Det er ikke nogen hemmelighed, at de høretelefoner, der følger med mobiltelefonen, er noget bras. Lydkvaliteten er dårlig, de mangler dybde i bassen, og diskanten skurrer. Det er også svært at skelne instrumenter fra hinanden, og de forvrænger, når man prøver at skrue op for lyden. Desuden sidder de ofte dårligt, hvilket både er ubekvemt og svækker basgengivelsen endnu mere. Oven i det hele er byggekvalitet under al kritik, så de hurtigere går i stykker.
Derfor anbefaler vi normalt, at man ofrer mindst et par hundrede kroner på nogle anstændige afløsere. Men i denne test går vi et skridt videre. Vi vil ikke nøjes med gennemsnitlig lyd- og konstruktionskvalitet.
Her ser vi på høretelefoner til dem, som ofte lytter til musik med sådan nogle; som vil kunne opfatte nuancer i musikken; og som vil have et produkt, der holder, og som man rent faktisk føler noget for. Så havner vi i prisklassen omkring tusind kroner, selv om de selvfølgelig ofte kan findes billigere i butikkerne.
Den vigtige pasform
Når det gælder høretelefoner, som man putter ind i ørerne (in-ear, som det så klart hedder på engelsk), er det vigtigt, at de passer så godt som muligt i øret. Ikke kun fordi de så bliver siddende, og fordi det er mere bekvemt i længden, men også fordi det påvirker lyden.
Bedre isolering holder i højere grad støjende omgivelser ude, så man kun hører musikken. Men det giver også væsentlig bedre bas og bedre balance i lyden. Det er derfor, vi nøje beskriver, hvor mange ekstra propper man får med i æsken, så du ved, at du har valgmuligheder. Det bedste er selvfølgelig, hvis du har mulighed for selv at prøve, om der er en størrelse, der passer til dine ører.
Fordi disse høretelefoner er designet til at bruges med mobiltelefoner, har de selvfølgelig en kontrol/mikrofon på ledningen. Ud over volumenkontrol er der som regel en eller flere knapper, der springer til næste eller forrige sang. Desuden er der en knap til at pause og starte musikken, som også bruges til at svare og lægge på, hvis nogen ringer. Fordi mikrofonen sidder her, skal betjeningen ikke sidde for langt nede på ledningen, hvis man skal kunne høre dig, når du taler i telefon.
Testkriterier
Vi bad producenterne om in-ear høretelefoner i tusindkronersklassen med kontrol/mikrofon. Høretelefonerne blev testet på en iPhone 5 med ukomprimeret musik i den bedst mulige kvalitet fra flere forskellige genrer. Ud over at vi har vurderet byggekvalitet, pasform, tilbehør og betjening, var det lydkvaliteten, der var det vigtigste kriterie.
Sennheiser Momentum In-Ear
Lækre og engagerende
Både formgivning og lyd skiller sig ud og passer derfor ikke til alle kræsne lyttere.
Bose SoundTrue In-Ear
Komfortable og velsiddende
Selv om de ikke går helt ind i øret, sidder disse høretelefoner bomsikkert og giver overraskende tung bas.
Audio-Technica ATH-CKX9iS
Mislykkede ambitioner
Smart konstruktion, men hverken komfort eller lyd opfylder målsætningen.
Beyerdynamic MMX 102 iE
Raffineret vellyd
Ukomplicerede kvalitetshørepropper, der spiller rent og medrivende uden at blære sig.
Vain Sound No2
Smarte og stilfulde
Praktiske funktioner og elegant design, men desværre holder lyden ikke samme niveau.
Marshall Headphones Mode EQ
Basdunk med attitude
Et par rock-hørepropper, hvor man kan vælge, om man vil have meget eller ekstra meget bas.
JBL Synchros S100a
Bastunge og praktiske
Med meget tilbehør og heftig bas kan disse JBL være det rigtige valg til tung musik.
Samsung Level In EO-IG900
Generøse og tiltalende
Samsungs dyreste høretelefoner har store ambitioner, men når ikke helt i mål.