annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
annonce

Fuld frihed med total trådløshed

Med helt trådløse hørepropper bliver musik-
lytningen mere fleksibel end nogensinde.

Nu, hvor færre og færre smartphones har hovedtelefonudgang, er der flere og flere, der tager skridtet til trådløse høretelefoner. Enten store hørebøffer eller små hørepropper med ledning imellem. Men hvis man vil have maksimal fleksibilitet, er der ikke noget, der slår helt trådløse hørepropper. De har slet ikke ledning, men kommunikerer også trådløst indbyrdes.

Apple revolutionerede produkttypen med AirPods fra 2017. Det var de første, der havde ordentlig batterilevetid og god opkobling, og var nemme i brug. Men konkurrenterne har arbejdet hårdt på at indhente dem, og årets modeller er bedre end nogensinde.

Det skal du tænke over

Der er mange parametre at tage hensyn til, når man skal vælge trådløse hørepropper. Hvad er vigtigt for andre, er måske ikke sagen for dig. Så her er nogle gode råd fra os, der har testet snesevis af hørepropper.

Fordi propperne er så små, er der ikke plads til store batterier. Afhængigt af hvor energieffektiv elektronik producenten har formået at lave, varierer batterilevetiden meget. Vi har set alt mellem tre og seks timers lytning pr. opladning.

Skal man bruge hørepropperne på en lang togtur eller en hel arbejdsdag, er det selvfølgelig irriterende, hvis man er nødt til at lade dem op undervejs. Men hvis man kun skal bruge til dem på vej til arbejde og måske i fitnesscenteret efter fyraften, er det et mindre problem. Proppernes etui har nemlig et indbygget batteri, der kan lade dem op to-tre gange. Mange har desuden hurtigopladning, så man kan få en time eller to mere efter bare fem til 15 minutter.

Fordi alles ører er forskellige, er pasformen meget varieret. Jo flere forskellige typer og størrelser af øredutter der følger med, jo bedre. Hvis du ofte har problemer med propper, der falder ud, så køb nogle, der også har “vinger”, som holder dem fast i det ydre øre.

Mange oplever propper, der går ind i øregangene, som ubehagelige. Så er høresnegle, der kun sidder i det ydre øre, en mulighed. Eksempler herpå i denne test er Apples og Urbanistas modeller.

Hvis man primært skal bruge hørepropperne til at tale i telefon, er det vigtigt, at de reagerer og forbinder hurtigt, at de er lette at sætte i ørerne og nemme at håndtere. Støjreduktion på mikrofonen er også praktisk, hvis der er meget larm i omgivelserne.

Hvis man derimod mest skal høre musik, er det vigtigt, at de slutter tæt, så man får en god basgengivelse. Det er også rart med en app til mobilen, så man kan justere equalizeren.

Testkriterier

Vi har bedt producenterne om testeksemplarer af helt trådløse hørepropmodeller fra i år. Vi har vurderet proppernes pasform og komfort, betjening og funktioner. Batterilevetid og ladetid er også noteret. Endelig har vi spillet en varieret playliste med forskellige musikgenrer i den bedste tilgængelige kvalitet.

Produkter i testen
Mere fleksible end nogensinde

De mest populære trådløse hørepropper er blevet hurtigere og mere energi-effektive, og lyder bedre.

Da Apple begyndte at satse på trådløs opladning, var vi mange, der ihukom den lovede AirPower – en plade, hvor man kunne oplade sin iPhone, sit Apple Watch og sine AirPods. Den blev ganske vist aldrig lanceret, men nu er AirPods 2 her med deres trådløse lade-etui. På overfladen ser der ikke ud til at være sket så meget andet, bortset fra at der nu en lille lampe på etuiet, så man kan se, at det er ved at lade propperne op.

Men indvendig er der faktisk meget nyt. Den nye H1-chip giver hurtigere skift mellem enheder og er mere energieffektiv. Lyttetiden er den samme, men man får en times ekstra taletid. Man kan også hurtigoplade AirPods i 15 minutter og få yderligere tre timers lyttetid. Chippen betyder også, at man ikke behøver at prikke til den ene høreprop for at aktivere stemmeassistenten, der altid lytter efter frasen “Hej Siri”.

Med Apple-enheder er installationen latterlig enkel. Man åbner etuiet, får en besked på skærmen om, at AirPods er registreret, og så godkender man parringen. Med Android skal man gøre det manuelt via indstillingerne.

Ligesom før kan man via iOS’ Bluetooth-indstillinger bestemme, hvad der skal ske, når man prikker til den ene eller den anden prop. Fordi hørepropperne ikke sidder specielt godt fast og ikke er beskyttet mod fugt, er de ikke særlig velegnede til træning.

Ligesom den tidligere version sidder AirPods ret yderligt i øret, hvilket mange, der ikke kan lide hørepropper, som går ind i øregangene, sætter pris på. Dermed lukkes der også en del lyd fra omgivelserne ind, hvilket kan være en fordel, hvis man f.eks. løber på trafikerede veje. Men det betyder også, at man ikke får nogen forsegling, så bassen aldrig bliver særlig kontant. Det er dog bedre end i 1. generation, hvor den nærmest var helt fraværende.

Derfor giver AirPods ikke samme lydkvalitet på musik som f.eks. Jaybird Run XT. AirPods er derimod glimrende til telefonsamtaler eller videokonferencer med deres retningsbestemte mikrofoner.

Konklusion

De storsælgende AirPods er i 2. generation blevet endnu mere fleksible takket være trådløs opladning. De har også længere samtaletid og skifter hurtigere mellem enheder, og stemmeassistenten Siri er altid klar. Hvis man har mange Apple-enheder, vil man sætte pris på den lette skiften mellem iPhone, iPad og Mac.

Fordi øresneglene ikke går ind i øregangene, sidder de behageligt, men det går ud over basgengivelsen. For Apple-brugere er det et kompromis, man kan leve med, men for Android-brugere findes der andre hørepropper med flere funktioner og bedre musikkvalitet.

Solide men kedelige

Freebuds Lite har få væsentlige ulemper, men formår ikke at skille sig ud fra mængden.

I forbindelse med lanceringen af Huawei P30 Pro fremviste producenten ikke bare det matchende Watch GT Active, men også – lidt på sidelinjen – de trådløse hørepropper Freebuds Lite. Da Huawei ikke ligefrem er kendt for høretelefoner, så vi frem til at teste dem. Og nu har vi så fået fingre i et af de første eksemplarer.

Udformningen er lidt anderledes. På den ene side går de ind i øregangene ligesom de mere knapformede propper i testen. På den anden side har de et “skaft” ligesom Apples AirPods. Huawei siger, at designet er inspireret af en golfkølle. Det kan diskuteres, men de virker i hvert fald lidt store. Hvilket er underligt, da de har testens korteste batterilevetid. Den er okay til pendling til og fra arbejde, men lidt for kort til flyrejser.

Heldigvis kan man lade propperne op tre gange med lade-etuiet. Og fordi man kan hurtigoplade dem i bare 15 minutter og få yderligere 90 minutters lytning, kan man i praksis klare sig meget længe, hvis man tager nogle pauser. Hørepropperne placeres i udskæringer i etuiet og holdes fast med magneter for at sikre, at der er kontakt.

Foto: Huawei

Freebuds-app’en, som kun findes til Android, tilføjer desværre ikke meget. Den kunne have været brugt til at regulere støjreduktionen, som aktiveres ved samtaler, eller til en equalizer. I stedet bruges den kun til at opdatere softwaren i propperne.

Der medfølger silikonedutter i tre størrelser samt et par sportsdutter, der sidder bedre fast. Det gør det let at få god forsegling og en relativt god basgengivelse. Nogle synes dog, at det skaber et tryk i øret, som er generende. Huaweis propper er derfor ventileret, hvilket faktisk fungerer over forventning. Derimod er diskanten lidt skarp, hvilket gør dem trættende at høre musik på i længere tid ad gangen.

Foto: Huawei

Konklusion

Freebuds Lite er et okay forsøg fra Huawei. De sidder relativt behageligt, selv om de virker lidt store. Takket være specielle sportsdutter kan de fås til at sidde endnu bedre, så de kan bruges til træning. Hvilket de også er resistente nok til. Trods størrelsen har de den korteste lyttetid i testen, men de kan hurtigoplades, og batterietuiet er praktisk. App’en mangler derimod funktioner.

Freebuds Lite har en god basgengivelse, og de ventilerede propper gør, at det ikke lyder overvældende. Derimod er diskanten lidt skarp, hvilket gør dem trættende at lytte til i længden.

Viser hvordan det skal gøres

Glimrende resistens og pasform, gode funktioner og tiltalende lydkvalitet.

Jaybird har været blandt vores favoritter i tidligere tests af træningshørepropper, f.eks. de fremragende Tarah Pro. Jaybird Run XT er en opdateret version af de tidligere Run, med forbedret vandtæthed. Den komplicerede form kan virke lidt afskrækkende, men de føles faktisk ikke klodsede. De fås i sort og gul eller grå og blå. Frem for alt er de helt vandtætte til forskel fra konkurrenterne i testen, som højst kan tåle en vandstråle. Det, sammen med pasformen, gør dem velegnede til træning.

En stemme i propperne leder dig gennem opsætningen. Når der er forbindelse, bruger man Jaybird-app’en, som har fremragende instruktioner og endda en video om, hvordan man laver indstillinger og får propperne til at passe optimalt. Takket være silikonedutter og vinger i fire forskellige størrelser er det nemt at få dem til at sidde godt fast, men stadig behageligt.

App’en er en af de mest fuldspækkede, vi har set. Ud over forskellige lydprofiler kan man indstille equalizeren manuelt. Man kan selv bestemme, hvad touch-kontrollerne på propperne skal gøre, om hørepropperne skal tale med én, og i så fald på hvilket sprog. Der er endda en funktion, som afspiller en høj tone, hvis man ikke kan finde dem.

Etuiet er relativt fleksibelt, men har stadig batterikapacitet til at lade propperne op to gange, hvilket sammenlagt giver en gennemsnitlig spilletid på 12 timer. Desværre bruger det Micro-USB i stedet for USB-C som de fleste moderne smartphones. Det er langsommere og kræver, at man har to ledninger. Men i det mindste lader etuiet propperne hurtigt op. Fem minutters hurtigopladning giver yderligere en times lytning.

Så snart vi begynder at spille musik, kan vi genkende Jaybird-lyden. De laver jo træningshørepropper, der skiller sig ud ved faktisk også at lyde godt. Bassen er dyb og fyldig, mens diskanten er sprød uden at blive skarp. De formår at få musikken til at lyde medrivende, selv når man vælger en neutral lydprofil i app’en.

Konklusion

De fleste hørepropper i testen er et kompromis på en eller anden måde. Men med Jaybird Run XT er det svært at finde noget at klage over. Takket være de mange varianter af propper og vinger kan de fås til at sidde godt fast, men stadig behageligt. Da de også er vandtætte, er de velegnede som sportshørepropper. Batterikapaciteten er tilstrækkelig, og de lades meget hurtigt op. App’en har rigeligt med indstillingsmuligheder.

Men frem for alt er det hørepropper, der ikke går i kompromis med lydkvaliteten. De lyder simpelthen lige så godt som modeller, der er beregnet til musik.

Endelig gode Samsung-hørepropper

Hvis du allerede har en Samsung-telefon, er Buds det indlysende valg af trådløse hørepropper.

Samsung har tidligere eksperimenteret med mindre vellykkede trådløse sportshørepropper kaldet Gear IconX. Med Buds har de givet pokker i sportsfunktionerne og nøjedes med hørepropper til musik, hvilket viser sig at være en god idé.

Så længe man har SmartThings-app’en installeret på sin Samsung-mobil, er opsætningen af Buds lige så let som med AirPods på iPhone. En notits popper op og fortæller, at propperne er registreret, og så er det bare at bekræfte parringen.

Betjeningen med Galaxy Wearable-app’en – der kun findes til Android – er glimrende. Man kan let se batteristatus, indstille, hvad touch-kontrollerne på propperne skal gøre, og hvilke apps der kan bruge dem. En skydeknap skifter mellem forskellige equalizer-indstillinger, og funktionen “Find mine hovedtelefoner” afspiller en høj tone, hvis du har forlagt dem.

Foto: Samsung

Man får tre størrelser silikonedutter og tre typer vinger med til at holde dem på plads i ørerne. Dermed er det nemt at finde en kombination, der både slutter tæt og sidder godt. Hørepropperne er lette, og det virker ikke så påfaldende, at man har noget i ørerne, som det f.eks. gør med Jaybird.

Galaxy Buds har testens bedste batterilevetid. Til gengæld kan lade-etuiet kun lade dem op én gang. Men det oplades hurtigt med USB-C, og propperne kan hurtigoplades i 15 minutter for yderligere halvanden times spilletid. Desuden kan etuiet oplades trådløst, hvilket er praktisk, da Galaxy S10 understøtter omvendt trådløs opladning. Man kan altså oplade hørepropperne med sin telefon.

Også med hensyn til lyd er de et skridt i den rigtige retning, hvilket ikke er så underligt, da AKG har hjulpet til på den front. De går dybt i bassen, omend der mangler lidt punch. Men der er nok til, at musikken lyder medrivende. Diskanten er lidt skarp, men bedre end på Huawei Freebuds.

Galaxy Buds har en vis grad af støjreduktion, og der er en indstilling til at lukke lyd ind, hvis man har brug for at være opmærksom på omgivelserne.

Foto: Samsung

Konklusion

Samsung er den eneste, som har formået at komme i nærheden af brugervenligheden hos Apple. Hvis du har en Samsung-telefon, registreres hørepropperne automatisk. Men også med andre mærker er håndteringen nem via den fremragende Android-app.

Hørepropperne er behagelige, sidder godt og har den bedste batterilevetid i testen. Etuiet kan også oplades trådløst, endda direkte fra en Galaxy S10. Lydkvaliteten er måske ikke den bedste i testen, men god nok.

Ikke guf for ørerne

Et uinspireret forsøg fra Skullcandy, der trods den lave pris ikke virker som valuta for pengene.

Skullcandy Indy er ikke ligefrem de pæneste eller mest fleksible hørepropper i testen. Selve propperne er på størrelse med Galaxy Buds, men har desuden et skaft, der stikker ud, ligesom AirPods. Det giver et klodset indtryk og er næppe noget, man gerne vil ses med ude i byen. Designet virker også anonymt og kedeligt, i direkte modsætning til de frække hovedtelefoner, vi er vant til fra Skullcandy.

Der medfølger silikonedutter i tre forskellige størrelser, så man kan få den bedst mulige forsegling i ørerne. Desuden et par diminutive vinger kaldet Stability Gels, der skal få dem til at sidde bedre. For undertegnede var de dog ikke nødvendige. Hørepropperne sad godt nok uden, men man mærker tydeligt, at man har nogle velvoksne dimser i ørerne.

Batteriet i propperne holder fire timer, hvilket er meget normalt. Men etuiet kan lade dem op tre gange, hvilket giver en rigtig god samlet batterilevetid. Lade-etuiet er det største i testen og på randen af, hvad der føles behageligt i forlommen på et par jeans. For at lade propperne op lader man dem glide ned i etuiet, hvor de suges fast med magneter, ligesom AirPods. Problemet er bare, at hvis man ikke bruger Stability Gels, er de meget svære at få op igen.

Foto: Skullcandy

Indy har en vis støjreduktion ved telefonsamtaler. Når man hører musik, er det dog den fysiske forsegling, der blokerer lyd udefra. Der er desværre ingen app til at regulere lyd eller funktioner. I stedet er det et forskelligt antal tryk på propperne, der styrer alting, så det gælder om at indprente dem i hukommelsen.

Selve lyden opleves som usofistikeret. Det kan gå an, hvis man hører hitlistemusik, men der skal ikke meget til, før man bliver opmærksom på svaghederne. Der mangler klarhed i diskanten, hvilket gør, at de lyder lidt grødet. Bassen går ganske vist relativt dybt, men er mere buldrende end slagfast, hvilket tager brodden af ellers dansevenlige numre.

Konklusion

Skullcandy plejer at lave stilige hovedtelefoner med flot design og ditto lyd til prisen. Men ikke i Indys tilfælde. Hørepropperne er uformelige og ser mere kedelige ud end konkurrenterne i testen. Lade-etuiet er lidt for stort til at have i bukselommen, og det er besværligt at lirke propperne ud af det. Den eneste fordel er, at batterikapaciteten er god. Desværre er der ingen app til justeringer og ingen funktioner, der skiller sig ud.

Sømmet i ligkisten er, at også lydkvaliteten er en skuffelse. Hvad sker der lige, Skullcandy? Det plejer I at kunne gøre bedre.

Stilfuld AirPods- klon

I modsætning til Urbanistas glimrende hovedtelefoner er Stockholm mere facade end substans.

Urbanista har gjort sig bemærket med cool urbane hovedtelefoner, der også har glimrende lyd og ovenikøbet til en god pris. F.eks. de testvindende Seattle Wireless. Og Urbanista Stockholm holder virkelig stilen. Det er de eneste, der kan måle sig med Apple på afpillet stilrenhed. Ud over hvid fås de dog også i sort, en sober mørkegrøn og rosa guld.

Ligesom AirPods er det øresnegle, der sidder i det ydre øre, snarere end propper, der går ind i øregangen. De, der oplever sidstnævnte som ubehageligt, vil derfor kunne lide udformningen og komforten.

Fordi Stockholm ikke har nogen form for silikonedutter eller vinger, er det let at tro, at de vil sidde for løst. Men overfladen er mere ru end på AirPods, så vi havde faktisk ikke problemer med, at de faldt ud ved almindelig brug. Dog skal man nok ikke træne med dem, hvilket også ville være en dårlig idé, da de overhovedet ikke er vandresistente.

Batterilevetiden på hørepropperne er i den lave ende. På den anden side kan man lade dem op hele tre gange med lade-etuiet. Propperne placeres i riller i etuiet og holdes på plads med magneter for at få ordentlig kontakt. En simpel og velfungerende løsning. Desværre oplades etuiet med Micro-USB, hvilket betyder, at det tager halvanden time at lade det helt op. Der er heller ikke nogen hurtigopladning.

Foto: Urbanista

Hørepropperne har ikke nogen funktioner, der skiller sig ud, men i det mindste fungerer de med stemmeassistenter som Siri og Google Assistant. Al betjening foregår med forskellige tryk på de touch-følsomme logoer. Desværre er der ingen app til at tilpasse funktionerne eller indstille sine lydmæssige præferencer.

Fordi det er øresnegle snarere end hørepropper, er det svært at få nogen særlig basgengivelse. Hvis man presser dem ind i ørerne, kan man høre, at bassen er der, men i modsætning til Apple har Urbanears ikke formået at løse problemet. Hørepropperne døjer også med diskanten, der lyder lidt for skarp.

Konklusion

Man fristes let til at tro, at smart designede høretelefoner i lækre farver skal distrahere fra, at de ikke lyder så godt. Hvilket Urbanista har modbevist med deres testvindende hovedtelefoner. Men med disse trådløse hørepropper er de desværre faldet i netop den fælde.

Urbanista Stockholm er en fræk kopi af AirPods, men fås i pænere farver. Og de sidder lige så behageligt som Apples model. Men her hører lighederne også op. Batterilevetiden er dårligere, og de har ikke hurtigopladning, selv om etuiet kan lade dem op tre gange. Det er heller ikke lykkedes at løse problemet med basgengivelsen, som Apple har gjort bedre.

  Læs også

  Testvinder til iPhone

  Testvinder til iPhone

  Nu fås MA650 med Lightning-stik.Tilføj som favorit
  Kan du li’ bas? Så se her

  Kan du li’ bas? Så se her

  Med XB900N får du også støjreduktion og 30 timers spilletid.Tilføj som favorit
  Jabra Elite 85h

  Jabra Elite 85h

  Jabra vil have del i markedet for støjreducerende hovedtelefoner i luksusklassen.

  Tilføj som favorit
  Nura Loop tilpasser sig til dine ører

  Nura Loop tilpasser sig til dine ører

  Mød hørepropperne, som du kan skræddersy.Tilføj som favorit
  Sony IER-Z1R

  Sony IER-Z1R

  Hold da op! De dyreste hørepropper, vi har testet, gengiver musikken med detaljer ned på mikroskopniveau.

  Tilføj som favorit
  Beyerdynamic Xelento Wireless

  Beyerdynamic Xelento Wireless

  Nok verdens bedste hørepropper er nu blevet trådløse – og dermed endnu frækkere. Beyerdynamic Xelento Wireless er en drøm at have i øret.

  Tilføj som favorit
  Dobbeltløbede gamingpropper

  Dobbeltløbede gamingpropper

  Tovejs-hørepropper fra Razer lover renere lyd til gaming og underholdning.Tilføj som favorit
  HiFiMAN Sundara

  HiFiMAN Sundara

  I kategorien åbne høretelefoner er disse vores nye favorit i prisklassen under 5.000 kroner. Sig goddag til HiFiMAN Sundara.

  Tilføj som favorit
  Luk menu

  LYD & BILLEDE
  LÆSERUNDERSØGELSE
  SVAR & VIND

  KYGO HOVEDTELEFONER

  Vi vil hele tiden forbedre os – og nu vil vi gerne vide, hvad DU mener om os!
  DELTAG HER
  close-link