Gaming er ikke længere noget, der kun er interessant for bumsede teenagedrenge. Der bliver spillet på konsoller, mobiler og computere overalt og i alle aldersgrupper. Og de største spiltitler har for længst overhalet de største Hollywood-film i omsætning.
Ud fra dette er det ikke underligt, at Bang & Olufsen vil have en del af kagen. I september 2020 indgik de en sponsoraftale med e-sportsteamet Astralis, der til gengæld for gavmildheden skal dele sine erfaringer fra de virtuelle slagmarker med folkene i Struer.
Beoplay Portal er det første produkt fra Bang & Olufsen beregnet til gaming. De kalder det ikke et headset, men trådløse gaming-hovedtelefoner. Hvilket er helt præcist.
Ligner luksushovedtelefoner
Designet er umiskendeligt B&O, hvilket er en god ting, da Beoplay Portal oser af luksus. Lammeskindsbetrukne ørepuder, aluminiumhovedbøjle og åndbart stof i bambusfibre er ikke hverdagskost i gaming. I det hele taget ligner de mest af alt premium-hovedtelefoner. Man finder også luksusdetaljer som automatisk elektronisk støjreduktion (ANC) og den hi-fi-venlige Bluetooth-protokol aptX Adaptive. Man får også adgang til 3D-lyd med Dolby Atmos for Headphones.
Betjeningen sker fortrinsvis med touch, dels på metalsiden af ørekopperne, dels på to bånd bag på ørekopperne, hvor henholdsvis lydstyrke og graden af elektronisk støjreduktion indstilles med en glidende fingerbevægelse.
Det fungerer, men det er ikke lige så let at lave nøjagtige justeringer med touch-felter, som det er med rigtige trykknapper og drejeknapper. Og når man rører ved ørekopperne for at rette på headsettet, kan alt ske. Og det gør det. De eneste funktioner, der er fysiske knapper til, er tænd/sluk/Bluetooth-parring på højre ørekop og Xbox-opkobling på venstre.
“Virtuel mikrofonarm”
I modsætning til normalen er Beoplay Portal ikke udstyret med en mikrofonarm, som ville forstyrre det stilrene design. I stedet har Bang & Olufsen opfundet noget, de kalder “virtual boom arm”, hvor stemmen opfanges med retningsbestemte mikrofoner.
Det er ikke den nemmeste løsning; det ville have været en aftagelig mikrofon, som man ser det på de fleste gaming-headsets. Men det vigtigste er, at det virker. Stemmen går lige så klart igennem som på et headset med mikrofonarm. Og klarere end via de indbyggede mikrofoner i almindelige trådløse hovedtelefoner.
Elektronisk støjreduktion
ANC er ikke hverdagskost på gaming-headsets, men Beoplay Portal er i mindst lige så høj grad hovedtelefoner. Graden af støjreduktion kan indstilles trinløst med en skyder i app’en (eller på ørekoppen). Justeringen går fra fuld støjreduktion hen over et nulpunkt og derfra videre til at lede lyden fra omgivelserne igennem via mikrofonerne (Transparency Mode).
Klarer transportstøj, men ikke vindstøj
Bang & Olufsen har flere års erfaring med støjreduktion, og den fungerer glimrende i Beoplay Portal. En af de situationer, hvor støjreducerende hovedtelefoner er populære, er under transport, hvor man kan slippe for støjen i flykabinen eller – mere ydmygt – bussen. Den opgave klarer Beoplay Portal udmærket. Vi kunne af gode grunde ikke teste i et fly, men trafiklarm og kontorstøj dæmpes godt. Også selv om det ikke er på samme niveau som Sony WH-1000XM4 – eller Bang & Olufsens egne Beoplay H95.
Men de er ikke til udendørs brug! Selv en let brise forvirrer mikrofonerne, så vindstøjen ender med at blive forstærket i stedet for at udslukkes elektronisk. Der kan argumenteres for, at det er en sikkerhedsmæssigt dårlig idé at cykle eller løbe med hovedtelefoner på. Men du skal i hvert fald vide, at det ikke er en mulighed med Beoplay Portal, når det blæser.
Lavet til Xbox
De fleste gaming-headsets, som vi tester, kan bruges med flere platforme, mens nogle alene er til brug med PC. Bang & Olufsen har valgt at fokusere på Xbox-brugerne. Beoplay Portal har indbygget trådløs 2,4 GHz forbindelse til Xbox Wireless. Hvis du vil bruge dem sammen med PC, skal du enten spille kablet via USB-C eller anskaffe dig en særlig adapter.
At satse på Xbox som standard og ikke medlevere en trådløs adapter er en lidt overraskende prioritering i en verden, hvor halvdelen af alle gamerne spiller på PC.
Lyden af Beoplay Portal
Når man sætter hovedtelefoner fra Bang & Olufsen på hovedet, er der en vis forventning til lydkvaliteten. Og den bliver fuldt ud opfyldt. Folkene i Struer har både ingeniørerne og DSP-kraften til at sikre, at tingene bliver, som de vil have det.
Til musik er lydbilledet varmt og behageligt. Bassen er rund, og der er nok af den, men man drukner heller ikke i bulder. Mellemtonen og diskanten er også upåklagelig. Stemmer står rent, og de sprøde overtoner er på plads. Selv om de sidste detaljer i optagelsen ikke bliver hevet frem og smækket i fjæset på dig. Det her er hovedtelefoner, som er beregnet til at have det hyggeligt med.
Det gælder også, når du gamer. Nogle gaming-headsets giver en langt mere fysisk oplevelse af eksplosioner og har snedige algoritmer, der fremhæver de svageste lyde – som fjenders fodtrin i græsset bag dig. Det er ikke Beoplay Portals ærinde. I app’en kan man tilpasse lyden efter smag og anvendelse, og der er også en Gaming-indstilling. Men vægten er på afslappende brug frem for konkurrence. Det er helt forståeligt og fornuftigt, når man som B&O satser på “casual gamers”.
Den automatiske støjreduktion tager uundgåeligt en bid af musikken med i købet, når omgivelsernes støj udlignes. I tilfældet Beoplay Portal går det ud over luftigheden og åbenheden. I takt med at der skrues op for reduktionen, opleves en tiltagende “klædeskabseffekt”.
(For) lidt af begge dele
I tråd med Bang & Olufsens filosofi henvender Beoplay Portal sig mere til livsnydere end til fanatikere. Et crossover-produkt, der både kan bruges som hovedtelefoner og som gaming-headset.
Det er en prisværdig idé, men man ender med et produkt, der er okay til begge dele, men ikke godt til nogen af dem.
For det første har Bang & Olufsen ved at satse ensidigt på Xbox fravalgt det store flertal af gamere, der spiller på PC, PlayStation, Nintendo Switch og Mac. Ja, man kan spille kablet via USB-C eller analog minijack. Men det er ikke det, man køber et kostbart trådløst headset for!
For det andet er Beoplay Portal heller ikke specielt overbevisende som hovedtelefoner. Lyden er udmærket, men ikke i en grad, der berettiger en pris på næsten det dobbelte af de fleste premium ANC-hovedtelefoner. Og den vindfølsomme støjreduktion er noget, som vi forventer, at man må rette i en kommende udgave. Enten i firmwaren eller på hardware-niveau.
Konklusion
Beoplay Portal er en spændende debut for Bang & Olufsen, for det er altid interessant at se kendte og erfarne producenter prøve kræfter med nye produktkategorier. Men jeg må sige, at jeg ikke er overbevist af deres første forsøg.
Xbox-spillere kan glæde sig over opmærksomheden, men det flertal, der spiller på PC, må betale ekstra for en adapter for at kunne bruge headsettet. Som ANC-hovedtelefoner betragtet er de i orden, bortset fra vindfølsomheden. Men hvis det ikke er et ufravigeligt krav, at ét par hovedtelefoner skal løse alle opgaver, kan man for samme beløb finde både et Logitech G733 gaming-headset og Beoplay H9 eller Sony WH-1000XM3, der hver især udfylder deres respektive opgaver bedre.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer