Focal har på relativt kort tid etableret sig som en af verdens bedste producenter af hovedtelefoner. Det lader ikke til at være muligt for den franske højttalerproducent at lave dårlige hovedtelefoner.
De åbne Focal Clear var nok dem, der gjorde størst indtryk på mig, prisen taget i betragtning. For selv om topmodellen Utopia samlet set er bedre hovedtelefoner, så var Clear så komplette, at jeg ikke savnede noget. At de så også kostede godt under halvdelen af Utopia, er i sig selv en bedrift.
Clear er nu blevet opgraderet, først og fremmest med bedre drivere. De har fået membraner i ren magnesium – deraf MG i navnet.
Drivere i magnesium
Målet med Clear MG har været at levere en membran med forsvindende lidt masse, samtidig med at den holder sig stiv nok til at kunne håndtere de hurtigste svingninger uden at forvrænge. Og det på en billigere måde, end det har været tilfældet på de vildt dyre Utopia med membraner af beryllium.
På Clear blev det løst med en legering af magnesium og aluminium. Men på Clear MG har man droppet aluminium til fordel for rent magnesium for at gengive hele toneområdet med en mere ekstrem præcision og med superhurtige transienter – også i diskantområdet.
Hvis man ser membranen i profil, har den en M-form, som er den form, Focal har valgt til alle deres hovedtelefoner for at opnå den mest jævne frekvensrespons. Ligesom på forgængeren er spolen ikke lagt uden på et formrør, men i stedet viklet med en meget stærk lim for af give lavest mulig masse.
Behagelig belastning
Modstanden er på rare 55 ohm kombineret med en fin følsomhed på 104 dB. Det gør, at Clear MG ikke kræver lige så meget kraft som f.eks. de mere tungtdrevne Sennheiser HD 800 S, når de skal spille lige så højt. De er også langt mere letdrevne end de fleste planmagnetiske hovedtelefoner såsom Audeze LCD-X eller HEDD Audio HEDDphone med den specielle AMT-membran.
Resultatet er, at Focal-hovedtelefonerne fungerer glimrende sammen med bærbare afspillere og DAC’er, og faktisk også helt fint direkte fra en mobiltelefon. Men i denne klasse betyder kvalitet en del, ikke mindst på afspilleren og forstærkeren. Så jeg vil i allerhøjeste grad anbefale en ordentlig forstærker.
Man kommer langt med Chord Mojo, og af stationære kan jeg f.eks. anbefale RME ADI-2 DAC. Selv bruger jeg Auralic Taurus (mkI) og Sennheiser HDV 820, og til lejligheden har jeg også brugt Naim Uniti Atom HE.
Asymmetrisk design – inspireret af naturens geometri
Bikubedesignet uden på ørekopperne i metal er ikke bare fint at se på; det er virkelig en fryd for øjet. Endnu vigtigere er det, at det giver lavere akustisk modstand, så magnesium-driveren får så frit spillerum som muligt. Sekskanterne er mindst inderst mod midten og bliver gradvis større udefter.
De har et størrelsesforhold tæt på det gyldne snit (Fibonacci-sekvensen), hvor en større figurs areal svarer til summen af to mindre figurer. Det går igen i naturen, idet vi både i plante- og dyreriget finder mønstre, der følger denne sekvens. Ideen med at overføre det til akustik er, at det skaber et mere harmonisk forhold mellem resonanser og dermed bedre lyd.
Produceret i Frankrig
Som andre dyre Focal-produkter produceres Clear MG helt og holdent på Focals fabrik i St. Etienne.
Hovedtelefonerne har skinddetaljer på hovedbøjlen og et indvendigt gitter i rustfrit stål til at beskytte driveren. Gitteret har fået samme bikubemønster for at give et sammenhængende udtryk og bedst mulig lyd. Personligt synes jeg, at Focal har ramt plet med designet.
Clear MG har perforeret mikrofiber i både ørepuderne og hovedbøjlen. Det skal give maksimal luftighed ved langvarig brug. En bæretaske med matchende nøddebrun farve er inkluderet for at sikre tryg opbevaring. Der medfølger også et 3 meter langt 4-pin XLR-kabel til balancerede hovedtelefonforstærkere og et kortere 1,2 meter langt ubalanceret kabel med 3,5 mm stik og 6,3 mm adapter.
Lyden af Focal Clear MG
Jeg mente engang, at forgængeren Clear var mindst lige så god som Sennheiser HD 800 S, bl.a. med federe bas. Siden dengang har jeg lyttet en del mere til Sennheiser-hovedtelefonerne, og jeg er ikke lige så skråsikker nu, som jeg var dengang. For Sennheiser’ne er virkelig gode.
Men det er de nye Focal Clear MG også. Hør f.eks. kontrabassen på det sære samtidsjazznummer “Formwela 1” med Esperanza Spalding. Den er større på Clear MG end på HD 800 S og står i større kontrast til klaveret, der ikke kommer så godt frem med forstærkeren Sennheiser HDV 820, men mere med Naim Uniti Atom HE. Også den kraftige Auralic Taurus får det gode frem i bassen.
De er begge glimrende partnere til Clear MG, men måske mest Naim. Der er noget med hurtigheden og slagkraften – især i mellembassen – som passer disse hovedtelefoner glimrende. Ikke så underligt, da Naim og Focal er søsterselskaber.
HD 800 S er mindre voluminøse i basregisteret end Clear MG. De får begge hele basregisteret og en mængde detaljer med. Men Clear MG har mere tyngde og volumen, mere fysik.
Klokkeklare stemmer
Sangstemmer står virkelig klart frem. Både kvinder og mænd. Clara-Lane Lens og Nick Cave kompletterer hinanden på kompositionen “Litany of Gathering Up” fra stykket LITANIES, en slags opera skrevet af Nick Cave og komponisten Nicholas Lens, som er far til Clara-Lane. Nick Caves dybe stemme har et formidabelt fundament, større end på HD 800S. Og hvor Clara-Lanes stemme er lys og detaljeret med Sennheiser, virker den til at have et større register med Focal Clear MG.
Der, hvor HD 800 S brillerer, er på størrelsen af lydbilledet. Det strækker sig nærmest uendeligt udover til siderne og placerer instrumenter længere fra hinanden i et større rum, end Focal gør. Clear MG er mere fokuserede i midten og opleves som lidt mere monitoragtige. For min del er HD 800S ganske glimrende til at mikse musik på, men Clear MG er muligvis en tand skarpere på det område.
Om lydniveauet
Det eneste, jeg vil påpege om Clear MG, er at når de når deres maksimale lydniveau, så kan man høre det i form af, at membranen laver kliklyde, når den går ud over sin slaglængde.
Det er normalt, og importøren bedyrer, at det ikke er farligt for driverne. Men hvor andre hovedtelefoner kan presses endnu længere – fordi de går i kompression i stedet – siger Clear MG stop, når de ikke kan mere. Det gælder også andre Focal-hovedtelefoner, og det er med vilje for at få fuld dynamik i musikken.
Clear MG har desuden fået højere maksimalt lydtryk end begge sine forgængere, Clear og Elear (MG har også højere følsomhed og kan dermed drives med en svagere forstærker).
Nogle gange vil jeg gerne kunne spille meget højt, hvilket jeg både kan med Sennheiser HD 800S og de lukkede Focal Stellia og Celestee. Clear MG giver sig tidligere end disse, og under testen var jeg i tvivl om, hvorvidt det faktisk var højt nok i alle sammenhænge. Men konklusionen blev til sidst, at jeg synes, de spiller rigelig højt.
Konklusion
De åbne Focal Clear MG er et par glimrende hovedtelefoner. Musikken lyder fantastisk med mange lag af detaljer og en dejlig stor mellemtonegengivelse. Bassen er kontant uden at blive dominerende, og diskanten er sprød og detaljerig uden at blive kras. Og det bedste af det hele er, at hovedtelefonerne er behagelige at have på og fungerer fint selv uden en kraftig forstærker.
Stereobredden er ikke lige så stor som på visse andre. Clear MG opleves måske derfor som mere monitoragtige – men stadig lige så musikalske.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer