TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Dyson OnTrac

Høje forventninger møder virkeligheden

Dyson OnTrac er deres andet forsøg på et par førsteklasses støjreducerende hovedtelefoner. Desværre kan den høje pris ikke forsvares.

Af / 21/01/2025 - 09:05
Dyson OnTrac

Lyd & Billede mener

  • Imponerende batteritid, solid opbygning, effektiv støjreduktion, udskiftelige dæksler og puder.
  • Høj vægt, bliver varme, begrænset app, mangler multipoint-tilslutning og avanceret EQ, høj pris i forhold til ydeevne.

Dyson OnTrac GeirNordby 2
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Dyson er kendt for at tænke ud af boksen. Det beviste de under pandemien med Zone – et par helt nye hovedtelefoner med indbygget luftrenser for at beskytte mod forurening og vira. Denne gang har de givet os et mere normalt par, men OnTrac er stadig et meget ambitiøst par hovedtelefoner i Premium segmentet, der er oppe imod etablerede spillere som Sony, Bowers & Wilkins og ikke mindst Apple.

Dyson Zone scaled
Dyson Zone må være verdens mærkeligste hovedtelefoner. (Foto: Dyson)
Læs også Forbasket godt nyt fra Focal Focal Bathys er et 'must have’-produkt med lydkvalitet i særklasse, fantastisk komfort og glimrende støjreduktion.

God byggekvalitet

Det første, der slår mig, er den solide byggekvalitet. Metalkonstruktionen føles overdådig og robust med fine detaljer som de udskiftelige ørepuder i forskellige farver. Dyson har virkelig lagt hjerte og sjæl i detaljerne her; hver komponent føles gennemtænkt, fra de præcist bearbejdede metaldele til de bløde ørepuder.

Hovedbøjlen har tre separate puder for at fordele vægten, men i praksis er det kun den midterste, der har kontakt med hovedet. Systemet til at skifte ørepuder og betræk er smart designet med en dreje- og låsemekanisme, der føles solid. Men med en pris på 390 kroner pr. farvesæt bliver det en dyr fornøjelse at eksperimentere med udseendet.

Dyson OnTrac GeirNordby 3
Dyson har lagt mange kræfter i detaljerne, som f.eks. det smarte fastgørelsessystem til ørepuderne. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Smarte funktioner

OnTrac er spækket med teknologi. Den medfølgende MyDyson-app giver adgang til flere indstillinger, f.eks. forskellige EQ-forudindstillinger og støjreduktionsniveauer. Hovedtelefonerne har også automatisk hovedregistrering, som sætter musikken på pause, når du tager hovedtelefonerne af, og genoptager den, når du tager dem på igen.

App’en har tre EQ-forudindstillinger: neutral, forstærket og basforstærkning. De giver en vis fleksibilitet, men jeg savner muligheden for at finjustere lyden med en mere detaljeret equalizer. Det er en skam, at Dyson ikke har inkluderet dette i en ellers veldesignet app.

Annonce
Dyson OnTrack joystick GeirNordby
Den lille joystick er en interessant måde at betjene hovedtelefonerne på. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Joystick

For at styre funktionerne er der en slags joystick på den højre ørekop – en mere præcis løsning end berøringsflader, men det kræver lidt tilvænning. Her styrer du lydstyrke, spor og telefonopkald med fysiske bevægelser, der giver god feedback. Den aktive støjreduktion i OnTrac har tre tilstande: Isolation for maksimal dæmpning, Transparency for at lukke omgivelseslyden ind og Off. Du skifter mellem dem ved at trykke to gange på ørekoppen.

Læs også B&W's mest eksklusive lever op til forventningerne Med Px8 har Bowers & Wilkins finpudset alle kvaliteterne fra Px7 S2. Det er dækket op til ægte hi-fi-lyd uden ledning!

Batteritiden er imponerende – den er opgivet til hele 51 timer med støjreduktion aktiveret. Jeg har ikke selv foretaget en nøjagtig måling af spilletiden, men i skrivende stund har jeg brugt dem on and off i ti dage nu uden at oplade en eneste gang. Ti minutters hurtigopladning giver 2,5 timers spilletid via USB-C, og en fuld opladning tager omkring 3 timer.

Dyson OnTrack inner case scaled
Ud over et lukket hovedetui medfølger der en halvåben rejsetaske. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Hvordan lyder Dysons premium-udfordrere så? Det er der nok delte meninger om. Lyden fra Dyson OnTrac er generelt god, på den varme side af neutral i basregistret. Bassen føles ren og fyldig og fungerer godt med de fleste typer musik. Den er kontrolleret og præcis nok, men ikke så dynamisk som de bedste konkurrenter. På sange, der kræver ægte punch, mangler den sidste lille smule. Dyson har et par ting at lære af Focal, men også af Sennheiser, Apple og Bowers & Wilkins.

Læs også Apple rammer plet med AirPods Max Apples første hovedtelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. Til alt. Næsten.

Mellemtonen mangler også lidt fylde og engagement – vokaler og akustiske instrumenter kunne godt have haft mere nærvær her. Diskanten er detaljeret, men også lidt for energisk og fremadrettet i de skarpeste frekvenser. Sibilanter er uundgåelige, og den ruller af for tidligt i toppen til at give meget luft i overtonerne.

Dyson OnTrac GeirNordby
(Foto: Geir Gråbein Nordby

Godkendt støjreduktion

Den aktive støjreduktion er effektiv nok og på niveau med mange andre gode hovedtelefoner. Otte mikrofoner sampler støj 384.000 gange i sekundet, og selv om resultatet ikke er helt så imponerende, som vi havde håbet, klarer OnTrac jævn støj som motorstøj og ventilationssystemer godt. De er dog ikke helt så effektive som Sony WH-1000XM5, og Dyson har også større problemer med pludselige lyde. Gennemsigtighedstilstanden fungerer derimod godt og føles naturlig.

Dyson OnTrac headband
Den tredelte hovedbøjle er et interessant design, men opvejer ikke helt den tunge vægt. (Foto: Dyson)

Komfort med forbehold

De store ørepuder er behagelige ved første møde, men kan blive overraskende varme efter kort tid. Det er især mærkbart under længere lyttesessioner indendørs, og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det er i sommersolen. Med en vægt på over 450 gram er hovedtelefonerne også tunge sammenlignet med konkurrenterne – endda tungere end Apple AirPods Max. Sony WH-1000XM5 vejer derimod kun 250 gram, hvilket er lidt over det halve af Dyson OnTrac. Selv om klemkraften er velafbalanceret, er vægten mærkbar.

Dyson OnTrac lifestyle 5
(Foto: Dyson)

 

Konklusion

Dyson OnTrac har flere styrker, f.eks. den overdådige byggekvalitet, den lange batterilevetid og det smarte joystick-system (selvom det kræver lidt tilvænning). Men bortset fra den imponerende teknik kan man med en pris på 3.790 kroner ikke komme uden om, at der er masser af konkurrenter, som både lyder bedre og koster mindre.

Sammen med den høje vægt og den begrænsede app-funktionalitet er det svært at anbefale OnTrac frem for konkurrenterne. Du betaler meget for Dyson-mærket og muligheden for at skifte cover uden at få den bedste lyd. Der er ikke meget dårligt at sige om byggekvaliteten, men det er ikke nok i sig selv, når prisen er så høj.

Karakter
Dyson OnTrac
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Styr udenom hørepropper fra Temu

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen