TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bose QuietComfort Headphones

God støjreduktion, men skuffer med musik

Bose QuietComfort Headphones placerer sig under Ultra og er den direkte arvtager til QC45. Vi spekulerer på, om den virkelig havde brug for denne efterfølger.

Af / 06/02/2024 - 12:05
Bose QuietComfort Headphones

Lyd & Billede mener

  • God støjreduktion, klar stemmegengivelse under opkald, og du kan høre din egen stemme. Gode muligheder i appen.
  • Skuffende lydkvalitet, ingen aptX-understøttelse.

Det var på tide, at Bose lancerede nogle forbedrede hovedtelefoner i form af QuietComfort Ultra Headphones. Men med øget kvalitet steg prisen også, og mange vil nok mene, at godt 3.000 kroner er for meget for et par trådløse plastikhovedtelefoner.

Derfor lancerede Bose samtidig en anden hovedtelefonmodel, som ganske enkelt hedder QuietComfort Headphones. Her har man droppet forbedringerne fra Ultra-versionen af forgængeren QuietComfort 45, såsom aptX Lossless codec (eller aptX i det hele taget), og der er ingen Immersive sound mode. Det, som Bose fejlagtigt kalder rumtilpasset lyd, og som skal simulere et par højttalere foran lytteren. Det fungerer kun “nogenlunde”, så det virker rimeligt, at man også kan få et par billigere hovedtelefoner uden denne funktion. Jeg havde dog gerne set, at den tabsfri lydkvalitet var bevaret.

Bose QuietComfort Headphones vs QC Ultra Headphones in cases
Bose Quiet Comfort Headphones (til højre) har et firkantet etui, mens Ultra-modellen har et ovalt etui. (Foto: Geir Gråbein Nordby)
Læs også Godt nyt fra Bose Bose QuietComfort Ultra Headphones er virkelig gode og understøtter også tabsfri lyd via Bluetooth.

Hvor Ultra-modellen har en touch-betjening på selve hovedtelefonen, bruger QC Headphones en fysisk tænd/sluk-knap, som også tænder og slukker for Bluetooth. Det samme som på QC 45 og de ældre QC 35-modeller. Start/pause af sange og volumen op og ned sker også med fysiske knapper som hos forgængerne. Generelt er der ikke meget, der ligner noget nyt ved QC Headphones.

Bose QuietComfort Headphones GeirNordby
Bose QuietComfort Headphones sidder behageligt på hovedet og fungerer også for brillebærere. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Samme indmad?

Det faktum, at QC Headphones er en gammel hovedtelefon i en ny æske, understreges af den lidt ældre Bluetooth-version 5.1 sammenlignet med 5.3 i Ultra. Vi får ikke nogen LE-Audio-funktioner (LC3), der bruger mindre strøm. Lad os se det i øjnene: Denne hovedtelefon er identisk med QuietComfort 45 på alle måder, og jeg kan afsløre først som sidst, at støjreduktionen også er den samme. Ikke at det er en dårlig ting, for den er fremragende. Ganske vist ikke helt så god som Sony WH-1000XM5, men den klarer bestemt opgaven.

Talekvaliteten er også godkendt, selv om den kan opfattes som lidt tynd. Brugerens stemme vil også lyde flad og tynd i støjende omgivelser på grund af den måde, støjdæmpningen fungerer på. Bose er på ingen måde alene her; hvis du har brug for et par hovedtelefoner til hybridkontoret, vil jeg hellere anbefale nogle, der er lavet specielt til opgaven.

Annonce
Bose_QuietComfort_Headphones vs QuietComfort Ultra Headphones
Bose QuietComfort Ultra Headphones (til venstre) har mere elegante hængsler end QuietComfort Headphones (til højre). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyden af Bose QuietComfort Headphones

Der, hvor Bose QC Headphones adskiller sig fra deres forgængere QC 45, er i musikgengivelsen. Her er der betydeligt mere energi i den dybe bas. Hør bare, hvordan klaverpedalen svulmer i Brandy Clarks countryballade Dear Insecurity. Undertonerne runger, som jeg næsten ikke har hørt det før, og hvert eneste pedaltråd kræver din opmærksomhed.

Det lyder måske positivt, men desværre er det alt for meget af det gode her. Mens basrytmerne i elektropop har masser af energi, tager det for meget fokus væk fra mellemtonen. Diskanten er også ikke-lineær, hvor nogle dele af diskantområdet er dæmpet, mens andre er fremhævet. QC Headphones formår altså at blive opfattet som både uldne og skarpe med sibilanter på samme tid.

Læs også Ingen store overraskelser Bose har ikke taget nogen syvmileskridt med QuietComfort 45.

Jeg kan heller ikke få det til at fungere med tonekontrollen i app’en, da den ikke er præcis nok med kun tre bånd: bas, mellemtone og diskant. Selvfølgelig kan man komme et stykke vej ved at skrue lidt ned for bassen, men uanset hvad jeg gør, lyder det aldrig naturligt.

Jeg har set andre beskrive lyden som mærkelig, og jeg må give dem ret. QuietComfort 45 har meget af den samme lydkurve, bare ikke i bassen. Den er bedre afbalanceret i forgængeren, som også generelt lyder bedre. I mine ører.

Bose QuietComfort Headphones SPREAD 2
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Bose QuietComfort Headphones er gået et trin ned i pris i forhold til Ultra-modellen, og nogle funktioner er også blevet fjernet. Heldigvis er støjreduktionen næsten lige så god, faktisk fremragende. Opkald fungerer også godt.

Lydkvaliteten når det gælder musik er til gengæld ikke så god. Man kan få hovedtelefonerne til at lyde okay i app’en, men her er vi i en prisklasse, hvor det simpelthen ikke er godt nok. Før justering er der alt for meget bas, for lidt mellemtone og for ujævn diskant til at det er godt nok til akustisk musik.

Det er langt fra en krise, men vi er ikke bevæget af lyden. Og i betragtning af, at forgængeren lyder bedre ud af æsken og også er billigere, mens den stadig er tilgængelig, vil vi hellere anbefale QC 45.

Karakter
Bose QuietComfort Headphones
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?