TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bose QuietComfort Ultra Headphones

Bose er tilbage i toppen

Bose QuietComfort Ultra Headphones er virkelig gode og understøtter også tabsfri lyd via Bluetooth.

Af / 15/12/2023 - 12:05
Bose QuietComfort Ultra Headphones

Lyd & Billede mener

  • Fyldig og god bas, ubesværet spillestil. aptX Lossless! Blandt de bedste til støjreduktion.
  • Tilbagetrukket mellemtone. Lidt tam dynamik.

Fra længe at have været kongen af de støjreducerende hovedtelefoner med QuietComfort-serien, har Bose i et stykke tid været sat i baggrunden, mens Sony har været fremme med den allerbedste støjreducering. Bose har aldrig været langt bagefter, men har måttet nøjes med 2. og 3. pladsen i støjreduktion – mens flere andre har overhalet, hvis vi ser på lydkvaliteten alene.

Bose QuietComfort Ultra Headphones photo GeirNordby 3
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Bose QuietComfort Ultra

Denne gang er producenten kommet med QuietComfort Ultra, som siges at have bedre støjreduktion end tidligere, og de tilpasser både lyd og støjreduktion til, hvordan hovedtelefonerne sidder om ørerne, samt til omgivelserne. Du kan skifte mellem forskellige funktioner via Bose Music-appen. Der er også en funktion, der hedder Self Voice, som lader dig høre din egen stemme højere igennem hovedtelefonerne under opkald og videokonferencer.

Multipoint-tilslutning gør det muligt at parre med to enheder samtidig, f.eks. mobil og pc, og man kan trykke på en forhøjning på den højre hovedtelefon for at starte og pause lyden, ændre lydniveauet og foretage opkald.

Læs også Bose QC45: Gammel ven i ny indpakning QuietComfort 45 er i bund og grund QC35 II med lydgennemslip – og USB-C.

Tabsfri lyd

På lydsiden kan de nu prale af aptX Lossless, som giver ægte CD-kvalitet via Bluetooth. Hvis du har en Android-mobiltelefon, der understøtter dette. Apple-brugere må nøjes med AAC som det bedste codec.

Immersive Audio

Derudover har hovedtelefonerne såkaldt Immersive Audio. Det er stor hype om fænomenet i disse dage, men helst i form af Dolby Atmos-lydformatet. Det gælder dog ikke her, for Bose bruger sin egen teknologi.

Annonce

Uanset om soundtracket til en film eller musik har Dolby Atmos eller ej, vil hovedtelefonerne bruge stereosporet og skalere det op til en slags 360-lyd. Jeg synes ikke selv, at 360-lyd i hovedtelefoner er en nødvendighed, men hvis jeg skulle have det, ville jeg foretrække, at de understøttede Dolby Atmos. For eksempel ved man, at de fleste af kunstnerne på Billboards Top 100-liste indspiller i Dolby Atmos.

Jeg vil stadig sige, at Boses funktion er umagen værd, fordi film og spil har en bedre og mere fordybende lyd end i stereo. Jeg foretrækker musik i stereo, fordi dynamikken er bedre.

Læs også Farvel, støj! Sony overgår sig selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støjreduktion, bedre lyd og bedre komfort end nogensinde.

Batteritid

Man kan diskutere, hvor meget batteritid man har brug for i et par hovedtelefoner. Men det er lang tid siden, at 24 timer var standard, og nu er de fleste oppe på 30 timer eller mere. Bose nøjes derimod med 18 timer, når Immersive Audio-funktionen er aktiveret, og ellers 24 timer. Det er egentlig nok, men jeg må indrømme, at jeg havde håbet, at Bose ville smække næven hårdere i bordet her med den nye topmodel.

Bose QuietComfort Ultra Headphones GeirNordby
Går du med briller? Det er ikke noget problem. QuietComfort Ultra er meget behagelige. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Komfort og design

Modellen markerer et skridt op i design i forhold til sine forgængere. Den er mere elegant end de mere industrielle QC35 og QC45, samtidig med at den kan foldes sammen – noget man ikke kan sige om NCH 700.

Når det gælder komfort, sætter QuietComfort Ultra en høj standard. De er usædvanligt behagelige at have på, de sidder godt fast, men klemmer ikke. De er også meget lette og kan sagtens bæres hele en hel arbejdsdag.

Lydkvalitet

Hovedtelefonerne brillerer i en bred vifte af musikalske genrer. Caroline Polacheks Crude Drawing of an Angel demonstrerer hovedtelefonernes evne til at gengive et rigt elektronisk lydbillede, og Polacheks stemme er både klar og luftig. Jeg kan ikke bekræfte, at det faktisk er aptX Lossless, der afspilles fra min Asus Zenfone 9, fordi codec’en er skjult i aptX Adaptive-protokollen. Men det lyder rigtig godt, og bedre end fra min iPhone 15 Pro Max, som kun understøtter AAC.

Mellemtonen opleves som noget behersket med begrænset dynamik, men lydkvaliteten er den bedste, jeg har hørt fra Bose, og jeg vil påstå, at den er bedre end ærkefjenden Sony WH-1000XM5, som er lidt mindre struktureret i lyden. Sony-hovedtelefonerne er mere fremadrettede i det mellemste basområde. Bose har på den anden side en mere naturlig fylde i bassen med masser af luft omkring, mens Sony er lidt for tyk og lyder mere farvet. Bose håndterer også klassisk musik med klarhed og dybde.

På den anden side er Bose-hovedtelefonerne lidt for stille til mere aggressiv musik, som f.eks. sangen Wish (Skazi Edit) af Infected Mushroom. Her er der mange tunge og hurtige trommer, og jeg synes faktisk, at Sony WH-1000XM5 er bedre til at følge med.

En 3-bånds equalizer i Bose Music-app’en giver dig mulighed for at justere lyden efter din egen smag, og på meget musik synes jeg, at det bliver endnu bedre at skrue et par trin op for mellemtonen. Men ikke hvis jeg spiller højt, for så er det mere behageligt ubehandlet.

Bose QuietComfort Ultra Headphones photo GeirNordby
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Støjreduktion

Bose har altid været gode til støjreduktion, og det samme gælder QuietComfort Ultra. Jeg kan dog ikke med sikkerhed sige, at de er bedre til det end deres forgængere. Den svage susen, man hører, når støjreduktionen er aktiveret, er nok et hak lavere, men ikke helt så stille som Sony WH-1000XM5. Det er godt, at Bose, ligesom Sony, tilpasser støjdæmpningen efter pasformen. Men Sonys dæmpning er stadig endnu bedre end Boses. Sony er altså stadig kongen på bjerget, når det gælder støjdæmpning. Og det er nok en bitter pille at sluge for Bose.

Bose QC Ultra Heapdhones vs Sony WH-1000XM5 - ANC levels
Støjreduktion: Bose QuietComfort Ultra (rød graf) og Sony WH-1000XM5 (lysegrøn) blev målt på forskellige tidspunkter og med forskellige højttalere til at afspille støjen. Sony blev målt med Dynaudio Evoke 20 (mørkegrøn), mens Bose blev målt med JBL 4411 (orange). Du kan dog se, at højttalernes lydniveauer er stort set de samme, og de følger hinanden godt nok til at sammenligne støjreduktionen. Sony WH-1000XM5 slipper klart mindre støj igennem, flere steder omkring 15-20 dB mindre. Målt med miniDSP E.A.R.S.-mikrofonhoved og REW-software.

Bose og konkurrenterne

Alt i alt kan jeg bedre lide at afspille musik gennem Bose-hovedtelefonerne end Sony. Men Bowers & Wilkins Px7 S2, som har en lignende tonal balance som Bose, lyder stadig renere og mere “hi-fi” i mine ører. En anden fordel ved B&W er, at de har en USB DAC-funktion, så du kan tilslutte et kabel til din pc eller mobiltelefon og få endnu bedre lyd, end det er muligt med Bluetooth. Bose mangler denne funktion.

Talekvaliteten af brugerens stemme under opkald er der taget godt hånd om med QuietComfort Ultra Headphones. Stemmen er dog stærkt komprimeret og lyder bearbejdet, så Sennheiser Momentum 4 er bedre. Og bedst af alle er Sony WH-1000XM5, hvor stemmen lyder både klar og kraftfuld. Her trækker Sony fra Bowers & Wilkins Px7 S2.

Bose QuietComfort Ultra Headphones lifestyle AI expanded 2
(Foto: Bose)

Konklusion

Bose QuietComfort Ultra er en vellykket ny topmodel fra Bose. Her er der fokus på lydkvalitet, støjreduktion og brugertilpasning. Selv om de ikke nødvendigvis sætter nye standarder på alle områder, repræsenterer de en betydelig indsats fra Bose for at holde trit med og i nogle tilfælde overgå konkurrenterne. Et godt valg for dem, der søger kvalitet og pålidelighed i deres lydudstyr.

Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite 2 Bose QuietComfort Ultra Headphones_black Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite Bose QuietComfort Ultra Headphones_black 2 Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite 3 Bose QuietComfort Ultra Headphones_black 3 Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite in case Bose QuietComfort Ultra Headphones_black in case Bose QuietComfort Ultra Headphones lifestyle AI expanded
<
>
(Foto: Bose)
Karakter
Bose QuietComfort Ultra Headphones
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord