TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bang & Olufsen Beoplay HX

Mellemklasse uden højdepunkter

Bang & Olufsen har lavet et nyt par ANC-hovedtelefoner til det flertal, der vil have noget, som er billigere end H95.

Af / 29/04/2021 - 12:00
Bang & Olufsen Beoplay HX

Lyd & Billede mener

  • God bærekomfort, lækkert design. Adaptiv støjreduktion. Touch-betjening.
  • Støjreduktionen er for vindfølsom, og den påvirker lyden temmelig meget. Ingen stemmestyring.

Siden slutningen af 2020 har top-hovedtelefonerne fra Bang & Olufsen heddet Beoplay H95. De er fantastiske, men også langt dyrere end forgængeren, Beoplay H9.

Beoplay HX er nye hovedtelefoner i den øvre ende af premiumklassen, der prismæssigt udfylder hullet efter H9. X’et i HX skal i øvrigt læses som romertal 10.

Af ydre ligner Beoplay HX de kombinerede gaming/musik-hovedtelefoner Beoplay Portal, som vi netop har testet. De eneste synlige forskelle er mønsteret på ørekopperne og to aflange touch-felter til styring af lydstyrke og in-game chat, der kun findes på Beoplay Portal. Ud over dette ser de ens ud og føles ens. Prisen på de to modeller er også den eksakt samme.

Beoplay HX 0020
Beoplay HX er Bang & Olufsens nye bud på ANC-hovedtelefoner i den populære premiumklasse. (Foto: Bang & Olufsen)

Detaljerne er i øvrigt helt, som man forventer af luksushovedtelefoner til den pris – og især når de kommer fra Bang & Olufsen: Lammeskindsbetrukne ørepuder i memory-skum, aluminiumhovedbøjle og åndbart stof på hovedbøjlens foring.

Også listen over tekniske data er identisk mellem Beoplay HX og Beoplay Portal. Det er der ikke noget galt i, da de er glimrende. De har variabel elektronisk støjreduktion (ANC), og hovedtelefonerne understøtter den “hi-fi-venlige” Bluetooth-protokol aptX Adaptive.

Annonce

Graden af støjreduktion kan indstilles trinløst med en skyder i app’en (eller på ørekoppen). Justeringen går fra fuld støjreduktion hen over et nulpunkt og derfra videre til at lede lyden fra omgivelserne igennem via mikrofonerne (Transparency Mode).

Beoplay HX 0069
Betjeningen sker med et touch-felt på højre ørekop. (Foto: Bang & Olufsen)

Ingen stemmestyring

I modsætning til de fleste andre hovedtelefoner – herunder Bang & Olufsens egne – er der ikke indbygget stemmestyring i Beoplay HX. Det er muligvis for at markere forskellen i features mellem luksusmodellen Beoplay H95 og de billigere Beoplay HX. Men det virker stadig underligt, når Beoplay Portal til samme pris tilbyder både Google Assistant og Amazon Alexa.

Som på andre Bang & Olufsen-hovedtelefoner sker betjeningen på metalfladen på højre ørekop. Her kan man starte og stoppe afspilning, skifte nummer og justere lydstyrke. Betjeningen består af tryk og to forskellige swipe-bevægelser. Og man skal også lære at undgå at røre ved metallet, når man ikke vil ændre noget, men bare vil justere placeringen af hovedtelefonerne. To trykknapper bruges til at tænde eller slukke hovedtelefonerne og slå støjreduktionen til og fra.

Læs også Topopgør blandt støjdræbere - 12 trådløse ANC-hovedtelefoner i test Hvem er kongen af støjreducerende premium-hovedtelefoner? Der kommer nye tronprætendenter hver måned – men kan de erobre tronen?

Vindstøj

I testen af Beoplay Portal klagede vi over vindfølsomhed, der gør det svært af bruge hovedtelefonerne udendørs i blæsevejr. Den egenskab har Beoplay HX desværre også tilfælles med deres slægtninge. Mens trafikstøj fjernes ganske effektivt, bliver vindstøj forstærket af mikrofonerne og ender med at blive mere generende end den reelle støj fra omgivelserne.

Det er selvsagt ikke noget problem i bussen, i toget eller på kontoret, hvor Beoplay HX dæmper støjen af medpassagerer og kolleger udmærket.

Kontorstøj dæmpes godt. Også selv om det ikke er på samme niveau som Sony WH-1000XM4 – eller Bang & Olufsens egne Beoplay H95.

Men de er ikke til udendørs brug! Selv en let brise forvirrer mikrofonerne, så vindstøjen ender med at blive forstærket i stedet for at udslukkes elektronisk. Der kan argumenteres for, at det er en sikkerhedsmæssigt dårlig idé at cykle eller løbe med hovedtelefoner på. Men du skal i hvert fald vide, at det ikke er en mulighed med Beoplay HX, når det blæser.

Læs også 10 hovedtelefoner til hjemmekontoret Hovedtelefoner er det mest fornuftige valg til hjemmearbejde. Forkæl dig selv med lækker lyd direkte i ørerne med disse fantastiske hovedtelefoner!

Lyden af Beoplay HX

Lydbilledet fra Beoplay HX er velkendt og ligner Beoplay Portal (det ville undre mig, hvis det ikke var de samme drivere, der sad i de nær-identiske ørekopper). Varmt og behageligt uden skarpe kanter eller krasse oplevelser.

Bassen er rund og fyldig uden at være for meget. Stemmer gengives rent og ret ufarvet. Man sidder ikke og tæller antallet af sangere i koret på Koyaanisqatsi, men balancen er fin, og man kan lytte i timevis uden at blive træt. Hvilket er vigtigt med hovedtelefoner, der er skabt til at blive brugt til at sikre privat arbejdsrum gennem en hel arbejdsdag mellem kolleger.

Beoplay HX 0077
Beoplay HX er pæne at se på, behagelige at have på og uproblematiske at lytte til. (Foto: Bang & Olufsen)

Mens den grundlæggende lyd i Beoplay HX er helt på plads, er den automatiske støjreduktion blandt de mere brutale. Det er normalt, at støjreduktion påvirker lyden af musikken i større eller mindre grad, men her er effekten tydelig på alle niveauer af ANC.

Ved maksimal støjreduktion dæmpes overtoner og rumklang kraftigt, så man får oplevelsen af at lytte i et lokale med tykke tæpper på gulv og vægge. Ved mindre kraftig støjreduktion vender en del af luftigheden tilbage, men mellemtonen får en noget hul og rungende lyd.

Bivirkningerne af den automatiske støjreduktion er ikke noget, som man vil lægge mærke til, hvis man sidder i en larmende bus, og popmusikken dunker i ørerne. Men bruger man hovedtelefonerne som afskærmning i mindre ekstreme miljøer, såsom på kontoret, hvor man måske lytter til en podcast eller en bog, er effekten tydeligt hørbar.

Beoplay HX 0082
Lyden er okay, men støjreduktionen tager en større bid af musikken, end den burde. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusion

Beoplay HX er tænkt som et nyt bud i premiumklassen for støjreducerende hovedtelefoner. De er lette og behagelige, og inkarnerede Bang & Olufsen-fans bør have dem på tjeklisten. Der er dog rigtig mange om buddet i prisklassen, og lyd- og funktionsmæssigt vil de møde hård konkurrence.

Følsomhed over for vindstøj er et problem i et produkt, som de fleste vil bruge til pendling. Og støjreduktionen tager en større del af musikken, end vi er vant til at høre. Den opgave løses både bedre og billigere af f.eks. Sony WH-1000XM4 og JBL Club One. Manglen på indbygget stemmestyring virker heller ikke gennemtænkt.

Karakter
Bang & Olufsen Beoplay HX
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord