TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Test: Bang & Olufsen BeoPlay H8

Stillekupé på første klasse

B&O’s første støjreducerende hovedtelefoner er luksus fra inderst til yderst.

Af / 13/03/2015 - 00:01
Bang & Olufsen BeoPlay H8

Lyd & Billede mener

  • God støjreduktion og lækkert design. Neutral, varm lyd.
  • Støjreduktionen giver en lidt lukket lyd, og prisen er frygtindgydende.

Moderne kreative bymennesker vil have musikken på samme måde som deres kaffe: “To go” – mens de er på vej fra det ene gøremål til det andet. Desværre giver virkeligheden ikke den bedste lydkulisse til hi-fi-lytning, men det kan man gøre noget ved med elektronikkens hjælp.

BeoPlay H8 er Bang & Olufsen-koncernens første forsøg med aktiv støjreduktion i hovedtelefoner. H8 er desuden trådløse, og det er muligt at opnå overførsel i noget nær cd-kvalitet ved hjælp af aptX-codec’en. B&O’s erklærede målgruppe for Play-produkterne er urbane, kreative mennesker med kvalitetssans. De nævner dog ikke eksplicit ordet “luksus-hipstere”.

 

BogO_H8_GrayHazel_bg_white_Hero BogO_H8_ArgillaBrig_bg_white_Hero
<
>
Argilla Bright

 

BeoPlay H8 fås i to farver, som har fået navnene Argilla Bright og Gray Hazel, men de kunne lige så godt have heddet Caffe Latte og Nougat. Hovedtelefonerne er et studie i diskret luksusdesign: Ørekopper og hovedbøjle i børstet aluminium, okselæder på hovedbøjlen og blødt lammeskindslæder på ørekopperne. Man kan være enig eller ej i B&O’s design, priser og teknologi. Men det er gennemført og lækkert i sjælden grad!

Annonce

Da vi testede B&O’s BeoPlay H2 i Lyd & Billede #2 2015, fik den mekaniske stabilitet en bemærkning med på vejen. Det er der ingen grund til her. Aluminiumsstellet i H8 er urokkelig stabilt, og hovedtelefonerne føles i det hele taget, som om de er beregnet til at holde i 30 år. Så sandsynligheden taler for, at man vil udskifte dem på grund af nye trådløse standarder eller skiftende modeluner, længe før de bliver mekanisk slidt op.

 

BogO_H8-14JS-08

 

Betjening uden knapper

Det indbyggede batteri oplades ved hjælp af et Micro USB-kabel, og vil man spare på strømmen eller bruge H8 om bord på et fly, kan man tilslutte det medfølgende mini-jack kabel. Betjeningen sker med fingerbevægelser på højre ørekop. Der er ingen synlige knapper, men hele overfladen er touch-følsom.

B&O siger selv, at de har løst de to største problemer ved trådløse hovedtelefoner med støjreduktion, nemlig vægt og batterilevetid. Om netop dét er de største udfordringer ved teknologien, er et andet spørgsmål, men med en vægt på 255 gram føles hovedtelefonerne ikke tunge, og med en batteritid på mindst 14 timer ved brug af både Bluetooth og ANC på samme tid skulle der være batteri nok til en hel rejsedag.

Med en pris på næsten 3.700 kroner er H8 nogle af de dyreste støjdæmpende hovedtelefoner på markedet. Og de befinder sig i det hele taget i den tunge ende af hovedtelefonmarkedet. Det gør det naturligt at stille høje krav.

Lydmæssigt har H8 en forholdsvis neutral lyd, der hælder mod det varme. Bassen er solid. Ikke overvældende som i club-hovedtelefoner (de er trods alt møntet på et pænt og veletableret publikum), men der er bund nok til, at det rocker.

 

BogO_H8-14JS-09

 

Effektiv støjreduktion

H8 har en meget effektiv støjreduktion. Når den slås til, opleves den samme trykkende fornemmelse i ørerne, som man får, når man træder ind i et lyddødt rum: Følelsen af, at der mangler noget – nemlig lyden fra omgivelserne.

Med digital signalbehandling kan man reducere støj i en grad, der minder om magi. Men magien har også en mørk side i form af tab på det originale signal. Støjreduktionen i H8 lyder rigtig godt og udfører sin opgave til perfektion ved at give ro i støjende omgivelser, hvor musiklytning ville være umuligt. Men en del af åbenheden går tabt, især i mellemtonen, når man slår støjreduktionen til.

På Judas Priests “Pestilence & Plague” forsvinder koret næsten med støjreduktionen slået til. Lydbilledet bliver i det hele taget mindre og virker noget indelukket. Impulsgengivelsen i bassen lider også under behandlingen. Begge dele er hørt bedre på f.eks. Bose QC20i, som til gengæld ikke har samme bærekomfort eller tyngde i bassen.

 

BogO_H8-14JS-05

 

Konklusion

Bang & Olufsen BeoPlay H8 er lækre hovedtelefoner med den ypperste teknologi, B&O kan diske op med. Resultatet er blevet ægte premium-hovedtelefoner, som det er en fornøjelse at sætte på hovedet – og at blive set med. Det er også nogle meget dyre hovedtelefoner, som man kan tillade sig at stille høje krav til.

Til hi-fi-lytning bør man slå den meget effektive støjdæmpning fra og leve med, at en stor del af prisen går til andre formål. Rejser du ofte med fly, vil du til gengæld elske den ro, som H8 kan levere. Og sammenlignet med prisen på flybilletter (i hvert fald langdistance) er H8 et ret billigt tilbehør.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?