TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Ilicon hypƐar CIEM’s

Fabelagtige monitorer i ørerne

De formstøbte hørepropper er i blød silikone, som giver ekstra behagelig pasform. Et filter slipper desuden den ønskede mængde omgivelseslyd ind i ørerne.

Af / 18/12/2022 - 12:00
Ilicon hypƐar CIEM’s

Lyd & Billede mener

  • Meget naturtro lyd! Blød silikone giver bedre og mere behagelig pasform end hård plast. Udskifteligt filter udligner tryk, forbedrer dynamikken og slipper mere lyd ind fra omgivelserne.
  • Det findes monitorer med mere eksplosiv dynamik.

*NB! Vigtigt om prisen på Ilicon hypƐar CIEM’s* 

Disse hørepropper kan kun købes i Ilicons netbutik, og prisen er opgivet i svenske kroner. Vælg betalingsalternativet ‘Faktura til/for danske og norske kunder’. Du får faktura uden moms og må selv indbetale denne.

 

Svenske Ilicon specialiserer sig i at erstatte øredutterne på universelle hørepropper med sine egne 3D-printede øredutter i silikone. De nye dutter fremstilles efter en afstøbning eller 3D-scanning af brugerens egne ører. Den kan man få lavet hos en audiograf – eller direkte hos Ilicon i Jönköping, hvis man skulle befinde sig i nærheden.   

Jeg har selv haft æren af at teste Ilicons specialtilpassede silikoneøredutter, som udover at give en perfekt pasform faktisk forbedrer lyden ganske dramatisk fra vores testeksemplar af ACS Evolve Studio Universal. Hvor bassen føltes lidt tynd, blev den pludselig mere fysisk og dramatisk strammet op. Samtidig blev den generelle dynamik bedre, takket være et filter som udligner trykket i hørepropperne og desuden slipper noget lyd ud, hvilket fjerner følelsen af at have ørerne under vand.  

Annonce
Ilicon CIEMs
Ilicon hypƐar CIEM’s. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ilicon med balanceret membran

Nu er Ilicon gået skridtet videre og har opbygget et par komplette 3D-printede in-ear-monitorer. Med to drivere i hver, hvoraf en er en 10 mm basenhed, mens den andre er en såkaldt balanceret membran, som forsyner øret med det øverste frekvensregister. 

En balanceret membran adskiller sig fra en almindelig dynamisk driver ved, at den bruger en ekstra magnet. Her er membranen ophængt mellem to magneter, som på skift skubber membranen i hver sin retning. Dette i stedet for at bruge én magnet som både skubber og trækker fra den ene side. Resultatet er bedre kontrol over start og stop, og dermed bedre dynamik og renere lyd. 

3D-printteknologi

Et argument mod bløde propper er, at drivere og interne ledninger lettere kan tage skade i modsætning til hård plast, hvor alt sidder helt fast.  

Ilicon har løst dette med avanceret 3D-printteknologi, hvor de udformer silikonepropper med et kompliceret kanalsystem. I stedet for at komponenterne støbes ind i silikonen, klemmes de i stedet på plads i hver sin luftlomme. Ledningerne løber frit i kanalerne i proppen. Skulle der ske et brud eller opstå et andet problem, er det derfor enkelt at reparere ørepropperne fremfor at måtte lave nye. 

Ilicon hypEar CIEMs Casting shell
Ilicon bruger avanceret 3D-printteknologi, og ledningerne ligger løst i kanalerne i propperne. Det gør dem enklere at reparere. (Illustration: Ilicon)

Udskifteligt kabel

Ilicon har valgt et ubalanceret kabel fra Shure (EAC64CL); disse bruger MMCX-stik, som er ganske almindelige blandt ørepropper. Det betyder, at du nemt kan udskifte kablet til en tredjepart af anden længde, eller hvis du for eksempel ønsker et balanceret. 

Lydfilter

Som med Ilicons 3D-printede øredutter sidder der også her et lydfilter i hver øreprop. Et par filtre er inkluderet i prisen, og du kan selv vælge, hvor meget lyden udefra skal dæmpes. Sort filter dæmper mest, turkis dæmper mindst. Det hvide filter dæmper mest lineært af dem alle, ca. 15-17 dB over hele frekvensområdet.  

Efter min erfaring giver det hvide filter den mest naturlige oplevelse, ikke mindst som musiker på en scene, fordi lyden af publikum og omgivelserne dæmpes jævnt ved alle frekvenser. Jeg prøvede selv under en koncert med mit band. Det samme gælder til daglig brug ved musiklytning; omgivelserne er dæmpet, men lyder mere luftigt og naturligt, end når man sætter et par helt tætte hørepropper i. 

Ilicon hypEar Shure cable
Kablerne på hypƐar CIEM’s er af typen Shure EAC64CL. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyden af Ilicon hypƐar CIEM’s

Har du første prøvet specialstøbte hørepropper, kan det hurtigt være nedtur at gå tilbage til universalpropper. Som falder ud, ikke er ordentligt tætte, og hvor det kan være vanskeligt at få samme lyd i hvert øre. 

Som andre formstøbte kræver hypƐar CIEM’s, at man skruer dem let ind i øret, men det er enklere med blød silikone end med propper af hård plast. Processen er heller ikke smertefuld, som den kan være med hård plast – hvis du ikke smører dem med fedt først. 

Når det er gjort, er det bare at nyde. Sikken en lyd! Musikken fremstår med en stor og dejlig mellemtone, hvor fyldige sangstemmer får en realistisk nerve, som skal opleves. Basregisteret er fyldigt og energisk, og både basguitar og stortromme låter både fysisk og ægte. 

Ilicon hypEar CIEMs
Foto: Ilicon

Har brug for litt forstærkerkraft

Der findes ganske vist hørepropper, som er langt mere letdrevne end disse, for her må man skrue noget op for at få høj nok lyd. Det er dog ikke sådan, at det bliver et problem at spille højt nok, og var de for følsomme, ville man tydeligere høre susen fra den trådløse monitormodtager, man bruger, når man som musiker spiller koncerter. Som er en udfordring for eksempelvis Ultimate Ears UE-18+ Pro.  

Hørepropper har en tendens til at lave nogle irriterende ‘undervandslyde’, når man synker, men det undgår man her på grund af filteret. Meget smart, og derudover gør det, at dynamikken lyder mere frigjort.  

Bedre dynamik med filter

Når jeg erstatter filteret med en helt tæt prop, lyder det hele lidt fladere og tammere, selv om man kan høre, at det fortsat er de samme hørepropper. Men den ekstra transientrespons, man får med filteret, tager jeg gerne imod, da det ellers bliver lidt forsigtigt. Dynamikken er stadig ikke helt i samme klasse som med Ultimate Ears UE 18+ Pro, men til gengæld er prisen for Ilicon kun en tredjedel.  

Mere nærliggende er det at sammenligne med ACS Evolve. Jeg har kun Universal-versionen at sammenligne med, men så er det sammen med Ilicons 3D-printede silikonedutter. Ikke helt det samme. Uanset hvad, hypƐar CIEM’s giver en væsentlig mere dynamisk og levende lyd.  

Som en bonus for musikere hører man meget af stemningen fra salen gennem støjfilteret, og dermed kan monitorteknikeren slippe for at opsætte  ambience-mikrofoner. 

Ilicon hypEar CIEMs white filter copy
Til Ilicon-propperne kan du vælge et støjfilter, som slipper noget støj igennem. Hvidt filter har vi bedst erfaring med, det har en jævn og fin dæmpning med 17 dB i hele det hørbare frekvensområde. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Ilicon hypƐar CIEM’s er et par særdeles vellydende øremonitorer. Blød silikone, som er 3D-printet efter ørescanninger giver perfekt pasform. Lyden er førsteklasses, hvad enten du er livemusiker eller bare ønsker nogle hørepropper, som lyder virkelig godt med musik.  

Det fedeste ved disse hørepropper, bortset fra den bløde og behagelige pasform, som giver bedre forsegling, når man bevæger kæberne, er ventilerne med dæmpningsfilter, som udligner trykket og slipper noget af publikumsstemningen ind i øret. Så er man ikke helt så langt inde i sin egen boble, når man står på scenen. 

Karakter
Ilicon hypƐar CIEM’s
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Pi8: Den nye konge af trådløs lyd

Her er DALI’s bud på en hovedtelefon, du har råd til

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?