Endnu en gang har du lovet dig selv, at dette bliver året, hvor du får trukket dit korpus hen til det lokale fitnesscenter og svedt nogle af de genstridige kilo af. Det holdt måske ikke sidste år, men i år skal det være anderledes. En mulig hjælp til at indfri løftet til dig selv kan være ny hovedtelefoner, som via en dunken i øregangen kan være med til at give dig det virtuelle los bagi, som du har behov for.
Eftersom de fleste mobiltelefoner i dag har droppet udgangen til de kablede hovedtelefoner, giver det sig selv, at de skal være trådløse. Her er flere løsninger at vælge imellem. Nogle foretrækker modeller, der dækker ørerne, mens andre har det bedst med de små propper, som sidder dybt i øregangen. Om du er til det ene eller det andet, er en en smagssag, men også et spørgsmål om intensitet, og hvor meget du sveder.
Er du typen, der lunter af sted på et løbebånd, kan du fint have en model på, der dækker ørerne, men giver du den gas og sveder, så det kan ses på den opståede pøl på gulvet, bør du overveje propper i stedet. Her bliver kopperne, der dækker hele øret, slet og ret for varme, ligesom de sjældent er lavet til at kunne tåle den uundgåeligt øgede svedproduktion.
Netop svedproduktionen er da også en af de ting, der adskiller fitness-hovedtelefoner fra normale trådløse hovedtelefoner. Er modellen lavet specifikt til sport, er den også mere modstandsdygtig over for sved og skidt.
Heldigvis er markedet for trådløse fitness-hørepropper stort og varieret. Priserne svinger fra ca. 500 kroner og op til et par tusind. Vi har med vores test forsøgt at ramme mellemsegmentet, da du efter vores mening her kan få mest for pengene. Inden du går ud og investerer, er der dog et par ting, du bør være opmærksom på.
Pasformen
Det vigtigste ved træningspropper er pasformen. Fordi sættet skal bruges, mens du er fysisk aktiv, skal de blive siddende i ørerne. Hertil er flere sæt udstyret med en bøjle, der går rundt om øret, ligesom flere modeller har små silikonevinger på selve proppen, der sætter sig i spænd inde i øret.
Det er samtidig vigtigt, at propperne ikke sidder for langt og tæt inde i øregangen. Selv om in-ear hovedtelefoner generelt skal have et tæt “fit”, er det ikke altid lige behageligt, når man træner. Her er det stadig en fordel at kunne høre, hvad der foregår omkring én, særligt hvis man har dem på, når man løber ude i trafikken.
Lydkvaliteten
Det er dog ikke nok, at propperne sidder ordentlig fast. De skal naturligvis også helst spille godt. Når vi går længere ned i pris, kan dette blive et problem, og de forskellige lydprofiler tiltaler måske ikke alle. Nogle modeller har eksempelvis en tungere bas. Vil man blot have sat et tempo, behøver en fladere lyd dog ikke at betyde det store.
Betjening og ekstra funktioner
Næste punkt, man bør overveje, er betjeningen. Selv om de testede modeller er trådløse, er der stadig en ledning mellem højre og venstre prop. På den sidder en kontrolenhed til at styre lydstyrke, tænde og slukke samt pause og skifte nummer. Nogle fylder og vejer ikke ret meget, mens andre er store og tunge.
Sidst er det værd at se på potentielle ekstrafunktioner. Nogle modeller tilbyder tilpasning af lyden i en dedikeret app, og nogle har indbygget pulsmåler. Er det noget, du har brug for og er villig til at betale ekstra for? Og er det overhovedet pengene værd?
Nyt er ikke nødvendigvis bedre!
Fordi der findes uendelig mange trådløse hovedtelefoner på markedet, er det ikke nødvendigvis nogen fordel at købe den nyeste model, hvis man er så heldig at finde en ældre på tilbud. Du kan derfor fint nøjes med sidste års model, hvis du finder den på udsalg.
Overvej også …
I denne test har vi udelukkende fokuseret på trådløse hovedtelefoner med kabel mellem propperne. Flere producenter tilbyder andre og nye muligheder i form af helt trådløse hovedtelefoner, også kaldet Truly Wireless, hvilket du også ser flere og flere benytte i centrene.
De kan også være værd at overveje, da de giver endnu større bevægefrihed. Prisen er til gengæld ofte ret høj og batterilevetiden dårligere.
Jaybird Tarah Pro
Imponerende batterilevetid
Jaybird har fat i den lange ende.
Audiofly AF100W MK2
Slet ikke så dumme
AF100W MK2 spiller godt, men savner lidt bas.
JBL Reflect Fit
Bøjlen knækkede
Sidder lidt for tæt om halsen, men spiller godt.
Sennheiser CX Sport
Skinnet bedrager
De ligner noget billigt skrammel, men overrasker positivt.
Libratone Track+
Alt for kort batterilevetid
Track+ ser godt ud og spiller godt – en skam, at de ikke spiller længere.