Hovedtelefoner er den produktgruppe overhovedet, som vi tester mest fra. For der kommer en stadig hastigere og mere varieret strøm af nye modeller på markedet. Og det er ikke kun billige modeller. Vi ser flere og flere hovedtelefoner rettet mod brugere med meget velspækkede tegnebøger.
Vi har hen over årene testet de forskellige inkarnationer af Denons tophovedtelefoner, senest AH-D7200 i 2017. Men den japanske producent har nu valgt at hæve loftet og introducere en decideret high-end-serie. Denon AH-D9200 er de første i serien og koster ved introduktionen lidt mere end det dobbelte af deres nybagte lillebror.
Som man kan forvente, er der ikke sparet på noget i Denon AH-D9200. Overalt er brugt de lækreste materialer, som ingeniørerne kunne finde på at bruge. Uden at det forfalder til ren lir. Det her er hovedtelefoner til voksne, der vil sidde hjemme og lytte til god musik – ikke noget, som man tager med i toget for at blære sig.
Ligesom vi har set det på tidligere Denon-topmodeller, er ørekopperne fræset ud i træ. Ikke valnøddetræ denne gang, men japansk bambus, en træsort – eller rettere græsart – der udmærker sig ved at være nederdrægtigt hård i forhold til vægten. Ud over at se supereksklusivt ud er træ langt mere resonansdødt end plastic.
Kunstig kvindehud
Kanterne på ørekopperne og holderne til dem er i aluminium, og en foret hovedbøjle af stål sikrer stabiliteten. Ørebøjlen er foret med ægte skind, men ørepuderne “kun” med kunstlæder. Ikke for at spare, men fordi det bedre modstår sved, forklarer Yoshinari Fukushima, som er teknisk chef for Denons hovedtelefonafdeling.
“Men jeg kan fortælle, at netop den type kunstskind bruges til test af hudcremer til kvinder. Så det er altså kunstig kvindehud, du hviler på kinden,” siger Yoshinari Fukushima. Han fortæller videre, at man hos Denon har overvejet, hvorvidt der overhovedet skal bruges ægte skind på hovedbøjlen – efter at man har modtaget forespørgsler på det. Men kun fra Europa.
“Er brugen er skind noget, som forbrugere i Europa er kritiske over for?” spørger han. Det forsikrer vi ham om, at det er!
Kablerne er af forsølvet kobbertråd (AF-D7200 brugte ultra-ultrarent kobber med en renhed på 99,99999 procent). Udenpå er de betrukket med flettet stof for at mindske kabelspaghetti. Der medfølger to kabler: Et kort med 3,5 mm minijack-stik til mobillytning og et længere til hjemmebrug med 3,5 mm minijack og adapter til fuldvoksent jack-stik. Der er ikke noget kabel til balanceret drift, men da kablerne er udskiftelige, kan det tilkøbes.
Uden for rækkevidden af det blotte øje er der kælet for membranmaterialet, som er en blanding af papir og nanofibre. Under elektronmikroskop kan man se, at fibrene i den nye membran er mange gange tyndere end i en (ikke nærmere specificeret) konventionel driver. Membranen er desuden forsynet med et egentligt kantophæng, ligesom en højttalermembran, i stedet for at være limet direkte på kurven. Det skulle give mindre forvrængning af de dybe toner.
Lyden af Denon AH-D9200
Hvis man forventer en imponerende lydoplevelse, hvor detaljerne springer ind i øregangen, skuffer AH-D9200 sandsynligvis ved første lytning. Men det er kun, indtil man opdager, at detaljerne er der. De bliver bare ikke overeksponeret.
Hvor detaljeret gengivelsen er, opdager man først, når der pludselig dukker ting frem fra kendte numre, som man ikke anede var der. Jeg har ofte brugt “Right Hand Man” fra musicalen Hamilton til at teste nuancering af vokaler, da der her optræder tre stemmer, som lyder ens, hvis ikke nuanceringen i mellemtonen er god. På Denon AH-D9200 er det ikke alene nemt at høre forskel på de tre; man fornemmer umiddelbart trætheden i stemmen hos George Washington (Christopher Jackson) og usikkerheden hos Alexander Hamilton (Lin-Manuel Miranda). I det hele taget serveres små detaljer med en afslappet selvfølgelighed.
Opløsningen fortsætter ned i basområdet. Ikke alene bliver der uddelt dynamiske smæk i den dybe ende; det sker med en sådan åbenhed og selvfølgelighed, at man ikke blot hører forskellen på en elbas og en bassynthesizer med tydelighed – men også sidder og funderer over, hvilket mærke og hvilken model der er brugt.
Finder sig ikke i alt
Denon AH-D9200 er kræsne med, hvad man forbinder dem med. Der ligger et kort mobilkabel i æsken, men en typisk smartphone vil hverken have kræfter eller lydkvalitet i analogdelen til at yde dem retfærdighed. Resultatet bliver en gengivelse uden smæld i bassen og udetaljeret lyd.
Det betyder egentlig ikke, at AD-D9200 lyder dårligere på mobilen end andre hovedtelefoner. Deres potentiale bliver bare ikke udnyttet. De er først og fremmest beregnet til stillesiddende hjemmebrug ved siden af stereoanlægget, men insisterer du på at have dem med, skal du i hvert fald anskaffe en ekstern DAC og hovedtelefonforstærker til at drive dem.
Denon AH-D9200 har en del teknologier tilfælles med AH-D7200, og det samme kan siges om lyden. Begge er nøjagtige gengivere, men de praler ikke med det. Med AH-D9200 er det blot på et betydelig højere niveau. Vi har ikke at gøre med “monitor”-hovedtelefoner, men med en musikgengiver af høj kvalitet.
Konklusion
Denon AH-D9200 er skabt til musik- og livsnydere med tid og råd til at gå op i deres hobby. Det er hovedtelefoner, der indbyder til at lægge yndlingsoptagelsen på pladespilleren og sætte sig i husets bedste stol for at nyde det.
Vi er oppe i et prisleje, hvor det kan blive nødvendigt at droppe skiferien for at investere i lyd. Det vil nok kræve forhandling (og følgeudgifter for at stille alle tilfredse), men sammenlignet med hvad det koster at få samme lydkvalitet fra et sæt højttalere, er det billigt sluppet.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer