Grundene til at træne kan være mange. Et personligt mål. Et væddemål med vennerne. Eller måske kan du ganske enkelt lide at røre dig og har indset, at træning – i moderate doser – gavner krop og sjæl.
For at få mest muligt ud af det, og fokusere på de rigtige ting (i dette tilfælde selve træningen), gælder det om at have den rette udrustning. De rigtige løbesko, den rigtige cykel og tøj i de rigtige materialer til svedig træning. Når du har ordnet den del, er det måske på tide at tage et kig på det, der kan højne oplevelsen og give dig et ekstra kick – hovedtelefonerne. Her tager vi et kig på dagens udbud.
Hvorfor trænings-hovedtelefoner?
De almindelige, traditionelle hovedtelefoner, som du får med ved købet af din mobiltelefon – eller anskaffer efterfølgende, når du opdager, hvor ussel lyd der er i dem, der fulgte med i pakken – passer sjældent (eller aldrig) til ekstrem bevægelse eller sved. Det har du måske selv bemærket, når du som tidsoptimist er spurtet efter bussen eller toget med tungen ud af halsen. Hovedtelefonerne sidder sjældent, hvor de skal, når du er kommet derhen, hvor du skal. Fugt klarer de som regel heller ikke, i hvert fald ikke uden at ændre udseende og begynde at knitre i tide og utide.
Eftersom de ikke kan tåle at blive vasket, er de heller ikke ligefrem lækre at bruge efter et stykke tid. Trænings-hovedtelefoner er derimod ergonomisk udformet til at sidde i eller omkring øret ved rystelser, og de tåler – i de fleste tilfælde – at blive udsat for svedige træningspas; nogle af dem kan du endda skylle under rindende vand.
Kriterier
For at deltage i denne test stillede vi det krav, at det skulle være trænings-hovedtelefoner. For alvor. Ikke „hovedtelefoner, som passer til træning”-typen. Nogle er vandtætte og andre ikke; se faktaboksen, hvis det er en vigtig egenskab for dig. Producenterne kunne selv vælge deltagerne.
Som sædvanlig er det ikke sikkert, at du kan finde netop dine favorit-hovedtelefoner – det kan bero på, at det er en udgående model, at der er kommet nogle nyere, eller simpelthen at der ikke var plads i testen. Tidligere fandtes der ikke så mange trænings-hovedtelefoner at vælger imellem, men i dag bliver vi oversvømmet af udbuddet.
Den øvre prisgrænse er sat til 1.000 kroner.
Musikken
Generelt må man vel sige, at de fleste, som vil have musik, når de træner, vælger taktfaste numre med et vist drive. Til testen har jeg derfor valgt musik med et tempo, som får benene til at ville flytte sig. På spillelisten i min iPhone ligger der rock blandet med house og electro-pop, med meget blandede artister som f.eks. Gotthard, ZZ Top, Volbeat, Manian og Sash. Klassiske stykker og viser er ikke det første, man forbinder med træningsmusik, men jeg lod også hovedtelefonerne prøve lidt Beethoven, Enya, Mikael Wiehe og Mando Diao.
Sennheiser OCX 685i
Neutrale
I udviklingen af OCX 685i har Sennheiser vanen tro fortsat deres samarbejde med Adidas. Hvordan teamet er lykkedes denne gang, får vi at se.
Philips SHQ4200
Skiller sig ud
Philips deltager, som testens eneste, med hovedtelefoner med en bue rundt om nakken. Lyden påvirkes næppe, men hvad gør det ved træningsoplevelsen?
Sony XBA-S65
Futuristiske
En fiffig konstruktion gør, at XBA-S65 sidder som en hue omkring øret, hvilket gør dem til godt selskab i træningslokalet.
Audio-Technica ATH-CKP500
Som støbt
Her har vi endnu et par hovedtelefoner med vinger, men med god lydisolering, da de til forskel fra iSport og iLuv skal trykkes ind i øret.
iLuv Sports
Lidt kræsne
iLuv kan fås i en række friske farver, og hvis du ikke vil stikke ud, findes de også i både sort og hvid. Hovedtelefoner for enhver smag, med andre ord.
Wicked Audio Helix
Overraskelsen
Testens billigste hovedtelefoner er måske ikke de pæneste, selv om det mærkes, at nogen har forsøgt at tænke over tingene. Men hvordan står det til med komfort og lyd?
Monster iSport Intensity
Ergonomiske
iSport fra Monster har den højeste prisseddel i testen og dermed de højeste krav. Så må vi se, om de er prisen værd.