Test: Audeze LCD-2 Classic

Audeze LCD-2 Classic

Åbne hovedtelefoner med dejlig varme

LCD-2 Classic har fordelen af at være åbne og giver samtidig meget af den underholdningsfaktor, vi kender fra de lukkede.

Plus
En lækker, smøragtig varme giver en grandios vokalgengivelse, og strygere lyder, som om man sidder på første række. Dynamik og musikalitet er der meget lidt at udsætte på.
Minus
De er ikke lavet til at være mest muligt neutrale, så hvis du ikke vil pynte på sandheden, må du lede andetsteds.

Audeze er blandt de producenter, der sværger til planmagnetiske hovedtelefoner. Som adskiller sig fra almindelige, dynamiske hovedtelefoner ved at være en slags hybrid mellem disse og den elektrostatiske type. Forestil dig en slags elektrostatisk panel, der ikke kræver ekstern strøm for at aktiveres; det er nok med det elektriske musiksignal.

Teknologien har fået godt fodfæste i high-end-klassen, men er ikke meget brugt i de lavere prisklasser, da planmagnetiske elementer er dyrere at udvikle og producere end dynamiske. Audeze hører til undtagelserne og tilbyder sådanne hovedtelefoner ned til under 4.000 kroner. Men de har også LCD-4 til 40.000 kroner. Med en pris på 7.000 kroner er de åbne LCD-2 Classic således middeldyre hovedtelefoner for Audeze at være.

Classic

Behovet for LCD-2 Classic opstod, efter at Audeze finpudsede deres LCD-2 med nye drivere, som de kalder Fazor-enheder. De skal fikse problemer med interferens mellem de to drivere, der – selv om hovedtelefoner selvfølgelig har meget mindre af dette end to højttalere i samme rum – kan gå ud over dynamikken.

Men en del tilhængere af de originale LCD-2 mente, at den øvre mellemtone var for fremtrædende på de nye. Derfor har Audeze nu lanceret LCD-2 Classic, eller LCD-2C, med de originale drivere. For varmere lyd. Desuden kommer Classic-modellen i en enklere indpakning og med huse af nylon i stedet for træ for at få prisen omkring en tusse ned.

Fjerlet gigantmembran

LCD-2 Classic har en membran af en meget tynd og let film, men med en enorm overflade på 106 mm, hvor dynamiske hovedtelefoner typisk har 40-50 mm. Planmagnetiske membraner har næsten ingen slaglængde og har derfor brug for større overflade.

Fordelen er en meget hurtigere reaktionsevne. Ulempen kan være lidt tammere bas, ligesom planmagnetiske hovedtelefoner typisk ikke kan spille med lige så højt lydtryk som dynamiske. Og når de prøver sig med lydtryk, bliver forvrængningen meget grimmere end med dynamiske, som går i en mere behagelig kompression, mens de planmagnetiske skurrer stygt.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Komfort

LCD-2 Classic vejer hele 550 gram uden ledning og må være de tungeste, jeg har haft på hovedet (det var ikke mig, der testede LCD-X). De vejer mere end dobbelt så meget som Audio-Technica ATH-ADX5000 og mere end 100 gram mere, end hvad der er typisk for hovedtelefoner i den dyrere klasse.

Alligevel er de usædvanlig behagelige at have på takket være de gode, tykke puder. De har ganske vist en hel del vægt mod kæbeleddet, og det skal de nok have for at modvirke tyngdekraften nok til at sidde tæt. Men ikke mere, end at de kraftige puder tager godt fra. Det er dog ikke hovedtelefoner, man vælger, hvis man skal headbange til musikken. De egner sig bedst til ro og mag i lænestolen.

Lyden af LCD-2 Classic

Med deres lange kabel og store stik er LCD-2 Classic beregnet til hjemmebrug med en ordentlig forstærker. Med den usædvanlig kraftige hovedtelefonforstærker, der er indbygget i den integrerede McIntosh MA7000, byder de på noget af en oplevelse.

Det samme gør de med Sennheiser HDV 820, en hovedtelefonforstærker med DAC til 18.000 kroner, som vi netop har fået ind til test, og du vil nok også få mange af de samme aha-oplevelser med Pioneer U-05 til 7.000 kroner.

Det første, jeg bemærker, er den store, fyldige mellemtone, der gør, at sangstemmer fremstår med stor resonans. Det gælder ikke kun mænd med pondus; også spædere kvindestemmer som Aurora og Björk få en fyldigere karakter. En nydelig, cremet klangstruktur, simpelthen.

Det er også en behagelig overraskelse, at bassen har mere kraft og tyngde, end jeg havde forventet. Elbassen på Anderson Paaks “Cheers” med Q-Tip som gæste-rapper kan lyde lidt tyndt, men LCD-2C får den godt frem. Og Kacey Musgraves “Slow Burn” er et flot singer/songwriter-nummer med Musgraves fine stemme oven på en guitar, der har sprødheden intakt, samtidig med at klangen fra guitaren er stor og farverig. Og når elbas og trommer kommer ind, er det heftigt og livligt på én gang.

Nummeret findes i øvrigt i 96 kHz MQA-format på Tidal, som lyder rigtig godt gennem afspilleren Roon, der findes til pc og Mac. I mit tilfælde spiller jeg via Hegel HD30, dekodet i Roon, da Hegel-DAC’en ikke understøtter MQA.

Konkurrenter

Til sammenligning lyder MrSpeakers Æon Flow Closed til samme pris lidt tyndere og kræver desuden mere forstærkerkraft for at vågne op. Og de er faktisk lukkede, hvilket understreger, at den fyldige, varme lyd i LCD-2C slet ikke er hverdagskost for et par åbne hovedtelefoner med planmagneter.

Hvis man derimod sammenligner med Sennheiser HD 800 S, så er der nogle detaljer øverst i frekvensregisteret, som ikke kommer lige så godt frem med LCD 2C. Guitaranslag er endnu sprødere med Sennheiser og gengives med en vægtløshed og en detaljerigdom, som Audeze ikke kan konkurrere med. Dynamisk kontrast og evnen til at spille endnu højere er også blandt Sennheisers fordele. Men de er også noget dyrere, og musikalsk står Audeze LCD-2C ikke tilbage for disse.

Apropos Roon, så findes der i øvrigt DSP-filtre dér til netop Audezes hovedtelefoner. Når filteret er aktiveret på LCD-2C, kvitterer hovedtelefonerne med at blive endnu strammere, mens bassen er endnu varmere og mere klangrig, uden at blive mere træg. Stereoperspektivet bliver også mere sammenhængende.

Konklusion

De er store og tunge, men Audeze LCD-2C er stadig behagelige at have på hovedet med deres tykke, bløde ørepuder. Og lyden er en ganske anden, end man forventer fra et par åbne hovedtelefoner med planmagnetiske drivere. De lyder nemlig fyldigere og mere basrigt, end man skulle tro.

Der er en nerve her, som simpelthen er vanedannende, og som jeg tager mig i at savne, hver gang jeg bruger andre hovedtelefoner. Så gør det ikke så meget, at de måske ikke er ærlige nok for en studietekniker. De er nemlig ret tilgivende over for dårligere indspilninger. Og til daglig brug er det ikke nogen ulempe.

<
>
Audeze LCD-2 Classic har huse af nylon iblandet glas for at få et metallisk look. (Foto: Audeze)
Audeze er blandt de producenter, der sværger til planmagnetiske hovedtelefoner. Som adskiller sig fra almindelige, dynamiske hovedtelefoner ved at være en slags hybrid mellem disse og den elektrostatiske type. Forestil dig en slags elektrostatisk panel, der ikke kræver ekstern strøm for at aktiveres; det er nok med det elektriske musiksignal.Teknologien har fået godt fodfæste i high-end-klassen, men er ikke meget brugt i de lavere prisklasser, da planmagnetiske elementer er dyrere at udvikle og producere end dynamiske. Audeze hører til undtagelserne og tilbyder sådanne hovedtelefoner ned til under 4.000 kroner. Men de har også LCD-4 til 40.000 kroner. Med en pris på 7.000 kroner er de åbne LCD-2 Classic således middeldyre hovedtelefoner for Audeze at være.

Classic

Behovet for LCD-2 Classic opstod, efter at Audeze finpudsede deres LCD-2 med nye drivere, som de kalder Fazor-enheder. De skal fikse problemer med interferens mellem de to drivere, der – selv om hovedtelefoner selvfølgelig har meget mindre af dette end to højttalere i samme rum – kan gå ud over dynamikken.Men en del tilhængere af de originale LCD-2 mente, at den øvre mellemtone var for fremtrædende på de nye. Derfor har Audeze nu lanceret LCD-2 Classic, eller LCD-2C, med de originale drivere. For varmere lyd. Desuden kommer Classic-modellen i en enklere indpakning og med huse af nylon i stedet for træ for at få prisen omkring en tusse ned.

Fjerlet gigantmembran

LCD-2 Classic har en membran af en meget tynd og let film, men med en enorm overflade på 106 mm, hvor dynamiske hovedtelefoner typisk har 40-50 mm. Planmagnetiske membraner har næsten ingen slaglængde og har derfor brug for større overflade.Fordelen er en meget hurtigere reaktionsevne. Ulempen kan være lidt tammere bas, ligesom planmagnetiske hovedtelefoner typisk ikke kan spille med lige så højt lydtryk som dynamiske. Og når de prøver sig med lydtryk, bliver forvrængningen meget grimmere end med dynamiske, som går i en mere behagelig kompression, mens de planmagnetiske skurrer stygt.

Komfort

LCD-2 Classic vejer hele 550 gram uden ledning og må være de tungeste, jeg har haft på hovedet (det var ikke mig, der testede LCD-X). De vejer mere end dobbelt så meget som Audio-Technica ATH-ADX5000 og mere end 100 gram mere, end hvad der er typisk for hovedtelefoner i den dyrere klasse.Alligevel er de usædvanlig behagelige at have på takket være de gode, tykke puder. De har ganske vist en hel del vægt mod kæbeleddet, og det skal de nok have for at modvirke tyngdekraften nok til at sidde tæt. Men ikke mere, end at de kraftige puder tager godt fra. Det er dog ikke hovedtelefoner, man vælger, hvis man skal headbange til musikken. De egner sig bedst til ro og mag i lænestolen.

Lyden af LCD-2 Classic

Med deres lange kabel og store stik er LCD-2 Classic beregnet til hjemmebrug med en ordentlig forstærker. Med den usædvanlig kraftige hovedtelefonforstærker, der er indbygget i den integrerede McIntosh MA7000, byder de på noget af en oplevelse.Det samme gør de med Sennheiser HDV 820, en hovedtelefonforstærker med DAC til 18.000 kroner, som vi netop har fået ind til test, og du vil nok også få mange af de samme aha-oplevelser med Pioneer U-05 til 7.000 kroner.Det første, jeg bemærker, er den store, fyldige mellemtone, der gør, at sangstemmer fremstår med stor resonans. Det gælder ikke kun mænd med pondus; også spædere kvindestemmer som Aurora og Björk få en fyldigere karakter. En nydelig, cremet klangstruktur, simpelthen.Det er også en behagelig overraskelse, at bassen har mere kraft og tyngde, end jeg havde forventet. Elbassen på Anderson Paaks “Cheers” med Q-Tip som gæste-rapper kan lyde lidt tyndt, men LCD-2C får den godt frem. Og Kacey Musgraves “Slow Burn” er et flot singer/songwriter-nummer med Musgraves fine stemme oven på en guitar, der har sprødheden intakt, samtidig med at klangen fra guitaren er stor og farverig. Og når elbas og trommer kommer ind, er det heftigt og livligt på én gang.Nummeret findes i øvrigt i 96 kHz MQA-format på Tidal, som lyder rigtig godt gennem afspilleren Roon, der findes til pc og Mac. I mit tilfælde spiller jeg via Hegel HD30, dekodet i Roon, da Hegel-DAC’en ikke understøtter MQA.

Konkurrenter

Til sammenligning lyder MrSpeakers Æon Flow Closed til samme pris lidt tyndere og kræver desuden mere forstærkerkraft for at vågne op. Og de er faktisk lukkede, hvilket understreger, at den fyldige, varme lyd i LCD-2C slet ikke er hverdagskost for et par åbne hovedtelefoner med planmagneter.Hvis man derimod sammenligner med Sennheiser HD 800 S, så er der nogle detaljer øverst i frekvensregisteret, som ikke kommer lige så godt frem med LCD 2C. Guitaranslag er endnu sprødere med Sennheiser og gengives med en vægtløshed og en detaljerigdom, som Audeze ikke kan konkurrere med. Dynamisk kontrast og evnen til at spille endnu højere er også blandt Sennheisers fordele. Men de er også noget dyrere, og musikalsk står Audeze LCD-2C ikke tilbage for disse.Apropos Roon, så findes der i øvrigt DSP-filtre dér til netop Audezes hovedtelefoner. Når filteret er aktiveret på LCD-2C, kvitterer hovedtelefonerne med at blive endnu strammere, mens bassen er endnu varmere og mere klangrig, uden at blive mere træg. Stereoperspektivet bliver også mere sammenhængende.

Konklusion

De er store og tunge, men Audeze LCD-2C er stadig behagelige at have på hovedet med deres tykke, bløde ørepuder. Og lyden er en ganske anden, end man forventer fra et par åbne hovedtelefoner med planmagnetiske drivere. De lyder nemlig fyldigere og mere basrigt, end man skulle tro.Der er en nerve her, som simpelthen er vanedannende, og som jeg tager mig i at savne, hver gang jeg bruger andre hovedtelefoner. Så gør det ikke så meget, at de måske ikke er ærlige nok for en studietekniker. De er nemlig ret tilgivende over for dårligere indspilninger. Og til daglig brug er det ikke nogen ulempe.[gallery ids="87444,87445,87446,87447"]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Audeze LCD-2 Classic
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: Åbne, over-ear
  • Princip: Planmagnetiske
  • Drivere: 106 mm
  • Foldbare: Nej
  • Kontrol/mikrofon: Nej
  • Kabel: 1,9 m, 6,3 mm (udskifteligt)
  • Impedans og følsomhed: 70 ohm / 101 dB/mW
  • Vægt: 550 g (uden kabel)
  • Finish: Sort
  • Web: tapeconnection.dk
Audeze LCD-2 Classic produktside
Pris: 6990,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Gruppetest
Seks kompakthøjttalere

Vanvittig lyd på lidt plads

Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.