TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
PÅSKE-TILBUD 6 uger for 6 kroner

TEST: FiiO FT1

Lukket åbenbaring

Med FiiO FT1 har den kinesiske producent skabt noget helt unikt: En lukket hovedtelefon til lidt over 1.500 kroner, som slår de fleste andre på markedet.

Af / 22/02/2025 - 09:05
FiiO FT1

Lyd & Billede mener

  • Fantastisk lydkvalitet til pengene. Varm og behagelig lyd. Flot design i ægte træ. God komfort.
  • Kan blive lidt for varm i bassen for nogle. Ikke så analytisk som nogle af konkurrenterne.

Nogle gange kommer der produkter, som vender op og ned på alt, hvad vi troede, vi vidste om pris og kvalitet. FiiO FT1 er designet til at være netop sådan et produkt. Med ørekopper i amerikansk valnød og massive 60 mm drivere ser de ud til at kunne konkurrere med hovedtelefoner, der koster mellem fem og syv tusinde kroner. Men de koster kun en brøkdel af det.

FiiO FT1
FiiO FT1 har kopper af ægte valnød og aftagelige kabler med både 3,5 mm- og 4,4 mm-stik. (Foto: FiiO)

Inde i kopperne er der drivere med en membran lavet af fibre fra grantræ, tilsat kulstof for ekstra stivhed. De er specielt udviklet til FiiO og har en W-formet ophængningspakning for at give bedre kontrol over membranen. Et princip, vi genkender fra Focals fantastiske, men meget dyrere, hovedtelefoner. Desuden reducerer en U-formet dæmpningskanal både ekstern støj og kontrollerer spredningen af lyd fra driverne.

Læs også TEST: FiiO FT5 FiiOs første åbne planar-hovedtelefon, FT5, er så tæt på perfekt, at vi næsten blev overraskede.

Impedansen på 32 ohm kombineret med en følsomhed på 98 dB (1 mW/1 kHz) gør dem til en anstændig belastning for bærbare afspillere. Men vær lidt opmærksom på udgangsimpedansen på den hovedtelefonforstærker, det tilsluttes: Den skal helst være mindre end en ottendedel af hovedtelefonernes indgangsimpedans, og nogle forstærkere, der er designet til at arbejde med højimpedante hovedtelefoner, fungerer dårligt med disse. Jeg har f.eks. erfaret, at Sennheiser HDV 820 slet ikke klarer opgaven, selv om den koster mange tusinde kroner. På den anden side fungerer både Neumann MT 48 og Auralic Taurus fantastisk godt, og selv hovedtelefonudgangen på en MacBook Pro fungerer bedre end Sennheiser-forstærkeren. Værd at bemærke.

FiiO-FT1_009
De 60 mm store drivere har en membran lavet af træfibre fra grantræer med kulstof for ekstra stivhed. (Illustration: FiiO)

Lyden af FiiO FT1

Sammen med Neumann MT 48 spiller FiiO FT1 så godt, at jeg næsten må knibe mig selv i armen. Kontrabassen på Cohen-coveret A Thousand Kisses Deep spillet af Dieter Ilg, akkompagneret af Till Brönner på trompet, har en naturlig varme, der næsten fylder det mentale rum med overtoner. Trompeten er rig på overtoner, samtidig med at den har en tilstedeværelse i mellemtonen, i en lyd, der på ingen måde føles lukket. Det er meget usædvanligt for lukkede hovedtelefoner i almindelighed og i denne prisklasse i særdeleshed.

Bury a Friend af Billie Eilish kommer bastonerne kraftfuldt og kontrolleret ud, selvom de ikke dunker så hårdt som på for eksempel Sony MDR-Z7M2. For at bruge en meget dyrere sammenligning minder FiiO FT1 faktisk mere om Audio-Technica ATH-AWKT (Kokutan) i den måde, den gengiver musik på – hvilket er et stort kompliment til et par hovedtelefoner, der koster ti gange mindre!

Annonce

En direkte sammenligning med de tyske Beyerdynamic DT 1770 Pro MKII gør det endnu tydeligere, hvor godt FiiO har ramt plet. Beyerdynamics har bestemt deres styrker og er gennemgående gode hovedtelefoner. En lydtekniker vil sætte pris på den mere neutrale og analytiske lyd fra Beyerdynamic. På den anden side er de skarpere i den øvre mellemtone, hvor FiiO spiller med en naturlighed og behagelig åbenhed, der simpelthen er mere indbydende. FiiO’s stereoperspektiv er også mere præcist, mens DT 1770 Pro MKII er lidt mindre klar. Tyskerne overgår derimod FiiO på områder som dynamik og detaljer og har også en mere formidabel byggekvalitet.

FiiO FT1 012 scaled
(Foto: FiiO)

Fortjener en god forstærker

FiiO FT1 er ikke kræsen, når det gælder forstærkere, men vær alligevel lidt forsigtig. Som nævnt i indledningen fungerer Sennheiser HDV 820 dårligt med en høj udgangsimpedans på 45 ohm. Dermed lyder FiiO-hovedtelefonerne alligevel ikke så imponerende. Hårdt, indelukket og fladt. Men med den rigtige forstærker, som f.eks. den førnævnte Neumann MT 48, åbner lyden sig, og dynamikken er upåklagelig. Min trofaste Taurus har det også rigtig godt med disse hovedtelefoner. Pludselig er basgengivelsen igen fyldig, men ikke overdrevet, mellemtonen naturlig og åben, og diskanten luftig uden at være skarp. Du får simpelthen mere, end du havde regnet med.

Læs også test: AKG K550 MKIII AKG har lavet et par store, lækre hovedtelefoner, der viser dig nye detaljer uden at tømme tegnebogen.

Byggekvalitet og komfort

FiiO FT1 er generelt godt bygget til prisen, med ægte valnød i kopperne og metal af høj kvalitet i konstruktionen. De første eksemplarer, der kom på markedet, havde nogle udfordringer med hængslerne, men FiiO har løst dette med en forstærket konstruktion fra november 2024. Ikke desto mindre er det tydeligt, at dyrere hovedtelefoner som Beyerdynamic DT 1770 Pro MKII og Denon AH-D5200 stadig har en mere solid byggekvalitet generelt.

Komforten er på den anden side upåklagelig. FT1 vejer kun 340 gram og har en ergonomisk designet hovedbøjle med tredimensionel justering, så den sidder godt på hovedet. De åndbare ørepuder hjælper også med at undgå unødig varme under lange lyttesessioner.

FiiO-FT1_011
(Foto: FiiO)

Konklusion

FiiO FT1 er et sjældent produkt, der hæver barren for, hvad man kan forvente i denne prisklasse. Det er lukkede hovedtelefoner, der lyder bedre end mange andre til den dobbelte pris.

Ja, der findes hovedtelefoner, som går endnu dybere ned i detaljerne og har endnu bedre dynamik. Men man skal op i en helt anden prisklasse, før forskellene bliver markante. Hvis du har et budget på under 5.000 kr. til lukkede hovedtelefoner, bør FiiO FT1 stå øverst på din liste.

Karakter
FiiO FT1
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

TILBUD Tilbud - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

49 kr / første mnd
108 kr / mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Lydmagi fra Noble Audio

6 hovedtelefoner: Endnu bedre lyd med kabel

En fremtidig klassiker er født

Fire topmodeller øverst i premiumklassen

6 åbne hørepropper: Er det fremtiden?

Hvilken slags hørepropper passer bedst til dig?

Tyske hovedtelefoner med tabsfri lyd

Dyson-hovedtelefoner imponerer og skuffer

Styr udenom hørepropper fra Temu

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre