TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Huawei FreeBuds 4i

De bedste af de billige

Det er svært at anbefale at betale mere, når Huawei FreeBuds 4i er så gode.

Af / 24/05/2021 - 14:36
Huawei FreeBuds 4i

Lyd & Billede mener

  • God lyd, tydelig talekvalitet og god batterilevetid. What’s not to like?
  • Ingen EQ-funktion, ingen fungerende iOS-app, og Android-app’en har få funktioner.

Huawei var blandt de første til at kopiere Apple AirPods’ form med udstikkende mikrofoner, som er blevet populært, fordi talekvaliteten ofte er bedre, når man får mikrofonen lidt tættere på munden.

FreeBuds 4i er de nyeste hørepropper fra den kinesiske producent, og det eksemplar, jeg fik til test – i blank sort – giver et højere kvalitetsindtryk, end den lave prisseddel tilsiger. De fås også i hvid eller rød.

Huawei ønsker at satse på lydkvalitet med kraftige 10 mm drivere og desuden aktiv støjreduktion – en sjældenhed på så billige hørepropper.

Batterilevetiden er opgivet til hele ti timer med støjreduktionen slået fra og syv en halv time med den på. Man får også 1,2 opladninger fra etuiet.

hf2
Huawei FreeBuds 4i fås i rød, hvid og sort. (Foto: Huawei)

Funktionalitet

Android-brugere kan downloade app’en Huawei AI Life til hørepropperne (iOS-app’en understøtter ikke FreeBuds 4i). Men der er ingen EQ-funktion her; man kan kun opdatere firmwaren og ændre på, hvad der sker, når man trykker på propperne.

Annonce

Standard er, at man “tapper” to ganger for at starte eller pause musikken og besvare samtaler eller lægge på. Hvis man i stedet holder fingeren på proppen et stykke tid, slår man støjreduktion eller lydgennemslip (Awareness) til eller fra.

Download app’en My Headphones for at lave indstillinger, hvor man kan vælge forskellige tilstande for støjreduktionen. I Android-app’en kan man indstille ovennævnte berøringer til i stedet at påkalde stemmeassistenten eller styre f.eks. lydstyrken.

Hørepropperne passer rigtig godt i mine ører med silikonedutter i størrelse M, som sidder på fra start. Der med følger også med to andre størrelser (S og L), så man har i alt tre pasformer at vælge imellem.

hf3 hf4 hf5
<
>
Etuiet giver kun 1,2 ekstra opladninger. Men selve propperne har lang batterilevetid, så det fungerer alligevel godt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Talekvalitet

At tale i telefon gennem FreeBuds 4i fungerer helt fint. Støj omkring mig undertrykkes godt, og det er ikke noget problem at høre, hvad der bliver sagt. Men overtonerne (konsonanterne) lyder temmelig unaturligt med hørbare digitale artefakter. Her er FreeBuds Pro lidt bedre, og Apple AirPods Pro væsentlig bedre.

hf6
FreeBuds 4i sidder som støbt i ørerne på Gråbein. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Huawei FreeBuds 4i har en velafbalanceret lyd med fin bas, som får rytmerne i popmusik frem, samtidig med at f.eks. en kontrabas lyder realistisk nok til, at jeg tror på det.

Lyden er bedre afbalanceret end på f.eks. JBL Live Pro+ lige ud af æsken, men JBL’erne har til gengæld en meget velfungerende equalizer, der giver mulighed for at indstille lyden, som man ønsker. Og rigtigt indstillet er de svære at slå.

Læs også Disse hørepropper lyder magisk – hvis du gør dette JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.

Men for mange er det forvirrende at skulle skrue sig frem til god lyd med en EQ, og så er det rart, at FreeBuds 4i lyder så godt i sig selv. Når jeg sammenligner de to lige ud af æsken, synes jeg faktisk, at Huawei lyder bedre end de mere end dobbelt så dyre JBL’er.

hf7
(Foto: Huawei)

Ligesom på FreeBuds Pro er der ikke nogen aptX lyd-codec, kun AAC (og SBC). Men det kan tilgives i denne prisklasse, og AAC lyder så godt i de fleste tilfælde, at man ikke savner noget. Og hvor jeg syntes, at Pro-udgaven var lidt overdrevet i mellemtoneområdet, så er det ikke tilfældet med 4i. Her er det i stedet nedtonet lidt, og nogle vil måske sige, at mellemtonen lyder lidt tyndt.

Men den er mere naturlig end på JBL’erne lige ud af æsken, og diskantgengivelsen er mere naturlig end på AirPods Pro – som til tider kan lyde lidt skarpt.

Støjreduktionen fjerner effektivt uønsket basstøj udefra, og jeg tror, at mange vil have den tændt i de fleste situationer. Den kan dog reducere lydkvaliteten på musik, fordi en del af forstærkerkraften bruges til at undertrykke støj i stedet for til musik.

Dermed bliver dynamikken fladere, og det er også tilfældet med FreeBuds 4i, hvor bassen er lidt mindre stram. Men kompromiset er ikke værre, end at også jeg beholdt støjreduktionen på i store dele af testperioden.

Hvor FreeBuds Pro lyder lidt skarpt, når man skruer op for lydstyrken, er 4i mere medrivende. De har ikke samme dynamik, og Pro har en lidt mere levende diskant. Men kompromiset på 4i er rigtig velvalgt, og jeg kan ikke helt forstå, hvorfor nogen vil betale mere for Pro-udgaven.

hf8
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Huawei FreeBuds 4i er måske de bedste hørepropper til under en tusse, vi har testet. De lyder meget velafbalanceret, med en god og fyldig bas, der engagerer på al musik, mens stemmer og instrumenter lyder naturligt fra mellemtoneområdet og opad. Mellemtonen er måske lidt forsigtig og mangler lidt dynamik, men det betyder ikke så meget.

FreeBuds 4i lyder næsten lige så godt som Pro-versionen og måske endnu bedre i nogle discipliner, med en mindre udadreagerende mellemtone.

Vi ville gerne kunne vælge støjreduktion og lydgennemslip samt indstille EQ i app’en; i stedet skal man trykke på hørepropperne for at aktivere og deaktivere funktionerne, og EQ får man slet ikke. Men det er egentlig også det eneste ankepunkt.

hf9
(Foto: Huawei)
Karakter
Huawei FreeBuds 4i
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord