Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Bose Noise-Masking Sleepbuds

Hørepropper der luller dig i søvn

Sleepbuds spiller ikke musik. I stedet giver de søvndyssende lyde, der skal hjælpe på nattesøvnen.

Skrevet af / 17/10/2018 - 09:27
Bose Noise-Masking Sleepbuds
Geir Gråbein Nordby

Efteråret er over os, og med årstiden kommer sygdommene også på rad og række. Og hvad er værre end at ligge og hoste og harke i sengen og gnaske hovedpinepiller og halspastiller, mens alt, hvad man ønsker, er en god nats søvn? Jo, det skal jeg sige dig: At ligge ved siden af et andet menneske, der hoster og harker og klynker og vrider sig.

Læg dertil en fem måneder gammel baby i samme dobbeltseng – selvfølgelig er han også syg – og en pige på to et halvt i rummet ved siden af, som roder og regerer, og gør én overbevist om, at babyalarmen er opfundet af en sadistisk satan. Velkommen til mit liv!

Timingen for lanceringen af Boses nye produkt kunne ikke være bedre for mit vedkommende. Noise-Masking Sleepbuds, som de hedder, men som jeg i det følgende bare vil kalde Sleepbuds, er et koncept, der er lige så mærkeligt, som det er interessant. Det er et par helt trådløse hørepropper, men de spiller ikke musik. I stedet spiller de søvndyssende lyde via en mobil-app.

Det er med andre ord støjmaskerende hørepropper og ikke støjreducerende, som eliminerer støj elektronisk ved hjælp af modfaselyd. Det er i sig selv interessant, da Bose er berømt for sidstnævnte.

Sleepbuds er de mest komfortable hørepropper, vi har haft i ørerne. (Foto: Bose)

Hvad er støjmaskering?

Konceptet med støjmaskering er ikke nyt, og især i USA bruges det meget i åbne kontorlandskaber. Her i form af højttalere, der spiller afslappende lyde som fuglekvidder, raslen af blade eller andre lyde, der fjerner opmærksomheden fra den påtrængende og stressende arbejdsplads.

I USA er det desuden blevet meget populært med støjmaskerende højttalere i soveværelset for at tage opmærksomheden fra snorken og andre ulyde. Det er dette marked, Bose vil ind på med deres Sleepbuds.

Og det virker logisk at erstatte en stor klods af en højttaler med et par hørepropper. Ikke mindst for folk, der deler værelse, hvis det kun er den ene, der ønsker sådanne lyde, eller man ikke er enige om, hvilket lydniveau højttaleren skal sættes til. Med hørepropper er oplevelsen fuldstændig personlig.

Ti lyde

Sleepbuds lader dig vælge imellem ti indbyggede natur- og maskinlyde, og hørepropperne har en batterikapacitet på 16 sammenhængende timer. Hvis du vælger, at de skal spille lyd natten igennem, er det ret præcis nok til to nætter.

Det genopladelige etui, der følger med, giver en ekstra opladning, så du har fire nætters søvn, før du får brug for en stikkontakt. Hvis du kun sætter dem til indsovning, f.eks. en time, får du væsentlig flere nætter.

Det lækre lade-etui har en ekstra opladning, som giver yderligere 16 timers batterikapacitet. (Foto: Bose)

Bittesmå

Sleepbuds er bittesmå og vejer så godt som ingenting. De rager ikke ud af øret, så man kan ligge på siden, uden at de bliver trykket ind i øret. I pakken finder man tre øredutter af silikone i tre størrelser og det samme antal silikonevinger, der skal fæstnes bag ørets forkant. De er ret vigtige, da de gør, at propperne ikke falder ud om natten.

Lade-etuiet oplader i øvrigt med Micro USB og ikke USB-C. Ikke supervigtigt, men det betyder, at man ikke kan hurtigoplade dem. En fuld opladning tager op til otte timer.

Sleepbuds i brug

Nå, tiden er kommet til endelig at få sig en god nats søvn! Propperne går let ind i ørerne, og efter at jeg har sat dem i, kan jeg knap nok mærke, at de er der. Det er klart de mest komfortable hørepropper, jeg har haft i ørerne! Bose Sleep-app’en downloades til min iPhone, og jeg er klar. Jeg ender med lyden af bølgeslag, men man kan også vælge regn, flykabine, vandfald, lejrbål osv.

Lydniveauet justeres med en virtuel skydeknap (det er smart at sætte niveauet, så man stadig kan høre verden udenfor), og jeg vælger to timers indsovning – og desuden vækning klokken syv. Ikke at jeg får brug for det, for lillepigen vækker mig aldrig senere end klokken seks om morgenen …

Selve indsovningen går ganske godt. Konens hosten og harken overdøves fint, og det samme gør babyens klynken. At hun indimellem trækker dynen af mig i søvne, kan Bose ikke bebrejdes. Opmærksomhedes vendes dog mod min egen vejrtrækning, som jeg nu kan høre inde i hovedet. De tætte silikonepropper gør, at det næsten føles, som om ørerne er under vand, og der opstår tunge baslyde, hver gang jeg synker. Ligesom med almindelige hørepropper, når man ikke spiller musik.

Jeg ligger og tænker, at Bose måske skulle have valgt et andet materiale, så man ikke var afhængig af, at propperne forsegler helt. Skumgummi, måske? Men efterhånden falder jeg i søvn.

Jeg sover let i løbet af natten og vågner flere gange. Omgivelserne har en del af skylden, men propperne gør også deres. Silikonepropper ånder som bekendt ikke, og jeg er blevet klam i øregangene. Baslydene fra min synken og slugen har også en del af skylden.

Næste nat har jeg lyd på hele natten. Jeg falder let i søvn, men også denne nat sover jeg let. Midt på natten tager jeg hørepropperne ud og drager et lettelsens suk. Jeg kan høre normalt igen, og ørerne får luft.

Konklusion

Bose Noise-Masking Sleepbuds kan gøre det lettere at falde i søvn. De annullerer ikke støj, men maskerer den med søvndyssende lyde.

Da alle mennesker er forskellige, virker støjmaskering ikke for alle, og det er individuelt, om Sleepbuds vil give bedre søvn eller ikke. Hvis du hører til dem, der lader mobilen spille søvnlyde på natbordet, når du sover, kan de være det helt rigtige.

Sleepbuds fungerer efter hensigten. Vores ankepunkt – ud over prisen – er, at vi godt kunne tænke os et andet materialevalg end silikone til ørepuderne. Gerne skumgummi eller andet, der gør, at øregangene ikke forsegles, så man kan høre bassen fra sine indre organer.

Karakter
Bose Noise-Masking Sleepbuds

Lyd & Billede mener

Komforten er i højsædet, og batteritiden er fabelagtig. Mange funktioner, der gør søvnen lettere. Silikonepropperne forsegler øregangene, så man kan høre sit åndedrag og sin synken, som om man befinder sig under vand. Prisen virker også lidt hamper.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Lyd & Billede
Scroll to Top