5 hørepropper til eliten

Hørepropper til eliten

De koster en bondegård, men de bedste hørepropper har man ikke lyst til at hive ud igen.

De bedste musikoplevelser er ikke gratis, og sådan er det også med både hovedtelefoner og hørepropper. Krydser man 2.500 kroners grænsen, er der mange rigtig gode hovedtelefoner at få. F.eks. Beyerdynamic T 70 p til 3.200 kroner med deres perfekt afbalancerede lyd eller de spændende Sennheiser HD 630VB til 3.300 kroner, der har trinløs basforstærkning, som kan tilpasses perfekt til lytterens smag.

Fælles for dem er, at de er af over-ear typen. Og de sidder meget behageligt rundt om ørerne, men mange vil vægre sig mod at blive set på gaden med sådan nogle, da de ikke ligefrem er diskrete. Desuden fylder selv de mest foldbare ret meget, og de er derfor ikke noget, man kan tage med overalt. De kan ikke være i lommen.

Af den grund sværger mange til hørepropper. Eller in-ear høretelefoner, som de også kaldes. De er superdiskrete at have på, du kan bruge dem til løb og træning, og desuden er de ultra transportable. De kan bare vikles sammen og lægges i lommen. Og hvis du troede, at hørepropper nødvendigvis giver dårligere lyd end store hovedtelefoner, så tager du grundigt fejl!

I jagten på de ultimative musikoplevelser lige ind i øregangene ser vi her på hørepropper et godt stykke oppe ad prisstigen, nemlig i prisklassen over 2.500 kroner. I denne klasse er der råd til dyrere materialer, og producenterne har brugt mere tid på forskning og udvikling for at finpudse teknologien til at udnytte de små drivere (højttaler-enheder) maksimalt.

Her kan man forvente herlige musikalske oplevelser, og i denne prisklasse er der også meget at hente for musikere og lydteknikere, da producenterne af professionelle in-ear monitors også satser stærkt her. Man sidder næppe med hørepropper på i et studie, men til monitoring på en scene er de optimale. Musikere, der ikke bevæger sig alt for meget på scenen, kan fint klare sig med universalpropper frem for at betale i dyre domme for de specialstøbte.

Propper til alle
Her tester vi fem forskellige modeller, hvor hørepropperne fra Sony og AKG er til typisk hi-fi-brug, mens ACS, RHA og Audiofly alle stiller med modeller møntet på fagfolk. Man kan kende forskel på, at hi-fi-propperne har en mere fyldig bas og et generelt varmere lydbillede, mens de professionelle modeller lyder mere analytisk og sterilt, for at man kan høre alt, hvad der er på mikset.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Det er også noget, mange musikelskere vil sætte pris på, men den slags hørepropper er mere afhængige af, at musikken er godt produceret, så det ikke lyder alt for hårdt og brutalt. Hørepropperne fra RHA kræver desuden en ekstern hovedtelefonforstærker, da de er alt for tungtdrevne for en mobil eller standard musikafspiller.

Bedst lyd med forstærker
Som alle ordentlige hovedtelefoner vil et par high-end hørepropper afsløre svagheder i halvgode musikafspillere. Det gælder ikke mindst smartphones, der som regel ikke er specialiseret i at levere optimal lyd. Derfor findes der dedikerede musikafspillere som f.eks. den fremragende Pioneer XDP-100R.

(Foto: Producent)

Men endnu federe lyd får du med en ekstern hovedtelefonforstærker. I testperioden har jeg især brugt RHA Dacamp L1 – en heftig bærbar hovedtelefonforstærker med indbygget højopløst digitalkonvertering. Den har separat konvertering til venstre og højre kanal, understøtter signaler op til 32 bit/384 kHz og fungerer med både Apple- og Android-telefoner samt pc og Mac.

Desuden har den tonekontroller, hvis du skulle føle behov for at lægge til eller trække fra i bas og diskant, og den kan drive stort set alle hovedtelefoner – også ekstremt tungtdrevne. Prisen er ca. 4.000 kroner.

AKG N40

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Skræddersyet vellyd

AKG lader dig tilpasse N40 med tre forskellige filtre. Når de er bedst, lyder de meget opløst og musikalsk.

Den fyldige lyd er medrivende, og især flade produktioner får mere liv. Tre udskiftelige filtre lader dig justere lyden.
Mellembasområdet kan være lidt svulstigt, og detaljerne i overtoneområdet bliver indimellem overdrevede.

AKG har ikke været nærige med udstyret her. Der er udskifteligt ledning, og to ekstra medfølger: En med og en uden en mikrofon til mobilsamtaler. Ledningen har ørebøjle i enderne, så propperne ikke falder ud af øret.

I alt fire forskellige par silikonedutter medfølger, så du vil højst sandsynligt kunne finde nogle, der passer til dine ører. Hvis du skal bruge propperne på flyrejser, medfølger der også et dobbeltstik, i tilfælde af at du skulle havne om bord på et fly med gammeldags underholdningscenter.

Det smarteste er de udskiftelige lydfiltre. Et standard neutralt filter sidder i, og derudover er der et, der giver basforstærkning, og et, der giver diskantforstærkning. Så kan du prøve dig frem og finde det filter, der passer bedst til din musiksmag.

N40 er en tovejsmodel med en almindelig dynamisk driver til basområdet, mens en balanceret armatur-enhed gengiver overtonerne. Den har en meget lav masse og glimrende transientrespons.

Lydkvalitet
Med standardfilteret lyder AKG meget fyldigt og varmt med heftig bas. Popmusik, der ellers lyder fladt, får ekstra skub i bunden og bliver derfor mere medrivende, end hvis N40 var fuldstændig neutrale. Det bliver dog efterhånden klart, at bassen er overdimensioneret og lidt for fyldig. Der er med andre ord ingen grund til at skifte til bass boost-filteret.

I stedet prøver jeg det med diskantforstærkning. Og søreme om det ikke bliver mere afbalanceret. At overtonerne bliver tydeligere og mere luftige, er én ting, men bassen bliver også dæmpet lidt. Dermed virker det, som om det er filteret med diskantforstærkning, der i virkeligheden er det mest neutrale. Det er i hvert fald det, der lyder bedst i mine ører.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Bassen er stadig fyrig og fyldig, den er bare bedre blandet med resten af lydbilledet. David Bowies “Lazarus” får mere naturlige bastoner og rytmer, ikke så svulstige. Det skinner fra de luftige bækkener, og Bowies stemme står klart og tydeligt.

På enkelte musikproduktioner bliver bækkener betonet for meget med det diskantforstærkende filter. Det er giv og tag, og det lykkes mig aldrig at finde en perfekt balance. Ikke desto mindre skal AKG have ros for den gode dynamik, som man bare ikke får med billigere grej. Det lyder livligt, detaljerne sprudler, og man kan høre de forskellige byggesten i lydbilledet meget tydeligere end med f.eks. Philips Fidelio S2, vores favorithørepropper til under 1.000 kroner.

Konklusion
AKG N40 har en fin pasform og en meget heftig bas. Hvis det bliver for meget af det gode, kan du skifte til et andet lydfilter, da der medfølger hele tre filtre med forskellig klangkarakter.

Vi kunne bedst lide det diskantforstærkende filter, der giver den mest afbalancerede lyd. Bassen nedtones lidt og integreres bedre, mens overtonerne skinner. Men enkelte musikproduktioner kan blive lige lovlig hidsige i toppen, og der findes hørepropper med bedre opløsning.

Fakta
 • Princip: 2-vejs
 • Drivere: Dynamisk + balanceret armatur
 • Frekvensområde: 10 Hz – 40 kHz
 • Impedans: 20 ohm
 • Følsomhed: 115 dB
 • Kontrol/mikrofon: Ja
Bedste pris på AKG N40
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Sony XBA-N3AP

Januar 2017Sony XBA-N3AP

Den bedste bas

Det er ikke til at høre, at Sonys hørepropper er de billigste i testen.

Her får du heftig dybbas og saftig lyd, uden at det er på bekostning af detaljerne.
Hvis du bedst kan lide helt neutral lyd, vil du finde bassen lige lovlig fyldig.

Ligesom AKG N40 er Sony N3AP en tovejsmodel med en dynamisk driver, der gengiver bas og mellemtone, mens et ultralet og lynhurtigt balanceret armatur håndterer diskantfrekvenserne. Det skulle give mere luftige overtoner med lavest mulig forvrængning.

Propperne rager lidt længere ud af ørerne end de andre modeller i testen. Det er for at give bas-enhederne mere plads til at bevæge sig og dermed en mere udstrakt basgengivelse.

I pakken finder vi syv par silikonedutter fordelt på fire forskellige størrelser. Men en clips kan man fæstne ledningen til skjorten, og der medfølger en flad pind, som ledningen kan vikles omkring, når hørepropperne ikke bruges. Ledningen har en lille kontrol til styring af musikken, men ingen mikrofon. Den er aftagelig, så du kan skifte til enten et balanceret kabel, der skal give bedre lyd, eller et med indbygget Bluetooth til trådløs lytning. Begge disse er ekstraudstyr.

Lydkvalitet
For pokker, hvor det swinger! Sonys hørepropper har endnu tungere og mere fyldig bas end AKG’s. Hvor AKG klangmæssigt hælder til den varme side, går Sony et skridt videre. Det føles næsten som at have en subwoofer implanteret i kraniet!

Med Sony er der ingen måde at dæmpe bassen på, hvis man vil det. Men det er heller ikke mange produktioner, hvor der er behov for det. For selv om bassen er tung og massiv, virker den naturlig. Mellembasregisteret lyder faktisk mere afbalanceret på Sony end på AKG, så en kontrabas f.eks. har mere sammenhæng mellem grundtoner og overtoner.

På visse typer musik vil nogle nok synes, at det bliver lidt for meget, da elbas og storetromme fylder mere i lydbilledet, end vi er vant til.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Overtoneområdet lyder meget luftigt og tydeligt, og kvindestemmer og violiner skinner i toppen. Det samme gør synth-landskabet på elektroniske produktioner som The Flaming Lips’ nyeste album, Oczy Mlody, hvor Sony blæser et større lydbillede op end de mere neutrale monitorpropper fra ACS, Audiofly og RHA.

Sony har også lidt bedre dynamik end AKG. Der er mere punch i basrytmerne på Kate Boys elektroniske “Northern Lights”, samtidig med at Kate Akhursts stemme står endnu tydeligere. Akustisk folk og country har også et mere velordnet lydbillede, f.eks. på Jess Morgans “Don’t Meet Your Heroes”, hvor instrumenterne klinger nydeligt ud.

Måske lidt rigelig bas, men det fungerer rigtig godt takket være fin opløsning opad i toneregisteret.

Konklusion
Med Sony N3AP behøver du aldrig bekymre dig om ikke at få din daglige dosis bas. Elbas og stortromme har et godt fundament og maler en bælgmørk baggrund for overtonerne at pop frem fra. Sangstemmer lyder åbent og dynamisk, mens der er masser af luft i overtonerne. Hør, hvor det synger i messingbækkener!

Nogle vil nok synes, at basområdet kan blive lidt overdrevet. I så fald skal de nok snarere se på de mere neutrale monitorpropper.

Fakta
 • Princip: 2-vejs
 • Drivere: Dynamisk + balanceret armatur
 • Frekvensområde: 3 Hz – 40 kHz
 • Impedans: 32 ohm
 • Følsomhed: 105 dB
 • Kontrol/mikrofon: Ja/nej
Bedste pris på Sony XBA-N3AP
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

ACS Evolve Studio Universal

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Når sandheden skal frem

ACS’ hørepropper afslører alt i enhver musikindspilning. På godt og ondt.

Disse propper er et præcisionsværktøj, der lader dig høre, præcis hvad der ligger på optagelsen.
Til almindelig musiklytning er lyden lidt for neutral og ærlig, så man sidder og bliver irriteret over dårlige musikproduktioner.

ACS er nok et ukendt mærke for de fleste, da de primært henvender sig til professionelle musikere, der skal høre sig selv på scenen. Medlemmer af U2, Black Sabbath, Muse og Travis er blandt dem, der sværger til in-ear monitors fra ACS. Men selv om du ikke har hørt om mærket, har du måske hørt om dem, der laver indmaden, nemlig Etymotic Research.

Evolve Studio findes i to varianter: Universalversionen, som vi tester her, og en specialtilpasset Custom-version lavet efter afstøbninger af øregangene. Sidstnævnte kræver, at en hørespecialist tager afstøbning af dine ører og koster desuden omkring 2.500 kroner mere. For almindelige musikelskere virker det ikke hensigtsmæssigt, men for musikere, der skal stå på scenen, er det en forsikring mod, at de falder ud.

Evolve har i alt seks par øredutter fordelt på tre størrelser, alle i memory foam, der former sig efter øregangene. Der er ingen kontrol/mikrofon på ledningen, som heller ikke er udskiftelig. Et praktisk rejse-etui medfølger, der lige akkurat kan være i en bukselomme.

Propperne er lidt dårligt mærket med højre og venstre, og det er svært at se de indgraverede bogstaver L og R. Det er også den eneste model i testen uden ørebøjler, hvilket betyder, at propperne lettere falder ud. Det skal dog siges, at der er en ny, sort version på vej, som mange nok vil finde mere tiltalende end de gennemsigtige, som vi har fået til test. Så må vi se, om de er bedre mærket – og om de får ørebøjler.

Lydkvalitet
Det står hurtigt klart, at vi her er ovre i den professionelle verden. For lyden af ACS er langt mere tør end fra Sony N3AP og AKG N40. Basrytmer på elektronisk musik og hiphop lyder slankere, og det er heller ikke lige så meget energi oppe i overtoneområdet.

På mange typer musik opleves Evolve Studio som en tand mere kedelige. Men tilslut en ordentlig forstærker, såsom den bærbare RHA Dacamp L1, og sæt noget musik med ordentlig dynamik på. Noget jazz eller klassisk, eller f.eks. Lambchops rolige elektroniske album FLOTUS fra 2016. Bassen er god og tung, vokalen med den underlige vocoder-effekt står ud fra et velordnet lydbillede, og der er masser af detaljer i toppen.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Min iPhone 6S Plus får ikke det fulde potentiale frem, men det gør RHA-forstærkeren i den grad. Så forstår man pointen med den slags hørepropper.

Konklusion
Propperne fra ACS fortæller sandheden. En del musik lyder lidt kedeligt og fladt, fordi de er så afslørende, især i mellemtonen. En bærbar forstærker kan hjælpe med at få livet og gnisten frem, men det vigtigste er, at musikken rent faktisk lyder godt.

Nu henvender ACS sig også primært til musikere og teknikere, og Evolve Studio er et rigtig godt redskab til dem, der har brug for in-ear monitoring på scenen. Hvis man bevæger sig meget med dem, kan man overveje den dyrere Custom-version, der laves efter afstøbninger af øregangene.

Fakta
 • Princip: 3-vejs
 • Drivere: 3 x dynamisk
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
 • Impedans: 50 ohm
 • Følsomhed: 119,9 dB
 • Kontrol/mikrofon: Nej
Bedste pris på ACS Evolve Studio Universal
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

RHA CL1

Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Simpelthen for dyre

Alt ved RHA oser af kompromisløshed. Også lyden. Men undervejs er prisen blevet for hamper.

Med det rigtige udstyr får RHA CL1 alle detaljer i musikken frem på meget overbevisende vis.
Kostbar teknologi kombineret med kravet om en dedikeret forstærker er hård kost for tegnebogen. Desuden er lyden ekstremt analytisk.

Når RHA laver en topmodel, så går de hele vejen. Her får du de fedeste kabler, vi har set på hørepropper: Både lille og stor plug medfølger, eller du kan bruge Mini XLR-kablet til balanceret tilslutning på en kompatibel forstærker. F.eks. RHA’s egen Dacamp L1. Faktisk er man nødt til at have en forstærker, da propperne er for tungtdrevne til en smartphone eller musikafspiller med middelmådig forstærkerkraft.

Det har noget med selve højttalerprincippet at gøre. For ud over en dynamisk mellemtone/bas-enhed er der også en diskant, der tager over helt oppe ved 8 kHz.

Diskant-enheden består af tre lag: Sølv bagerst, keramik i midten og en zink-membran forrest. Driveren fungerer ved, at elektriske signaler sendes fra sølvet og gennem det ikke-ledende keramiske lag, som så får zinkmembran til at vibrere og frembringe lydbølger. Det skulle give overlegen gengivelse af de høje frekvenser, men er også meget energikrævende og sluger en del forstærkerkraft.

I øvrigt medfølger der hele 12 par øredutter af forskellige størrelser og typer, så her finder du garanteret et par, der passer. Bøjelige ørebøjler sikrer pasformen.

Lydkvalitet
Jeg prøvede først uden forstærker, og ganske rigtigt: Drevet af mobilen lyder det livløst, tamt og spidst. Men med RHA’s forstærker er der langt mere at komme efter. Gode produktioner nyder godt af den meget neutrale bas og den klare mellemtone. Det er et fantastisk attack i klaverer, og især klassisk musik få et liv og en gnist, som man skulle tro, man måtte op i store hørebøffer for at opnå.

Men RHA har en lille skævhed, og det er et overenergisk diskantområde. Med de rigtige dutter skubbet godt ind i øregangene, så de virkelig sidder, er noget af problemet løst, men diskanten holder aldrig helt op med at jage. Forstærkeren har tonekontroller, hvor man kan skrue ned for diskanten, men det rammer ikke helt det rigtige frekvensområde. Man får mindre overtoner og mørkere lyd, men diskanten bider alligevel. Og det samme gælder med balanceret kabel.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Det er måske et spørgsmål om smag og behag, men i undertegnedes øjne findes der bedre alternativer, især når man tager forstærkeren med i regnestykket.

Konklusion
RHA er gået hele vejen med CL1. En piezoelektrisk diskant-enhed er lige så usædvanlig, som den er dyr, og gør sit til, at CL1 er helt afhængige af en ekstern forstærker.

Giv hørepropperne, hvad de har brug for, og de kvitterer med at genskabe hver eneste lille mikrodetalje i musikken. Det ville ikke overraske os, hvis du kan høre forskel på, om guitarstrengene er to eller tre dage gamle!

Men hvor bas- og mellemtoneområdet er fejlfrit gengivet, er det interessant nok diskantområdet, der er det største problem i vores ører. Det lyder alt for krast på det meste musik.

RHA CL1 er simpelthen for dyre i forhold til, hvordan de præsterer.

Fakta
 • Princip: 2-vejs
 • Drivere: Dynamisk + keramisk piezoelektrisk
 • Frekvensområde: 16 Hz – 45 kHz
 • Impedans: 150 ohm
 • Følsomhed: 89 dB
 • Kontrol/mikrofon: Nej
Bedste pris på RHA CL1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Audiofly AF180

Januar 2017Audiofly AF180

Perfekt balance

Vores første møde med Audiofly bliver garanteret ikke det sidste. Her får du perfekt afbalanceret lyd.

Audiofly har lavet nogle monitorpropper, der ud over at være ærlige også formår at være medrivende.
Musik, der som udgangspunkt lyder fladt og livløst, får ingen hjælp her.

Australske Audiofly er et nyt bekendtskab for os. Ikke overraskende, for mærket har hidtil haft begrænset distribution i Skandinavien. Men det håber importøren Solipi at gøre noget ved, ikke mindst med AF180 – den næstdyreste model i sortimentet.

Audiofly har formået at få plads til hele fire enheder i hver prop, alle balancerede armaturer. Mange bruger dem til diskantområdet på grund af deres hurtighed og lave masse, men de har også gode egenskaber nedad i frekvensområdet. Bare de ikke bliver overbelastet, for de kan ikke tåle helt så meget som almindelige dynamiske enheder.

Det problem kan man løse ved at dele det hørbare frekvensområde op i flere dele og give hver driver et begrænset frekvensregister.

AF180 har en behagelig impedans på 18 ohm og en følsomhed på 108 dB, hvilket gør, at de fint kan drives med en mobiltelefon, men gode, dyre hovedtelefoner – også hørepropper som AF180 – fortjener en musikafspiller med ordentlig lyd. Eventuelt en hovedtelefonforstærker.

I pakken er der også en adapter til 6,3 mm jack-stik samt dobbelt mini-jack til fly plus hele ni par øredutter. Audiofly har også den største transportæske, vi har set til hørepropper – den ser flot ud, men kan ikke være i en bukselomme.

Lydkvalitet
AF180 er møntet på professionelle og musikere, og som ventet lyder AF180 neutralt og detaljeret. Men hvor RHA bliver for skarpe i toppen for undertegnede, er lyden nærmes perfekt afbalanceret på Audiofly. Tag f.eks. David Bowies “Lazarus”. Der er fart over stortrommen, og elbassen har rigtig meget attack. Det smælder i guitarstrengene, og blæserne står godt ud fra lydbilledet. Bowies stemme er krystalklar, og det hele er meget velordnet og opløst.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Ligesom både RHA og ACS gengiver Audiofly musikken ærlig og upoleret. Alligevel lyder AF180 lidt mindre sterilt. Lige nok til, at de opleves som mere musikalske. De er lidt blødere og glattere i klangen, så man ikke bare sidder og hører svaghederne i enhver musikproduktion. I stedet sidder man og lytter til musikken. Men propperne er stadig ærlige nok til, at man fint kan bruge dem til monitoring på scenen.

Konklusion
Audiofly laver hørepropper til professionelle musikere, som ikke burde gå på tværs af lyd-entusiasternes ønsker. Men det gør de ofte, for musikelskere foretrækker som regel en lidt mere fyldig lyd, end teknikere kan tillade sig at arbejde med.

Audiofly AF180 tilføjer ikke kunstig fylde, men gengiver musikken på neutral vis. Men med deres glimrende dynamik bliver det alligevel ikke kedeligt, og man sidder og lytter til musikken i stedet for at hænge sig i svagheder ved optagelsen.

Audiofly har også sandhedsserum. Sandheden bliver bare ikke gengivet så nådesløst som med RHA og ACS, og for musikelskere er det kun positivt.

Fakta
 • Princip: 4-vejs
 • Drivere: 4 x balanceret armatur
 • Frekvensområde: 15 Hz – 25 kHz
 • Impedans: 18 ohm
 • Følsomhed: 108 dB
 • Kontrol/mikrofon: Nej
Bedste pris på Audiofly AF180
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
De bedste musikoplevelser er ikke gratis, og sådan er det også med både hovedtelefoner og hørepropper. Krydser man 2.500 kroners grænsen, er der mange rigtig gode hovedtelefoner at få. F.eks. Beyerdynamic T 70 p til 3.200 kroner med deres perfekt afbalancerede lyd eller de spændende Sennheiser HD 630VB til 3.300 kroner, der har trinløs basforstærkning, som kan tilpasses perfekt til lytterens smag.Fælles for dem er, at de er af over-ear typen. Og de sidder meget behageligt rundt om ørerne, men mange vil vægre sig mod at blive set på gaden med sådan nogle, da de ikke ligefrem er diskrete. Desuden fylder selv de mest foldbare ret meget, og de er derfor ikke noget, man kan tage med overalt. De kan ikke være i lommen.Af den grund sværger mange til hørepropper. Eller in-ear høretelefoner, som de også kaldes. De er superdiskrete at have på, du kan bruge dem til løb og træning, og desuden er de ultra transportable. De kan bare vikles sammen og lægges i lommen. Og hvis du troede, at hørepropper nødvendigvis giver dårligere lyd end store hovedtelefoner, så tager du grundigt fejl!I jagten på de ultimative musikoplevelser lige ind i øregangene ser vi her på hørepropper et godt stykke oppe ad prisstigen, nemlig i prisklassen over 2.500 kroner. I denne klasse er der råd til dyrere materialer, og producenterne har brugt mere tid på forskning og udvikling for at finpudse teknologien til at udnytte de små drivere (højttaler-enheder) maksimalt.Her kan man forvente herlige musikalske oplevelser, og i denne prisklasse er der også meget at hente for musikere og lydteknikere, da producenterne af professionelle in-ear monitors også satser stærkt her. Man sidder næppe med hørepropper på i et studie, men til monitoring på en scene er de optimale. Musikere, der ikke bevæger sig alt for meget på scenen, kan fint klare sig med universalpropper frem for at betale i dyre domme for de specialstøbte.Propper til alle Her tester vi fem forskellige modeller, hvor hørepropperne fra Sony og AKG er til typisk hi-fi-brug, mens ACS, RHA og Audiofly alle stiller med modeller møntet på fagfolk. Man kan kende forskel på, at hi-fi-propperne har en mere fyldig bas og et generelt varmere lydbillede, mens de professionelle modeller lyder mere analytisk og sterilt, for at man kan høre alt, hvad der er på mikset.Det er også noget, mange musikelskere vil sætte pris på, men den slags hørepropper er mere afhængige af, at musikken er godt produceret, så det ikke lyder alt for hårdt og brutalt. Hørepropperne fra RHA kræver desuden en ekstern hovedtelefonforstærker, da de er alt for tungtdrevne for en mobil eller standard musikafspiller.Bedst lyd med forstærker Som alle ordentlige hovedtelefoner vil et par high-end hørepropper afsløre svagheder i halvgode musikafspillere. Det gælder ikke mindst smartphones, der som regel ikke er specialiseret i at levere optimal lyd. Derfor findes der dedikerede musikafspillere som f.eks. den fremragende Pioneer XDP-100R.[caption id="attachment_68237" align="alignnone" width="930"] (Foto: Producent)[/caption]Men endnu federe lyd får du med en ekstern hovedtelefonforstærker. I testperioden har jeg især brugt RHA Dacamp L1 – en heftig bærbar hovedtelefonforstærker med indbygget højopløst digitalkonvertering. Den har separat konvertering til venstre og højre kanal, understøtter signaler op til 32 bit/384 kHz og fungerer med både Apple- og Android-telefoner samt pc og Mac.Desuden har den tonekontroller, hvis du skulle føle behov for at lægge til eller trække fra i bas og diskant, og den kan drive stort set alle hovedtelefoner – også ekstremt tungtdrevne. Prisen er ca. 4.000 kroner.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på 5 hørepropper til eliten
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Sigma udsender objektiver til Panasonic og Leica

11 nye Art-objektiver til full-frame-kameraer med L-fatning.

Skarpere portrætobjektiv fra Sony

Det lysstærke 135 mm f/1.8 er lavet til full-frame-kameraer.

10 mm ultravidvinkel til full-frame

Supervidvinkel til de største kameraer.

Test
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S

Nikons skarpeste 50 mm

Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.