TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Cayin RU6

“Vinyllyd” fra mobilen

Cayin RU6 giver en god smag af hi-fi-lyd i lommeformat og er en påmindelse om, hvor meget bedre hovedtelefoner lyder med kabel.

Af / 18/04/2022 - 17:39
Cayin RU6

Lyd & Billede mener

  • Fin og varm lyd, minder om “analog” klang.
  • Lidt tam dynamik, og diskantområdet er lidt tilbageholdende.

Hvad var de sidste hørepropper eller hovedtelefoner, du købte? Højst sandsynligt var de trådløse, som over 80 procent af alle solgte høretelefoner i 2021 var. Og det forstår jeg godt, for jeg har selv flere par trådløse hørebøffer og hørepropper. Det er praktisk, ikke mindst fordi moderne telefoner helt mangler hovedtelefonudgang.

Og trådløst kan lyde ret godt, men sjældent fantastisk. Bluetooth komprimerer og forringer det digitale lydformat, og desuden er den indbyggede digitalkonvertering og forstærkning i hovedtelefonerne – og især i de små hørepropper – af en ret begrædelig kaliber.

Hi-fi-entusiaster bør derfor have minimum ét par ordentlige hovedtelefoner og/eller hørepropper med kabel. Men hvordan gør man så på farten?

Cayin RU6 backside scaled 1
Den bærbare Cayin RU6 anvender et konverteringsprincip kaldet R-2R, som bruger et minimalt antal modstande. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Cayin RU6: Bærbar hovedtelefonforstærker

Enkelt. En bærbar forstærker med indbygget DAC klarer ærterne. F.eks. Cayin RU6 – en forsvindende lille hovedtelefonforstærker med indbygget digitalkonvertering, der er på størrelse med en lighter. Den kobles til Android-mobilen med et lille kabel med USB-C i begge ender, mens iPhone-brugere skal have et kabel med Lightning-stik i den modsatte ende.

Et 12 cm kort kabel tilbydes som ekstraudstyr til RU6, for et par hundrede kroner. Til sammenligning er et originalt Apple-kabel mindst en meter langt og krøller mere i lommen.

Annonce
Læs også Disse hørepropper lyder fantastisk Sennheisers nyeste hørepropper i high-end-klassen blæser tryllestøv ind i dine ører og river dig væk fra den grå virkelighed.

En hemmelighed bag at gøre RU6 så lille og let, uden at det ifølge producenten sker på bekostning af lydkvaliteten, er princippet om digital konvertering. Princippet kaldes R-2R og konverterer det digitale signal ved hjælp af små modstande i kredsløbet: Ét par modstande for hver bit dynamikområde i signalet, altså 24 par i alt.

Det er et meget enklere kredsløb end normalt, hvor antallet af modstande fordobles for hver bitforøgelse. Det kan være en genial løsning, men stiller høje krav til kvaliteten af modstandene.

Cayin RU62 scaled 1
En meget mere bærbar hovedtelefonforstærker finder man ikke. (Foto: Cayin)

384 kHz

Cayin RU6 understøtter digitale opløsninger op til 24 bit/384 kHz med standard PCM-signal. Det mere sjældne DSD-format, som næsten ingen streaming-tjenester bruger, understøttes op til DSD256 (11,2 MHz). Det kan også være, man har nogle DSD-filer gemt på PC’en; så kan de afspilles ved at omkode signalet tabsfrit til PCM. Princippet skal rent matematisk være fuldstændig tabsfrit og er også kendt som DoP, eller “DSD over PCM”.

Som en fin bonus har DAC’en et lille OLED-display, der i et kort tidsvindue viser den digitale opløsning på den musik, der afspilles, før den går i sort. Tryk på knappen Mode for at tænde skærmen igen.

Holder man samme knap inde, kommer man ind i en simpel opsætningsmenu, hvor man kan vælge imellem høj eller lav gain, oversampling til eller fra, og om skærmen skal slukke efter X antal sekunder. Maksimalt 60.

Cayin RU6 connections scaled 1
Cayin RU6 har både 3,5 mm ubalanceret og 4,4 mm balanceret udgang. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Som forstærker

RU6 har digital volumenkontrol, som overstyrer den på den tilsluttede mobiltelefon eller PC. Det betyder, at man ikke kan bruge mobilen eller PC’en til at justere lyden; det gøres med knapperne på RU6.

DAC’en er som nævnt også en hovedtelefonforstærker, selv om det er begrænset, hvor meget den forstærker. F.eks. fik jeg lige så kraftig lyd fra hovedtelefonudgangen på min MacBook Pro som med Cayin RU6 på høj gain.

Derimod er Cayin RU6 væsentlig kraftigere end hovedtelefonudgangen på min stationære PC’s bundkort (Gigabyte Z390 Aorus Master). Med gain sat til lav bliver forskellen mindre. Heldigvis er den oplevede lydkvalitet den samme med lav og høj gain, så man kan egentlig bare have den på høj hele tiden.

Cayin RU6 scaled 1
(Foto: Cayin)

Lyden af Cayin RU6

Jeg har leget med RU6 et stykke tid nu og er kommet til den konklusion, at jeg ikke kan lide oversampling på den. Det øger ganske vist frekvensområdet i toppen, men efter min mening er det på bekostning af dynamik og liv i musikken.

Med oversampling deaktiveret lyder RU6 varmere, med mere fyldig bas, og den formår faktisk at drive mine planmagnetiske Drop/HiFiMAN HE-4XX ret godt. Endnu bedre kontrol har den over de fantastiske hørepropper Sennheiser IE 600.

Bassen i Lordes “Royals” er dyb, uden at skride ud. Og Lordes stemme er fin og fyldig nedad i toneområdet. Og selv om hun ikke viser sig fra sin mest luftige side i toppen, så fungerer det også opad. Med oversampling aktiveret kommer informationen i toppen i højere grad frem, men samtidig bliver lyden mere flad med dårligere bas. Så kan jeg bedre leve med lidt beherskede overtoner.

Læs også Sådan har du aldrig hørt musik før Audeze LCD-X og HiFiMAN Arya, begge i den nyeste version, lyder vidt forskelligt. At udpege en vinder er alligevel så godt som umuligt.

På Daft Punks “Get Lucky” er der en fin klang i instrumenterne, og jeg kan godt lide den fylde, der er i elbassen. Pharrell Williams’ falset kunne have været mere energisk, og det samme kunne bækkenerne, der mangler lidt brillans helt i toppen. Men der er noget X-faktor her, som gør, at jeg godt kan lide lyden af RU6.

Det er ikke den mest dynamiske lyd, jeg har hørt fra en lommeforstærker. F.eks. er DragonFly Red en del mere livlig og sprælsk, og den har bedre adskillelse af instrumenterne.

Om det har noget at gøre med R-2R-princippet, ved jeg ikke, men det er naturligt at tænke, at denne DAC-teknologi måske kræver højere kvalitet og lavere tolerance på komponenterne, end det er muligt at opnå på dette prisniveau.

Cayin RU6 USB C Lightning cable scaled 1
Til iPhone-brugere: Cayin sælger et kort USB-C-til-Lightning-kabel som ekstraudstyr til RU6. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Hvad er lydkvalitet?

Og hvad så hvis RU-6 ikke krydser alle felter af for høj opløsning og dynamik? Det samme kan jo siges om vinylplader. Hvis man deler lyden op i forskellige bestanddele som dynamik, faserespons og opløsning, vil vinyl tabe mod CD og højopløste digitale formater hver gang.

Alligevel er der noget ved vinyl, som gør, at man bare sidder og nyder musikken. Det er lidt det samme med Cayin RU6.

Cayin RU6 USB C scaled 1
Man kobler PC’en eller mobiltelefonen til med USB-C. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Cayin RU6 er en sjov lille ting. Trods sine små særheder, med svag afrulning i toppen og lidt veg dynamik, gengiver den musikken på en flydende og tiltalende måde.

Ligesom en vinylplade sætter den sit eget præg på lyden. Den lyder anderledes end andre DAC’er og forstærkere, så man vil ikke høre musikken, som man er vant til. Rent objektivt er det nok ikke den bedste, men den følelse, det giver at lytte til den, skal man ikke undervurdere. Og hvis de hovedtelefoner, man har, er lidt krasse i toppen, vil RU6 afhjælpe problemet.

Men prøv, før du køber!

Cayin RU6 Spread scaled 1
(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Karakter
Cayin RU6
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord