Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Watch Series 4

På tide, Apple!

Endelig har Apple Watch fået en reel opgradering, der virkelig gør en forskel.

Skrevet af / 02/11/2018 - 14:12
Apple Watch Series 4
Jonas Ekelund

Siden det første Apple Watch så dagens lys i 2015, har vi fået små årlige forbedringer, men udvendig har uret set ud på samme måde. Med dette års Series 4 har vi endelig fået en seriøs opdatering, så hvem som helst kan se, at det er en forbedret model. Det mest åbenlyse er den større skærm og de smallere kanter. De opmærksomme vil også bemærke ændrede detaljer som f.eks. mere afrundede hjørner. Men først og fremmest har nye sensorer gjort uret mere følsomt og gjort nye smarte funktioner mulige.

Den billigste model er i aluminium med sportsurrem og kun opkobling via mobilen (3.300 kroner). For at få urkapsel i stål må man desværre vælge modellen med eSIM og egen opkobling (6.500 kroner). Det havde i og for sig været okay, hvis det ikke var for den dårlige understøttelse fra skandinaviske mobiloperatører. Man kan også tilføje en lidt mere stilfuld urrem, f.eks. den forførende elegante Milanese Loop (6.900 kroner i alt).

Blandt de forskellige designs er der også Nike-modellen med egne træningsorienterede urskiver og -remme (3.600-4.400 kroner). Eller hvad med en Hermès-udgave med stilfulde urskiver og rålækre urremme til de modebevidste (11.300-12.800 kroner)? Det koster at være på toppen!

(Foto: Apple)

Skærm og ydelse

Urkapslen på både den større og den mindre model er vokset til henholdsvis 40 og 44 mm. Selv om det kun drejer sig om 2 mm, er skærmen blevet hele 30 procent større, fordi den nu går helt ud til kanterne. I praksis betyder det, at tekst er lettere at læse, det er blevet lettere at ramme det rigtige ikon på startskærmen, og de nye urskiver kan have flere komplikationer. Altså de små informationsfelter på skiven, der kan vise alt fra batteri og dato til møder og vejr.

Det er virkelig rart, at man ikke længere er nødt til at prioritere, så man hele tiden savner noget. Nu er der plads til alt, hvad man vil have på skærmen.

Indvendig sidder der en ny 64 bit S4-processor, der er opgivet til at være dobbelt så hurtig som før. Det er lidt svært at tjekke, men uret virker generelt hurtigt. Undtagelsen er nogle apps, der nok bør opdateres. Alle modeller har nu også 16 gigabyte lagerplads. Opkoblingen er blevet forbedret med W3, der understøtter Bluetooth 5.0.

Apple afslører ikke, hvor stort batteriet er, men siger konservativt, at det kan holde op til 18 timer. Hvis man ikke er en alt for aktiv bruger, vil vi nærmere sige, at det er nok at oplade uret hver anden dag. Det virker dog, som om det holder kortere end den forrige generation, men uret arbejder også mere i baggrunden end før.

Sundhedsfunktioner

De store nyheder ved Apple Watch er nemlig at finde indeni. Det har fået et mere følsomt accelerometer og gyroskop, som også bruges til at registrere fald. Hvis man er over 65, aktiveres overvågningen automatisk. Hvis man falder og bliver liggende, vil uret spørge, om man er okay, og hvis det ikke får noget svar, lyder der en alarm, hvorefter det automatisk ringer 112. Det virker for alvor, som om Apple Watch nu er møntet på sundhed, snarere end bare træning.

Den anden store nyhed er, at det har fået forbedret optisk pulsmåler, suppleret med en elektrisk hjertesensor. Uret kan nu registrere for lav hjertefrekvens ud over for høj eller uregelmæssig puls. Hvis man får sådan en advarsel, kan man tage et simpelt EKG ved at holde en finger på den digitale krone. I USA er funktionen godkendt af sundhedsmyndighederne, men herhjemme må vi vente på, at den bliver godkendt af det europæiske EMA.

Omfattende sundhedsfunktioner, men de understøttes ikke altid i Norden. (Foto: Apple)

Konklusion

Efter nogle år med forsigtige opdateringer har vi endelig fået et Apple Watch, der for alvor virker som en helt ny model. Skærmen er vokset med hele 30 procent, selv om de ydre mål kun er marginalt større. Det gør uret lettere at bruge og giver plads til mere fyldig information. Følsomme sensorer giver bedre målinger og nye funktioner, såsom at holde styr på hjerterytmen og slå alarm ved alvorlige fald.

Desværre er understøttelsen af eSIM dårlig i Skandinavien, og EKG-målinger er ikke godkendt endnu. Derudover er det eneste, man egentlig kan ønske, lidt bedre batterilevetid.

Hvis man begynder at opgradere størrelse, materialevalg og urrem, ryger prisen hurtigt i vejret. Men det kan være dét værd, for Apple Watch 4 er klart det bedste smart-ur på markedet.

Karakter
Apple Watch Series 4
Premium

Home mener

Endelig en skærm med plads. Mange smarte sundhedsfunktioner. Bedre højttalere. Batterilevetiden er ikke fantastisk. Dårlig skandinavisk understøttelse af nyhederne.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Scroll to Top