TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABAT PÅ LB+

TEST: Ilicon hypƐar Sonic Superior PRO

Skræddersyet lyd

Specialtilpassede high-end silikonedutter giver meget bedre lyd fra dine yndlingshørepropper.

Af / 05/04/2018 - 22:41
Ilicon hypƐar Sonic Superior PRO

Lyd & Billede mener

  • Forbedringen i lydkvalitet er stor: Tyndt lydende hørepropper får mere punch i bassen, mens dem med for meget bas får den strammet op. Musikken får bedre fokus.
  • Kan være besværlige at få ind i øret.

Når vi på Lyd & Billede tester og anmelder hørepropper, så udtaler vi os gerne ret bastant, når det gælder lydkvalitet. F.eks. om der mangler bas, om der er for meget bas, eller om lyden generelt virker ubalanceret. Og selvfølgelig om pasformen er god eller ej.

Et problem ved dette er, at alles ører er forskellige. Et par hørepropper, der sidder godt i mine ører, kan f.eks. få hug af en kollega, fordi de hele tiden falder ud. Eller omvendt. Ofte følger der en række øredutter i forskellige størrelser og materialer med, så man kan finde nogle, der passer til ens egne ører. Men det er stadig en tilnærmelse. Løsningen på dårlig pasform er skræddersyede dutter støbt til netop dine ører.

Første gang jeg fik taget en afstøbning af mine ører for at teste professionelle hørepropper, fandt jeg ud af, at jeg har et 90 graders sving i øregangen, der passer dårligt til universaldutter. Det betyder, at de ikke kommer langt nok ind, og med de forkerte dutter kan det let lyde basfattigt.

Som regel passer et af de medfølgende par fint, men nogle gange er det ikke så let. Og uanset hvilken slags ører du har, vil universaldutter aldrig kunne måle sig med nogle, der er lavet specielt til dine ører.

Hvis man vil have bedre lyd end fra ens nuværende hørepropper, er det derfor rimeligt at overveje, om man skal udskifte dem helt eller opgradere øredutterne. At opgradere til skræddersyede dutter kan være en meget mere overkommelig og bedre investering end at skifte fra et par 1.500 kroners hørepropper til nogle, der koster det dobbelte.

Annonce
Ilicon Hypear Sonic Superior 2 32229
Ilicon hypƐar Sonic Superior har et akustisk filter, der lukker noget lyd udefra ind på kontrolleret vis og med jævn frekvensrespons. Det er for at åbne lyden mere op. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

3D-scanning

Når man skal støbe personlige hørepropper, gør man det som regel ved at sprøjte noget stads ind i ørerne på offeret, hvorefter vedkommende skal sidde et stykke tid og vente på, at det stiver og danner et negativt “blueprint” af øregangene. Det virker, men er lidt ubehageligt.

Svenske Ilicon har en anden fremgangsmåde. Her scannes øret med en håndholdt 3D-scanner, nærmest uden berøring. En CAD-fil laves ud fra scanningerne, så Ilicon kan 3D-printe et par helt nye øredutter i silikone.

Ilicon har kontor i Jönköping, og det er her, 3D-scanningen foregår – med tidsbestilling. Hvis du ikke vil rejse hele den lange vej, kan du få lavet en øreafstøbning hos en audiograf for nogle hundrede kroner og derefter sende den til Ilicon for udformning af øredutterne. Ilicon kan eventuelt sende en mand ud i marken for at scanne, hvis antallet af bestillinger i et geografisk område er stort nok til, at det kan svare sig økonomisk.

Ilicon Hypear Sonic Budget 32228
Ilicon hypƐar Sonic Budget er ulakerede og printet i et billigere materiale. Her kan man tydeligt se printlagene. Fiks detalje med rød og sort øredut. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Budgetmodellen

Du kan vælge imellem forskellige modeller. Den billigste hedder hypƐar Sonic Budget og koster 499 svenske kroner for et par (en svensk krone er p.t. ca. 72 danske øre). De er printet i ubehandlet 3D-printmateriale med en hårdhed omtrent som viskelæder. Ilicon har lavet et smart valg og brugt rødt materiale på den højre prop og sort på den venstre, så der aldrig er tvivl om, hvilken en der skal hvorhen.

Du kan få dem lakkeret med antibakteriel blank silikonelak; så hedder de Basic og koster 845 svenske kroner. Denne model og alle de dyrere fås i tre forskellige farver: Rød, sort og transparent. Venstre og højre prop har så samme farve, men kan kendes på hver sin lille prik: Rød for højre og blå for venstre.

ACS Evolve Hypear Sonic Superior 32221
ACS Evolve lyder væsentlig bedre med de 3D-støbte silikonedutter Sonic Superior. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Topmodellen

Topmodellen hedder Sonic Superior PRO. De er mere avancerede, og det er dem, der testes her. Materialet er en blødere, mere gennemsigtig silikone. Og mens lydkanalen på budgetmodellen har samme diameter hele vejen, er den tragtformet på Superior PRO for at overføre lyden til øret mere effektivt.

Men den største forskel er et ekstra hul, hvor der sidder et udskifteligt lydfilter. Det er af samme type som i specialtilpassede høreværn, hvor filteret dæmper udefrakommende støj i en jævn frekvenskurve.

Filteret udligner trykket i øret på en kontrolleret måde, og når lyd lækkes lineært udefra og ind, er ideen, at det også lækkes lineært fra hørepropperne og ud. Så den frekvensrespons, man faktisk hører fra propperne, bliver så rigtig som muligt. Vælg imellem forskellige filtre med dæmpning fra 12 til 27 dB. 12 dB skulle give den bedste musikoplevelse, men lukker samtidig mere støj ind udefra.

AKG N40 Hypear Sonic Budget 32222
AKG N40 får et ordentligt løft med 3D-støbte silikonedutter. Her fotograferet med Sonic Budget, men det bedste resultat fik vi med Sonic Superior og filteret med 12 dB dæmpning. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Behagelig proces

For at tjekke, hvad skræddersyede øredutter gør ved lyden, fik jeg Ilicon at lave mig dutter til to hørepropmodeller: AKG N40, som har en meget fyldig og medrivende lyd, men en noget overdrevet basrespons, og ACS Evolve Studio Universal, som jeg oplever som meget præcise, men lige lovlig neutrale og analytiske.

Propperne blev lavet ud fra et par formstøbte høreværnspropper, jeg har i forvejen. Dem sendte jeg sammen med hørepropmodellerne fra AKG og ACS til Ilicon, der så foretog en 3D-scanning og lavede deres egne silikonedutter til mine modeller.

Noget tid senere kom Tony Levander fra Ilicon på besøg hos os og scannede mine ører med sit sofistikerede bærbare laboratorium. Det var en hurtig proces og meget behageligt i forhold til den traditionelle metode, hvor ørerne sprøjtes fulde af grønt snask. Højteknologisk er det også, med blåt laserlys og det hele.

Scanningerne skulle bruges til endnu et par dutter – til et tredje par hørepropper, men desværre har jeg ikke nået at få disse propper tilbage før denne anmeldelse.

Graabein earscan 32224
Gråbein får ørerne scannet … (Foto: Audun Hage)

Pasform

Da dutterne er perfekt tilpasset til mine øregange, er de også behagelige at have i. Men de er ikke specielt nemme at få ind, især på grund af det nævnte knæk i mine øregange. Men det er en vanesag; det bliver lettere efterhånden.

Når dutterne sidder, så sidder de også ordentligt. AKG-propperne har bøjler, der går rundt om ørerne; de virker overflødige, når propperne nu sidder så godt.

Graabein inner ear scan 32225
… Og vi kan se, at han har et “knæk” i øregangen. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Det er, når man begynder at høre musik, at det bliver interessant. Først lytter jeg til ACS-propperne. Som udgangspunkt lyder de meget korrekt, som et analytisk værktøj, en lydingeniør kunne mikse musik med. De viser mig, hvad der er på optagelsen, men de gør det på en lidt kedelig måde. Altså med de originale dutter.

Med Ilicon-propperne kommer basregisteret pludselig ordentligt frem. Dybbassen og fundamentet i optagelsen bliver tydeligere og får mere punch. Nummeret “Wargasm” med industrial metal-bandet Ministry vågner fra sin overkomprimerede, flade dvale og begynder at slå hårdt. Dybbassen er stram og kontant, og lydbilledet står frem på imponerende vis.

Jeg ved fra før, at ACS-propperne lyder fokuseret, og det gør de stadig, bare med en mere sort baggrund, som musikken kan stå ud fra. Dermed opleves overtoneområdet samtidig som mindre aggressivt, og f.eks. bækkener lyder lettere og blødere.

Man skulle så tro, at AKG N40, som har lidt for meget bas i forvejen, ville blive endnu mere overdrevet. Men sådan er det ikke. I stedet strammes den op. Lyden er væsentlig mere fyldig end med ACS, men den bliver også langt mere fokuseret. Aaron Lee Tasjans stemme på den fine tragikomiske country-ballade “On Your Side” bliver klarere; elbassen lyder, som om den har fået strammere strenge; og tamburinen kommer længer frem i lydbilledet.

Al musik lyder bedre, uanset om hørepropperne som udgangspunkt lyder overdrevet tyndt eller uldent og svulstigt. Det er, som om alt trækkes mere mod det neutrale, med flere klangfarver og detaljer.

Ilicon Hypear Sonic Budget 2 32227
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Filtrene

Forskellige lydfiltre påvirker også lyden. Jeg fik tilsendt tre filtre, som dæmper henholdsvis 12, 22 og 27 dB.

Der var ikke den store forskel mellem de to på 22 og 27 dB, så man kan lige så godt vælge 27 dB for mest mulig dæmpning. Men filteret, der kun dæmper 12 dB, åbner lyden mere; især basregisteret bliver mere luftigt. Lidt som åbne hovedtelefoner i forhold til lukkede. Med AKG-propperne foretrækker jeg dette filter, mens ACS-propperne drager fordel af den noget fyldigere bas med 27 dB filteret.

Måske lønner det sig at købe to forskellige filtre for at prøve? Det koster i øvrigt 350 svenske kroner for et ekstra par filtre.

Konklusion

hypƐar Sonic Superior PRO er topmodellen blandt svenske Ilicons 3D-scannede øredutter, der er specielt tilpasset til netop dine ører. Det er højteknologi pakket ind i et stykke silikone, og med et lydfilter, der lukker støj udefra ind i kontrolleret form, forbedres lyden endnu en tand.

Musikken lyder mere fokuseret, bassen strammes op, og lydbilledet får mere liv. Til 1.695 svenske kroner er det en stor lydmæssig opgradering, nok større end at opgradere til bedre hørepropper. Samtidig forhindrer pasformen dine dyrebare hørepropper i at falde ud.

Vi fik også et sæt budget-øredutter med. Fordi de mangler lydfiltret, har de ikke helt så frigjort lyd som de dyre øredutter, og de er hårdere og ikke helt så lette at sætte i og tage ud. Men for 495 svenske kroner inklusive scanning er de et større kup! Hvis du har et par overkommelige hørepropper, du gerne vil opgradere, er de et mere fornuftigt valg.

Reservepropper koster 195 svenske kroner stykket, uanset om man har købt den billige eller den dyre model.

Karakter
Ilicon hypƐar Sonic Superior PRO
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord