app
JBL Headphone-mobilapp’en er uden tvivl blandt de mest avancerede og brugervenlige styringsapplikationer, der findes til trådløse hovedtelefoner. Applikationen er yderst omfattende, og dens mange funktioner er ret enkle og intuitive at navigere rundt i.
Funktionen Check My Best Fit afgør ved hjælp af en testtone, om hørepropperne sidder tæt nok i øregangen til at opnå optimal frekvensgang i basområdet.
Funktionen Personi-Fi er virkelig smart – men på en lidt skræmmende måde. Den tester brugerens hørelse og prøver derefter at korrigere lyden i hørepropperne, så den passer til resultatet.
Målingen udføres ved hjælp af testsignaler på forskellige frekvenser, som gradvist bliver svagere, indtil det ikke længere er muligt at høre lyden.
Tester din hørelse
Efter Personi-Fi-målingen var diskanten højere, men jeg er ikke sikker på, om den var mere tilfredsstillende. Jeg tror dog på, at vi vil se flere funktioner til høreforbedring fremover, og at forskellen mellem hovedtelefoner og høreapparater bliver mere udvisket.
Muligheden for at skifte til LDAC i stedet for A2DP Bluetooth-protokollen giver renere og mere detaljeret lyd, selv i mellemklasse-hørepropper som JBL Live Beam 3.
Ved at vælge LDAC mister man nogle lydfunktioner i appen, såsom rumlig lyd og Adaptive EQ, som hæver bas og diskant ved lav lydstyrke. Personligt bytter jeg gerne al denne verdens rumlige lyd i hørepropper til en enkelt ordentlig lydprotokol som LDAC.
Variabel støjreduktion
Støjreduktionen i JBL Live Beam 3 kan konfigureres på flere måder. Brugeren har mulighed for at justere støjreduktionen manuelt ved hjælp af en skyder i app’en eller lade hørepropperne om at tilpasse graden af dæmpning, baseret på det omgivende støjniveau.
Enhver automatisk støjreduktion vil uundgåeligt påvirke lydkvaliteten, da en højere grad af reduktion resulterer i større påvirkning af lydkvaliteten. Derfor er der ingen grund til at anvende kraftig aktiv støjreduktion (ANC) i stille omgivelser. Denne funktionalitet fungerede tilfredsstillende i praksis.
Lydkvaliteten
JBL Live Beam 3 er ikke blandt firmaets billigste modeller, men prisen er stadig overkommelig for de fleste, selv på et lommepengebudget. Det er bemærkelsesværdigt, hvor meget lydkvalitet man får for pengene.
Lyden er klar, og balancen mellem toneområderne er velafbalanceret. Bassen er fyldig og passende tung, stemmer fremstår naturlige, og diskanten er detaljeret og veldefineret. Produktet leverer således lydkvalitet helt i overensstemmelse med forventningerne.
Ovenstående bedømmelse er baseret på den mest neutrale Studio-indstilling på equalizeren. Ønsker man tung bas i overmål, er der en Bass-indstilling til det. Og dertil en Extreme Bass, hvis det stadig ikke er tungt nok. Jeg oplevede ikke lige behovet, men man kan få det, som man vil. Og det er også muligt at lave sine helt personlige equalizer-kurver.
At jeg ikke har noget at udsætte på lyden af JBL Live Beam 3 betyder ikke, at de er de ultimative musikgengivere, og at al stræben efter naturlighed herefter ophører. Jeg har bestemt hørt trådløse hovedtelefoner, der afslørede flere tekniske detaljer i optagelsen, men for et par prisrimelige hørepropper, der skal give underholdning og fred fra omverdenen på turen, er alt, som det skal være.
I forhold til konkurrenter er udvalget gigantisk, og man får bedre støjreduktion hos for eksempel Sony WF-1000XM5, der dog er lidt dyrere. Kan man give en tredjedel mere, har Sennheiser Momentum True Wireless 4 bedre lyd. Ingen af disse har dog den virkelig praktiske touchskærm på ladeetuiet, som JBL har.
Konklusion
JBL Live Beam 3 er fremragende trådløse hørepropper i mellemprisklassen. Lyden er virkelig fin til prisen, og app’en er en af de mest omfattende på markedet. Det bedste er dog, at ladeetuiet også fungerer som fjernbetjening.
Lydmæssigt er der ikke nogen forskel på den og Live Buds 3, men ‘mikrofonforlængeren’ gør den i øvrigt ganske tilstrækkelige samtalekvalitet lidt bedre. Prisen er en lidt større høreprop, der ikke er så diskret. Men den er lettere at anbringe i øret, og det lidt større hus betyder, at man får to timers længere batteritid med i købet.
Også i denne test:
JBL Live Buds 3
Det sikre valg til de fleste
JBL Live Buds 3 leverer alt det, de fleste kan ønske sig af et sæt trådløse hørepropper. Og etuiet tager stikket hjem.
JBL Live Flex 3
Konkurrent til Apple AirPods
JBL Live Flex 3 er åbne hørepropper med ANC – ikke ulig et produkt fra Cupertino.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer